Αυτός είναι το μυστικό όπλο της Μπενφίκα!

Από sdna.gr:Το κορυφαίο καλοκαιρινό απόκτημα των Λουζιτανών δεν φοράει ποδοσφαιρικά παπούτσια, ούτε κόκκινη φανέλα. Ο Εβάντρο Μότα είναι ο μόνος άνθρωπος που τυγχάνει της τυφλής εμπιστοσύνης του Ζόρζε Ζεσούς...
Πηγή: sdna.gr
Αυτός είναι το μυστικό όπλο της Μπενφίκα!

Ο Ιούλιος Καίσαρας συνήθιζε να λέει ότι μπορείς να ανταποκριθείς σε κάθε πρόκληση, αρκεί να ξέρεις πολύ καλά τι είδους πρόκληση είναι αυτή που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις.

Ο Ζόρζε Ζεσούς είναι αυτός που αναλαμβάνει το τακτικό και το αγωνιστικό κομμάτι της Μπενφίκα. Αυτός που δίνει εντολές και καθοδηγεί σώματα, κορμιά. Υπάρχουν όμως και οι ψυχές. Δεν θα μπορούσε να τις αφήσει στην τύχη...

«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω στο γκρουπ μία κουλτούρα τελειότητας. Μία νοοτροπία πρωταθλητών. Να δείξω στους παίκτες τον δρόμο. Που πρέπει να φτάσουν και τι θυσίες πρέπει να κάνουν».

Είναι η καλύτερη μεταγραφή του Ζόρζε Ζεσούς, αλλά συνάμα και η πιο σκοτεινή. Ελάχιστοι ξέρουν την μεθοδολογία, τον ακριβή ρόλο του Εβάντρο Μότα.

Είναι ένας απλός ψυχολόγος; Ένας πνευματικός προπονητής; Ένας γκουρού της αθλητικής ψυχολογίας; Ένας τύπος που ξέρει να πωρώνει ποδοσφαιριστές; Κανείς δεν ξέρει να απαντήσει με ακρίβεια. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως αυτός ο τύπος ακολουθεί παντού τον Ζόρζε Ζεσούς, σαν σκιά, εδώ και 6 χρόνια. Στην Μπενφίκα, στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, στην Αλ-Χιλάλ, στην Φλαμένγκο, ξανά στην Μπενφίκα. Παντού!

«Μία από τις καλύτερες στρατηγικές είναι να κάνεις τους παίκτες να πιστέψουν ότι έχουν να εκπληρώσουν μία αποστολή. Πρώτα, σε ατομικό επίπεδο και κατ' επέκταση σε ομαδικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ακυρώσεις την ματαιοδοξία μέσα τους. Αν είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία τους για νίκη, τότε η αποτυχία είναι αναπόφευκτη», συνηθίζει να λέει.

Αγαπημένο του παράδειγμα είναι ο Μάικλ Φελπς. Την ιστορία του την χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει κίνητρα, αλλά και να χτίσει μονοπάτια καριέρας για τους παίκτες που διαχειρίζεται κάθε φορά. Κάποιος που δεν τον πίστευε κανείς όταν ήταν μικρός έφτασε να κατακτήσει 28 Ολυμπιακά μετάλλια. Κάποιος που το είχε παρατήσει και τον θεωρούσαν τελειωμένο, επέστρεψε, γύρισε και ήταν ακόμα καλύτερος από πριν. Οι θυσίες του, η προσήλωσή του, η διαδρομή του είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνει στους παίκτες.

Δεν είναι κάποιος ουρανοκατέβατος, ούτε κάποιος τυχαίος. Κρύβεται πίσω από τρεις κατακτήσεις Κυπέλλων Λιμπερταδόρες από ισάριθμες ομάδες της χώρας του (Κρουζέιρο 1997, Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε 2006, Φλαμένγκο 2019) και ήταν στην αποστολή της Εθνικής Βραζιλίας σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1998, 2006, 2010) ως... mental coach παικτών και προπονητικού τιμ.

Η μεθοδολογία του είναι κρυφή. Ελάχιστα βγαίνουν προς τα έξω. Αρέσκεται σε ομαδικές, αλλά και ατομικές συνεδρίες: «Ένας αθλητής για να είναι σωστά προετοιμασμένος, πρέπει να νιώθει ότι είναι σωστά προετοιμασμένος και αυτό έχει να κάνει πολύ με το ψυχολογικό κομμάτι».

Έχει δώσει το ελεύθερο στους παίκτες να τον ενοχλούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είναι στο πόδι 24/7. Έννοιες όπως ομαδική εμπιστοσύνη, ατομική αυτοβελτίωση, πνευματική ισορροπία αναλύονται διαρκώς. Είναι αυτός που φροντίζει για την μουσική ή το ντεκόρ στα αποδυτήρια πριν από κάθε παιχνίδι, αυτός που με εμψυχωτικές ομιλίες ή προβολές μέσω Power Point φροντίζει να φτιάχνει, να πωρώνει τους παίκτες, να τους δίνει έξτρα ενέργεια και κίνητρο πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πετύχει την Μπενφίκα σε κακή βραδιά, με προβληματική τακτική ή με βαριά πόδια. Αυτό που αποκλείεται είναι να την πετύχει ψυχολογικά απροετοίμαστη...

Διαβάστε ακόμη...