Προσπάθεια για Champions League Νο 7

Από inpaok.com:Από το 2004 και για συνολικά έξι φορές ο ΠΑΟΚ αναζήτησε -χωρίς επιτυχία- στο παρελθόν να βρει ένα εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης
Πηγή: inpaok.com
Προσπάθεια για Champions League Νο 7

Τις μισές από αυτές τις φορές ήταν ο Αγιαξ, που του έφραξε το δρόμο. Ο Δικέφαλος, πάντως, έχει πέσει θύμα τα προηγούμενα χρόνια και των Μακάμπι Τελ Αβιβ, Σάλκε και Μπενφίκα.

Η... πικρή ιστορία αρχίζει τον Αύγουστο του 2004 κόντρα στη Μακάμπι. Το πρώτο σοκ ήρθε εντός γηπέδου, όταν οι Ισραηλινοί προηγήθηκαν με 2-0 και το μόνο που κατάφερε ο ΠΑΟΚ ήταν να μειώσει με τον Γιασεμάκη. Το δεύτερο σοκ ακολούθησε την επομένη: ο Λιάσος Λουκά είχε συμμετάσχει αντικανονικά στο παιχνίδι (ήταν τιμωρημένος με κάρτες), με συνέπεια ο αγώνας της Τούμπας να κριθεί στα χαρτιά (0-3). Η ρεβάνς της 25ης Αυγούστου 2004 αποδείχτηκε τυπική διαδικασία και μετά από νέα κακή εμφάνιση, η ομάδα του Αναστασιάδη ηττήθηκε 1-0.

Όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της κλήρωσης (με τον Αγιαξ) το καλοκαίρι του 2010, προπονητής ήταν ο Μπερέτα. Αλλά όταν ήρθε η ώρα του πρώτου αγώνα στο Άμστερνταμ, στον πάγκο κάθονταν ο Δερμιτζάκης. Ο Δικέφαλος έφυγε από την Ολλανδία με 1-1, χάρη στο γκολ του Ίβιτς στο 72΄, ενώ και η ρεβάνς άρχισε ιδανικά για τους γηπεδούχους, που προηγήθηκαν με τον Βιεϊρίνια (16΄). Όμως, στο διάστημα 48΄-55΄ δέχτηκαν τρία τέρματα από τους Ολλανδούς, έστω κι αν ο Δικέφαλος πάλεψε μέχρι τέλους. Στο 56΄ ο Σαλπιγγίδης μείωσε σε 2-3, στο 77΄ ο Ίβιτς έχασε πέναλτι και στο 90΄ ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το 3-3.

Το καλοκαίρι του 2013 η ομάδα του Στέφενς αντιμετώπισε τη Μέταλιστ στον τρίτο προκριματικό. Στην κεκλεισμένων των θυρών Τούμπα οι γηπεδούχοι έχασαν από τους Ουκρανούς με 2-0, ενώ στη ρεβάνς στο Χάρκοβο ο Νέτσιντ σκόραρε στο 82΄, διαμορφώνοντας το 1-1. Ο ΠΑΟΚ επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο συνέχισε, εναντίον της Σάλκε την προσπάθεια του στο Champions League (η ΟΥΕΦΑ απέκλεισε τη Μέταλιστ, κρίνοντάς την ένοχη για προσυμφωνημένο παιχνίδι του 2008 με την Καρπάτι). Το γκολ του Στοχ (73΄), που διαμόρφωσε το 1-1 στο παιχνίδι στο Γκελζεκίρχεν, επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να ελπίζει ενόψει της ρεβάνς, ωστόσο, τα γκολ των Αθανασιάδη (53΄) και Κατσουράνη (79΄) δεν ήταν αρκετά στο δεύτερο παιχνίδι με τη γερμανική ομάδα, που νίκησε 3-2.

Τον Ιούλιο του 2017, από τη θέση του προπονητή πλέον, ο Ιβιτς, είχε την ευκαιρία να πάρει και μια προσωπική ρεβάνς από τον Αγιαξ για τον αποκλεισμό του 2010. Στο ντεμπούτο του ο Κάμπος άνοιξε το σκορ στο 27΄ της εκτός έδρας αναμέτρησης, που ολοκληρώθηκε με 1-1.Στον αγώνα ρεβάνς της 3ης Αυγούστου 2016 ο ΠΑΟΚ δεν έχασε μόνο το παιχνίδι (1-2) και την πρόκριση, αλλά και τον...Αθανασιάδη. Ναι μεν άνοιξε το σκορ μόλις στο 4΄ της αναμέτρησης, αλλά στα λεπτά που ακολούθησαν, έχασε δύο μοναδικές ευκαιρίες για να «αποτελειώσει» τους Ολλανδούς. Ο Κλάους θεωρήθηκε βασικός υπαίτιος του αποκλεισμού και έκτοτε δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι στην Τούμπα.

Πρόπερσι ο ΠΑΟΚ είχε το πιο δύσκολο έργο, κι όμως έφθασε μέχρι το τελευταίο εμπόδιο. Το 2-1 του αγώνα της Τούμπας εναντίον της Βασιλείας (σκόρερ των νικητών οι Κάνιας και Πρίγιοβιτς) για τον δεύτερο προκριματικό άφηνε ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης, ωστόσο στην Ελβετία ο Δικέφαλος έκανε «παρέλαση» με 3-0, με τα γκολ των Βαρέλα, Πρίγιοβιτς και Ελ Καντουρί. Στο ματς της 8ης Αυγούστου 2018, αν και βρέθηκε στο 17΄ να χάνει με 2-0 από τη Σπαρτάκ Μόσχας, έκανε την ανατροπή στην Τούμπα και με τα γκολ των Πρίγιοβιτς, Λημνιού και Πέλκα νίκησε με 3-2. Μια εβδομάδα αργότερα έφερε 0-0 στη ρωσική πρωτεύουσα και εξασφάλισε την πρόκριση για τα πλέι οφ. Εκεί η κλήρωση τον έφερε αντίπαλο με την Μπενφίκα. Στο πρώτο ματς βρέθηκε να χάνει στη λήξη του α΄ μέρους με 1-0 (με πέναλτι), αλλά έφυγε με 1-1 από τη Λισαβόνα χάρη στο γκολ του Ουάρντα (76΄). Στη ρεβάνς της Τούμπας ο Δικέφαλος άνοιξε νωρίς το σκορ με τον Πρίγιοβιτς, αλλά τελικά ηττήθηκε με 4-1.

Το κακό για τον ΠΑΟΚ στις αναμετρήσεις του με τον Αγιαξ τρίτωσε πέρσι. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 2-2 στην Τούμπα (32΄ Ακπομ, 39΄ Μάτος οι σκόρερ των γηπεδούχων), ενώ στη ρεβάνς ήταν καταλυτική η διαιτησία του Αγγλου Γκρεγκ Πόουσον. Ο Δικέφαλος είχε ανοίξει το σκορ στο 23΄ με τον Μπίσεσβαρ, στο 32΄ ο Πασχαλάκης απέκρουσε πέναλτι του Τάντιτς, οι Ολλανδοί απάντησαν με τρία γκολ (δύο πέναλτι του Τάντιτς) και στις καθυστερήσεις και πάλι ο Μπίσεσβαρ διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Με άδεια Τούμπα στην Ευρώπη...

Τα παιχνίδια με Μέταλιστ και Σάλκε δεν είναι τα μοναδικά στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ, τα οποία υποχρεώθηκε να δώσει ο Δικέφαλος στην Τούμπα μπροστά σε άδειες εξέδρες. Κι αν στον αγώνα της Τρίτης κόντρα στην Μπεσίκτας θα στερηθεί της υποστήριξης του φίλαθλου κόσμου του εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τις προηγούμενες φορές ήταν η ΟΥΕΦΑ και οι πειθαρχικές της επιτροπές, που είχαν βάλει λουκέτο στην «ασπρόμαυρη» έδρα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Τούμπα παρέμεινε κλειστή για τους οπαδούς σε παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Συνέβη στην πρεμιέρα των ομίλων του Εuropa League για τη σεζόν 2013-14, όταν η ομάδα του Χουμπ Στέφενς υποδέχτηκε τη Σαχτέρ Καραγκάντι, μια και ο ΠΑΟΚ ακόμη χρωστούσε το τελευταίο υπόλοιπο της ποινής, που του είχε επιβληθεί για τον επεισοδιακό αγώνα με τη Ραπίντ Βιέννης. Λίγο μετά την έναρξη του β΄ μέρους η ομάδα από το Καζακστάν άνοιξε το σκορ, ωστόσο οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή. Στο 75΄ ο Αθανασιάδης ισοφάρισε σε 1-1 και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Βούκιτς διαμόρφωσε το τελικό 2-1 (φωτογραφία). Εκείνη παραμένει και η μοναδική νίκη του ΠΑΟΚ στα συνολικά τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια στην άδεια Τούμπα.

Η πρώτη φορά, που ο Δικέφαλος δεν είχε μαζί του τον κόσμο σε εντός έδρας ματς για κάποια διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ ήταν πριν από 29 χρόνια. Στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ η ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς είχε πετύχει σπουδαία πρόκριση επί της Μαλίν, αλλά η έδρα της Τούμπας είχε τιμωρηθεί για το δεύτερο γύρο, όπου κι ο Δικέφαλος αποκλείστηκε από την Τιρόλ Ινσμπρουγκ με δύο ήττες (εντός κι εκτός με 2-0).

πηγή: FORZA

Διαβάστε ακόμη...