New kids on the block!

Από forza : Μπάλα σε μία ομάδα δεν παίζουν μόνο οι ποδοσφαιριστές. Μπάλα παίζουν (και μάλιστα μεγάλη) και αυτοί που ασχολούνται μαζί τους, ώστε να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όταν μπαίνουν στο γήπεδο.
Πηγή: forza
New kids on the block!

Ο ΠΑΟΚ αισθάνθηκε την ανάγκη να ανανεώσει / εμπλουτίσει το προπονητικό του τιμ και ο Μάριο Γκαλίνοβιτς με τον Γιάννη Αμανατίδη ήρθαν για να προσφέρουν τα φώτα τους, καθείς στην ειδικότητά του.

Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Γιάννη Αμανατίδη ταυτίστηκε σε πολλά σημεία με αυτή του Πέτερ Τσάιντλερ. Τον είχε προπονητή στους μικρούς της Στουτγκάρδης πριν από 20 χρόνια. Οι δύο τους βρέθηκαν ξανά στο ίδιο μέρος πριν από 11 χρόνια, όταν η Χόφενχαϊμ με τον Γερμανό στον πάγκο της αντιμετώπισε την Αϊντραχτ Φρανκφούρτη του ομογενή άσου, ο οποίος βρισκόταν τότε στα ντουζένια του.

Η τρίτη φορά ήταν και η πιο ουσιαστική. Τον Ιανουάριο του 2019 Γιάννης Αμανατίδης έψαχνε για μία ομάδα, ώστε να εμπλουτίσει τις πρακτικές του γνώσεις. Ο Πέτερ Τσάιντλερ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κορυφαίας μαθητές της διάνοιας που λέγεται Ράλφ Ράγκνινγκ, έψαχνε για την Σεν Γκάλεν έναν έμπειρο βοηθό, με κύρος, όνομα, γνώσεις και όρεξη να μάθει.

Ο Γιάννης Αμανατίδης δέχθηκε την πρόκληση και εκτός από βοηθός του Τσάιντλερ, ανέλαβε την προσωπική προπόνηση των επιθετικών του ελβετικού συλλόγου, προσπαθώντας να τους μεταλαμπαδεύσει κόλπα, τρικ, τακτικές που χρησιμοποιούσε και ο ίδιος κατά την διάρκεια της καριέρας του.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Η άσημη και μικρούλα Σεν Γκάλεν ήταν η ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις φέτος στην Ελβετία. Μία ομάδα που πέρσι τερμάτισε στην 6η θέση μόλις με 49 γκολ σε 36 παιχνίδια, οδήγησε φέτος για πολύ καιρό την κούρσα στην κορυφή, τερματίζοντας τελικά στην δεύτερη θέση, σκοράροντας 79 φορές σε 36 ματς: «Με το πενιχρό μας μπάτζετ, κάναμε έναν εκπληκτικό γύρο, τερματίσαμε δεύτεροι, κερδίσαμε όλα τα μεγάλα ονόματα, ανανεώσαμε το ευρωπαϊκό εισιτήριο και εξελίξαμε την ομάδα, αλλά και την περιοχή. Νιώθω υπερήφανος που συμμετείχα σε αυτό το εγχείρημα», δήλωνε σε συνέντευξη του στο Kicker ο Γιάννης Αμανατίδης.

Με την Σεν Γκάλεν να παίζει το gegenpressing του Γιούργκεν Κλοπ, η ατομική βελτίωση των επιθετικών της ομάδας ήταν εντυπωσιακή. Μαζί του ο 22χρονος Γερμανο-Βόσνιος φορ Εμρεντίν Ντεμίροβιτς που ήρθε δανεικός από την Αλαβές, έκανε ρεκόρ καριέρας (14 γκολ) και πωλήθηκε για 4 εκατομμύρια στην γερμανική Φράιμπουργκ: «Νομίζω ότι δεν τα πήγα κι άσχημα. Κι άλλοι παίκτες όπως ο Ιτέν (από τα 4 στα 19 γκολ), ο Μπάμπιτς (από τα 0 στα 7 γκολ) εξελίχθηκαν και προόδευσαν καλά».

Τότε γιατί αποχώρησε από την Σεν Γκάλεν, αφού όλα έμοιαζαν τόσο ειδυλλιακά; Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, η ελβετική ομάδα «έδεσε» με συμβόλαιο ως το 2025, τον Γερμανό προπονητή, ο γυμναστής τερματοφυλάκων Στέφανο Ρατσέτι υπέγραψε κι αυτός νέο διετές συμβόλαιο, κάτι που συνέβη και με τον data analyst Έντουαρντ Σμιντ.

«ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΑΝ»

Οι οικονομικές δυσκολίες του συλλόγου υποχρέωσαν την Σεν Γκάλεν να προσφέρει μονοετές συμβόλαιο, τόσο στον ασίσταντ κόουτς Μπόρο Κουζμάνοβιτς, όσο και στον Γιάννη Αμανατίδη. Ο πρώτος το υπέγραψε, ο δεύτερος όχι: «Ο τεχνικός διευθυντής ήθελε να μείνω. Μου πρότεινε μονοετές συμβόλαιο λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας για το σύλλογο. Στο υπόλοιπο τεχνικό τιμ όμως πρόσφερε πολυετή συμβόλαια. Κάτι δεν κολλούσε εδώ. Δεν είδα να εκτιμούν την δουλειά μου και έφυγα. Νομίζω ότι η θητεία μου ήταν επιτυχημένη».

Ο ρόλος του ομογενή παλαίμαχου άσου στον ΠΑΟΚ δεν θα είναι και πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε στην Ελβετία. Θα ασχολείται με την επιθετική ανάπτυξη, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Θα στοχεύσει στην βελτίωση των επιθετικογενών παικτών, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους ο Δικέφαλος θα μπορέσει να γίνει πιο παραγωγικός, λιγότερο προβλέψιμος και πιο ουσιαστικός.

Με όπλο του την εμπειρία από το ανώτατο ποδοσφαιρικό επίπεδο της Γερμανίας (325 παιχνίδια, 98 γκολ, 24 ασίστ), την φιλομάθεια και την διάθεση να εξελιχθεί, ο Κοζανίτης «expert» έρχεται να αναβαθμίσει έναν τομέα που ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν λιγάκι εξειδίκευση παραπάνω.

Ο «SUPER MARIO» ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ!

Όλοι γνωρίζουν τον Μάριο Γκαλίνοβιτς. Από το 2004 ως το 2011 υπερασπίστηκε την εστία του Παναθηναϊκού (είχε μετά μικρά περάσματα από Καβάλα και Κέρκυρα), χρίστηκε διεθνής, ήταν τρίτος τερματοφύλακας της Κροατίας στο Euro 2008. To 2015 επιστρέφει αρχικά στην ακαδημία του τριφυλλιού ως γυμναστής των τερματοφυλάκων της ακαδημίας και το ερχόμενο καλοκαίρι ο Αντρέα Στραματσόνι τον προβιβάζει στην πρώτη ομάδα. Έχει μερίδιο στην εξέλιξη και την πρόοδο του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, που επί των ημερών του έγινε βασικός (καλά λόγια για αυτόν έλεγαν και οι Στέφανος Κοτσόλης, Λουκ Στιλ), ενώ το 2017 ο Στραματσόνι τον παίρνει μαζί του στην Σπάρτα Πράγας, μαζί με τον Λεωνίδα Βόκολο.

Αμέσως παίρνει την πρώτη καυτή απόφαση. Ο βασικός γκολκίπερ Μάρτιν Κούμπεκ πωλείται στην Ρεν (3,5 εκατομμύρια ευρώ) και ο Γκαλίνοβιτς υποδεικνύει για διάδοχο τον Μάρτιν Ντουμπράβκα, ο οποίος έρχεται από την Λίμπερετς για 600.000 ευρώ. Δουλεύει μαζί του και μέσα σε ένα χρόνο ο Τσέχος πωλείται στην Νιούκαστλ έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ. Παρότι ο Στραματσόνι και το επιτελείο του έφυγαν νωρίς, οι Τσέχοι κράτησαν μόνο τον Γκαλίνοβιτς στην θέση του, για άλλα δύο χρόνια, κάτι που μαρτυρά πολλά για το έργο του. Προτιμά τους μεγαλόσωμους (άνω του 1,90 όπως αυτός) τερματοφύλακες, δίνει έμφαση στο παιχνίδι με τα πόδια, έχει σύγχρονες μεθόδους εκγύμνασης, διαθέτει εξαιρετικό χαρακτήρα και στον ΠΑΟΚ έρχεται να διαδεχθεί τον Γιώργο Σκιαθίτη που έχει μεγάλο μερίδιο στην βελτίωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

Διαβάστε ακόμη...