TV για όλους, αλλιώς δεν έχει… σέντρα

Απο FORZA: Η έναρξη του νέου πρωταθλήματος έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μετά από πέντε εβδομάδες θ' αρχίσει και πάλι η μπάλα να κυλάει στους αγωνιστικούς χώρους...
Πηγή: forza
TV για όλους, αλλιώς δεν έχει… σέντρα

Και δεν αναφερόμαστε στην πανδημία του κορωνοϊού και στις συνέπειες της. Άλλωστε, το ποδόσφαιρο παγκοσμίως έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, με μεγάλους χαμένους, βέβαια, τους φιλάθλους, που αναγκαστικά στερούνται της αγαπημένης τους συνήθειας τους, να βρίσκονται, δηλαδή, στις εξέδρες των γηπέδων και να παρακολουθούν από κοντά τα παιχνίδια των αγαπημένων τους ομάδων.

Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι σχεδόν οι μισές ομάδες της Σούπερ Λιγκ παραμένουν τηλεοπτικά άστεγες. Κι όλοι γνωρίζουν ποια είναι η σημασία αυτού του γεγονότος και πόσο μπορεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στο νέο πρωτάθλημα. Για το σύνολο σχεδόν των ομάδων της Σούπερ Λιγκ (εξαίρεση αποτελούν εκείνες που έχουν παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, απ' όπου μπορούν να αντλήσουν μεγάλα έσοδα, αλλά και εκείνες που μπορούσαν να διαθέσουν ένα μεγάλο αριθμό εισιτηρίων διαρκείας) το τηλεοπτικό συμβόλαιο αποτελεί τη βασικότερη πηγή εσόδων κάθε σεζόν. Καμία αντίρρηση ότι αυτό συνιστά μια παθογένεια για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και μάλιστα χρονίζουσα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα, και ειδικά στις σημερινές, πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας.

Όμως, για ποιο πρωτάθλημα και για ποιόν γνήσιο και ανόθευτο ανταγωνισμό μπορεί να μιλήσει κανείς όταν οι μισές από τις συμμετέχουσες ομάδες έχουν εξασφαλισμένα έσοδα από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια και οι άλλες μισές θα στερούνται τηλεοπτικής στέγης, άρα και του μεγαλύτερου μέρους των εσόδων, που προϋπολογίζουν σε κάθε σεζόν; Ένα τέτοιο πρωτάθλημα θα είναι αναγκαστικά πολλών ταχυτήτων, θα διεξάγεται με άνισους όρους, συνεπώς το καλύτερο θα είναι να μην αρχίσει καν.

Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΧΟΣ, ΑΛΛΑ...

Αυτό αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας επτά ομάδες, οι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Βόλος, ΟΦΗ, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικός. Είναι όλες αυτές οι ομάδες τηλεοπτικά άστεγες; Όχι ακριβώς. Ο ΠΑΟΚ έχει το PAOK TV, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά την περσινή σεζόν, πήγε καλά και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ερχόμενη σεζόν, έτσι ώστε να ικανοποιήσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες των συνδρομητών του. Στο δρόμο, που άνοιξε ο Δικέφαλος, πορεύονται και οι «πράσινοι», που ετοιμάζουν το PAO TV. Οι υπόλοιπες πέντε ομάδες, όμως, δεν έχουν συμβόλαιο με κάποιον τηλεοπτικό πάροχο, αφού οι περσινές συμφωνίες των ΟΦΗ και Βόλου με τη NOVA, όπως και των Λαμίας, Ξάνθης και Παναιτωλικού με την ΕΡΤ έχουν χρονικά εκπνεύσει.

Είναι σαφές ότι στον ΠΑΟΚ δεν έχουν κανένα άγχος για τη νέα σεζόν, στην οποία φιλοδοξούν να τα πάνε ακόμη καλύτερα με το PAOK TV, ξεπερνώντας τις αναπόφευκτες «παιδικές ασθένειες» της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του καναλιού τους. Από την άλλη, όμως, κατανοούν απόλυτα ότι η συμμετοχή τους σε μια υποβαθμισμένη με το «καλημέρα» διοργάνωση –γιατί τέτοια θα είναι μια Λίγκα, στην οποία οι ομάδες δεν θα αρχίζουν από την ίδια, αναλογικά, οικονομική αφετηρία-μακροπρόθεσμα θα βλάψει και τους ίδιους. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να υπάρχουν ομάδες, που να...ζητιανεύουν και να επαιτούν. «Η οπτική μας αφορά την αξιοπιστία και τον ανταγωνισμό της διοργάνωσης, ξεφεύγει από το σύνηθες στενό πλαίσιο ΄΄εγώ να έχω τηλεοπτική στέγη και δε με νοιάζει για τους υπόλοιπους΄΄» ξεκαθάριζαν τις προηγούμενες ημέρες στον ΠΑΟΚ, προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε το μαξιλαράκι του PAOK TV, το πρόβλημα το έχουν οι υπόλοιπες ομάδες, κυρίως αυτές από τη μέση της βαθμολογία και κάτω».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΚΑΙ ΟΙ... ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ

Για όλους τους παραπάνω λόγους συντάχθηκαν χωρίς περιστροφές με την πρόταση, που διατύπωσε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη (την περασμένη Δευτέρα) της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος ο Γιάννης Αλαφούζος, να μην εγκρίνουν, δηλαδή, την προκήρυξη του πρωταθλήματος, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν τηλεοπτικά συμβόλαια για όλες τις ΠΑΕ της Λίγκας. Μέχρι που την περασμένη Τετάρτη, με μια κίνηση-ματ, οι εκπρόσωποι των ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, Βόλου, ΟΦΗ, Λαμίας, Ξάνθης και Παναιτωλικού δεσμεύτηκαν σε μεταξύ τους συνάντηση ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων των ομάδων και να τηρηθεί ο υγιής ανταγωνισμός του πρωταθλήματος, δεν θα συναινέσουν στην έναρξη της νέας σεζόν.

Η πρόταση, άλλωστε, του Αλαφούζου στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας είχε βρει σύμφωνες όλες τις ομάδες, απλώς είχε αποφασιστεί να αντικατασταθεί η αναφορά της μη έναρξης του πρωταθλήματος με μια πιο διπλωματική διατύπωση. Όλοι γνώριζαν όμως, πως περί αυτού επρόκειτο. Ποιες ομάδες δεν είχαν συνταχθεί με την πρόταση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Ο Ολυμπιακός, ο Αρης και η ΑΕΛ. Εδώ δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει ότι για έναν περίεργο (;) λόγο εκείνες οι ομάδες, που βρίσκονται... γύρω-γύρω από τον Ολυμπιακό, μπορούν και βρίσκουν τηλεοπτικά συμβόλαια. Οι υπόλοιπες, παραμένουν στο ψάξιμο...

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τι μπορεί να συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα στο φλέγον ζήτημα των τηλεοπτικά άστεγων ομάδων; Τρία είναι τα σενάρια.

Πρώτον, να πιεστεί από τις καταστάσεις η κυβέρνηση και να παρέμβει (όπως συμβαίνει, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια...) μέσω της ΕΡΤ, προσφέροντας συμβόλαια για τη νέα σεζόν. Δεύτερον, να μη δοθεί η οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα και το πρωτάθλημα να μην αρχίσει, τουλάχιστον όχι στις 12 Σεπτεμβρίου. Και τρίτον, να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, προκειμένου να επανέλθει η Σούπερ Λίγκα σε καθεστώς κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης. Αυτό είναι, όμως, και το λιγότερο πιθανό σενάριο. Η επιστροφή σε κεντρική διαχείριση είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για τη σεζόν 2021-22, κι όχι για αυτήν που έρχεται, μια και τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια (ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της NOVA).

Όπως είναι γνωστό, συμβόλαια σε ισχύ με το συνδρομητικό κανάλι για την επόμενη σεζόν έχουν οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Αρης, Αστέρας και ΑΕΛ. Τελευταίος στη λίστα προστέθηκε και ο Ατρόμητος (έληξε η συμφωνία του με την ΕΡΤ), ενώ απομένει και η επικύρωση της συμφωνίας με τον ΠΑΣ Γιάννινα, που κέρδισε τον προβιβασμό του από τη Σούπερ Λιγκ 2.

Διαβάστε ακόμη...