Τι είναι το Europa Conference League;

Από inpaok.com:Μετά την ήττα και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη συνέχεια του Europa League, η Ελλάδα κατρακυλά στην 17η θέση του ranking της UEFA, και προσεχώς στην 18η... Το θέμα είναι καθαρά τυπικό καθώς οι Ελβετοί που βρίσκονται μια θέση και μόλις 100 πόντους κάτω από εμάς, συνεχίζουν να εκπροσωπούνται από τη Βασιλεία. Έτσι, επειδή στα μονά ματς η UEFA αποφάσισε να πριμοδοτεί και την ήττα με 200 βαθμούς, ό,τι και να γίνει στη συνέχεια η Ελβετία θα πλασαριστεί στην 17η θέση.
Πηγή: inpaok.com
Τι είναι το Europa Conference League;

Τι σημαίνει η 18η θέση για την Ελλάδα; Από την σεζόν 2021/22, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια μειώνονται από πέντε σε τέσσερα, ο πρωταθλητής θα ξεκινάει τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις από τον 1ο προκριματικό γύρο, ενώ οι τρεις υπόλοιποι (ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος της βαθμολογίας) θα ξεκινούν ΟΛΟΙ από τον 2ο προκριματικό του Europa Conference League. Καμιά ελληνική ομάδα δε θα υπάρχει στο Europa League!

Το νεοσύστατο λοιπόν Europa Conference League, η τρίτη διοργάνωση της UEFA, θα απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις ελληνικές ομάδες.

Αυτή θα είναι η νέα διοργάνωση της UEFA που θα κάνει... πρεμιέρα το 2021 και δεν αποκλείεται να απασχολήσει αρκετά τις ελληνικές ομάδες στο μέλλον.

Τι εστί Europa Conference League;

Επί της ουσίας η UEFA δημιούργησε αυτή τη διοργάνωση για να βοηθήσει και τις ομάδες που προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα του ranking και από τις πιο αδύναμες χώρες στη βαθμολογία της. Στον πρώτο προκριματικό γύρο θα μπαίνουν 72 ομάδες, που θα είναι οι 26 πρωταθλητές των χωρών που είναι από το 55 ως το 30 της βαθμολογίας της UEFA, μαζί με τους δεύτερους των πρωταθλημάτων των χωρών που είναι από το 54 ως το 30, πλην του Λιχτενστάιν αλλά και από τους τρίτους των χωρών που είναι από το 29 ως το 51 στη βαθμολογία.

Στον Β' προκριματικό γύρο, πέρα από τους 36 νικητές του προηγούμενου, έρχεται και ο διαχωρισμός σε μονοπάτι πρωταθλητών και μη πρωταθλητών. Οι 20 χαμένοι του Α' προκριματικού γύρου του Champions League πάνε στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ενώ στους 36 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο του Europa Conference League, μπαίνουν 14 Κυπελλούχοι των χωρών από το 16 ως το 29 αλλά και οι 14 φιναλίστ από τις ίδιες χώρες. Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν και οι τρίτοι των χωρών που είναι από το 13 ως το 28 αλλά και 9 τέταρτοι από τις χώρες που είναι από το 7 ως το 15 και ο πέμπτος της χώρας που θα είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας της UEFA.

Στον Γ' προκριματικό γύρο, θα προκριθούν οι 10 νικητές του μονοπατιού των πρωταθλητών και θα συνεχίσουν στο ίδιο. Στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών εκτός από τους 45 νικητές του προηγούμενου γύρου, θα μπουν 6 τρίτοι από τις χώρες που είναι από το 7 ως το 12 και η τέταρτη ομάδα της χώρας που θα είναι στην έκτη θέση της βαθμολογίας της UEFA. Στα playoffs θα συμμετάσχουν στο μονοπάτι των πρωταθλητών οι 5 που θα προκριθούν από τον προηγούμενο γύρο και 5 ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, προερχόμενοι από το μονοπάτι των πρωταθλητών. Στους μη πρωταθλητές αντίστοιχα, θα παίξουν οι 26 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο, μαζί με τρεις ομάδες που θα αποκλειστούν στο Europa League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Εκεί θα συναντήσουν τέσσερις έκτες ομάδες των χωρών που είναι από το 1 ως το 4 στη βαθμολογία της UEFA και μια πέμπτη ομάδα της χώρας που θα είναι στην 5η θέση.

Στους ομίλους θα υπάρχουν 32 ομάδες. Οι 22 που θα έχουν προκριθεί από το μονοπάτι των πρωταθλητών και των μη πρωταθλητών αλλά και 10 ηττημένες από τα playoffs του Europa League. Στους «16», ουσιαστικά γίνεται... διπλός διαχωρισμός. Γίνονται δυο φάσεις με τους δεύτερους των ομίλων να έχουν να αντιμετωπίσουν και 8 τρίτες ομάδες από τους ομίλους του Europa League. Οι οκτώ που θα προκριθούν από αυτά τα παιχνίδια, θα αντιμετωπίσουν τους 8 πρώτους των ομίλων του Europa Conference League. Από εκεί και πέρα οι νικητές προκρίνονται και παίζουν μεταξύ τους μέχρι τον τελικό, όπου ο νικητής θα εξασφαλίσει την παρουσία του στο Europa League της επόμενης περιόδου.

Επιγραμματικά, το format της διοργάνωσης

– 8 όμιλοι των 4 ομάδων με ματς εντός κι εκτός έδρας και στη συνέχεια θα έχουμε τα νοκ άουτ ματς των 16, τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός.

– Θα προστεθεί ένας νοκ-άουτ γύρος πριν την φάση των «16». Σε αυτόν θα αναμετρούνται οι δεύτερες των ομίλων με τις ομάδες που τερμάτισαν στην 3η θέση των ομίλων του Europa League.

– Στο Europa Conference League θα γίνουν συνολικά 141 αγώνες σε 15 αγωνιστικές εβδομάδες, ακριβώς όπως και στο Europa League.

– Ο νικητής του Europa Conference League θα κερδίζει αυτόματα το εισιτήριο για το Europa League της επόμενης περιόδου.

– Tα ματς θα διεξάγονται τις Πέμπτες στις 19:45 και στις 22:00.

Ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στους ομίλους της διοργάνωσης συνολικά

10 ομάδες που θα αποκλειστούν από τα play off του Europa League θα μπουν κατευθείαν στους ομίλους του Europa Conference League

Οι άλλες 22 θα προκύψουν από τα προκριματικά του Europa Conference League.

Οι 5 θα προκύψουν από ομάδες που αποκλείστηκαν από τα προκριματικά του Champions League και του Europa League.

Πιο συγκεκριμένα:

– 20 ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League θα μπουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

– Οι 10 που θα προκριθούν θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League και οι 5 που θα προκύψουν θα κληρωθούν με άλλες 5 ομάδες που αποκλείστηκαν από τον 3ο προκριματικό του Europa League.

– Οι νικητές των ζευγαριών αυτών θα πάρουν άλλα 5 εισιτήρια για τους ομίλους του Europa Conference League.

Oι άλλες 17 θέσεις θα προκύψουν από τα προκριματικά των ομάδων που θα συμμετέχουν μέσω των πρωταθλημάτων τους.

– Στον 1ο προκριματικό θα μπουν 72 ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 29-55 στο UEFA ranking.

– Οι 36 νικήτριες θα προστεθούν στις 54 του 2ου προκριματικού. Ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 6-29 στο UEFA ranking. Μεταξύ αυτών δηλαδή θα είναι η 6η της Ρωσίας, η 5η της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

– Οι 45 νικήτριες θα προστεθούν στις 7 του 3ου προκριματικού γύρου. Ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 6-12. Δηλαδή η 5η της Ρωσίας και η 4η της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Αυστρίας.

– Οι 26 νικήτριες θα προστεθούν στις 8 των play off. Ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 1-5 στο UEFA ranking. Δηλαδή η 7η της Ισπανίας, της Αγγλίας (πιθανότατα γιατί οι Αγγλοι θα δίνουν αρχικά την θέση στο νικητή του Carabao Cup), της Γερμανίας και της Ιταλίας και η 6η της Γαλλίας συν οι 3 ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό του Europa League.

– Οι 17 που θα προκύψουν θα μπουν στους ομίλους.

Διαβάστε ακόμη...