Παραλίγο αυτόχειρας (2009)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 6/8/2009, ένας τραγικός ΠΑΟΚ πήρε τελικά την πρόκριση με ήττα ντροπή 0-1 από τη Βαλερένγκα, μέσα στην Τούμπα ...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Παραλίγο αυτόχειρας (2009)

Mια βδομάδα νωρίτερα ο Δικέφαλος είχε πάρει διπλό πρόκρισης (1-2), αλλά στη ρεβάνς της Τούμπας παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο που δεν είχαμε συνηθίσει, κατάφερε να ηττηθεί με 0-1, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα εμφανίστηκε επιεικώς ασταθής και μέτριος.

Ανύπαρκτη φαντασία, τραγικά τελειώματα, ασταθής άμυνα, συνεχείς φλύαρες μεταβιβάσεις και πάσες στο χώρο του κέντρου ήταν με λίγα λόγια η εμφάνιση της ομάδας η οποία προβλημάτισε σε όλον τον αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ αν δει κανείς συνολικά τις ευκαιρίες, δημιούργησε αρκετές και θα μπορούσε πολύ εύκολα να πετύχει κάποιο γκολ πριν και μετά το 0-1. Αυτό όμως που μένει είναι τα τραγικά τελειώματα. Χαρακτηριστικό αυτών, η φάση του 56' όπου ο Σορλέν βγαίνει από δεξιά, δίνει στον Ίβιτς και αυτός στον Αναστασάκο ο οποίος καταφέρνει να κοντραριστεί το σουτ που επιχείρησε. Ήταν μία αντεπίθεση όπου τέσσερις παίχτες του ΠΑΟΚ βγήκαν αντιμέτωποι με δύο των φιλοξενουμένων.

Φυσικά και η ομάδα ήταν ακόμη ανέτοιμη, φυσικά και υπήρχαν ελαφρυντικά, φυσικά και το σκορ δεν αντιπροσωπεύει τις ευκαιρίες που έγιναν στο παιχνίδι, όμως από την άλλη υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που δύσκολα αναιρούνται.

Η Βαλερένγκα κατέβηκε μισή ομάδα, εδώ και πέντε παιχνίδια μαζεύει τριάρες στη Νορβηγία, ο ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικά πλήρης και στη Νορβηγία έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο και θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα γκολ.

Ανεξήγητα λοιπόν, σαν σήμερα ο ΠΑΟΚ κόντεψε να μας κάνει καρδιακούς, δημιούργησε μεν ευκαιρίες, όμως αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και τα τελειώματά μας ήταν τραγικά.

Δεχτήκαμε όπως και στη Νορβηγία ένα γκολ από πλήρη ολιγωρία της άμυνας, ενώ το γκολ που έκρινε το ματς μπορεί να χαρακτηριστεί και αστείο παρακολουθώντας κανείς την σύγχυση που κατάφερε να φέρει στην άμυνα του ΠΑΟΚ ένα ... πλάγιο άουτ.

Στο τέλος μάλιστα του αγώνα, βλέποντας τον ΠΑΟΚ να χάνει τα άχαστα, όλοι μας αγχωθήκαμε μήπως η Βαλερένγκα πετύχαινε δεύτερο γκολ σε κάποια αναμπουμπούλα, το οποίο θα έδινε την πρόκριση στην Νορβηγική ομάδα και θα άφηνε εμάς να σκεφτόμαστε όχι την κλήρωση της επόμενης μέρας, αλλά το μέλλον της ομάδας μας μετά από έναν αστείο αποκλεισμό.

Αυτός φυσικά δεν ήρθε και η ομάδα μας βρέθηκε στην κλήρωση της επόμενη φάσης του Europa League, όπου κληρώθηκε με τη Χέρενφεν...

Όλα ήταν ... τέλεια για μια εκπληκτική βραδιά, όπου όπως όλοι περιμέναμε ο ΠΑΟΚ θα εξασφάλιζε και τυπικά την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του Europa League με μία καλή εμφάνιση και μία άνετη επικράτηση.

Ο κόσμος γέμισε την Τούμπα, χωρίς να ανάψει ούτε έναν πυρσό, αλλά και χωρίς να πετάξει καμία κροτίδα σε κανένα σημείο του αγώνα και συνολικά είχε μία υποδειγματική παρουσία.

Η ομάδα μπήκε δυνατά στον αγώνα, πήρε τον έλεγχο του αγώνα και έφτανε εύκολα στην αντίπαλη περιοχή, απειλώντας αρχικά με τον Φωτάκη στο 19' και στη συνέχεια με τον Ίβιτς στο 21' να σημαδεύει το δεξί κάθετο δοκάρι του Πέρκινς.

Από κει και πέρα, ο ΠΑΟΚ χαλάρωσε αδικαιολόγητα, έριξε τον ρυθμό του και η Βαλερένγκα πίεσε για το γκολ. Στο 24' οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι όταν η μπάλα βρήκε σε κάποιο χέρι μετά από εκτέλεση φάουλ, ενώ στο 33' μετά από φάουλ από τα αριστερά και κεφαλιά του Σέτερνς η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Χαλκιά.

Η μοναδική απάντηση του ΠΑΟΚ μέχρι να κλείσει το ημίχρονο ήταν μία σέντρα σουτ του Λίνο η οποία κατέληξε σε κόρνερ μετά την επέμβαση του Πέρκινς.

Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ έδειξε το ίδιο πρόσωπο που είχε και στο δεύτερο μισό του ημιχρόνου και η Βαλερένγκα τα έπαιξε όλα για όλα έστω και με μισή ομάδα και πάλεψε στα ίσια την πρόκριση.

Στο 59' μετά από φάση διαρκείας και συνεχή λάθη της άμυνας και άστοχη έξοδο του Χαλκιά έγινε το 0-1 με κοντινή κεφαλιά.

Στο 64' πέρασε ο Φιλομένο στη θέση του Ίβιτς, όμως και πάλι ο ΠΑΟΚ έδειχνε να μην έχει καμία συνοχή και καμία ομοιογένεια στον τρόπο ανάπτυξής του.

Υπήρχε μία στατικότητα από όλους σχεδόν τους ποδοσφαιριστές μας, οι οποίοι όσο περνούσε η ώρα προσπαθούσαν με προβλέψιμο τρόπο να φτάσουν στην ισοφάριση.

Ο Αναστασάκος στο 70' θα χάσει μία ευκαιρία με την κεφαλιά του να φεύγει άουτ και εν συνεχεία θα περάσουν στον αγωνιστικό χώρο οι Κουτσιανικούλης και Παπάζογλου.

Ο ΠΑΟΚ και πάλι όμως έδειχνε ανίκανος να σκοράρει διατηρώντας έναν κουραστικό τρόπο ανάπτυξης, ενώ η Βαλερένγκα μη έχοντας τίποτα να χάσει προσπαθούσε να πετύχει κάποιο γκολ χωρίς βέβαια να δημιουργεί κάποια ευκαιρία.

Ο αγώνας συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό, ενώ στο τέλος ο ΠΑΟΚ έχασε απίστευτες ευκαιρίες με τους Παπάζογλου - Κουτσιανικούλη να μην μπορούν να σκοράρουν και ειδικά ο πρώτος σε ανεπανάληπτο τετ α τετ στο 88'.

Η Βαλερένγκα με βαθιά γεμίσματα προσπαθούσε χωρίς επιτυχία να πετύχει το γκολ που θα της έδινε την πρόκριση και ο ΠΑΟΚ παρασυρόμενος στον γρήγορο ρυθμό των τελευταίων λεπτών, άγχωσε τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο της Τούμπας, μιας και με την συνολική του εμφάνιση δεν ενέπνευσε καμία σιγουριά.

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Πάμπλο Γκαρσία, Κονσεϊσάο (76΄ Παπάζογλου), Τσιρίλο, Αναστασάκος (72΄ Κουτσιανικούλης), Σορλέν, Λίνο, Φωτάκης, Ίβιτς (64΄ Φιλομένο), Μπιζέρα, Σνάουτσνερ.

Βαλερένγκα (Μάρτιν Άντρεσεν): Πέρκινς, Χάγκεν (89΄ Σινγκ), Άντρεσεν, Μπέρε, Σέτερνες, Λι (79΄ Φελάχ), Χέσταντ, Αμπντελαουί, Ζάγιτς, Μπριξ, Νούρι.

Διαβάστε δηλώσεις των πρωταγωνιστών...

Φερνάντο Σάντος: «Το πιο σημαντικό είναι ότι περάσαμε όμως πρέπει να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε για πολλά. Στα πρώτα 30 λεπτά τηρήσαμε αυτά που έπρεπε. Δημιούργησε η ομάδα ευκαιρίες, είχε κυκλοφορία και ακόμη κι όταν έχανε την μπάλα την ξαναέπαιρνε εύκολα και ο αντίπαλος δεν έφθανε στα δικά μας καρέ εύκολα. Μετά ανεξήγητα η ομάδα θέλησε με μεγάλη νευρικότητα να βάλει κάποιο γκολ.

Ο καθένας έπαιζε ατομικά, λάθη παιδικά, λανθασμένες υποδοχές, πάσες που δεν έπρεπε να γίνονται, τρεξίματα που δεν ήταν στην λογική της ομάδας και η Βαλερένγκα χωρίς να κάνει κάτι εξαιρετικό εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως η ομάδα μας έπαιζε... όπως να ΄ναι.

Στο ημίχρονο είπαμε ότι δεν είχε καμία λογική αυτό που κάναμε στα τελευταία 15 λεπτά και έπρεπε να βρούμε τον ρυθμό που είχαμε στην αρχή. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιωθήκαμε ελάχιστα σε αυτόν τον τομέα. Τελείως ανεπίτρεπτα δεχθήκαμε γκολ από στημένη φάση.

Από ένα πλάγιο που είχαμε αναλύσει. Είχαμε προειδοποιήσει ότι το παιχνίδι δεν θα ήταν εύκολο. Η πρόκριση ήρθε πολύ δύσκολα. Παλέψαμε πολύ για να την κερδίσουμε και δεν χρειαζόταν τόσο πολύ. Από δικά μας λάθη δυσκολευτήκαμε τόσο πολύ.

Έχουμε συγκεκριμένο τρόπο που παίζουμε. Δεν γίνεται να τον αλλάξουμε. Πρέπει να είμαστε μία ομάδα συμπαγής, οργανωμένη και πρέπει να μιλήσουμε γι΄ αυτό. Σε κάθε περίπτωση κρατάμε το γεγονός ότι έχουμε περάσει. Αυτό που θέλαμε δηλαδή από την πρώτη στιγμή. Συνεχίζουμε...».

Σε ερώτηση για το αν οι παίκτες του επηρεάστηκαν από το δοκάρι που είχε στο πρώτο μέρος η Βαλερένγκα απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό είναι σκεπτικό μικρής ομάδας. Να γίνεται μία φάση και να μας αποπροσανατολίζει είναι αδύνατον να δεχόμαστε ότι ένα δοκάρι μας δημιουργεί τόσο μεγάλα προβλήματα. Είναι απαράδεκτο.

Οι ομάδες που είναι δυνατές ξέρουν την αξία τους. Δεν έγινε κάτι με ένα δοκάρι. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε ευκαιρίες, να χάνουμε κάποια γκολ αλλά να αφήνουμε τον τρόπο παιξίματος για να πετύχουμε κάτι άλλο. Δεν γίνεται αυτό».

Για τα γκολ που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ από στημένες φάσεις είπε: «Είναι ξεκάθαρα έλλειψη συγκέντρωσης. Να δέχεσαι ένα γκολ που έχεις μιλήσει με τους ποδοσφαιριστές. Να έχεις δει τόσες φάσεις ίδιες... είναι μόνο έλλειψη συγκέντρωσης».

Βασίλης Κουτσιανικούλης: «Σίγουρα δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε αφού θέλαμε τη νίκη. Δυστυχώς δεν ήρθε αφού χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Τώρα περιμένουμε τον επόμενο αντίπαλο».

Για το πρώτο του ματς στην Τούμπα επισήμανε:«Ήταν φοβερό το συναίσθημα να παίζεις μέσα στην Τούμπα. Υπήρχε λίγο άγχος όμως θα το ξεπεράσω». Για την εικόνα του ΠΑΟΚ προς το φινάλε τόνισε: » Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι στο τέλος πιέσαμε ψηλά, πιέσαμε και χάσαμε ευκαιρίες όμως πάντοτε είχαμε κατά νου και τα μετόπισθεν αφού μετράει η πρόκριση».

Λίνο: «Αναμφίβολα είναι ένα κακό αποτέλεσμα για εμάς. Σίγουρα μετράει η πρόκριση γιατί αυτός ήταν ο στόχος μας από την αρχή. Όμως πρέπει να προβληματιστούμε από το σημερινό παιχνίδι.

Κάναμε ένα καλό πρώτο μισάωρο όμως μετά χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Δεχθήκαμε ένα γκολ από καθαρή έλλειψη συγκέντρωσης. Μπορούσαμε να πετύχουμε γκολ, είχαμε ευκαιρίες όμως δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Θα δούμε στην συνέχεια τι πρέπει να βελτιώσουμε».

Κώστας Χαλκιάς: «Είχαμε την υπεροχή και μας έλειπε το γκολ. Δεχτήκαμε ένα τέρμα από τον αντίπαλο σε μια άτυχη στιγμή και μας προβλημάτισε,. Κρατάμε την καλή εμφάνιση στο Όσλο, την προσπάθεια προσπάθεια που καταβάλλαμε και συνεχίζουμε. Δεν πιστεύαμε ίσως ότι ο αντίπαλος θα μας έβαζε γκολ.

Εμείς δημιουργήσαμε ευκαιρίες να σκοράρουμε. Κρατάμε μόνο την πρόκριση και συνεχίζουμε». Για την αυριανή κλήρωση επισήμανε: «Ξεχνάμε το σημερινό παιχνίδι και περιμένουμε την κλήρωση. Ελπίζουμε σε μια κλήρωση που θα είμαστε πιο τυχεροί. Στο ποδόσφαιρο όλα συμβαίνουν, μπορούμε να προκριθούμε στους ομίλους».

Διαβάστε ακόμη...