Ο Λονγκ και οι ρούκις 35 χρόνων

Από basketplus.gr: Οι τελευταίες ρούκι επιλογές του ΠΑΟΚ δεν ήταν και για αποθέωση. Στο «Παλατάκι» ελπίζουν ότι ο Μήτρου Λονγκ θα σταματήσει την μίνι αυτή κακή παράδοση που τείνει να δημιουργηθεί με την τριάδα Τέιλορ, Πόουπ και Ζαρντίν Ουίλιαμς, ο οποίος δεν έκανε ούτε ένα επίσημο ματς.
Πηγή: basketplus.gr
Ο Λονγκ και οι ρούκις 35 χρόνων

Ο Καναδός γκαρντ με τις πολύ γερές ελληνικές ρίζες είναι ο 18ος παίκτης που θα παίξει με τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα κατευθείαν από το κολέγιο. Την αρχή έκανε το 1986 ο Τζον Κόρφας που έλαβε τα βασικά στο Πέπερνταιν και αναδείχθηκε στον κορυφαίο άσο που έπαιξε στον Δικέφαλο όλα αυτά τα χρόνια. Πραγματικός στρατηγός ("στρατηγός την ζώνη" ήταν το παρατσούκλι του στο NCAA) του ΠΑΟΚ για 9 χρόνια πριν φύγει για τον Παναθηναικό και σταματήσει αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το 1988 έρχεται από το Όμπερν ο Μάικ Τζόουνς, ως ο πρώτος ξένος του ΠΑΟΚ στην Λίγκα, παίζει καταπληκτικά, μένει ένα χρόνο, συνεχίζει στον Άρη, συλλαμβάνεται για ναρκωτικά και αφού κάνει καλή καριέρα σε Μμπαρτσελόνα, Ορτέζ, Σολέ, Χ. Χολόν, από το 2003 βρίσκει Ιθάκη στην Κύπρο. Εκεί είναι πλέον προπονητής παιδιών...

Το 1989 ο Άντονι Κουκ φτάνει από τους Αγριόγατους του Αριζόνα ως το τέλειο συμπλήρωμα του Φασούλα στην θέση "4". Παίζει ένα χρόνο και συνεχίζει στους Νάγκετς. Ο Ίρβιν Τόμας καταφτάνει από το Φλόριντα Στέιτ στις αρχές της σεζόν 1990-91, παίζει ένα ημίχρονο στο αλήστου μνήμης επεισοδιακό ματς με την ΑΕΚ στην Αθήνα, αποχωρεί και παίζει 26 ματς στους Λέικερς την ίδια χρονιά.

Το ίδιο καλοκαίρι φτάνει από το Σίτον Χολ ο Νικ Κατσίκης και από το Τεμπλ ο δίδυμος αδελφός του Τομ. Ο πρώτος μένει τρία χρόνια με μηδενική παρουσία, ο δεύτερος μόλις έναν χρόνο. Το 1995 έρχεται ο Τρέβορ Ράφιν από το Χαβάι με 21 πόντους μέσο όρο, παίζει λίγο στον ΠΑΟΚ και συνεχίζει στο ΝΒΑ με Φοίνιξ, ενώ το καλοκαίρι του 1997 ο Δικέφαλος φέρνει τον πρώτο Ευρωπαίο κατευθείαν από το κολέγιο.Ο ψηλόλιγνος Ισπανός Ρίκι Περάλ από το Γουέικ Φόρεστ περνά τρία χρόνια απαρατήρητος στον ΠΑΟΚ και μετά σταματά το μπάσκετ...

2004 ο ΠΑΟΚ φέρνει από το Καλιφόρνια τον Ιισραηλινό Αμίτ Ταμίρ (2.08 με πολύ καλό τρίποντο) που δεν παίζει άσχημα μένοντας όλο το χρόνο πριν φύγει για ομάδες της πατρίδας του μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την ΑΕΚ.Το 2005 καταφτάνει από το Ουάσιγκτον ο ικανότατος σουτέρ Τσέστερ-Τρε Σίμονς, που κάνει καλές εμφανίσεις και την επόμενη σεζόν πάει στην Τσέχικη Νίμπουργκ. Μάλιστα έφτασε μέχρι και την Μακάμπι Τελ Αβίβ...

Το 2006 έφτασε από το Μέμφις ο Ντάριους Ουάσιγκτον που πήρε την θέση του πολύπειρου Άλεν, συμβάλλει σε ένα τρομερό σερί του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά ένα τροχαίο αρχές του 2007 τον στέλνει σπίτι του. Λίγα χρόνια αργότερα επιστρέφει Θεσσαλονίκη, αλλά στον Άρη...Το 2007 ο ΠΑΟΚ φέρνει τον Λι Χάμφρει πρωταθλητή με το Φλόριντα στο NCAA αλλά και τον μόνο από την τρομερή πεντάδα των Γκέιτορς που δεν έγινε ντραφτ. Αποτυχημένη επιλογή, αποχωρεί πριν τα μέσα της σεζόν και πήγε στην Γερμανία χωρίς να κάνει κάτι εξαιρετικό.

Τρία χρόνια μετά ο ΠΑΟΚ επιλέγει τον Ντεσόν Σιμς από το Μίτσιγκαν, αλλά μετά από τρία επίσημα ματς εγκαταλείπε την ομάδα (ήρθε στην θέση του ο Ρόμπερτ Ντόζιερ) και πηγαίνει στο D-League. Δεν κατάφερε να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ και έχει γυρίσει όλο το κόσμο. Την τελευταία 4ετία παίζει στην Ιταλία και πρόσφατα έκλεισε για την περίοδο 2020-21 στην Πιαστόγια.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Ντι Τζέι Κούπερ γίνεται ο 14ος παίκτης που έρχεται κατευθείαν από το κολέγιο για να παίξει στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα της Α1. Παρά το χαρακτήρα του και την ανωριμότητα του αναδεικνύεται κορυφαίος άσος, μέλος της καλύτερης 5άδας και καταφέρνει να σπάσει το από 21ετίας ρεκόρ του Γκάλη με τις περισσότερες ασίστ σε μια σεζόν στην Λίγκα. Στην συνέχεια η ζωή του-εντός κι εκτός παρκέ-θα μπορούσε να γίνει ταινία, ενώ του χρόνου θα παίξει στην Γαλλία (Σαλόν) απόπου δεν έχει φύγει από το 2016.

Το 2014 ο Τζέικ Όντουμ από το Ιντιάνα προσφέρει σημαντικά στην αμυντική χημεία της ομάδας και στην κατάληψη της 3ης θέσης στην Λίγκα, αλλά αποχωρώντας δεν εξελίσσεται (το 2019 έπαιξε στην Πιστόγια μετά το ανύπαρκτο πέρασμα του από τον Προμηθέα) σε Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία και χάνει στο μπασκετικό χρηματιστήριο.

Ακολουθούν τρείς κακές επιλογές. Το καλοκαίρι του 2016 έρχεται από το Πεν Στέιτ ο Μπράντον Τέιλορ και εκδιώχνεται τρεις μήνες μετά, συνεχίζοντας σε Ελβετία, Σουηδία, Γαλλία (του χρόνου θα παίξει στην Ρετζιάνα), ενώ δύο χρόνια μετά ο ΠΑΟΚ φέρνει από το Σαν Ντιέγκο Στέιτ τον Μαλίκ Πόουπ. Η αλήθεια είναι οτι δεν παίρνει πολλές ευκαιρίες, φάνηκε στον ΠΑΟΚ να μην ξέρουν γιατί τον επέλεξαν, ο νεαρός αποχωρεί και συνεχίζει στο G League και στην Γερμανία (Ροστόκ). Η περίπτωση του Ζορντίν Ουίλιαμς από το Λουιζιάνα Στέιτ Γιουνιβέρσιτι είναι διαφορετική, γιατί απλά ο νεαρός γκαρντ-παρά το οτι διαφημίστηκε από την ΚΑΕ ως μελλοντική επιλογή και άλλα... όμορφα-δεν έπαιξε παρά σε 1-2 φιλικά και έφυγε. Συνέχισε σε Τουρκία (Μπελεντιγέ Σπορ) και Κύπρο (Ε. Ν. Παραλιμνίου).

*Οι ρούκις που παραλίγο να παίξουν στον ΠΑΟΚ αλλά τον εκμεταλλεύτηκαν για ένα μεγάλο συμβόλαιο στο ΝΒΑ δεν απασχολούν (Ράντι Ουάιτ, Τέρι Μιλς), ενώ στην παραπάνω λίστα δεν μπορούν να μπουν άλλοι δύο που στην πρώτη τους επαγγελματική χρονιά έπαιξαν στον ΠΑΟΚ. Ο Κασίμπ Πάουελ το 2003 πρόλαβε να παίξει μερικά ματς στην Ζελέζνικ, όπως και ο Σι Τζέι Ουάτσον έφτασε την περίοδο 2006-07 στην Θεσσαλονίκη από το Τενεσί μέσω της Ρετζιάνα όπου έπαιξε ελάχιστα στην αρχή της σεζόν. Πολύ σημαντική ήταν πάντως η ΝΒΑ παρουσία του τα επόμενα χρόνια.

*Ρούκι ήταν και ο Ντικ Μάμα που ήρθε το 1985 από το Πεν Στέιτ, αλλά έπαιξε μόνο στην Ευρώπη και ποτέ στην τότε Α Εθνική.

Διαβάστε ακόμη...