Η δύναμη των στατικών φάσεων που χάθηκε στην πορεία

Από paok24.com: Όταν μία ομάδα δυσκολεύεται στο εύκολο γκολ κόντρα σε κλειστές άμυνες, οι στατικές φάσεις πάντα δίνουν λύσεις, κάτι που έκανε ο ΠΑΟΚ μέσα στην χρονιά, αλλά περισσότερο έως και τον Δεκέμβριο.
Πηγή: paok24.com
Η δύναμη των στατικών φάσεων που χάθηκε στην πορεία

Το 2019 ήταν η χρονιά του ΠΑΟΚ. Πανηγύρισε το πρώτο του νταμπλ και μάλιστα πήρε το πρωτάθλημα αήττητος. Έτσι και μέσα στο 2019 ήταν ακόμα πρώτος στη βαθμολογία της Superleague, αήττητος με τις σταθερές του μέσα στο γήπεδο. Μία από αυτές τις σταθερές ήταν και οι στατικές φάσεις που έδιναν στον ΠΑΟΚ γκολ σε δύσκολα σημεία και σε κρίσιμες αναμετρήσεις.

Από τα 77 γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ στη σεζόν στο πρωτάθλημα (κανονική διάρκεια και play-off), στο κύπελλο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τα 19 ήρθαν από στατικές φάσεις, είτε σε πρώτη μπάλα είτε σε δεύτερη, ενώ δεν υπολογίζονται τα πέναλτι. Η δουλειά του ΠΑΟΚ στις στατικές φάσεις μέσα στην προπόνηση μάλιστα έγινε αντικείμενο συζήτησης και στα πορτογαλικά ΜΜΕ, όταν έκαναν το αφιέρωμά τους στον Αμπέλ Φερέιρα μέσα στο 2019.

Όμως και ενώ ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με 13 γκολ από στατικές φάσεις στα πρώτα 20 παιχνίδια του, εν τέλει στα επόμενα 25 παιχνίδια του μέσα στο 2020, βρήκε μόλις 6 γκολ από στατικές φάσεις και αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα της αγωνιστικής καθίζησης της ομάδας από το 2020 και έπειτα.

Ο ΠΑΟΚ σκόραρε από στημένες φάσεις ένα γκολ κόντρα στον Άγιαξ με τον Μάτος από φάουλ του Μπίσεσβαρ, ένα γκολ κόντρα στον Παναιτωλικό στην Τούμπα με τον Σφιντέρσκι από κόρνερ του Γιαννούλη, ενώ ο Πολωνός ήταν ο σκόρερ και κόντρα στον Πανιώνιο από κόρνερ του Μπίσεσβαρ.

Στο Περιστέρι ο Κρέσπο βρήκε δίχτυα από φάουλ του Μίσιτς και έδωσε τη νίκη στο τελευταίο λεπτό, ενώ ο Μάτος κόντρα στον Άρη βρήκε δίχτυα από κόρνερ του Μίσιτς, με τον Κροάτη να ισοφαρίζει στο ίδιο παιχνίδι μετά από πάσα του Ντόουγκλας Αουγκούστο. Στο πρώτο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Ίνγκασον έκανε το 0-1 μετά από ένα φάουλ του Μίσιτς, ενώ και κόντρα στην Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ κλείδωσε τη νίκη με την κεφαλιά του Κρέσπο μετά από φάουλ του Μπίσεσβαρ.

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά ο ΠΑΟΚ πέρασε από τη Νέα Σμύρνη με ένα γκολ του Ίνγκασον και με ένα του Άκπομ. Στο πρώτο γκολ μετά το κόρνερ ο Άκπομ έστρωσε την μπάλα στον Ίνγκασον, ενώ στο δεύτερο μετά από στατική φάση, ο Κρέσπο που έμεινε στην περιοχή έδωσε έτοιμο γκολ στον Άγγλο στράικερ. Τέλος με τον Ατρόμητο στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ σκόραρε 3 φορές από στατικές φάσεις. Εξ αρχής ο Βιεϊρίνια με απευθείας εκτέλεση φάουλ άνοιξε το σκορ για να έρθει ο Ινγκασον και να κάνει το 2-0 μετά από φάση διαρκείας σε δεύτερη μπάλα από εκτέλεση κόρνερ. Τέλος και πάλι ο Ισλανδός αμυντικός βρήκε δίχτυα από φάουλ του Μίσιτς για το 3-0.

Μέσα στο 2020, το πρώτο γκολ από στατική φάση ήρθε με τον Σφιντέρσκι κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Ο Βιεϊρίνια έπαιξε έξυπνα με τον Λημνιό το μακρινό φάουλ και η μπάλα μετά από μία κόντρα έφτασε στον Πολωνό επιθετικός και εκείνος έγραψε το 1-0. Στο επόμενο παιχνίδι, ο Μάτος βρήκε στόχο μέσα στο γήπεδο της Λαμία μετά από φάουλ του Βιεϊρίνια, ενώ στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ κλείδωσε τη νίκη με γκολ του Βαρέλα ύστερα από φάουλ και πάλι του Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Αυτά τα γκολ ήρθαν στην κανονική διάρκεια στο κύπελλο και στα ευρωπαϊκά παιχνίδι, ενώ μέσα στα play-off ο ΠΑΟΚ και πάλι βρήκε 3 φορές δίχτυα από στατικές φάσεις. Εξ αρχής ο Βαρέλα μετά το φάουλ του Στοχ άνοιξε το σκορ στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη, ενώ ο Μιχαηλίδης πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ μέσα στο Γεντί Κουλέ. Τέλος και ο Μιχάι άνοιξε τον προσωπικό του λογαριασμό μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού. Στην τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ στα play-off και στη σεζόν και στη συνέχεια ενός φάουλ, ο Ροντρίγκο βρήκε τον Αλβανό αμυντικό και αυτός έκανε το 0-1 και χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...