Η 5ετία της ευρωπαϊκής αποτυχίας

Από paok24.com: Η ομάδα που κάποτε ήταν ένα βήμα από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας του Europa League, είναι τώρα σε δεινή θέση για τα προκριματικά του Europa League, κάτι είναι αποτέλεσμα της 5ετους και βάλε ευρωπαϊκής κατρακύλας...
Πηγή: paok24.com
Η 5ετία της ευρωπαϊκής αποτυχίας


Μπορεί η κληρωτίδα μόλις βλέπει ΠΑΟΚ και Άγιαξ να βγάζει συνέχεια το ίδιο ζευγάρι, αλλά πέραν τούτου, ο ΠΑΟΚ εδώ και μία 5ετία ή καλύτερα 6ετία δεν έχει να δείξει κάτι το ιδιαίτερο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μάλιστα αυτό φαίνεται και στους βαθμούς που καλείται να ξεκινήσει τη φετινή σεζόν, μιας και έπεσε στους 21.000 βαθμούς. Άλλωστε η ειδική βαθμολογία της UEFA βγάζει τον μέσο όρο για τον κάθε σύλλογο από την τελευταία 5ετία.

Την σεζόν 2015-2016, ο ΠΑΟΚ με τον Ίγκορ Τούντορ στον πάγκο μπορεί να έκανε 3 προκρίσεις στα προκριματικά με Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, Σπάρτακ Τρνάβα και Μπρόντμπι, αλλά μετά στον όμιλο κατάφερε να μαζέψει μόλις 7 βαθμούς και μάλιστα με αντιπάλους την Ντόρτμουντ, την Κράσνονταρ και την Καμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο ισοπαλίες με τους Αζέρους, η μία με την ρωσική ομάδα στην Τούμπα και η ισοπαλία με την Ντόρτμουντ εντός έδρας έφεραν τον ΠΑΟΚ βαθμολογικά αδιάφορο στην τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Ντόρτμουντ. Η μεγάλη νίκη στην Γερμανία δεν έφερε πρόκριση και έτσι ο ΠΑΟΚ έμεινε μόνο με την "γλύκα" του σπουδαίου διπλού.

Την επόμενη σεζόν με τον Βλάνταν Ίβιτς στον πάγκο, ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ, έφερε την πρόκριση επί της Ντιναμό Τιφλίδας και στον όμιλο ο ΠΑΟΚ κατάφερε έστω και στο τελευταίο παιχνίδι να προκριθεί. Μία νίκη και μία ισοπαλία με την Φιορεντίνα, δύο νίκες επί της Σλόβαν Λίμπερετς ήταν αρκετές και παρά τις ήττες από την Κάραμπαγκ, ο ΠΑΟΚ πέρασε στην επόμενη φάση. Εκεί βρήκε όμως την Σάλκε και η ήττα στην Τούμπα με 0-3, έφερε τον αποκλεισμό, παρά την καλή εμφάνιση στην Γερμανία και στην ρεβάνς με 1-1. Ίσως η μοναδική καλή χρονιά του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη την τελευταία 6ετία.

Τις επόμενες δύο σεζόν ο ΠΑΟΚ πήρε ελάχιστους βαθμούς. Η ομάδα που προετοιμάστηκε επί Στανόγιεβιτς και έπαιξε επί Λουτσέσκου, κέρδισε και απέκλεισε την Ολιμπίκ Ντονέτσκ, αλλά αποκλείστηκε από την σουηδική Έστερσουντς, κάτι που στοίχισε την συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Ενώ και την χρονιά που ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα, μπορεί να απέκλεισε στα προκριματικά την Βασιλεία και την Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά ο αποκλεισμός από την Μπενφίκα τον έφερε στο Europa League. Από εκεί και μετά στον όμιλο έκανε μόλις μία νίκη επί της ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ με 1-4 στην Λευκορωσία και έχασε δύο φορές από την Τσέλσι, εντός έδρας από την ΜΠΑΤΕ και δύο φορές από την Βίντι, χωρίς να σκοράρει κιόλας.

Τέλος η 5ετία κλείνει φέτος με τον ΠΑΟΚ να έχει 2/2 αποκλεισμούς. Και μπορεί με τον Άγιαξ να ήταν λογικό και μάλιστα με καλές εμφανίσεις, αλλά από την Σλόβαν Μπρατισλάβας, ο αποκλεισμός μπαίνει στις μεγάλες ευρωπαϊκές απογοητεύσεις στην ιστορία του.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι και τη σεζόν 2014-15, με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο ο ΠΑΟΚ πέρασε στα προκριματικά την Ζίμπρου από την Μολδαβία, αλλά μετά στον όμιλο με Φιορεντίνα, Γκινγκάμπ και Ντιναμό Μπρεστ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε μόνο τους Λευκορώσους δύο φορές, έφερε μία ισοπαλία με την Φιορεντίνα και έχασε από τους Γάλλους δύο φορές, κάτι που έφερε και τον αποκλεισμό.

*Οι νίκες και οι προκρίσεις στα προκριματικά δεν πηγαίνουν στην ειδική βαθμολογία της ομάδας, αλλά μόνο των χωρών και μετά το τέλος της σεζόν, μοιράζονται οι στις ομάδες που θα πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο την επόμενη σεζόν.

Διαβάστε ακόμη...