Ο Φερέιρα «αχρήστευσε» τα «όπλα» του Μαρτινς (vid)

Στη μεσαία γραμμή, ο Ολυμπιακός είχε την ποσότητα (τρία χαφ) όμως ο ΠΑΟΚ έβγαλε ποιότητα (Καντουρί - Μαουρίσιο). Στην άμυνα, η τριάδα του ΠΑΟΚ έδωσε απαντήσεις, με τον Δικέφαλο να τελειώνει το ματς με μόλις εννιά φάουλ.
Πηγή: repress.gr
Ο Φερέιρα «αχρήστευσε» τα «όπλα» του Μαρτινς (vid)

Ο ΠΑΟΚ νίκησε στο ντέρμπι της Κυριακής τον Ολυμπιακό με 0-1 και του έσπασε το αήττητο που κρατούσε μία σεζόν. Αποτέλεσμα που δεν περίμεναν πολλοί πριν το παιχνίδι, αφού η εικόνα των δυο ομάδων ήταν αντίθετη. Το Repress αναλύει τα σημεία που κρίθηκε το ματς.

1. «Τείχος» από Μιχαηλίδη – Βαρέλα

Από το δεύτερο ημίχρονο στο Ηράκλειο απέναντι στον ΟΦΗ και μετά, ο Φερέιρα προτιμάει να χρησιμοποιεί τρεις στόπερ στην ενδεκάδα, με την ομάδα να μην έχει δεχθεί γκολ σε αυτό το διάστημα. Στο «Καραϊσκάκης», αρκετές φορές υπήρχαν κενά στα πλάγια της άμυνας λόγω των προωθήσεων του Γιαννούλη και του Ροντρίγκο, όμως ένας από τους τρεις στόπερ συνεχώς κάλυπτε και δεν άφηναν κενούς χώρους.

Χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό με τον Μιχαηλίδη να έχει στο ματς οκτώ κλεψίματα και τον Βαρέλα επτά.

Ενώ και στην φάση της επίθεσης, η ανάπτυξη ξεκινούσε περισσότερο ορθολογικά από πίσω, με τον Μιχαηλίδη να βοηθάει κυρίως σε αυτό το κομμάτι λόγω της καλής τεχνικής του.

2. «Μαέστροι» Μαουρίσιο – Καντουρί

Αν και είχαν αριθμητικό μειονέκτημα απέναντι στα τρία χαφ του Ολυμπιακού, κατάφεραν να «πάρουν» το χώρο του κέντρου. Σωστά μαρκαρίσματα και αλληλοκαλύψεις σε όλο το παιχνίδι, ενώ ο Μαουρίσιο απείλησε και με τρία σουτ. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι οι γραμμές του ΠΑΟΚ ήταν πολύ κοντά, μην επιτρέποντας να περάσει η μπάλα στα μεσοδιαστήματα στον Καμαρά, που κινείται συνήθως σε αυτούς τους χώρους.

3. «Παρέλαση» Ροντρίγκο

Ο Βραζιλιάνος έπαιζε σε όλο το παιχνίδι αρκετά ψηλά παίρνοντας το πλάτος, με τον Τζόλη να παίζει περισσότερο κλειστά και κοντά στον Άκπομ. Αρκετές φορές είχε χώρο και δημιούργησε κινδύνους, αφού ο Τζόλης τραβούσε τον Τσιμίκα πάνω του και ο Βαλμπουενά δεν ακολουθούσε χαμηλά να μαρκάρει. Για αυτό και ο Μάρτινς αναγκάστηκε στο 15' να κάνει εσωτερική αλλαγή και να φέρει αριστερά τον Μασούρα.

4. «Ξεκούρδισαν» Καμαρά – Βαλμπουενά

Ήταν εμφανές από το ξεκίνημα του παιχνιδιού ότι ο Ολυμπιακός θεώρησε πως και... χαλαρός, τον «έχει» τον ΠΑΟΚ. Αποτέλεσμα; Αρκετά εύκολα λάθη, ειδικά στο χώρο του κέντρου, και νωθρά μαρκαρίσματα απέναντι στον Δικέφαλο που μπήκε συγκεντρωμένος.

Ο Καμαρά είχε έντεκα λάθη στον αγώνα και ο Βαλμπουενά εννιά, αριθμοί απαγορευτικοί για οποιοδήποτε ματς, πόσο δε μάλλον απέναντι σε μια ομάδα που έχει ποιότητα.

Τι λένε οι αριθμοί

Με τη βοήθεια του InStat μπορούμε να δούμε την μέση θέση κάθε παίκτη στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό το πόσο ψηλά είναι ο Ροντρίγκο, ενώ φαίνεται και το βάθος που έδινε ο Βαρέλα πίσω. Μπίσεσβαρ και Τζόλης έπαιζαν περισσότερο κλειστά, αφήνοντας το πλάτος στους μπακ.

Στον Ολυμπιακό, ο Ομάρ βρίσκεται αρκετά ψηλά αφού οι περισσότερες επιθέσεις εκδηλώθηκαν από τη μεριά του. Επίσης είναι εμφανές το πόσο κλειστά έπαιζε ο Μασούρας, ο οποίος συνεχώς παίζει σαν δεύτερος επιθετικός κοντά στον Ελ Αραμπί.

Και οι 2 ομάδες εκδήλωσαν τις περισσότερες επιθέσεις τους από δεξιά. Ο ΠΑΟΚ λόγω των προωθήσεων του Ροντρίγκο, ενώ ο Ολυμπιακός επειδή ο Βαλμπουενά μετά το 15' και την εσωτερική αλλαγή με τον Μασούρα έπαιξε στα δεξιά.

Περισσότερα σουτ από τον ΠΑΟΚ (11 έναντι 6) ενώ η κατοχή ήταν μοιρασμένη, με τους ασπρόμαυρους να έχουν τη μπάλα περισσότερο στο πρώτο 30λεπτο και τον Ολυμπιακό στο διάστημα 30-60'.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη βγήκε νικητής στις περισσότερες μονομαχίες (55%) ενώ έκανε και περισσότερα φάουλ (24 έναντι 9)

Σύμφωνα με το δείκτη XG (expected goals) που δείχνει πόσα γκολ έπρεπε να πετύχει κάθε ομάδα σύμφωνα με τη συνολική στατιστική, ο ΠΑΟΚ έχει 1.11 ενώ ο Ολυμπιακός 0.78.

Διαβάστε ακόμη...