«Πολύ δύσκολα η εφέσεων θα τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ»

Από thessports.gr: Στη νομική ερμηνεία πως δύσκολα η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης της φερόμενης πολυιδιοκτησίας θα τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ, προέβη ο γνωστός δικηγόρος Πάρης Ατλαμάζογλου, μέσω του Metropolis 95,5.
Πηγή: thessports.gr
«Πολύ δύσκολα η εφέσεων θα τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ»

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του CAS είναι μια νίκη του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόφαιρο, ενώ για την ανάρτηση της κ. Μαρούπα στο διαδίκτυο μετά την απόφαση υπογράμμισε πως «ίσως το μέλος της ΕΕΑ εβγαλε πικρία».

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για την απόφαση του CAS:

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι εισηγήσεις της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτικές. Κάτι που σημαίνει ότι τα διοικητικά όργανα της ΕΠΟ μπορούν να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης και να αποφανθούν εκ νέου για πιθανή τιμωρία. Νέο δεδικασμένο δημιουργείται με την απόφαση του CAS. Θυμίζω πως υπήρχε απόφαση της εφέσεων το 2015 και συνέχεια αυτής της πειθαρχικής της Λίγκας που έλεγαν ότι οι αποφάσεις της ΕΕΑ είναι δεσμευτικές και το δικαιοδοτικό όργανο αποφαίνεται μόνο για το ύψος της ποινής. Από χθες έχουμε ανατροπή σκηνικού, το CAS λέει ότι είναι απλή εισήγηση και ότι τα δικαιοδοτικά όργανα οφείλουν να μπαίνουν στην ουσία και να την εξετάζουν εξαρχής».

Για το πώς θα δικάσει η εφέσεων:

« Στις 30 Ιουλίου του 2019 υπήρξε αφαίρεση του άρθρου της πολυδιοκτησίας, υπάρχει έλλειμμα νομοθετικού πλασίου, η πρώτη πηγή δικαίου είναι οι κανονισμοί της FIFA και στη συνέχεια και επικουρικά θα έχουμε εφαρμογή του εθνικού δικαίου και του αθλητικού νόμου. Θα είναι ένας συνδυασμός διατάξεων που διαφέρει από τον αθλητικό νόμο, υπερισχύει ο κανονισμός της FIFA. Αυτόν πρέπει να εφαρμόσει η εφέσεων και μετά να ανατρέξει στον αθλητικό νόμο».

Για το τι προβλέπει η FIFA:

«Εξαρτάται από το κατηγορητήριο και δεν μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια δεν έχω το κατηγορητήριο. Αρα τι ποινή θα επιβάλλει; Το σωστό είναι να πάει στους κανονισμούς της FIFA γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Είναι μείζον θέμα αυτό».

Για το αν υπάρχει κίνδυνους η υπόθεση να πάει τη νέα σεζόν:

«Η άποψή μου είναι ότι η οποιαδήποτε πιθανή απόφαση θα επικυρωθεί φέτος πριν δηλαδή επικυρώσει τον οριστικό πίνακα της βαθμολογίας η Σούπερ Λιγκ. Αρα πρέπει να δικάσει άμεσα την υπόθεση η ΕΠΟ. Πρέπει να βγάλει άμεσα απόφαση. Οποιοδήποτε διάδικο μέρος μπορεί να πάει στο CAS. Η απόφαση ενισχύει και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου που είχε δεχθεί πλήγμα με το νόμο Κοντονή, αλλά και με τις αποφάσεις των επιτροπών».

Για την ΕΕΑ και τις κρίσεις της Μαρούπα:

«Είδα την απόφαση της ΕΕΑ. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία παράβαση ΠΑΟΚ και Ξάνθης και είναι εσφαλμένη η κρίση της. Όλοι γνωρίζουμε ότι η σύνθεση στο CAS αποτελείται από διακρικεμενους και έγκριτους νομικούς, ουδείς διακυβεύει τη φήμη του και την αξιοπιστία για να πάρει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς. Ίσως υπάρχει πικρία στο μέλος της ΕΕΑ. Ας αποτελέσει αφορμή αυτή η απόφαση για να μην έχουμε παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον».

Για την έκβαση της δίκης:

«Επί της ουσίας για να εκφράσουμε ασφαλή κρίση πρέπει να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Ίσως περιέχονται και κρίσεις που θα βοηθήσουν την εφέσεων. Σε παρόμοιες υποθέσεις, υπάρχουν σκέψεις που δείχνουν προς τα πού κλίνει η επιτροπή. Αρα λοιπόν ας κάνουμε υπομονή. Το έννομο συμφέρον του Ολυμπιακού είναι θετική έκβαση για τον Ολυμπιακό, αλλά εκτιμώ ότι δύσκολα η εφέσεων θα τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ».

Τέλος, για την υπόθεση του Άρη:

«Υπάρχουν δύο ποινές απαγόρευσης στον Αρη. Η μία είναι για τις οφειλές σε ποδοσφαιριστές της προηγούμενης ΠΑΕ Άρης και η δεύτερη που επιβλήθηκε για παραβίαση απόφασης της FIFA. Η πρώτη μπορεί να αρθεί άμεσα, εφόσον τακτοποοιηθουν οι οφειλές. Για τη δεύτερη πληροφορήθηκα ότι υπήρξε προσφυγή στο CAS. Εμμένω στην κρίση ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να χάσει την υπόθεση παρά να την κερδίσει. Με βάση το νομικό πλαίσιο και με όσα γνωρίζουμε για την υπόθεση θα είναι πολύ δύσκολο. Ο διακανονισμός με τους παλιούς παίκτες δεν επηρεάζει το πάνελ των δικαστών στο CAS, ίσα ίσα ίσως επιβαρύνει τον Άρη. Δεδομένου ότι η FIFA θα προσκομίσει και τις υπόλοιπες αποφάσεις κατά του Άρη. Το παζλ της εικόνας για τον Άρη δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα εξελιχθεί θετικά».

Διαβάστε ακόμη...