Διπλό στη Ριζούπολη, χατ τρικ ο Καραφουλίδης! (1955)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 10/7/1955, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα Σμύρνης (Αθηνών τότε), σε παιχνίδι της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1954-1955...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Διπλό στη Ριζούπολη, χατ τρικ ο Καραφουλίδης! (1955)

Ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, πήρε τη νίκη με 0-3, χάρη σε τρία γκολ που σημείωσε ο Βαγγέλης Καραφουλίδης.


Η πρώτη καλή στιγμή για τον ΠΑΟΚ, σημειώθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Κουιρουκίδη να μπαίνει στην περιοχή των γηπεδούχων από τα πλάγια, να δίνει έξυπνη πάσα στον Γιεντζή, αυτός σούταρε, η μπάλα κατέληξε στον Κιουρτζή που από εξαιρετική θέση σούταρε ψηλά άουτ.

Στο 11ο λεπτό ο Καραφουλίδης μπήκε ταχύτατα στην περιοχή, σούταρε στη γωνία, όμως ο Χρόνης που ακολουθούσε τη φάση, με τον Ταουξή εξουδετερωμένο, απομάκρυνε σωτήρια για τους γηπεδούχους.


Ο ΠΑΟΚ επέμενε στην επίθεση αλλά τα σουτ των Κονταξίδη, Καραφουλίδη, Κουιρουκίδη στα λεπτά που ακολούθησαν δε βρήκαν τον στόχο.

Δε συνέβη όμως το ίδιο στο 21ο λεπτό, όταν ο Κουιρουκίδης βρήκε τον Καραφουλίδη, αυτός απέφυγε τον Χρόνη και με συρτό σουτ στην αριστερή γωνία έγραψε το 0-1, ξεσηκώνοντας τους αρκετούς (στρατευμένους) οπαδούς του ΠΑΟΚ που βρισκόταν στις εξέδρες της Ριζούπολης!

Οι γηπεδούχοι, στα λεπτά που ακολούθησαν μέχρι να ακουστεί το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου από τον διαιτητή Μοναστηριώτη, προσπάθησαν να αντιδράσουν, χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν στην ισοφάριση...

Στο 50' ο ΠΑΟΚ διπλασίασε τα τέρματά του με σκόρερ και πάλι τον Καραφουλίδη. Ο Κουιρουκίδης έδωσε έξυπνα την μπάλα στον σκόρερ που αφού την σταμάτησε με το στήθος, γύρισε και με βολέ την έστειλε στη δεξιά γωνία του Ταουξή, παρά την προσπάθεια του τελευταίου να την αποκρούσει.

Το παιχνίδι στα λεπτά που ακολούθησαν «άνοιξε» και οι δύο ομάδες έβγαλαν καλές ευκαιρίες που χάθηκαν, για να έρθει στο 85' ο Καραφουλίδης να αλλάξει την πορεία της μπάλας σε σέντρα σουτ του Γερούδη και να διαμορφώσει το τελικό 0-3.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν επί αθηναϊκής ομάδας, ενώ να σημειωθεί πως στο παιχνίδι των δύο ομάδων για τον α' γύρο, ο Απόλλωνας είχε επικρατήσει στη Θεσσαλονίκη με 1-2 (8/5/1955)

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Καραφουλίδης, Κουιρουκίδης, Γιεντζής, Πρόγιος χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους.

Διευκρίνιση: Στο ημίχρονο της αναμέτρησης οι παίκτες και των δύο ομάδων άλλαξαν φανέλες, λόγω της αφόρητης ζέστης που επικρατούσε. Γι' αυτόν τον λόγο σε κάποιες από τις εικόνες του κειμένου, εμφανίζονται οι ποδοσφαιριστές με διαφορετικές φανέλες ...

Οι συνθέσεις:

Απόλλων: Ταουξής, Κορωνάρχης, Δαράκης, Χρόνης, Παπάζογλου, Παριανός, Σανίογλου, Σκανδάλης, Κανσός, Χολέβας, Χατζηκανέλλος

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Μιγγούσης, Κεμανίδης, Γερούδης, Δουκάκης, Κιουρτζής, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Καραφουλίδης, Κονταξίδης

* Τη σεζόν 1954-1955, ο ΠΑΟΚ είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς σε 10 ματς, με τέρματα 28-7. Η ομάδα είχε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, αφήνοντας στη 2η θέση τον Απόλλωνα Πόντου με δύο βαθμούς λιγότερους.

Τα 28 τέρματα του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Γιεντζής 9, Κουιρουκίδης 5, Καραφουλίδης 5, Κιουρτζής 3. Παπαδάκης 2, Δουκάκης 2 και άλλα 2 σημειώθηκαν με αυτογκόλ των αντιπάλων μας.

* Οι 6 ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος προέκυψαν ως εξής:

• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Η πρωταθλήτρια ομάδα
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Η πρωταθλήτρια ομάδα
• Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Νοτίου και Βορείου ομίλου)

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 10 Οκτωβρίου 1954 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 1955, ενώ της τελικής φάσης από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Ιουλίου 1955. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία:2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός

* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση, μαζεύοντας 20 βαθμούς (5 νίκες – 5 ήττες), με τέρματα 21-13. Τα 21 ασπρόμαυρα γκολ τα σημείωσαν οι Παπαδάκης 6, Κουιρουκίδης 4, Καραφουλίδης 4, Κιουρτζής 3, Γιεντζής 3, Γιαννέλος 1

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, το αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Λύμπος, Γερούδης, Δουκάκης, Μιγγούσης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Γιεντζής, Κουντουξίδης, Χασιώτης, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης

* Η ομάδα είχε μια εξαιρετική πορεία και στο Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας ως τον τελικό του θεσμού, που έγινε στις 12/6/1955 στην ουδέτερη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-0)


* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1954-1955. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Κουιρουκίδης, Γερούδης, Κεμανίδης, Πρόγιος, Παπαδάκης, Κιουρτζής, Χαραλαμπίδης (πρόεδρος). Καθιστοί: Καραφουλίδης, Καλογιάννης, Γιεντζής, Χασιώτης, Δουκάκης

Διαβάστε ακόμη...