Ο δρόμος για το σεντόνι

Ο στόχος της δεύτερης θέσης σημαίνει πολλά για τον ΠΑΟΚ, με το βασικότερο τον δρόμο για τους ομίλους του Champions League που δείχνει πιο εύκολος από ότι άλλες χρονιές στο μονοπάτι των "μη πρωταθλητών".
Πηγή: paok24.com
Ο δρόμος για το σεντόνι

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία του ΠΑΟΚ με τις κληρώσεις δεν είναι και η καλύτερη. Οι αναμετρήσεις με τον Άγιαξ είναι πάντα στο πρόγραμμα, αλλά αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ και ο Αίαντας δεν γίνεται να συνευρεθούν στην ίδια κληρωτίδα και από μόνο τοου σαν γεγονός φέρνει αισιοδοξία. Βέβαια μία άλλη αγαπημένη του Δικεφάλου είναι η Μπενφίκα που πολλές φορές έχει κόψει τον ΠΑΟΚ είτε στο Champions League, είτε στο Europa League, είτε στο πάλαι ποτέ κύπελλο UEFA και είναι μέσα στις πιθανές επιλογές.

Εξ αρχής στον όμιλο των "μη πρωταθλητών", συμμετέχουν 11 ομάδες με αστερίσκο στην τρίτη του πρωταθλήματος της Γαλλίας που βγήκε η Ρεν. Εάν κατακτήσει το Europa League μία ομάδα που έχει κλειδωμένη τη συμμετοχή της στο Champions League, τότε η Ρεν θα περάσει κατευθείαν στους ομίλους, χωρίς προκριματικά. Οι 11 ομάδες λοιπόν είναι η τρίτη της Γαλλίας, η τρίτη της Ρωσίας, η δεύτερη της Πορτογαλίας, η δεύτερη του Βελγίου, η δεύτερη της Ουκρανίας, η δεύτερη της Τουρκίας, η δεύτερη της Ολλανδίας, η δεύτερη της Αυστρίας, η δεύτερη της Τσεχίας, η δεύτερη της Ελλάδας και τέλος η δεύτερη της Κροατίας.

Στο δεύτερο προκριματικό γύρο που θα παίξει και ο ΠΑΟΚ εάν κατακτήσει τη δεύτερη θέση, είναι προγραμματισμένο να βρίσκονται, ο Δικέφαλος, και οι ομάδες από την Τουρκία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Κροατία. Οι αγώνες θα είναι μονοί και η έδρα θα βγει μέσα από κλήρωση.

Σίγουρες είναι μόνο η ΑΖ Αλκμάαρ από την Ολλανδία που διέκοψε το πρωτάθλημα και η Βικτόρια Πλζεν από την Τσεχία που κλείδωσε τη δεύτερη θέση. Οι Ολλανδοί έχουν 18.500 βαθμούς και οι Τσέχοι έχουν 34.000. Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ έχει 21.000 βαθμούς περιμένει τις εξελίξεις σε Τουρκία, Αυστρία και Κροατία.

Στην Αυστρία φαβορί για τη δεύτερη θέση είναι η εξαιρετική Λίντσερ με 14.000 βαθμούς έναντι της Ραπίντ Βιέννης με 22.000, ενώ στην Κροατία όποια έρθει από την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, Όσιγιεκ, Ριέκα και Χάιντουκ, έχουν πολλή χαμηλότερη βαθμολογία από τον ΠΑΟΚ. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό ο ΠΑΟΚ θα είναι στους ισχυρούς όποια ομάδα και αν έρθει από την Τουρκία, μιας και οι Γαλατασαράι εχει 23.500 βαθμούς και η Μπασάκσεχιρ έχει 21.500 βαθμούς. Η Σιβασπόρ δεν έχει παίξει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ η Τραμπζονσπόρ των 6.720 βαθμών έχει τιμωρηθεί από την UEFA λόγω του Financial Fair Play.

Από εκεί και πέρα εάν ο ΠΑΟΚ περάσει στο τρίτο προκριματικό γύρο, θα βρει την γαλλική Ρεν των 14.000 βαθμών, την βελγική Γάνδη του Εσίτι και των 39.500 βαθμών, ενώ το ερωτηματικό είναι στην Ρωσία, την Πορτογαλία και την Ουκρανία. Οι αγώνες θα είναι μονοί και η έδρα θα βγει μέσα από κλήρωση. Στην Πορτογαλία είτε η Πόρτο είτε η Μπενφίκα έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία από τον ΠΑΟΚ, ενώ στην Ουκρανία το φαβορί είναι η Ντιναμό Κιέβου των 55.000 βαθμών έναντι στην Ζόρια των 12.500 βαθμών. Στην Ρωσία η μάχη είναι μεταξύ των Λοκομοτίβ Μόσχας, Κρασνοντάρ, Ροστόφ και ΤΣΣΚΑ. Η Ροστόφ έχει 12.000 και χάνει στη σύγκριση με τον ΠΑΟΚ, ενώ οι άλλες τρεις ομάδες είναι αρκετά πάνω από τον Δικέφαλο.

Τέλος από τα 4 ζευγάρια του τρίτου προκριματικού γύρου, προκύπτουν και τα δύο ζευγάρια των play-off, σε μία φάση που βρέθηκε ο ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι του 2018 όταν αποκλείστηκε από την Μπενφίκα. Στα play-off οι αγώνες θα παραμείνουν διπλοί όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια όπως είπαμε και παραπάνω η ιστορία μπορεί να αλλάξει μόνο εάν η ομάδα που κατακτήσει το Europa League έχει εξασφαλισμένη έξοδο στο Champions League από το πρωτάθλημα της. Τότε η Ρεν θα περάσει απευθείας στους ομίλους στη θέση και οι δευτεραθλητές της Τουρκίας και της Ολλανδίας θα παίξουν κατευθείαν στον τρίτο προκριματικό. Έτσι στο δεύτερο προκριματικό, ο ΠΑΟΚ θα έχει ως πιθανούς αντιπάλους μόνο την Βικτόρια Πλζεν και τους δευτεραθλητές Κροατίας και Αυστρίας που αναλύσαμε παραπάνω.

Διαβάστε ακόμη...