Η πρώτη νίκη επί του Άρη (1927)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 12/6/1927, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο γήπεδο του Ηρακλή, τον Άρη...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Η πρώτη νίκη επί του Άρη (1927)

Ο νεοσύστατος ΠΑΟΚ είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής στην Β' κατηγορία του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια υποχρεώθηκε από την ... ΕΠΟ να δώσει αγώνες διαβάθμισης με όλες τις ομάδες της Α' κατηγορίας!

Μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από τους ανθρώπους του Δικεφάλου σαν πρωτάκουστη και εντελώς αδικαιολόγητη!

Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ κέρδισε διαδοχικά: τον Θερμαϊκό με 4-1 στις 5/6/1927, τον Άρη με 2-1 στις 12/6/1927, τον Άτλαντα με 2-0 άνευ αγώνος στις 17/7/1927 και τον Ηρακλή με 1-0 στις 7/8/1927, προκαλώντας αίσθηση στην ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη.

Οι επιτυχίες αυτές του ΠΑΟΚ, δεν άρεσαν στους συμπολίτες και άρχισαν με τον τρόπο τους να βάζουν εμπόδια στην πορεία της ομάδας. Απαγόρευσαν στον Δικέφαλο να προπονείται στο γήπεδο του Ηρακλή, αν και οι προπονήσεις γινόταν το ξημέρωμα, πριν την ανατολή του ήλιου! Φυσικά δεν μπορούσε να προπονείται ούτε στο Σιντριβάνι, αφού ο χώρος ανήκε στην ΑΕΚ...

Ότι εμπόδιο και αν προσπαθούσαν όμως να μας βάλουν, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έβρισκαν λύσεις! Έτσι η ομάδα ξεκίνησε να προπονείται στο γήπεδο του Θερμαϊκού, ενώ για αποδυτήρια χρησιμοποιούσε ένα παλιό βαγόνι του ΣΕΚ (ΟΣΕ αργότερα)

Σαν σήμερα λοιπόν στις 12/6/1927 έγινε το παιχνίδι με τον Άρη, παρουσία 8.000 και πλέον θεατών, με την αναμέτρηση να ξεκινάει στις 17:10 και τον ΠΑΟΚ να ανοίγει το σκορ στο 31' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βεντουρέλη.

Το πέναλτι υπέδειξε ο διαιτητής Δούσκας, όταν σε σουτ του Παντερμαλή η μπάλα βρήκε στο υψωμένο χέρι του Βικελίδη.

Ο Άρης είχε την εδαφική υπεροχή, όμως στο 60', ο Τσολακίδης εκμεταλλεύτηκε ολιγωρία της άμυνας του συμπολίτη και σημείωσε το 2-0 μέσα σε σεισμικές εκδηλώσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ, που έδιναν δυναμικό παρόν στις εξέδρες του γηπέδου του Ηρακλή!

Το μόνο που κατάφερε ο Άρης ήταν να μειώσει στο 65' με τον Βικελίδη, με σουτ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή μας, το οποίο δεν κατάφερε να σταματήσει ο τερματοφύλακάς μας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

* Στην αρχική εικόνα η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, το μακρινό 1927. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Γεωργιάδης, Λιανόπουλος, Τσολακίδης, Πάγκαλος Κ., Παντερμαλής, Βλάχος, Μακαρονόπουλος, Ανδρεάδης Κ. (προπονητής και παίκτης). Καθιστοί: Βεντουρέλης, Παπαδόπουλος, Χρηστίδης.

Διαβάστε ακόμη...