Το βάθος του ρόστερ και η κρίσιμη τελική καμπή

Από paok24.com:Οι νταμπλούχοι Ελλάδας ετοιμάζονται για τα play-off και το κύπελλο με τους στόχους της ομάδας να είναι ξεκάθαροι, αλλά τη διαδικασία απαιτητική.
Πηγή: paok24.com
Το βάθος του ρόστερ και η κρίσιμη τελική καμπή

Στις αρχές Μαρτίου περιμέναμε τα play-off και το δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου να κρίνουν τους δύο τίτλους της σεζόν. Όσο αφορά το πρωτάθλημα, η ΕΕΑ με το πόρισμα κατά του ΠΑΟΚ, έφερε τον ΠΑΟΚ σε απόσταση που δεν καλύπτεται σε 10 αγώνες, ενώ ο Δικέφαλος έχει προσφύγει στο CAS με στόχο την επαναφορά την βαθμολογίας στην πραγματική της κλίμακα. Είτε το πετύχει είτε όχι, ο στόχος των play-off παραμένει ο ίδιος. Το καλύτερο πλασάρισμα μπορεί να φέρει είτε την κάλυψη της διαφοράς των 7 βαθμών στο καλύτερο σενάριο, είτε τη διατήρηση της δεύτερης θέσης για τα προκριματικά του Champions League που έρχονται. Από την άλλη ο επαναληπτικός κυπέλλου με τον Ολυμπιακό μπορεί να στείλει τον ΠΑΟΚ σε έναν τέταρτο συνεχόμενο τελικό και σε ένα τέταρτο συνεχόμενο κύπελλο Ελλάδας.

Ποιοι θα παλέψουν όμως για τους δύο στόχους μέσα σε 1,5 μήνα;

Εξ αρχής κάτω από τα δοκάρια ο ΠΑΟΚ έχει την πολυτέλεια να έχει δύο ποιοτικούς τερματοφύλακες που είναι πάντα έτοιμοι για το επίπεδο του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Πασχαλάκης και Ζίφκοβιτς κάνουν τον Φερέιρα να μην ανησυχεί για τη θέση "1" μέσα στο καλοκαίρι.

Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο βιονικός Γιαννούλης είναι έτοιμος για 10+2 μεγάλα παιχνίδια, ενώ στα δύσκολα έχει τη λύση και του Βιεϊρίνια. Παρόλα αυτά ο Έλληνας αμυντικός είχε το διάλειμμα της καραντίνας και της αποχής από τα συνεχόμενα παιχνίδια που ίσως και να του έκανε καλό. Στο δεξί άκρο επίσης, οι Μάτος και Ροντρίγο Σοάρες είναι παίκτες που σίγουρα μπορούν να αποδώσουν όπως πρέπει και να δώσουν τις λύσεις, με τον Μάτος κιόλας να δείχνει κάθε χρόνο ότι στα μεγάλα παιχνίδια μεταμορφώνεται προς το καλύτερο.

Στο κέντρο της άμυνας, το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν προλάβει ο Κρέσπο να μπει κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα. Ο Ισπανός έχει μπει στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του και έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι στο 100% για να παίξει κάτω από τέτοιες συνθήκες και να αποτελέσει τη σταθερά όπως και τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν ότι μπορεί να προλάβει κάποια παιχνίδια προς το τέλος των play-off, αλλά κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη συμμετοχή του. Από εκεί και μετά το βάρος θα πέσει στο δίδυμο Βαρέλα και Ίνγκασον, αλλά και στους Μιχάι και Μιχαηλίδη, εάν προκύψουν τιμωρίες καρτών, ή στους συνεχόμενους αγώνες μέσα στο καλοκαίρι.

Ανεβαίνοντας στο γήπεδο, το μάτι πέφτει πάνω στον άξονα και στην απουσία του Ντόουγκλας Αουγκούστο. Με τον Βραζιλιάνο εκτός, οι Μίσιτς και Μαουρίτσιο θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος των 10+2 αγώνων, με το ερωτηματικό να υπάρχει στην Τούμπα για την ετοιμότητα των λοιπών μέσων του ΠΑΟΚ. Είναι σε κατάσταση ο Εσίτι να παίξει σε ένα τόσο απαιτητικό αγωνιστικό πρόγραμμα συνεχόμενων αγώνων; Όντως ο Βέρνμπλουμ θα μπορέσει να επιστρέψει στην ομάδα και να είναι σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο μετά από 1,5 χρόνο απουσίας. Μπορεί ο Ελ Καντουρί σαν 8άρι να παίξει δίπλα στον Μίσιτς ή τον Μαουρίτσιο; Άλλωστε άλλες λύσεις δεν υπάρχουν και ο συγκεκριμένος χώρος, πέραν από το Α και το Ω στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θα κρίνει κατά πολύ και την αγωνιστική παρουσία του Δικεφάλου στα play-off.

Τέλος στην μεσοεπιθετική γραμμή οι λύσεις υπάρχουν και μάλιστα σε μία σχετική αφθονία. Σε ρόλο επιτελικού και δεύτερου επιθετικού, οι Πέλκας και Μπίσεσβαρ έχουν την ευθύνη και μπορούν άνετα να βγάλουν αυτή τη σειρά αγώνων. Στα πλάγια οι Λάμπρου, Λημνιός είναι σίγουρα σε πρώτο πλάνο, με τους Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί να αποτελούν και αυτοί αξιόπιστες λύσεις για τον Αμπέλ Φερέιρα. Βέβαια δεν μπορεί να μην μπει στην εξίσωση και ο Μίροσλαβ Στοχ ειδικά σε παιχνίδια που μπορεί να μην έχουν την ίδια σημασία για τον ΠΑΟΚ μέσα σε αυτούς τους 10 αγώνες. Τελευταίο αφήσαμε τον Λέο Ζαμπά. Το πρόβλημα τραυματισμού του τον έχει αφήσει εκτός ομάδας από τον Νοέμβριο και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν οριακά για την επιστροφή του. Ειδικά εάν ο ΠΑΟΚ έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους του μέσα στα play-off από νωρίς δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρει για κανέναν λόγο με τον Βραζιλιάνο επιθετικό, όταν η νέα σεζόν θα ξεκινήσει σχεδόν αμέσως από το τέλος της προηγούμενης.

Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχονται και οι καθαροί επιθετικοί του ΠΑΟΚ. Άκπομ και Σφιντέρσκι έβγαλαν όλη την χρονιά με μία σχετική μοιρασιά. Πλέον σε αυτά τα παιχνίδια και οι δύο θα είναι έτοιμοι, ώστε αναλόγως με τα πλάνα του Αμπέλ Φερέιρα να πάρουν τη θέση τους στο βασικό σχήμα.

Διαβάστε ακόμη...