Ποδοσφαιρικό «δώρο» Μητσοτάκη σε Μαρινάκη

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις χθες για τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων και στην ΕΠΟ, μπορούν να γίνουν αφετηρία όξυνσης του ήδη ακραία τοξικού κλίματος στο ποδόσφαιρο.
Πηγή: inpaok.com
Ποδοσφαιρικό «δώρο» Μητσοτάκη σε Μαρινάκη

Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που επαληθευθούν τα σενάρια (όχι παράλογα…) τα οποία προκύπτουν από αυτές τις ανακοινώσεις σε σχέση με τις προθέσεις πίσω από αυτές.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε πως άμεσα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τέλεση των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες το φθινόπωρο. Η ρύθμιση είναι αναγκαία λόγω της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Καλά ώς εδώ…

Στο θέμα της ΕΠΟ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

H χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού αναφέρει πως για την ΕΠΟ ισχύει ό,τι και για τις άλλες ομοσπονδίες ως προς τον χρόνο των εκλογών. Και συμπληρώνει: «Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται η ολιστική μελέτη από την UEFA, η οποία συμφωνήθηκε να εκπονηθεί όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε, τον περασμένο Φεβρουάριο, τη Διακήρυξη Προθέσεων με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν».

Η αναφορά αυτή γίνεται, σύμφωνα με τη ΓΓΑ, για να αιτιολογηθεί η αλλαγή στον χρόνο τέλεσης των εκλογών. Προφανώς γιατί αναιρείται η δέσμευση του Λ. Αυγενάκη τον περασμένο Ιανουάριο.

Υπήρξε τον Ιανουάριο, μετά τη συνάντηση των «Big 4», ανακοίνωση του Λευτέρη Αυγενάκη που γνωστοποιούσε πως συμφωνήθηκε οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο, πριν από τη λήξη της θητείας των εποπτικών οργάνων των FIFA – UEFA.

Ηρθε όμως το τρίτο μέρος της ανακοίνωσης να βάλει σε άλλες σκέψεις. «Για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού ολοκληρώνεται, μέχρι το τέλος Μαΐου, το προπαρασκευαστικό στάδιο της εγγραφής του συνόλου των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων, το οποίο δημιουργείται στη ΓΓΑ».

Επειδή ήδη πριν βγει η ανακοίνωση είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες πως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση του να βρει τρόπο να αλλάξει και το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ με διεύρυνση του εκλογικού σώματος, η πρόβλεψη για το μητρώο σωματείων ήρθε να… ανάψει φωτιές.

Εφερε στο προσκήνιο σενάρια για προσπάθεια να δοθει δικαίωμα ψήφου σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία στο ποδόσφαιρο, για να αποδυναμωθεί η επιρροή των ΕΠΣ. Κάτι που θα ωφελούσε τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει χάσει την επιρροή του στις ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Είναι μόνο σενάρια; Η αιτιολόγηση από πλευράς ΓΓΑ για το μητρώο σωματείων είναι οι επικείμενες ώς το τέλος του μήνα ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για οικονομική ενίσχυση σε όλα τα αθλητικά -κι όχι μόνο ποδοσφαιρικά- ερασιτεχνικά σωματεία.

Αλλά πρέπει να σημειωθεί πως καμιά προοπτική που μπορεί να προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις δεν διαψεύστηκε χθες από την ΓΓΑ. Το μόνο που σημείωναν είναι πως τα πάντα αποτελούν κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Δεν αφορούν δηλαδή προσωπικά τον Λευτέρη Αυγενάκη. Κι αυτό ίσως κάτι λέει.

Στη διεύρυνση του εκλογικού σώματος στην ΕΠΟ έχει αναφερθεί κι άλλες φορές ο Λευτέρης Αυγενάκης. Το θέμα ενδιαφέρει και τον ΠΑΟΚ φυσικά, που έτσι κι αλλιώς είναι σε κόντρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά και γενικά όσοι κινούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου, ερμηνεύουν κάθε παρέμβαση στο θέμα των εκλογών στην ΕΠΟ ως κίνηση υπέρ του Ολυμπιακού και η αλήθεια είναι πως άλλος ωφελημένος από τη διατάραξη των ισορροπιών σήμερα δεν υπάρχει.

Γνωστό είναι επίσης πως αποτελεί στρατηγικό στόχο του Ολυμπιακού η αλλαγή στο σημερινό σύστημα των εκλογών, από τότε που έχασε την επιρροή του. Οπότε από τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, θα μιλάμε για «δώρο» στη μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στο παιχνίδι της επιρροής στο ποδόσφαιρο.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως και για τον χρόνο των εκλογών, αλλά κυρίως για το σύστημα, μόνη αρμόδια να αποφασίζει είναι η Γ.Σ. της ΕΠΟ. Είναι δεδομένο πως εδώ και καιρό η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των FIFA – UEFA για να περάσουν οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Αλλά ακόμα και οι FIFA – UEFA δεν μπορούν να επιβάλουν στη συνέλευση της ΕΠΟ τι θα ψηφίσει. Κάθε νομοθετική ρύθμιση για το εκλογικό σύστημα αποτελεί επίσης ακραία παραβίαση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ και λόγο για ποδοσφαιρικό Grexit.

ΕΠΟ εναντίον Αυγενάκη
Η ΕΠΟ εξέδωσε αργά το απόγευμα χθες ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει αναξιόπιστο τον Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή την ανακοίνωση για εκλογές στην ΕΠΟ το φθινόπωρο, με βάση τη συμφωνία που υπήρχε για να έχουμε κάλπες τον Ιούνιο.

Επιπλέον μίλησε για παραβίαση του καταστατικού της και αυτού των FIFA-UEFA, όπως και για ενημέρωση των τελευταίων από πλευράς της για τις εξελίξεις.

Ο Αυγενάκης απάντησε, ρίχνοντας το βάρος στο γεγονός πως η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών είναι κεντρική της κυβέρνησης. Βάζει δηλαδή μπροστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εμφανίζεται και μέσω του υπουργού του να προωθεί το σχέδιο-επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Επιπλέον ο υφυπουργός Αθλητισμού υποστήριξε πως ενημερώθηκαν οι διεθνείς συνομοσπονδίες για την αλλαγή και δεν είχαν αντίρρηση.

πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε ακόμη...