Από την UEFA πώς θα γλιτώσουν;

Από paok24.com: Τι σχέση έχει η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και οι επόμενες κινήσεις που αφορούν τις τιμωρίες στον Ολυμπιακό και σύγκριση πάντα με ανάλογες περιπτώσεις στην Ευρώπη.
Πηγή: paok24.com
Από την UEFA πώς θα γλιτώσουν;

Όλοι οι οπαδοί ανά την Ελλάδα και όχι μόνο τρελαίνονται να κάνουν ρόλους. Άλλες φορές προπονητές, άλλες ποδοσφαιριστές, άλλες παράγοντες, άλλες λογιστές και τώρα τελευταία δικηγόροι και δικαστές. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, ο καθένας θα έχει μία δική του εκδοχή για το μέλλον του Ολυμπιακού στις Επιτροπές της ΕΠΟ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στο τέλος στο CAS. Τι λέει όμως το δεδικασμένο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν είμαστε δικαστές, απλά αναφέρουν τις αποφάσεις που έχουν παρθεί όταν ομάδες έχουν καταγγελθεί για στημένους αγώνες και στο τέλος έχουν κριθεί ένοχες από ανάλογες Επιτροπές Δεοντολογίας όπως έχει επιβάλλει η UEFA σε όλες τις χώρες μέλη της τα τελευταία χρόνια.

Το εγχώριο παράδειγμα για την Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα. Πριν υποβιβαστούν για παρένθετα πρόσωπα στη διοίκηση τους, οι δύο ομάδες είχαν κριθεί αρχικές ένοχες από την αντίστοιχη τότε ανατροπή και είχα τιμωρηθεί αρχικά από τις ελληνικές αρχές με αφαίρεση βαθμών. Ο Ολυμπιακός Βόλου όμως που ήταν τότε εν μέσω ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν έπαιξε ούτε το δεύτερο παιχνίδι της σειράς με την Ντουντελάνζ, αλλά αποκλείστηκε από την Ευρώπη με απόφαση-εξπρές της UEFA.

Το αντίστοιχο παράδειγμα που είχε και πάλι μέσα στις αποφάσεις της τον ΠΑΟΚ, ήταν αυτό της Μέταλιστ. Τότε η ουκρανική ομάδα είχε κριθεί ένοχη από το CAS για χειραγώγηση ενός αγώνα παλαιότερων ετών και είχε μάλιστα περάσει τον ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν έφερε τον υποβιβασμό της ουκρανικής ομάδας από το πρωτάθλημα της, αλλά έφερε τον ακαριαίο αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση εκείνη τη σεζόν. Τότε λοιπόν ο ΠΑΟΚ πέρασε στα play-off του Champions League και έπαιξε κόντρα στην Σάλκε.

Τέλος ένα ακόμα παράδειγμα ομάδας με διαφορετική τιμωρία στη χώρα και στην Ευρώπη είναι και η Φενέρμπαχτσε. Η τουρκική ομάδα είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό το 2011 για στημένους αγώνες στην Τουρκία. Φυσικά και η τουρκική ομοσπονδία δεν την υποβίβασε κατηγορία, αλλά η UEFA σε αυτά τα θέματα δεν κοιτάει ποια ομάδα κατηγορείται, αλλά τον λόγο. Έτσι και μετά από μία διετία που κράτησαν οι προσφυγές της τουρκικής ομάδας στα CAS, το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της Ευρώπης, έφερε σε εφαρμογή τον αποκλεισμό της τουρκικής ομάδας, κάτι που ίσχυσε τελικά για το Europa League, μιας και εκεί θα έπαιζαν τότε τα "καναρίνια" της Πόλης.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, μία απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας κατά του Ολυμπιακού για στημένους αγώνες, θα μπορεί να φέρει πιο γρήγορα από ότι έγινε στην περίπτωση της Μέταλιστ και της Φενέρμπαχτσε έναν ευρωπαϊκό αποκλεισμό για τον Ολυμπιακό που σίγουρα θα του στοιχίσει πολύ περισσότερο από ένα μη απονεμημένο πρωτάθλημα εν μέσω καραντίνας... Άλλωστε εάν προσθέσει κανένας τα έσοδα που μπορεί να χάσει από δύο ευρωπαϊκέ χρονιές ο σύλλογος του Πειραιά, συν τις μείωση της φήμης του πανευρωπαϊκά, μπορεί καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής.

Διαβάστε ακόμη...