Η έκθεση - σοκ της ερευνήτριας Σπανού: «Διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό»

Από sdna.gr: Η δράση της «Συμμορίας», η εκλογή Σαρρή, το.. άρμα των ομάδων του Ολυμπιακού, και οι πίνακες διαιτησίας. Τι αναφέρει η έκθεση του μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτας Σπανού, που εισηγείται τον υποβιβασμό των «ερυθρόλευκων».
Πηγή: sdna.gr
Η έκθεση - σοκ της ερευνήτριας Σπανού: «Διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό»


Σοκάρει η έκθεση των 28 σελίδων από την Πρωτοδίκη Παναγιώτα Σπανού, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπου περιγράφει τη δράση της «Συμμορίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τριετία 2012-2015, και τα οχτώ μέλη της οποίας είναι κατηγορούμενα σε ποινικό επίπεδο αλλά αντιμετωπίζουν (πλέον) και την αθλητική δικαιοσύνη.

Έκθεση, «έπειτα από την διαδικασία διερεύνησης που κινήθηκε αυτεπάγγελτα με αφορμή το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών», στην οποία το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, προτείνει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού ως υπαίτιου για τις πράξεις του «αξιωματούχου» της Βαγγέλη Μαρινάκη, του Ατρόμητου και τις βαριές τιμωρίες του ιδιοκτήτη της ομάδας του Πειραιά και άλλων 11 από των 28 φυσικών προσώπων που είναι εξ' αρχής κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το βούλεμα.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί δημιουργήθηκε η «Συμμορία» είναι σαφής: «Είναι κοινώς γνωστό ότι το ποδόσφαιρο ως άθλημα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ώστε να ασχοληθούν ενεργά με μία ποδοσφαιρική ομάδα επενδύοντας χρήματα με σκοπό να απολαύσουν τα ανάλογα κέρδη. Σκοπός των μεγάλων ποδοσφαιρικά ομάδων και των ιδιοκτητών τους είναι μεταξύ άλλων να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Ελλάδος ή έστω να καταλάβουν τη δεύτερη θέση που θα τους επιτρέπει να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη όπως τη χρηματοδότηση της ΟΥΕΦΑ που κατά τα έτη 2012-2015 ανέρχονταν ετησίως στο ποσό των 15.000.000 ευρώ, τα δικαιώματα από την τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση των αγώνων που συμμετέχουν καθώς και τις χορηγίες που απολαμβάνουν από μεγάλες επιχειρήσεις και τις κατά καιρούς επιχορηγήσεις από την ΕΠΟ. Οι δε, μικρότερες ομάδες επιδιώκουν εύλογα να ανέβουν σε αγωνιστική κατηγορία ώστε να απολαύσουν τη δόξα και τα ανάλογα οφέλη»

Η δράση της «Συμμορίας»

Στη συνέχεια της έκθεσης γίνεται λεπτομερής αναφορά στη δράση της «Συμμορίας» αρχής γενομένης από τη συνάντηση στο Χίλτον τον Δεκέμβρη του 2011, περίπου ένα χρόνο δηλαδή πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ.

«Στο πλαίσιο των ανωτέρω επιδιώξεων δημιουργήθηκε στα τέλη του έτους 2011 μια ομάδα ατόμων με σκοπό την ανάδειξη του Γεωργίου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ και τον έλεγχο στη συνέχεια της ΚΕΔ και των διαιτητών που αυτή θα όριζε. Ειδικότερα στις 19-12-2011 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο κέντρο της Αθήνας, μια συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο τότε πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού και ισχυρός επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης, ο Γεώργιος Σαρρής, ο Νικόλαος Προύντζος, ο Αριστείδης Σταθόπουλος, ο Θόδωροπς Κουρίδης και ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου υπό τις προαναφερόμενες ιδιότητες τους, και συζητήθηκε έντονα το ζήτημα της αντικατάστασης του έως τότε προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου υπό τον Γεώργιο Σαρρή.

Ακολούθως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όλοι οι ανωτέρω συνεργάστηκαν μεταξύ τους και επιδόθηκαν σε έναν επιτυχή αγώνα με κατάληξη την ανάδειξη του Γεώργιου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ τον Οκτώβριο του 2012».

«Αγόραζε παίκτες για να ενισχύει οικονομικά τις ομάδες»

«Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ευάγγελος Μαρινάκης ήδη από το έτος 2010 όταν ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού και κατά τα επόμενα έτη εξαιτίας της οικονομικής του επιφάνειας προσέλκυε μεγάλο αριθμό διοικητικών παραγόντων μικρότερων ομάδων στις οποίες και έδειχνε εύνοια ώστε να τις χρησιμοποιεί αναλόγως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

Ειδικότερα, αγόραζε από αυτές παίκτες για να τις ενισχύσει οικονομικά και στη συνέχεια δάνειζε αυτούς στις εν λόγω ομάδες ώστε να ανέβουν αγωνιστικά, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια σχέση εξάρτησης μεταξύ τους».

Το... άρμα

«Όπως προκύπτει δε, από τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις της Αικατερίνης Τσιαμούρα και Αλέξιου Κούγια ενώπιον του Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Κορέα Αριστείδη, Αλαφούζου Ιωάννη και Βελλή Σταμάτιου, και την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αναφέρονται στο με αριθμό 1692/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, είχαν προσαρμοστεί στο άρμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μεταξύ άλλων οι ΠΑΕ Άρης Θεσσαλονίκης, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλης, ΟΦΗ, Πλατανιάς, Βέροια, Λεβαδειακός, Κέρκυρα και Καλλονή και ακολουθούσαν πιστά τις επιλογές του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη, απολαμβάνοντας την εύνοια αυτού, καθώς και διάφορες εξυπηρετήσεις θεμιτές ή αθέμιτες».

Και Ενώσεις στο... άρμα

«Εκτός δε των ΠΑΕ μεγάλη επιρροή διέθετε ο τελευταίος και στις διοικήσεις δεκάδων, από τις 56 συνολικά Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων που αποτελούσαν μέλη της ΕΠΟ την οποία επιρροή μπορούσε να χρησιμοποιήσει για η λήψη των αποφάσεων που επιθυμούσε στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ.

Έτσι, ως προελέχθη, αξιοποίησε την επιρροή αυτή, για την ανάδειξη με τη σύμπραξη και των οχτώ πρώτων εκ των προαναφερόμενων στης αρχή της παρούσας συγκατηγορούμενων του, του Γεωργίου Σαρρή, στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2012 ως προέδρου της ΕΠΟ».

«Διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν με διαιτησία τους τον Ολυμπιακό»

«Περαιτέρω, η ανάδειξη του Γεωργίου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ το έτος 2012 είχε ως αποτέλεσμα, την ανάμειξη αυτού στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας της ΚΕΔ για τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους 2013-14 και 2014-15, ώστε να περιληφθούν στους σχετικούς πίνακες, μεταξύ άλλων και διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν με τη διαιτησία τους την ομάδα του Ολυμπιακού και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της «Ένωσης» των οκτώ πρώτων κατηγορουμένων.

Είχε προηγηθεί άλλωστε, παρόμοια ανάμειξη του Γεωργίου Σαρρή στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας του έτους 2012-13 όπως κατήγγειλε ο κατά το χρόνο εκείνο, αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, στην από 11-2-2015 ένορκη κατάθεση του».

Διαβάστε ακόμη...