Ο Καλμαζίδης και ο… Τσιόδρας της Σουηδίας

Απο inpaok.com: Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ μιλάει για την καραντίνα του στην Εσθονία, την Σουηδία και τις προσπάθειες να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη
Πηγή: inpaok.com
Ο Καλμαζίδης και ο… Τσιόδρας της Σουηδίας

Εγκλωβισμένος στο Σααρέμα της Εσθονίας βρίσκεται ο προπονητής του βόλεϊ Γιάννης Καλμαζίδης και μιλάει στο ethnos.gr για τη μεγάλη του περιπέτεια που ξεκίνησε τέλος Φεβρουαρίου από το Μιλάνο και συνεχίζεται... Στο παρελθόν ως προπονητής κατέκτησε από δύο πρωταθλήματα με τον ΠΑΟΚ (2015, 2016) και δύο με τον Ολυμπιακό ως συνεργάτης του Σουηδού Άντερς Κρίστιανσον. Ο Καλμαζίδης έχει και σουηδική υπηκοότητα καθώς εκεί γεννήθηκε από Ελληνες γονείς του βρέθηκαν ως οικονομικοί μετανάστες, ωστόσο εδώ και τρεις δεκαετίες ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Μάλιστα η σύζυγος του με τους δύο τους παιδιά είναι στη Θεσσαλονίκη όπως και η 81χρονη μητέρα του. Κλεισμένος στο σπίτι του στο Σααρέμα εδώ και περίπου 40 ημέρες ο Καλμαζίδης έχει μονίμως ανοικτό το Skype και αναζητά τρόπους να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστώ στο δρόμο»

«Κάποιες πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί πότε από τη Φρανκφούρτη και πότε από τη Στοκχόλμη δε μπόρεσα να τις προφτάσω γιατί αρχικά ήμασταν σε καραντίνα όλη η ομάδα αλλά και όταν θα μπορούσα να βγω δε μπόρεσα να βρω πτήση μέχρι εκεί για να πάρω την πτήση για Αθήνα. Μόνο ορισμένες πτήσεις από τις Βρυξέλλες για Αθήνα εκτελούνται. Ακόμα και να το επιχειρήσω θα φτάσω Αθήνα. Μετά αναρωτιέμαι εάν θα πρέπει να μπω καραντίνα σε κανένα ξενοδοχείο στην Αθήνα και το πως θα πάω Θεσσαλονίκη. Μοιραία δεν τολμώ κάποιο βήμα εάν δεν είμαι σίγουρος γιατί υπάρχει κίνδυνος να μείνω κάπου στο δρόμο», είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Καλμαζίδης.

Το μοιραίο ταξίδι στο Μιλάνο

Όλα ξεκίνησαν τέλη Φεβρουαρίου όπου η Σααρέμα έδωσε αγώνα με τη Μιλάνο για το Τσάλεντζ Καπ και όταν η ομάδα γύρισε στη βάση της και ξέσπασε η συμφορά στην Ιταλία πέντε μέλη της ομάδας βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19. Ευτυχώς ο Ελληνας προπονητής δεν ήταν μέσα σε αυτούς αλλά μπήκε όπως όλοι σε 14ημερη καραντίνα.

«Θα ήθελα να είμαι κοντά στη οικογένεια μου»

Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα παραμένει σε καραντίνα. Παραδέχεται πως είναι εξαιρετικά ανήσυχος και εξήγησε του λόγους: «Μπορεί η τεχνολογία να μας φέρνει κοντά αλλά η φυσική παρουσία είναι άλλο πράγμα. Ανησυχώ για τα παιδιά μου, για τη σύζυγο μου και για τη μητέρα μου που τελευταία είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και ξέρω πως με χρειάζεται. Μένει και αυτή σε καραντίνα γιατί είναι σε επικίνδυνη ηλικία με πολλά προβλήματα. Σκέφτομαι θετικά παρακολουθώ τις εξελίξεις και κάνω υπομονή».

«Ο Τσιόδρας της Σουηδίας επιμένει σε άλλο μοντέλο»

Ως Σουηδός πολίτης τον ρωτήσαμε να μας εξηγήσει το τι ακριβώς συμβαίνει και που στηρίζεται η βεβαιότητα των τοπικών αρχόντων για την πολιτική της «ανοσίας της αγέλης»: «Η Σουηδία από την αρχή της πανδημίας υποστήριξε αυτό το μοντέλο. Ως χώρα πάντα υποστήριζε τα μοντέλα της πρόληψης και της ενημέρωσης των πολιτών σε όλα τα ζητήματα και το ίδιο κάνει και τώρα. Ο αντίστοιχος Σωτήρης Τσιόδρας της Σουηδίας πιστεύει πολύ σε αυτό το μοντέλο και οι πολίτες τον στηρίζουν. Βέβαια οι Σουηδοί έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας τους. Ξέρουν πως μπορεί να αντέξει την πίεση, ενώ εμάς στην Ελλάδα αυτό είναι κάτι που το φοβόμαστε όλοι και φυσικά γι αυτό η κυβέρνηση επιβάλει πολύ αυστηρά μέτρα».

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»

Σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει η Σουηδία είπε: «Δεν είναι όλα ελεύθερα όπως ακούγεται. Έχουν ληφθεί μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων και η προστασία των ηλικιωμένων. Ενημερώνεται ο κόσμος να είναι πολύ υπεύθυνος. Δεν έκλεισαν τα καταστήματα, δε νέκρωσαν οι αγορές όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Φυσικά και ανησυχούν και οι Σουηδοί όπως όλος ο κόσμος. Πάντα έχει μία αμφιβολία σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Το ποιο μοντέλο θα δικαιωθεί θα το γράψει η ιστορία. Το σίγουρο πάντως είναι πως η φιλοσοφία των Σουηδών δεν είναι λάθος: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, να είμαστε ενήμεροι και υπεύθυνοι και σίγουρα το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα όταν βγούμε από την καραντίνα».

«Το σύνθημα του 2Χ2»

Όσο για την Εσθονία και στην πόλη που βρίσκεται σε ένα από τα νησιά της χώρας είπε: «Η Εσθονία είναι μία πανέμορφη χώρα. Το νησί είναι μεγάλο. Εμείς είμαστε στη μία άκρη και στην άλλη είναι το Ταλίν. Υπάρχει απόσταση 80 χιλιομέτρων. Όλοι εδώ λένε για τον πιο ζεστό χειμώνα. Χιόνισε μόνο μία φορά και αυτή πριν λίγες ημέρες. Η θερμοκρασία είναι γύρω στου 9 βαθμούς Κελσίου. Οσο για τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό εδώ έχουν ένα σύνθημα που λέγεται 2Χ2. Δηλαδή δύο άτομα σε δύο μέτρα απόσταση. Γενικά υπάρχουν περίπου 1.000 κρούσματα και 15 νεκροί και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ και εδώ το σύστημα υγείας είναι ανεπτυγμένο με πολύ καλές υποδομές».

«Δεν θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα»

Τέλος σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι με τα πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων και ειδικά του βόλεϊ ο Γιάννης Καλμαζίδης είναι απαισιόδοξος: «Λυπάμαι αλλά δε νομίζω πως θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της σεζόν 2019-20. Ακόμα και να επιστρέψουμε σίγουρα οι ομάδες δεν θα έχουν την ίδια σύνθεση τους όλους τους αθλητές του. Επίσης σίγουρα οι αθλητές θα χρειαστούν μεγάλη και καλή προετοιμασία διότι βρίσκονται σε πλήρη ακινησία για πολλές ημέρες και αυτό είναι ότι χειρότερο».

Πηγή: ethnos

Διαβάστε ακόμη...