Καίριες απαντήσεις για την μετά κορωναϊού εποχή!

Τις δικές του απαντήσεις για το πόσο μπορεί να επηρεάσει η διακοπή λόγω κορωναϊού τους αθλητές, αλλά και το κατά πόσο ομαλή μπορεί να είναι η άμεση ενσωμάτωση τους στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μετά το τέλος της αναγκαστικής διακοπής, δίνει μέσω του acpaok.gr, ο γυμναστής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ, ΠΑΟΚ ΚΥΑΝΑ, ο Αριστείδης Ταρπάγκος.
Πηγή: acpaok.gr
Καίριες απαντήσεις για την μετά κορωναϊού εποχή!

Αναλυτικά όσα αναφέρει στο acpaok.gr:

«Φέτος, λόγω της εξάπλωσης του ιού του Covid-19, υπάρχει μεγάλη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική κατάσταση των αθλητών.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή των αθλητών από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσουν τραυματισμούς σε μια πιθανή επανέναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό οφείλεται στις μεταβολές που θα υποστεί η φυσική κατάσταση, και ειδικότερα η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η μυϊκή δύναμη και η ελαστικότητα του κάθε αθλητή λόγω της έλλειψης συστηματικών προπονήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι προπονητικές προσαρμογές στον τομέα της αντοχής χάνονται εύκολα και άμεσα..το ίδιο συμβαίνει αλλά σε μικρότερο βαθμό στην δύναμη και στην ευλυγισία.Στην περίοδο αυτή που μέχρι σήμερα βιώνουμε κάθε αθλητής προσπαθεί να διατηρήσει τη φυσική κατάσταση του σώματος του σε υψηλά επίπεδα δουλεύοντας στο σπίτι του κάνοντας ασκήσεις με το βάρος του σώματος,στατικό ποδήλατο διάδρομο και σκοινάκι.

Ωστόσο, η απότομη επιστροφή σε αγωνιστική δραστηριότητα χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο τραυματισμών των αθλητών σε κάποια απ' τις βασικές κινήσεις του παιχνιδιού που επιφέρει μεγάλα φορτία στα κάτω άκρα όπως είναι τα άλματα, οι προσγειώσεις και οι αλλαγές κατεύθυνσης, που αποτελούν συνήθεις κινήσεις ενός μπασκετμπολίστα.

Επιπρόσθετα,ακόμα και σε επαγγελματίες αθλητές η σημαντική αποχή απ'τις προπονήσεις σε συνδυασμό με αλλαγή διατροφικών συνηθειών λόγω της πολύωρης παρουσίας μας στο σπίτι μπορεί να επιφέρει αύξηση σωματικού λίπους...

Κλείνοντας, η περίοδος προετοιμασίας μετά την επιστροφή στις προπονήσεις σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι μικρότερης διάρκειας των 4-6 εβδομάδων διότι στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου οι εντάσεις είναι μεγάλες,κάθε νίκη έχει την δική της σημασία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε αθλητής προκειμένου να επιτευχθούν οι ομαδικοί στόχοι να υπερβάλλει εαυτόν. Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί και να είναι το κύριο μέλημα όλων είναι η υγεία των αθλητών. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία!».

Διαβάστε ακόμη...