Το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών των ομοσπονδιών και η περίπτωση της ΕΠΟ

Από sdna.gr : Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις εκλογές των ομοσπονδιών λέγοντας ότι θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και αφήνοντας ανοιχτό αν θα γίνουν φέτος ή του χρόνου λόγω της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πηγή: sdna.gr
Το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών των ομοσπονδιών και η περίπτωση της ΕΠΟ

«Θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες. Αν θα γίνουν φέτος, παρότι αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ή του χρόνου, παρά την 4ετή πρόβλεψη» έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter και πρόσθεσε: «ό,τι ενέργειες γίνουν θα είναι σε πλήρη συνεννόηση. Ερήμην τους δεν θα αποφασιστεί τίποτα.»

Ο αθλητικός νόμος συνδέει την τέλεση των εκλογών στις ομοσπονδίες με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι οι εκλογές των ομοσπονδιών γίνονται τον Οκτώβριο του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αυτόν τον τρόπο ο νομοθέτης εξασφαλίζει την τακτικότητα των εκλογών ανά τέσσερα έτη.

Φέτος, όμως, λόγω της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, άνοιξε και επίσημα το θέμα των εκλογών. Από τη μία, τον ερχόμενο Οκτώβριο οι αθλητικές ομοσπονδίες θα έχουν συμπληρώσει την τετραετία, από την άλλη το 2020 δεν θα είναι έτος Ολυμπιακών Αγώνων και για το τι τελικά θα γίνει, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.

Η περίπτωση της ΕΠΟ είναι διαφορετική για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες και λόγω ΠΔΕ η διοίκηση της εξελέγη τον Αύγουστο του 2017. Επομένως η θητεία της συμπληρώνεται τον Αύγουστο του 2021.

Δεύτερον διότι κατόπιν συμφωνίας με τις FIFA/UEFA οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν έως τον επόμενο Ιούλιο, κάτι που επίσης χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και αλλαγή του καταστατικού της ομοσπονδίας, που επιχειρήθηκε δύο φορές να γίνει αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη...