Η επόμενη μέρα της Basket League: Ερωτήματα και απαντήσεις

Απο basketplus.gr: Οι 14 ΚΑΕ αποφάσισαν ότι η φετινή Basket League δεν μπορεί να συνεχιστεί, όμως, όπως είναι λογικό, οι εκκρεμότητες για το παρόν και το μέλλον είναι πολλές. Το BasketPlus.gr θέτει ερωτήματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι και παραθέτει τις αντίστοιχες απαντήσεις.
Πηγή: basketplus.gr
Η επόμενη μέρα της Basket League: Ερωτήματα και απαντήσεις

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: Θα «περάσει» η διακοπή του πρωταθλήματος;

Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετηθεί επίσημα η ΕΟΚ και στη συνέχεια να πάρει τη σχετική απόφαση ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Στην παρούσα φάση, δε διαφαίνεται τρόπος για να συνεχιστεί η φετινή σεζόν. Με δεδομένο ότι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τον κορονοϊό, είναι ουτοπικό να περιμένουμε οποιαδήποτε τέλεση αθλητικής εκδήλωσης μέσα στο επόμενο δίμηνο, μοιάζει απίθανο να... ξαναμαζευτούν οι ομάδες τον Ιούνιο. Τουλάχιστον στη σημερινή μορφή τους και με τους περισσότερους παίκτες να έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι τελευταίοι αγώνες έγιναν στις 7 Μαρτίου και για να ξαναπαίξουν οι παίκτες σε ένα τρίμηνο, πρέπει να κάνουν προετοιμασία ανάλογη μ' αυτήν του καλοκαιριού. Σε λίγκες όπως το ΝΒΑ και η Ευρωλίγκα, αυτό είναι πιθανό να γίνει. Στην Basket League, απίθανο.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2: Τι σημαίνουν οι εξαγγελίες του ΠΣΑΚ και του ΣΕΠΚ για αγώνες και τον Ιούνιο – Ιούλιο;

Δύσκολο και οι ίδιοι οι παίκτες και οι προπονητές να θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν αγώνες της Basket League το καλοκαίρι. Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν έχουν διπλή ανάγνωση. Πρώτον είναι ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ουδείς επικοινώνησε μαζί τους πριν ληφθεί η οριστική απόφαση για τη διακοπή. Δεύτερον και κυριότερον, θέλουν να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τα φετινά συμβόλαιά τους.

Συμβόλαια στα οποία δεν υπάρχει πουθενά λόγος για διακοπή λόγω πανδημίας (λογικά θα μπει κι αυτό από του χρόνου...), όμως την ίδια ώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να καταβληθεί το 100% των αμοιβών σε ένα πρωτάθλημα που νοσεί οικονομικά και με τους αγώνες να έχουν διακοπεί, συνεπώς έσοδα μηδέν. Οπότε, αναζητείται η «χρυσή τομή». Οι ΚΑΕ φέρονται να θέλουν να πληρώσουν μέχρι τη διακοπή, παίκτες και προπονητές να επιθυμούν τουλάχιστον ένα μήνα παραπάνω.

Λογικά η «χρυσή τομή» θα βρεθεί, εφόσον μπει οριστικά το λουκέτο, όμως οι ομάδες θα κληθούν να καταβάλουν και τα μέχρι τώρα οφειλόμενα. Που δεν είναι λίγα...

ΕΡΩΤΗΜΑ 3: Εφόσον μπει οριστικό λουκέτο, θα υπάρξουν πρωταθλητής – υποβιβασμοί;

Αυτό είναι ερώτημα που «καίει» πολλούς, εύλογα. Αν το πρωτάθλημα θεωρηθεί ως μη γενόμενο, δε θα υπάρξει τίποτα από τα παραπάνω. Αν κατακυρωθεί βαθμολογία, προβλέπονται αμφότερα. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα φέτος, και με δεδομένη την απουσία του Ολυμπιακού, για τον πρωταθλητή δεν... αγωνιά και κανείς! Όμως για τον υποβιβασμό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που σ' αυτόν εμπλέκονται, βάσει της βαθμολογίας, ιστορικές ομάδες.

Κάπου εδώ πρέπει να «μιλήσει» η κοινή λογική. Η οποία δε «λέει» πουθενά ότι είναι δυνατόν να υποβιβαστούν ομάδες με έξι αγωνιστικές να υπολείπονται και με τα πάντα να είναι τόσο ρευστά. Οι ομάδες που βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη δικαιούνται να λένε ότι «εμείς μπορούμε να σωθούμε αγωνιστικά,. Αν πρόκειται να υπάρξει υποβιβασμός, να επαναρχίσει το πρωτάθλημα ακόμα και... Σεπτέμβριο». Για να ψήφισαν «με τη μία» διακοπή, κάτι πρέπει να υπάρχει... Χώρια που δεν υπάρχει λογική να υποβιβαστούν ομάδες σε ένα πρωτάθλημα που διακόπτεται λόγω ανωτέρας βίας και δη πανδημίας.

Αν υπολείπονταν 1-2 αγωνιστικές και υπήρχαν ομάδες με 2-3 νίκες, ήτοι ήδη υποβιβασμένες, η λύση θα ήταν ευκολότερη. Φέτος όμως έλαχε να γίνει η μεγαλύτερη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού εδώ και πολλά χρόνια.

Με μία πρόχειρη ανάλυση του στάτους κβο, βλέπουμε ότι ο ΠΑΟΚ (5 νίκες) πρέπει να πάρει τα τρία εντός έδρας ματς και να κερδίσει στην έδρα ενός εκ των Ρεθύμνου, Προμηθέα, ΑΕΚ για να φτάσει τις εννιά νίκες. Για τον Άρη (6 νίκες) η κατάσταση μοιάζει πιο βατή, αφού έχει όλες τις παραπάνω ομάδες στην έδρα του, άρα και περισσότερες πιθανότητες για νίκη, και εκτός έδρας τους Περιστέρι, Πανιώνιο, Λαύριο. Ο Πανιώνιος (6 νίκες) αποψιλώθηκε και με το υπάρχον ρόστερ ήταν δύσκολο να κάνει πάνω από μία νίκη (με τον Ιωνικό). Το Ρέθυμνο, ο Κολοσσός και η Λάρισα (όλοι τους με 8 νίκες) κρατούν την τύχη στα χέρια τους και δύσκολα θα κινδύνευαν. Ο Ιωνικός των επίσης 8 νικών, δύσκολα θα έβρισκε πάνω από μία (με Πανιώνιο;) και σ' αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υπήρχαν τριπλές ισοβαθμίες στις 9 νίκες. Όλα ρευστά, λοιπόν...

ΕΡΩΤΗΜΑ 4: Αν το πρωτάθλημα θεωρηθεί ως μη γενόμενο, τι θα γίνει του χρόνου;

Εδώ η πιο απλή απάντηση μοιάζει το «δεν αλλάζει τίποτα». Αυτό υπαγορεύει η λογική: Εφόσον η φετινή Basket League ολοκληρωθεί χωρίς πρωταθλητή και ομάδες που θα υποβιβαστούν, την επόμενη χρονιά ξεκινούν οι ίδιοι. Όμως, υπάρχουν... πολλοί αστερίσκοι.

Υποερώτημα 1: Θα συμφωνήσει η ΕΟΚ να μην προβιβαστεί καμία ομάδα από τα πρωταθλήματά της;

Αν ληφθεί η απόφαση «ξεκινάμε όπως τελειώσαμε», είναι εύλογο ότι δε θα υπάρξουν προβιβασμοί. Όμως αυτό είναι πιθανό να βρει αντίθετη την ΕΟΚ, η οποία θα δει τις ομάδες των πρωταθλημάτων κάτω από την Basket League να... μένουν στα αυγά τους, ήτοι να έχουν πετάξει μία χρονιά (και αρκετά χρήματα) στο πηγάδι. Εδώ είναι πιθανό να βρεθεί... σολομώντεια λύση, όπως θα δείτε παρακάτω.

Υποερώτημα 2: Μπορούν όλες οι φετινές ομάδες να παίξουν και του χρόνου στην Basket League;

Η προφανής απάντηση είναι «όχι». Ειδικά αν θεσπιστούν, όπως λέγεται, πιο αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή κάθε ομάδας. Όπως ιδιοκτησιακά και γηπεδικά...

Υποερώτημα 3: Θέλουν όλες οι φετινές ομάδες να παίξουν και του χρόνου στην Basket League;

Επίσημες τοποθετήσεις φυσικά δεν υπάρχουν, όμως κι εδώ η απάντηση μοιάζει να είναι αρνητική. Στη σχετική κουβέντα περισσότερο αναφέρονται τα ονόματα του Ιωνικού Νικαίας και του Πανιωνίου.

Υποερώτημα 4: Από τη στιγμή που δε θα υπάρχει επικυρωμένη βαθμολογία, τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές θέσεις;

Κι εδώ αναμένεται να επικρατήσει η λογική. Είναι δεδομένο ότι ομάδες σαν την ΑΕΚ, τον Προμηθέα και το Περιστέρι είναι ένα σκαλί πάνω από τις υπόλοιπες. Οπότε, σε περίπτωση μίας θέσης στο EuroCup και δύο στο Basketball Cham;ions League, οι Αχαιοί θα πάρουν την πρώτη και οι δύο αθηναϊκές ομάδες τις υπόλοιπες, όπως φέτος. Εδώ μπορεί να εφαρμοστεί άτυπα η νυν βαθμολογία και δε διαφαίνεται κάποια αντίρρηση στον ορίζοντα. Αν, δε, προκύψει κάποια θέση στα προκριματικά του BCL, μένει να φανεί αν Ήφαιστος και Ηρακλής είναι διατεθειμένοι να την πάρουν.

Τα παραπάνω μάς οδηγούν στο πέμπτο ερώτημα.

ΕΡΩΤΗΜΑ 5: Τι θα γίνει σε περίπτωση αδυναμίας φετινών ομάδων της Basket League να παίξουν του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία;

Εδώ η λογική λέει ότι θα προβιβαστεί ο αντίστοιχος αριθμός ομάδων από την Α2. Θα είναι μία, θα είναι δύο, κανείς δεν ξέρει. Ο Χαρίλαος Τρικούπης θεωρείται βέβαιο ότι θέλει να ανέβει στα «σαλόνια», κάτι που δεν είναι σίγουρο για τον δεύτερο Διαγόρα Δρυοπιδέων. Από κει και κάτω, έπονται το Ψυχικό, ο Απόλλων Πάτρας, η Καρδίτσα και ο Ολυμπιακός. Εδώ ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο.

Αν οι φετινές ομάδες της Basket League που δε θα μπορέσουν να αγωνιστούν είναι περισσότερες από μία, πέραν του Χαρίλαου Τρικούπη, η λογική λέει ότι αρχικά θα προσκληθούν το Ψυχικό, ο Απόλλων και η Καρδίτσα. Το Ψυχικό δύσκολα θα παίξει στην Α1, όμως οι Αχαιοί και οι Θεσσαλοί φέρονται θετικοί, υπό προϋποθέσεις. Ο Ολυμπιακός, βαθμολογικά, έπεται, όμως, ας μη γελιόμαστε, εφόσον ο ίδιος το θελήσει, θα τεθεί σοβαρό θέμα για την επιστροφή του στην Basket League. Πιθανώς η βούλησή του να εξαρτηθεί από τις εκλογές στην ΕΟΚ, αλλά και από άλλες παραμέτρους (όπως τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με την Ευρωλίγκα).

Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αν πει «θέλουμε να επιστρέψουμε», θα γίνει a priori. Εδώ μπαίνει στη μέση και ο Παναθηναϊκός. Την Παρασκευή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε σε φίλαθλο ότι «αν ανέβει ετσιθελικά ο Ολυμπιακός, δε θα παίξουμε εμείς», οπότε έχει... ψωμί η υπόθεση.

Ένα άλλο «σενάριο» που μπορεί να επαναφέρει τον Ολυμπιακό είναι αυτό της... σύμπραξης, όπως βαφτίστηκε η αγοραπωλησία ΑΦΜ των ΚΑΕ πέρυσι το καλοκαίρι. Με ομάδα που δε θα θελήσει ή δε θα μπορέσει να αγωνιστεί στην Basket League.

ΕΡΩΤΗΜΑ 6: Υπάρχει πιθανότητα να γίνει το πρωτάθλημα με 16 ομάδες;

Εδώ η απάντηση είναι απλή: Μόνο αν... βρέξει λεφτά! Και με την κρίση που αναμένεται να ακολουθήσει το τέλος της πανδημίας που βιώνουμε, αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μακάρι, βέβαια, οι εξελίξεις να μας βγάλουν ψεύτες.

Κακά τα ψέματα, με τα τωρινά δεδομένα η Basket League δεν μπορεί να αντέξει 16 ομάδες. Περαιτέρω κατακερματισμός των εσόδων θα είναι «μαχαιριά» για τις περισσότερες ΚΑΕ, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μία άλλη παράμετρος είναι ότι δε βγαίνουν και οι ημερομηνίες για την Ευρωλίγκα. Ήδη το πρόγραμμα είναι πιεσμένο και το ενδεχόμενο περισσότερων αγώνων στην Basket League, μοιάζει με ουτοπία. Ειδικά για το 2021, που θα είναι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων με όλα τα συμπαραμαρτυρούντα (Προολυμπιακά τουρνουά κ.τ.λ.).

ΕΡΩΤΗΜΑ 7: Πόσο πιθανό είναι το «σενάριο» με 12 ομάδες;

Μόνο σε μία περίπτωση: Αν τουλάχιστον δύο ομάδες της Basket League δηλώσουν αδυναμία, ή δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να αγωνιστούν και αποφασιστεί να μην υπάρξει προβιβασμός από την Α2. Κι εδώ αναμένεται με ενδιαφέρον η άποψη και η τοποθέτηση της ΕΟΚ. Ένα πρωτάθλημα με 12 ομάδες θα σημάνει λογικά περισσότερα έσοδα για τις ΚΑΕ, αλλά και λιγότερα παιχνίδια, κάτι που θα ελαφρύνει το πρόγραμμα, εν όψει μάλιστα Ολυμπιακών Αγώνων.

ΕΡΩΤΗΜΑ 8: Πότε θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις;

Εδώ η απάντηση είναι μία: Το συντομότερο δυνατό. Η πρωτοφανής συγκυρία που βρήκε τη χώρα μας και φαίνεται να βάζει πρόωρο λουκέτο στο πρωτάθλημα, δίνει την ευκαιρία για να επισπευστούν οι κινήσεις για την «επόμενη μέρα». Μετά τον περσινό... χαμό είδαμε συμβούλια επί συμβουλίων, επιτροπές επί επιτροπών, όμως ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα, αφού κανένα από τα σημαντικά προβλήματα δε λύθηκε μόλις ξεφούσκωσε το τσουνάμι που είχε ξεσπάσει...

Φέτος, τα πράγματα πρέπει να μπουν σε μία σειρά γρήγορα. Αρχικά να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την τύχη του πρωταθλήματος και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι εξελίξεις σε όσα θέματα «καίνε» το ελληνικό μπάσκετ.

Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες ομάδων που έχουν το μυαλό τους στο μπάσκετ. Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που θα υπάρξει μετά την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει (και) η Ελλάδα είναι λογικό να στρέφει την προσοχή τους στις επιχειρήσεις τους. Όμως σε επίπεδο αποφάσεων, είναι απαραίτητο να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις. Αν πιάσουμε καλοκαίρι... μία από τα ίδια (και μη χειρότερα).

Διαβάστε ακόμη...