Τι θα γίνει με το πρωτάθλημα; Ολα τα σενάρια...

Απο basketplus.gr: Η αναβολή στους αγώνες του πρωταθλήματος της Basket League προφανώς και προκαλεί προβλήματα στη ροή της Λίγκας, στην καθημερινότητα όλων όσων εμπλέκονται, στη ζωή των ίδιων των φιλάθλων. Πλέον η δριμεία εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας οδηγεί σε περαιτέρω προβληματισμό σε σχέση με το μέλλον του ίδιου του πρωταθλήματος!
Πηγή: basketplus.gr
Τι θα γίνει με το πρωτάθλημα; Ολα τα σενάρια...

Τη στιγμή που "κλείνουν" τα πάντα, που για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον, δε θα κινείται τίποτα αθλητικά, τη στιγμή που ήδη παίκτες και προπονητές αρχίζουν να φεύγουν από τη χώρα μας, που οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Λίγκες σταματούν και διάφορες ομάδες δίνουν άδειες στους παίκτες τους Αμερικανούς να φύγουν, είναι λογικό κάποιος να σκεφτεί πως το πρωτάθλημα ήδη... έληξε!

Το παράδειγμα του NCAA που σταμάτησε πλέον κάθε αγωνιστική δραστηριότητα είναι πρόσφατο - κανείς δεν τολμά να το πει εδώ στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής. Είμαστε όμως πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας και οι αρμόδιοι είναι υποχρεωμένοι να τα σκεφτούν όλα.

Ποια είναι τα σενάρια, λοιπόν, που ήδη έχουν ξεκινήσει να απεργάζονται οι ομάδες και να συζητώνται, έστω σε πρόχειρο επίπεδο μέχρι στιγμής, μεταξύ των παραγόντων;

1. Η Λίγκα θα περιμένει να σταματήσει η πανδημία και να επαναρχίσει κανονικά τους αγώνες, όπως αυτοί σταμάτησαν. Δηλαδή με την 21η αγωνιστική. Αυτό, βέβαια, πάει "πίσω" όλο το καλεντάρι και προκαλεί προβλήματα, αφού υπάρχουν οι αγώνες και στην Ευρώπη και το καλοκαίρι το Προολυμπιακό τουρνουά, που ενδέχεται κι αυτό να μη γίνει καν! Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για κάποιους, ώστε να μην διαλυθεί η "κανονικότητα" και να λήξει η σεζόν. Ακόμη και το καλοκαίρι να παίζονται οι αγώνες, δεν υπάρχει πρόβλημα, λένε οι υπέρμαχοι του σεναρίου. Δεν ξέρουμε τι λένε βέβαια οι παράγοντες που θα πληρώνουν συμβόλαια μέχρι τότε. Όσοι πληρώνουν...

2. Να σταματήσει εντελώς η Λίγκα τους αγώνες και να λήξει το πρωτάθλημα ως έχει τώρα, με μόνους αγώνες να είναι αυτοί των πλέιφος, μεταξύ των ομάδων από την 1η θέση ως την 8η. Οι άλλες θέσεις θα παραμείνουν ως έχουν, καμία ομάδα δεν θα υποβιβαστεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων του χρόνου, ώστε να ικανοποιηθούν και αυτές της Α2 που ανεβαίνουν, ενώ υπάρχει πάντα το κεφάλαιο "Ολυμπιακός" που όπως όλα δείχνουν θέλει κι αυτός να ανεβεί. Ένα "σενάριο" που φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως "σενάριο", και μόνο, αφού όλοι μένουν... ικανοποιημένοι, κανείς δεν πέφτει, ανεβαίνουν όσοι πρέπει, και το πρωτάθλημα του χρόνου θα είναι με Ολυμπιακό μέσα και άρα πιο δυνατό.

Στα χαρτιά. Γιατί 18 ομάδες σημαίνει και αρνητικά δεδομένα (παραπάνω έξοδα, μετακινήσεις, καλεντάρι πιο γεμάτο κλπ κλπ), ενώ είναι άγνωστη η στάση της ΕΟΚ, που ορίζει τις τύχες των άλλων πρωταθλημάτων και είναι αυτή που ορίζει γενικά τους κανονισμούς, άρα δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτρέψει μια τέτοια "ανατροπή" στη ροή των πρωταθλημάτων. Άλλωστε κάθε αλλαγή "επάνω", στην Α1, πάει αλυσιδωτά σε όλες τις κατηγορίες παρακάτω. Και με δεδομένη την αδυναμία των ομάδων τα τελευταία χρόνια και τη συρρίκνωση των εθνικών κατηγοριών, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα επιτραπεί μια αναδιάρθρωση.

3. To τρίτο "σενάριο" είναι συνέχεια του δεύτερου, καθώς δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποχωρήσει οικειοθελώς κάποια ομάδα (ή ομάδες) που δεν μπορεί του χρόνου να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς όπως φέτος και έτσι να "διευκολύνει" τον τρόπο ανόδου και παραμονής. Βεβαίως το να παραμείνουν ομάδες που έχουν δώσει δείγματα διάλυσης και τροφή για σχόλια (ακόμη και για προσφυγές στη δικαιοσύνη ή στην ΕΕΑ, το λιγότερο) είναι ένα "αγκάθι" που θα πρέπει να εξετάσει η Λίγκα, πριν αποφασίσει τι θα γίνει, τελικά.

Ήρθε, δηλαδή, ο κορονοϊός να "σώσει", πρόσκαιρα ίσως, αυτούς που οι άλλες ομάδες ήθελαν να κάνουν καταγγελία για μετοχικές συνθέσεις, πολυιδιοκτησία, στοίχημα κλπ! Αυτά δε θα πρέπει να ξεχνιούνται ελέω του μεγάλου προβλήματος με τη Δημόσια Υγεία. 'Οπως δε θα πρέπει να αγνοείται ότι ακόμη κι αν μείνει απαράλλακτη η κατάσταση, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, ώστε να μην ξαναπεράσουν τις ίδες με φέτος περιπέτειες.

Όλα είναι "σενάρια", πάντως, καθώς αυτή τη στιγμή ο πλανήτης παραμένει "παγωμένος" λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ευχή όλων άρα είναι να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την ανθρωπότητα και μετά να αναζητηθούν λύσεις για τα πρωταθλήματα μπάσκετ...

Διαβάστε ακόμη...