Η Τούμπα των μεγάλων ανατροπών

Απο forza: Αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, να μένει δηλαδή ο ΠΑΟΚ πίσω στο σκορ με δύο γκολ διαφορά και τελικά να φεύγει νικητής από το γήπεδο, δεν ήταν κάτι το πρωτοφανές.
Πηγή: forza
Η Τούμπα των μεγάλων ανατροπών

Εχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, είτε επρόκειτο για εγχώριες διοργανώσεις (πρωτάθλημα-κύπελλο), είτε ακόμη και για ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το παιχνίδι της 21ης Μαρτίου 2004 κόντρα στην ΑΕΚ είχε χαρακτήρα «τελικού» για την 3η θέση, που έδινε εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πραγματικότητα, η Ενωση έψαχνε την τελευταία της ευκαιρία να μπει ξανά στη διεκδίκηση της προνομιούχου θέσης, αφού μόνο με νίκη (υπολείπονταν του ΠΑΟΚ εννέα βαθμούς) θα διατηρούσε κάποιες ελπίδες για να πετύχει το στόχο της. Κι όταν στο 42΄ ο Λυμπερόπουλος διπλασίαζε τα δικά του γκολ, πολλοί πίστεψαν ότι η ομάδα του Ντουμιτρέσκου θα τα κατάφερνε. Για τους γηπεδούχους, όμως, έφθανε το δίλεπτο 44΄-45΄ για να ισοφαρίσουν με δύο γκολ του Γιασεμάκη μετά από ισάριθμες ασίστ του Σπάσιτς. Ο τελευταίος είχε μπει στο παιχνίδι μετά το 0-2 της ΑΕΚ, αντικαθιστώντας τον Κουτσόπουλο, που είχε υποστεί ρήξη χιαστού. Και στο 57΄ ο Σαλπιγγίδης πέτυχε το 3-2, «βάζοντας φωτιά» στη γεμάτη Τούμπα (24.829 εισιτήρια). Το γκολ ήρθε μ' εκτέλεση φάουλ, που το κέρδισε ο Σαλπιγγίδης, μαζί με την αποβολή του Καψή (ο Τσίκινης του έδειξε την κόκκινη κάρτα, μια και ο Σαλπιγγίδης έβγαινε μόνος του απέναντι στον Σωτήρη Λυμπερόπουλο, γκολκίπερ των φιλοξενούμενων).

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΚΑΖΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Στις 5 Μαΐου 1971 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στον νοκ-άουτ ημιτελικό. Στις αρχές του β΄ μέρους οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να «καθαρίζουν» την πρόκριση, προηγούμενοι με 2-0. Στο διάστημα, όμως, από το 56΄ μέχρι το 61΄ ο ΠΑΟΚ έκανε τη μεγάλη ανατροπή με δύο γκολ του Παρίδη και ένα του Σαράφη.

Στον πάγκο του Παναθηναϊκού κάθονταν ο Γαβρήλος Γαζής, βοηθός του Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος είχε πάει να κατασκοπεύσει τον Αγιαξ ενόψει του τελικού στο Γουέμπλεϊ. Ο αείμνηστος Ούγγρος τα είχε ψάλει στον Γαζή για το πώς ...κατάφερε να μην πάρει την πρόκριση, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 2-0. Τι το ήθελε...Στις 6 Ιουνίου 1971, τέσσερις ημέρες μετά τον χαμένο τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός υπέστη ακριβώς το ίδιο κάζο στην Τούμπα, εκείνη τη φορά για το πρωτάθλημα. Στο 50΄ είχε προηγηθεί με 2-0, αλλά τα γκολ (δύο) του Σταυρίδη και του Ασλανίδη από το 66΄ μέχρι το 75΄ ...αποκατέστησαν την τάξη. Κι ας έπαιζε ο ΠΑΟΚ χωρίς τους Γούναρη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη και Παρίδη, οι οποίοι είχαν προφυλαχθεί ενόψει του τελικού κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

ΣΤΗ... ΛΙΣΤΑ ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑΚΑΙ ΣΠΑΡΤΑΚ ΤΡΝΑΒΑ

Στο παιχνίδι της 24ης Οκτωβρίου 2013 για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει στο 21΄ με 2-0 στην Τούμπα από τη Μακάμπι Χάιφα, αλλά πριν τη λήξη του α΄ μέρους είχε ισοφαρίσει με τους Βιτόρ (35΄) και Νίνη (39΄), παρά τα δύο (!) χαμένα πέναλτι του Στοχ. Και στο 66΄ ο Σαλπιγγίδης διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Κορωνίδα των ανατροπών παραμένει το 5-3 επί της Σπάρτακ Τρνάβα, ματς για τα προκριματικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1997-98. Η ομάδα του Αναστασιάδη βρέθηκε να χάνει με 3-0 από τους Σλοβάκους πριν καν συμπληρωθεί το ημίωρο, ωστόσο η αντεπίθεση διαρκείας που εξαπέλυσε, οδήγησε στο τελικό 5-3. Σκόρερ για τους νικητές ήταν οι Ζαγοράκης, Μαραγκός (δύο), Φρατζέσκος και Ολιβάρες.

ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΑ

Η τελευταία φορά-πριν το ματς κυπέλλου με τον Ολυμπιακό-που ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε στην έδρα του σκορ με 0-2 ήταν στο ματς της 8ης Αυγούστου 2018 με τη Σπαρτάκ Μόσχας (προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ). Στο 17΄ έχανε με δύο γκολ διαφορά από τους Ρώσους, αλλά νίκησε 3-2 με τα γκολ των Πρίγιοβιτς (28΄), Λημνιού (37΄) και Πέλκα (44΄).

*Οι λιγοστοί θεατές του αγώνα της 16ης Δεκεμβρίου 2001 με τον ΟΦΗ θα θυμούνται τη θεαματική ανατροπή του σκορ στη χιονισμένη Τούμπα. Μέχρι το 54΄ η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 2-0 (χαμένο πέναλτι για τον Γεωργιάδη στο πρώτο ημίχρονο), αλλά στο τέταρτο που ακολούθησε, κατάφερε να πετύχει τρία γκολ με τους Κωνσταντινίδη, Οκκά και Γιασεμάκη.

Διαβάστε ακόμη...