ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ρετρό ιστορίες Κυπέλλου

Από forza : Έξι φορές στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός διεκδίκησαν την πρόκριση στο κύπελλο σε μονό παιχνίδι. Κατά διαβολική σύμπτωση, η κλήρωση ανέδειξε και τις έξι φορές γηπεδούχο τον Ολυμπιακό!
Πηγή: forza
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ρετρό ιστορίες Κυπέλλου

Η μοναδική φορά, που ο ΠΑΟΚ έφυγε με την πρόκριση από το «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν στις 6 Φεβρουαρίου 1980 (κεντρική φωτογραφία). Ο Δικέφαλος παρατάχθηκε στο νοκ άουτ παιχνίδι για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου με τον αέρα του πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα, αλλά και χωρίς έξι βασικά του στελέχη (τραυματίες οι Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Δαμανάκης και τιμωρημένοι οι Κωστίκος και Πέλλιος).Ο Εγκον Πίχατσεκ είχε χρειαστεί να επιστρατεύσει στην αρχική ενδεκάδα τους Αλεξανδρίδη και Βασιλάκο, που δεν είχαν κλείσει καν τα 19 και 20 χρόνια τους αντίστοιχα. Οσο για τον Τσουρέλα, που αγωνίστηκε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά, δεν ήταν ούτε 17 ετών! Ο Βασιλάκος, μάλιστα, διαμόρφωσε στο 25΄ το τελικό 2-1 υπέρ των φιλοξενούμενων (είχαν προηγηθεί τα γκολ του Ορφανού στο 12΄ και του Γαλάκου στο 14΄). Οι γηπεδούχοι πίεσαν στο β΄ μέρος για την ισοφάριση, αλλά οι προσπάθειες των Βαμβακούλα, Νικολούδη και Γαλάκου σταμάτησαν στα δοκάρια της εστίας του Φούρτουλα. Το παιχνίδι είχε μεταδοθεί, μία ώρα μετά τη λήξη του, από την τότε ΥΕΝΕΔ σε μαγνητοσκόπηση. Oσο για την αποστολή του ΠΑΟΚ, έτυχε αποθεωτικής υποδοχής κατά την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη.

ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ… ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ

Σε τρεις αγώνες η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Και στις τρεις περιπτώσεις η τύχη δεν ήταν με το μέρος του ΠΑΟΚ.

Η αναμέτρηση της 10ης Μαρτίου 1976 ήταν για τη φάση των «16» και ο Δικέφαλος παρατάχθηκε χωρίς τον Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο. Ο τεχνικός του Δικεφάλου είχε βάλει… βέτο στην παρουσία των Πέτρου Καλαφάτη (γενικός αρχηγός) και Χρόνη Πετρίδη (έφορος) στην αποστολή, μετά το επεισόδιο που είχε μαζί τους τρεις ημέρες νωρίτερα, στον εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα (οι δύο παράγοντες τον πίεζαν να κάνει αλλαγές για να κερδίσει χρόνο και να διαφυλάξει το 1-0…). Ο Γιώργος Παντελάκης δεν δέχθηκε τους όρους του Λόραντ, αναθέτοντας την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας -για το ματς κυπέλλου- στον Μιχάλη Μπέλλη, με τον οποίο ο Λόραντ επικοινώνησε μαζί του την παραμονή του αγώνα, δίνοντας του σχετικές οδηγίες. Τα γκολ των Καραβίτη (43΄) και Γκουερίνο (53΄) έστειλαν το ματς στην παράταση, που θα είχε αποφευχθεί, αν στο 87΄ ο Αναστασιάδης έστελνε την μπάλα στα δίχτυα, κι όχι στο δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Στα πέναλτι, ο Φούρτουλα επέκρουσε την εκτέλεση του Σιώκου, «διορθώνοντας» το άστοχο σουτ του Παρίδη, αλλά το δοκάρι του Γούναρη έδωσε την πρόκριση στους γηπεδούχους με 6-5.

ΤΟΥ ΕΛΕΙΨΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ

Μέχρι λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα της 21η Φεβρουαρίου 1979 (φάση των 16) περίμεναν στον ΠΑΟΚ να μάθουν το αποτέλεσμα της εκδίκασης στο ΑΣΕΑΔ, στο οποίο είχαν προσφύγει, ζητώντας τη μείωση της ποινής του Κούδα (είχε τιμωρηθεί με τέσσερις αγωνιστικές για τη…μούντζα σ΄ επόπτη του αγώνα με την ΑΕΚ). Η ποινή παρέμεινε, ο Κούδας είδε το παιχνίδι από την κερκίδα, με τον Πίχατσεκ να δηλώνει μετά το τέλος του αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης» (στις εξέδρες είχαν βρεθεί δύο χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες) ότι «μας στοίχισε η απουσία του Κούδα». Κι όμως, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε πάρει την πρόκριση, αν ο Αθηναίος διαιτητής Λεωνίδας Παναγόπουλος (φωτογραφία πάνω δεξιά) δεν έδινε στο 62΄ την ευκαιρία στο Ρόρμπαχ να ισοφαρίσει σε 2-2 με ανύπαρκτο πέναλτι (οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν δύο φορές στο σκορ με τα γκολ των Γκουερίνο στο 8΄ και Κερμανίδη στο 53΄). Στα πέναλτι άστοχοι για τον ΠΑΟΚ ήταν οι Γκουερίνο και Ορφανός, ο Φούρτουλα είχε αποκρούσει τις εκτελέσεις των Περσία και Κυράστα, αλλά όταν βρέθηκε απέναντι στον Κελεσίδη, «σημάδεψε» το δοκάρι, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το τελικό 6-5 υπέρ των γηπεδούχων.

ΤΡΙΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στις 20 Νοεμβρίου 1985, προέρχονταν από τέσσερις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα: 4-1 από τον Πανσερραϊκό, 0-1 από τον Παναθηναϊκό, 3-1 από τον Αρη και 2-1 από την Παναχαϊκή. Κόντρα στους Πειραιώτες, πάντως, η ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ ήταν ανταγωνιστική, οδηγώντας το ματς στα πέναλτι, μετά το 0-0 και της παράτασης. Οι φιλοξενούμενοι είχαν αγκαλιάσει την πρόκριση, μια και είχαν προηγηθεί με 3-1 στα πέναλτι, ωστόσο οι Αλαβάντας (κάτω φωτογραφία) και Σκαρτάδος είδαν τα σουτ τους να σταματούν στα δοκάρια και τους γηπεδούχους να αναδεικνύονται νικητές με 4-3.

*** Η πρώτη φορά, που οι δύο ομάδες μονομάχησαν για την πρόκριση σ΄ ένα παιχνίδι, ήταν στις 28 Μαΐου 1975 (4-0). Και η τελευταία ήταν στις 12 Ιανουαρίου 2000 στο Ολυμπιακό στάδιο (φάση των «16»). Μόλις στο 2΄ ο Αλεξανδρής άνοιξε το σκορ, στο 19΄ ο Φρούσος ισοφάρισε με πέναλτι (ανατροπή του Βρύζα από τον Αντζα) και στο 54΄ ο Γιαννακόπουλος διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Κορυφαίος, πάντως, σε απόδοση των νικητών ήταν ο Ελευθερόπουλος, ο οποίος σε τρεις περιπτώσεις έσωσε την εστία του.

ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΝΙΣΟΥΣ

«Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να παίξουμε με ίσους όρους. Ως την αποβολή ήμασταν μέσα στον αγώνα. Κάναμε ευκαιρίες, βάλαμε γκολ…». Ο Γκίντερ Μπένγτσον έλεγε το παράπονο του μετά τον πρώτο αγώνα για τους «16» της σεζόν 1996-97, που έβρισκε νικητή τον Ολυμπιακό με 2-1. Ο Ζουμπούλης είχε «βάλει φωτιά» στην Τούμπα στο 19΄, όμως οχτώ λεπτά αργότερα ο Γιώργος Ψυχομάνης απέβαλε τον Βρύζα με δεύτερη κίτρινη κάρτα για χέρι. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα, κάνοντας την ανατροπή με τους Αλεξανδρή (52΄) και Τζόρτζεβιτς (73΄ με πέναλτι). Στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη (φωτογραφία) ο ΠΑΟΚ, με προπονητή πλέον τον Χρήστο Αρχοντίδη, έχασε ξανά με 2-1 (είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Τασιόπουλος).

ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΣΤΟΥΣ «4»

Στον πρώτο προημιτελικό της σεζόν 2008-2009 η ομάδα του Σάντος επικράτησε στην Τούμπα χάρη στο γκολ του Κονσεϊσάο. Στη ρεβάνς της 4ης Μαρτίου 2009 λύγισε με 2-0 στην παράταση. «Λεπτομέρεια»: ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες, αφού ο διαιτητής Κουκουλάκης είχε αποβάλλει τους Κοντρέρας και Ίβιτς.

Δύο χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν πάλι στην προημιτελική φάση. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος 1-1, ισοφαρίζοντας στο 82΄ με τον Βιεϊρίνια. Και στη ρεβάνς της 2ας Φεβρουαρίου 2011 με το γκολ του Σαλπιγγίδη στο 57΄ η ομάδα του Χάβου εξασφάλισε την πρόκριση.

Οταν «μίλησε» η Τούμπα στον αγώνα ρεβάνς

Οι δύο ομάδες κληρώθηκαν τη σεζόν 1990-91 να αναμετρηθούν για τη φάση των «32». Μετά το 2-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η ομάδα του Χρήστου Τερζανίδη δεν είχε εύκολο έργο στη ρεβάνς της 9ης Ιανουαρίου 1991 (πάνω φωτογραφία), όμως μέχρι το 53΄ είχε φθάσει σε σκορ πρόκρισης με τα γκολ των Καραγεωργίου (πέναλτι), Μπορμπόκη και Χοσάμ. Ας σημειωθεί ότι στις αρχές του β΄ μέρους, κι ενώ το σκορ ήταν 2-0, ο διαιτητής Βασίλης Νικάκης απέβαλε τους Λεοντιάδη και Μητρόπουλο.

Μια χρονιά νωρίτερα, ο Δικέφαλος είχε υποχρεωθεί σε αποκλεισμό. Στο πρώτο ματς της Τούμπας είχε νικήσει 1-0, αλλά στη ρεβάνς (στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε δύο δοκάρια, με τους Μητσιμπόνα και Λεοντιάδη), οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλισαν την πρόκριση (καθοριστική, σε βάρος των φιλοξενούμενων, η διαιτησία του Σταύρου Ζακεστίδη) στα πέναλτι με 5-3. Μοναδικός που αστόχησε ήταν ο Μήτογλου.

Η πρόκριση με απώλειες κι ο «πολύτιμος Παππάς

Στον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου της 2ας Απριλίου 2014 στο «Καραϊσκάκης» ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει στο 11΄ με 2-0 και στο 31΄ ο Αθανασιάδης διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Για μια ολόκληρη ώρα ο Δικέφαλος έπαιξε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Στοχ από τον Καλογερόπουλο, που προστάτευσε παίκτες των γηπεδούχων από κόκκινες κάρτες. Δύο εβδομάδες αργότερα (Μ. Τετάρτη), το γκολ του Αθανασιάδη στο 47΄ χάρισε τη νίκη-πρόκριση. Η ομάδα του Γιώργου Γεωργιάδη, ωστόσο, έχασε για τον τελικό τους Κατσουράνη και Νάτχο που αποβλήθηκαν, όπως και τον Αθανασιάδη, που συμπλήρωσε κάρτες.

Δύο σεζόν αργότερα, οι δύο αντίπαλοι βρέθηκαν ξανά στην ημιτελική φάση. Το ματς της Τούμπας (2 Μαρτίου 2016) πλησίαζε στο τέλος, με τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-1. Στο 86΄ ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς αρνήθηκε τον καταλογισμό πέναλτι σε ανατροπή του Μακ, την ίδια στιγμή, όμως, πρόσφερε-χωρίς φυσικά να το γνωρίζει-τις καλύτερες υπηρεσίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού η διακοπή του αγώνα (εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο), όπως και η άρνηση του ΠΑΟΚ να παραταχθεί στη ρεβάνς επιτάχυναν τις διαδικασίες για την κάθαρση στο χώρο (και) της διαιτησίας.

Διαβάστε ακόμη...