Κολύμπι στα... βαθιά (;)

Με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να εξελίσσεται στον άνθρωπο για όλες τις δουλειές, ο ΠΑΟΚ καλείται να δει την επόμενη ημέρα στο κέντρο της άμυνας στη λογική της ενεργοποίησης ποδοσφαιριστών όπως ο Μιχαηλίδης και ο Μιχάι. Το ποιες θα είναι, όμως, οι κινήσεις του Πορτογάλου θα φανούν τις επόμενες ημέρες...
Πηγή: sdna.gr
Κολύμπι στα... βαθιά (;)


Η έναρξη των playoffs σηματοδοτεί και το κρισιμότερο σημείο του πρωταθλήματος. Αναμφίβολα, ο ΠΑΟΚ μπαίνει στο πιο κομβικό διάστημα «λαβωμένος». Δεν είναι μόνο η απώλεια βαθμών που τον έφερε στο μείον εφτά από τον Ολυμπιακό αλλά και οι απουσίες που δείχνουν να του έχουν στοιχίσει αρκετά...

Ο τραυματισμός του Κρέσπο αναμφίβολα αποτέλεσε το πρώτο πλήγμα που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ, χάνοντας την απόλυτα «σταθερά» του στο κέντρο της άμυνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Δικέφαλος πορεύθηκε στην επιλογή ενός έμπειρου διδύμου, αυτό των Βαρέλα - Ίνγκασον, ωστόσο, πλέον καλείται σε αναπροσαρμογή του πλάνου ενόψει Κυπέλλου και playoffs.

Βιεϊρίνια, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Με τον Φερνάντο Βαρέλα να αποχωρεί λόγω τραυματισμού στο 42΄και με δεδομένο πως δεν υπήρχε στόπερ στην αποστολή, η πρώτη κίνηση του Φερέιρα είχε να κάνει με την χρησιμοποίηση του Αντελίνο Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος έχει εξελιχθεί σε... πολυεργαλείο τη φετινή σεζόν, έχοντας χρησιμοποιηθεί συνολικά σε πέντε διαφορετικές θέσεις. Από τα άκρα της επίθεσης, αριστερά και δεξιά, βρέθηκε στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης σε ρόλο αριστερού οπισθοφύλακα ενώ στα ματς με τον Παναθηναϊκό, η μετατόπιση του στο δεξί άκρο της άμυνας, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, κίνηση ματ. Απέναντι στη Ξάνθη, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ βρέθηκε σε ρόλο παρτενέρ του Ίνγκασον, αφήνοντας τη θέση του δεξιά για τον Λέο Μάτος.

Την ώρα που στο στρατόπεδο του Δικεφάλου περιμένουν τα νεότερα γύρω από την κατάσταση του Φερνάντο Βαρέλα, είναι λογικό να γίνονται διάφορες σκέψεις για το πως θα καλυφθεί -όπως όλα δείχνουν- το κενό του έμπειρου στόπερ σε ένα ματς άκρως κομβικό για τους «ασπρόμαυρους».

Με δεδομένο πως δεν έχουν μπει όλοι οι ποδοσφαιριστές του ρόστερ στην εξίσωση της κουβέντας τη φετινή σεζόν, είναι δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό του Αμπέλ Φερέιρα αναφορικά με τα πρόσωπα που θα εμπιστευθεί. Από την μία φαντάζει λογικό ο Πορτογάλος να θέλει να ποντάρει στην εμπειρία παικτών ειδικά σε τέτοια ματς και να κινηθεί με γνώμονα εσωτερικές αλλαγές θέσεων προκειμένου να καλύψει το κενό. Από την άλλη, τίθεται το θέμα της εκμετάλλευσης του ρόστερ στη λογική της χρησιμοποίησης δύο ποδοσφαιριστών που είναι ανενεργοί.

Το «πακέτο» του Μιχαηλίδη και η ευκαιρία του Μιχάι

Παιδί των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει καταγράψει μερικά λεπτά συμμετοχής και με τη μεγάλη ομάδα του Δικεφάλου. Για εκείνους που τον γνωρίζουν καλά, παρακολουθώντας την πορεία του στα φυτώρια του ΠΑΟΚ, πρόκειται για ένα τοπ ταλέντο με αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και την έλλειψη ποδοσφαιρικών παραστάσεων σε υψηλό επίπεδο, ο 20χρονος παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο κυριαρχικό ποδόσφαιρο που αρέσκεται να παίζει ο ΠΑΟΚ αφού έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί επιθετική υπεραριθμία, με σωστό διάβασμα του παιχνιδιού και τακτική συμπεριφορά. Αριστεροπόδαρος, με μεγάλη ικανότητα στην μακρινή μεταβίβαση και στο ψηλό παιχνίδι.

Από την άλλη, «ανενεργός» παραμένει τη φετινή σεζόν ο διεθνής Αλβανός, Ενέα Μιχάι. Ο ΠΑΟΚ απέσπασε την υπογραφή του καθώς είδε σε εκείνον έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να «πλάσει» και να εξελίξει βάσει των στοιχείων του σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με μεγαλύτερη πίεση και απαιτήσεις. Πρόκειται για έναν παίκτη με καλή σωματοδομή, ιδιαίτερα δυναμικό και γρήγορο που κινείται καλύτερα στο μικρό χώρο και που κολύμπησε από νωρίς στα... βαθιά. Είναι ένας διαφορετικός τύπου στόπερ από τον Μιχαηλίδη, με τους δύο τους -ωστόσο- να διαθέτουν στοιχεία που αφήνουν αισιοδοξία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους Αυστριακούς και συγκεκριμένα την Στουρμ Γκρατς για την απόκτησή του, ωστόσο, από τον ΠΑΟΚ μπήκε «φρένο» λόγω του τραυματισμού του Κρέσπο.

Ναι μεν αλλά...

Εν κατακλείδι, τα δεδομένα στην παρούσα φάση είναι συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να εξετάζουν τα πώς και τα γιατί έστησαν τον εαυτό τους με την πλάτη στον τοίχο. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος. Αναμφίβολα, έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των απουσιών. Και σε αυτές θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την απουσία του Ίνγκασον σε ένα από τα ματς του μίνι πρωταθλήματος λόγω καρτών. Συνεπώς, σε μια ρεαλιστική ανάγνωση του ρόστερ, υπάρχουν λύσεις. Με αστερίσκο σαφώς, όπως η ανώμαλη προσγείωσή τους στην καθημερινότητα μίας ομάδας υψηλών στόχων. Κάτι που απασχολεί και τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος καλείται να πάρει τις αποφάσεις.

Το ποιες θα είναι εν τέλει αυτές, θα φανούν άμεσα...

Διαβάστε ακόμη...