Τι λέει on camera ο Γερμανός Στίλερ, «άρχοντας» στο ντέρμπι της Τούμπας (vid)

Από sdna.gr: Το SDNA παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή του 38χρονου δικηγόρου που σπουδάζει ψυχολογία και ο Βίτορ Περέιρα έστειλε στον μεγάλο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, στο δεύτερο εν Ελλάδι ντέρμπι στην καριέρα του.
Πηγή: sdna.gr
Τι λέει on camera ο Γερμανός Στίλερ, «άρχοντας» στο ντέρμπι της Τούμπας (vid)

Ένα χρόνο και έξι μέρες πριν, στις 17/2/2019 ο Τόμπιας Στίλερ πήρε την πρώτη του γεύση από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, σφυρίζοντας το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ (4-1), από το... παράθυρο!

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Φινλανδίας είχε προλάβει την ΚΕΔ και είχε ανακοινώσει λίγες ημέρες νωρίτερα, τον ορισμό του Βίλε Νεβαλάινεν. Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα όμως, είχε ενοχληθεί και 24 ώρες αργότερα, ανακοίνωνε ότι το ντέρμπι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα διευθύνει ο Γερμανός ρέφερι.

Τώρα, ο 38χρονος διαιτητής, ορίστηκε στο μεγάλο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακού που θα μπει και αυτός στο βιογραφικό του.

Στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2017-18 ο Στίλερ είχε οριστεί βοηθός VAR στον τελικό του Γερμανικού Super Cup ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Μπάγερν Μονάχο. Η σελίδα της Γερμανικής Ομοσπονδίας στο youtube, του είχε πάρει συνέντευξη «με ενδιαφέρουσες ιδέες και προσωπικές δηλώσεις», όπως το προλόγιζε.

Στο βίντεο, διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών ο Στίλερ είχε αποκαλύψει ότι παλιότερα έπαιζε ποδόσφαιρο στη θέση του τερματοφύλακα και του αριστερού εξτρέμ, ενώ τώρα όπως, λέει, σπουδάζει ψυχολογία ώστε να γίνει αθλητικός ψυχολόγος. «Ξέρω πως είναι να παίρνεις κρίσιμες αποφάσεις, για παράδειγμα μπροστά σε 80.000 θεατές» είχε πει.

H συνέντευξη του on camera.

Όσα είχε πει

«Ονομάζομαι Τόμπιας Στίλερ, έρχομαι από το Αμβούργο αλλά είμαι γεννημένος στη Φρανκφούρτη. Η ομάδα του τόπου καταγωγής μου είναι η Ρος Όφενεμπαχ.

Το απολαμβάνω να βγαίνω στο γήπεδο και να βρίσκονται εκεί με τους καλύτερους παίκτες της Γερμανίας ή και του κόσμου.

Είχα ένα πρότυπο όταν άρχισα την καριέρα μου ως διαιτητής το 1995. Έβλεπα αλλιώς τα παιχνίδια, είδα τον Χέλμουτ Κρουκ και ενθουσιάστηκα. Έπαιρνα τότε την εφημερίδα sportbild και έβλεπα τις συνθέσεις των διαιτητών με ενθουσιασμό. Ήμουν παλιά τερματοφύλακας και αριστερό εξτρέμ, γενικώς αυτές οι θέσεις είναι κάπως περίεργες. Όταν μέσα στο παιχνίδι γίνει καμία τρομερή απόκρουση θα το επαινέσω κάποιες φορές. Είχα ένα περιστατικό με έναν παίκτη, είχα σφυρίξει χέρι και δεν του άρεσε και τόσο. Γύρισε και μου είπε «μήπως να κόψω το χέρι μου καλύτερα». Του απάντησα «για μένα δεν είναι ότι το καλύτερο». Το παιχνίδι συνεχίστηκε ομαλά.

Δούλεψα ως δικηγόρος σε ένα μεγάλο νομικό γραφείο που είναι σαν το Champions Legaue των δικηγόρων. Ήθελα να σφυρίξω και στο Champions Legaue αλλά αυτά τα δυο σε αυτό το επίπεδο δεν γίνεται ταυτόχρονα (το ντεμπούτο του στην κορυφαία διασυλλογική οργάνωση το έκανε λίγους μήνες αργότερα).

Τώρα σπουδάζω master στην ψυχολογία ώστε μελλοντικά να γίνω αθλητικός ψυχολόγος διότι πλέον μπορώ να διαχωρίσω τη θεωρία με την πράξη. Ξέρω πως είναι να παίρνεις κρίσιμες αποφάσεις για παράδειγμα μπροστά σε 80.000 θεατές.

Ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την διατροφή, είχα ένα σεμινάριο διατροφής στη Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής με τον διατροφολόγο Μάρκ Φερστεγκεν, fitness coach της εθνικής Γερμανίας, με το τίτλο «Shitty Food / Shitty Performance» (σ.σ. «κακό» φαϊ, «κακή» απόδοση» και όντως έτσι είναι στο τέλος της ημέρας».

Το βιογραφικό του

Mέλος της πρώτης κατηγορίας της ΟΥΕΦΑ, είναι με τη σφυρίχτρα στο στόμα από το 2004 και με εμπειρία από τη Μπουντεσλίγκα στην οποία σφυρίζει από το 2012. Έγινε διεθνής δύο χρόνια αργότερα και αυτή την περίοδο είναι... μπαρουτοκαπνισμένος καθώς φέτος έχει 24 αγώνες στο ενεργητικό του, από την 3η κατηγορία της Γερμανίας μέχρι το 4-0 της Γουλβς κόντρα στην Εσπανιόλ, την Πέμπτη 20/2 για τους ομίλους του Europa League όπου ο πρώην «ερυθρόλευκος» Ντανιέλ Ποντένσε είχε αγωνιστεί ως αλλαγή στο τελευταίο 10λεπτο.

Δύο κίτρινες στο ίδιο λεπτό!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt.com το κοντέρ του μετράει 117 παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα στους αγώνες της οποίας έχει βγάλει 399 κίτρινες κάρτες, μόλις 13 αποβολές και 15 κόκκινες με δεύτερη κίτρινη. Με δεδομένα αυτά τα νούμερα, ο επιθετικός της Λειψίας, Αλασάν Πλεά, που πήρε δύο κίτρινες στο ίδιο λεπτό για διαμαρτυρία, στο 2-2 με την Ντόρτμουντ, την 1η Φεβρουαρίου, μάλλον κατόρθωμα έκανε!

«Η πρώτη κίτρινη ήταν για άσχημη συμπεριφορά, η δεύτερη επειδή χειρονομούσε χωρίς κανένα σεβασμό» δικαιολογήθηκε ο Στίλερ μετά το τέλος του αγώνα και έπεισε την Επιτροπή Διαιτησίας της γερμανικής ομοσπονδίας αφού μία εβδομάδα αργότερα, ορίστηκε και σφύριξε στο 1-1 της Ντόρτμουντ με την Ντίσελντορφ.

«Αστεράτος»

Αν και μέλος της πρώτης κατηγορίας έχει ήδη πέντε αγώνες στους ομίλους του Champions League, οι δύο από τους οποίους τη φετινή περίοδο και συγκεκριμένα στο 2-1 της Σαχτάρ επί της Αταλάντα (2-1, 1/10) και στο 3-1 της Ρεάλ επί της Μπριζ στις 11/12.

Το ντεμπούτο του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη ήταν το 2-0 της Γιουβέντους επί του Ολυμπιακού (2-0), στις 27/9/2017.

Αυτή δεν είναι η μοναδική του παρουσία σε αγώνα ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Επίσης, στις 10/12/2013 είχε πάρει γεύση ξανά από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» καθώς ήταν επιπρόσθετος βοηθός στο Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 3-1, πάλι για τους ομίλους του Champions League.

Φέτος ακόμη, έχει παίξει στο 2-1 της Σέλτικ με τη Λάτσιο (7/11) για τους ομίλους του Europa League και στο 3-1 της Εσπανιόλ επί της Ζόρια (22/8/2019) για τα play-offs της ίδιας διοργάνωσης αλλά και το 1-0 της Πόρτο επί της Κράσνονταρ (7/8/2019) για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Το καλοκαίρι, τέλος, ορίστηκε και στο 4-0 της Πολωνίας επί του Ισραήλ (10/6/2019) για τα προκριματικά του Euro 2020.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι βοηθοί του, Ματίας Γιόλενμπεκ και Κρίστιαν Γκίτελμαν, ήταν μαζί του και στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ ενώ ο Τομπίας Βελτς που θα είναι στο VAR πέρσι είχε διαιτητεύσει στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 0-0.

Διαβάστε ακόμη...