Ο ρατσισμός παραμένει ο μεγάλος αντίπαλος μέσα στα γήπεδα

Από thessports.gr : Στις εξέδρες των γηπέδων κάποιοι μάγκες που θέλουν να εκτονωθούν, στον αγωνιστικό χώρο θύματα επιθέσεων – O ρατσισμός παραμένει ο μεγάλος αντίπαλος μέσα στα γήπεδα.
Πηγή: thessports.gr
Ο ρατσισμός παραμένει ο μεγάλος αντίπαλος μέσα στα γήπεδα

«Ο γιος μου δεν έγινε ποδοσφαιριστής λόγω του ρατσισμού. Ο γιος μου θέλει να παίζει ποδόσφαιρο και θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά του είπα, “όχι δεν μπορείς να το κάνεις”. Aρνήθηκα να τον αφήσω να παίξει ποδόσφαιρο. Γιατί; Για αυτά τα πράγματα» είπε πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή του στην «L’ Equipe» ο Γιάγια Τουρέ.

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Ρομέλου Λουκάκου, ο Άντονι Ρούντιγκερ, ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο Βίλφριντ Ζαχά, ο Πολ Πογκμπά, ο Καλιντού Κουλιμπαλί, ο Φρεντ. Και όχι μόνο αυτοί. Και αρκετοί ακόμα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί. Επειδή είναι μαύροι, επειδή δεν έχουν την απόδοση που περιμένουν/απαιτούν οι οπαδοί, επειδή αστόχησαν σε ένα πέναλτι, επειδή απλά υπάρχουν… Δηλαδή, αναίτια.

«Με αποκαλούν πίθηκο ή νέγρο σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια» – Βίλφριντ Ζαχά

«Είναι λυπηρό να βλέπω ξανά τον ρατσισμό στα γήπεδα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μιλήσω για αυτό δημοσίως. Πρέπει να μιλήσω δημόσια γιατί θα ξεχαστεί. Δεν θέλω να μπλέξω την Τότεναμ, διότι ξέρω μόνο κάποιοι ηλίθιοι που το προκάλεσαν αυτό. Λαμβάνω, πολλά μηνύματα υποστήριξης από τους φίλους της Τότεναμ και τους ευχαριστώ όλους για αυτό.

Πραγματικά ελπίζω, αυτοί που το έκαναν να βρεθούν και να τιμωρηθούν σύντομα. Σε ένα τόσο εντυπωσιακό γήπεδο γεμάτο από τηλεοπτικά δίκτυα και κάμερες ασφαλείας, πρέπει να είναι πιθανό να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Αν όχι, τότε πρέπει να υπάρχουν μάρτυρες στο γήπεδο που είδαν και άκουσαν το περιστατικό. Είναι τόσο ντροπή ο ρατσισμός να εξακολουθεί να υπάρχει το 2019. Πότε θα σταματήσει αυτή η ανοησία;» είπε ο Ρούντιγκερ μετά την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε στο παιχνίδι με την Τότεναμ.

«Στους “ανθρώπους” που βρίσκονταν σε αυτή την κερκίδα και έβγαζαν τις κραυγές μαϊμούς. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Μπροστά στα παιδιά σας, τις γυναίκες σας, τους γονείς και τους φίλους σας… Ντροπή» – Μάριο Μπαλοτέλι

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τον ρατσισμό στα ιταλικά γήπεδα και ότι δεν το αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και τη φετινή σεζόν, οι εικόνες του ποδοσφαίρου μας, στις οποίες αρκετοί ποδοσφαιριστές υπήρξαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παντού σχόλια και συζητήσεις. Είναι λόγος για να είμαστε οργισμένοι, είναι λόγος για να ντρεπόμαστε όλοι μας. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, κανείς δεν πρέπει να δέχεται ποτέ επιθέσεις ρατσιστικής φύσης. Δεν γίνεται να παραμείνουμε σε παθητικό ρόλο και να περιμένουμε ότι όλο αυτό θα σταματήσει. Με πρωτοβουλία των κλαμπ, τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε ένας εποικοδομητικός διάλογος με τη Lega Serie A, την ομοσπονδία και διεθνείς οργανώσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε και θα εξαφανίσουμε αυτό το πρόβλημα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Εμείς, τα κλαμπ που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, είμαστε ενωμένοι από την επιθυμία για σοβαρές αλλαγές και η Lega Serie A εξέφρασε την πρόθεση της να καθοδηγήσει αυτές τις προσπάθειες μέσω μιας σταθερής και πλήρους αντιρατσιστικής πολιτικής στη Serie A, με νέους νόμους και κανονισμούς, πιο σοβαρούς, μαζί με ένα πλάνο ευαισθητοποίησης για όλους όσοι ασχολούνται με αυτό το άθλημα. Δεν έχουμε, πλέον, χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι με ταχύτητα και αποφασιστικότητα και έτσι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η συνεισφορά και η υποστήριξη όλων σας, εσάς των οπαδών των ομάδων μας και του ιταλικού ποδοσφαίρου, θα είναι καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια ζωτικής σημασίας» ήταν η κοινή ανακοίνωση των ιταλικών ομάδων, σε μια χρονιά που στα γήπεδα της χώρας υπήρξαν αρκετά κρούσματα ρατσισμού.

Ο Μάριο Μπαλοτέλι δεν άντεξε, σηκώθηκε και έφυγε την ώρα του αγώνα. Έκαναν ήχους μαϊμούδων οι οπαδοί της Ελλάς Βερόνα στο παιχνίδι με τη Μπρέσια και ο Ιταλός επιθετικός σταμάτησε να παίζει και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο Λούκας Καστελίνι, επικεφαλής των ultras της Βερόνα, είπε ότι ο Μπαλοτέλι θεωρείται Ιταλός μόνο και μόνο επειδή έχει την υπηκοότητα, αλλά δεν θα γίνει ποτέ «κανονικός» Ιταλός, αφού οι γονείς του είναι από την Γκάνα. Συνέχισε λέγοντας πως η ρατσιστική επίθεση ήταν μόνο μέσα στο μυαλό του Μπαλοτέλι και δεν έγινε ποτέ! Δεν παρέλειπε να αναφέρεται στον Μπαλοτέλι με τον χαρακτηρισμό «νέγρος»…

«Η μητέρα μου με έμαθε να αγαπάω τον εαυτό μου και να αγαπάω το χρώμα του δέρματός μου. Είμαι περήφανος που είμαι μαύρος. Είμαι άνετος με το χρώμα του δέρματός μου. Πιστεύω όμως οτι δεν είναι λύση να φεύγει ένας παίκτης ή μια ομάδα από το γήπεδο γιατί έτσι νικούν οι ρατσιστές. Όταν πετυχαίνεις ένα γκολ ή κερδίζεις ένα παιχνίδι, τότε τους νικάς. Αυτό θα τους πονάει…» – Ραχίμ Στέρλινγκ

Πριν από μερικές ημέρες, το παιχνίδι της Χέρτα Βερολίνου με την Αουερμπαχ για το πρωτάθλημα Κ16 στη Γερμανία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, οι παίκτες της Χέρτα άκουγαν τις ρατσιστικές προσβολές της εξέδρας, ενώ, όπως καταγγέλλουν, δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις ακόμη και από παίκτες της Αουερμπαχ! Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να αποχωρήσουν οριστικά από τον αγωνιστικό χώρο στο 68ο λεπτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά των αντιπάλων τους.

«Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την αναμέτρηση με την Αουερμπαχ έπειτα από επαναλαμβανόμενα περιστατικά ρατσισμού κατά των παικτών μας. Υπάρχουν στιγμές που το ποδόσφαιρο δεν έρχεται πρώτο. Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας» ανέφερε στον λογαριασμό της στο twitter η Χέρτα εξηγώντας τους λόγους που αποχώρησε.

«Όταν βλέπεις υψηλόβαθμους πολιτικούς, πρωθυπουργούς, προέδρους δημοκρατιών να είναι ρατσιστές, σεξιστές και ομοφοβικοί, καταλαβαίνεις πως κάτι πάει πολύ λάθος. Αν δεις έναν ηλίθιο να λέει φωνάζει τέτοιου είδους πράγματα στο δρόμο, θα σκεφτείς ‘βάλτε τον στη φυλακή’. Αλλά οι πολιτικοί δεν τιμωρούνται» περιορίστηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, απαντώντας στις κατηγορίες για την αδυναμία της Συνομοσπονδίας να προστατέψει τους ποδοσφαιριστές.

«Απόψε είναι μια νύχτα για να γιορτάσουμε, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο. Ο ρατσισμός δεν είναι αποδεκτός πια, πρέπει να πούμε όχι στον ρατσισμό στην κοινωνία. Πρέπει να ξεριζώσουμε τον ρατσισμό από το ποδόσφαιρο και την κοινωνία μία για πάντα», είπε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, το βράδυ της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου, από το βήμα του Gala για τα βραβεία The Best στο Μιλάνο, κατανοώντας πιθανότητα το λάθος του, όταν τον Σεπτέμβριο του 2016, επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η FIFA διέλυσε την ομάδα εργασίας κατά του ρατσισμού, δηλώνοντας ότι «εκπλήρωσε πλήρως την προσωρινή της αποστολή».

«Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι για να το ευχαριστιούνται όλοι και δεν πρέπει να αποδεχόμαστε καμία μορφή διάκρισης που ντροπιάζει το άθλημά μας. Ελπίζω οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο να αντιδράσουν σθεναρά σε όλες τις περιπτώσεις διάκρισης» – Ρομέλου Λουκάκου

«Θα σταθώ στο πλευρό των ποδοσφαιριστών μου, αν αποφασίσουν να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο. Στηρίζουμε κάθε ενέργεια κόντρα στον ρατσισμό, ωστόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουν μόνο οι ομάδες. Η μάχη κόντρα στον ρατσισμό πρέπει να δίνεται καθημερινά, στα σχολεία και στα σπίτια για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές» ήταν τα λόγια του Γκουαρδιόλα.

«Το ποδόσφαιρο είναι επίσης μικρογραφία της κοινωνίας. Πρέπει να ξεριζώσουμε κάθε μορφή διακρίσεων και σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ρατσισμό. Το ποδόσφαιρο και η κοινωνία μας χρειάζεται βοήθεια» σχολίασε ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Στα λόγια είμαστε όλοι Καλιντού, Ραχίμ, Ρομέλου, Μάριο…

Στα λόγια όλοι αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε κάθε ρατσιστική επίθεση…

Στην πράξη, όμως, πρόκειται για κοινωνικές συμπεριφορές που καταφέρνουν να επιβιώνουν κόντρα σε κάθε καμπάνια, σε κάθε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αφύπνισης.

Ο ρατσισμός δεν τελείωσε, ίσως να μην τελειώσει ποτέ.

«Έχουμε προχωρήσει με τις φυλετικές σχέσεις και με το σεξισμό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αλλάξουμε τα πιστεύω των ανθρώπων» είναι η άποψη του Λιλιάν Τουράμ. Έχει άδικο;

Photo Credits: Getty Images

Διαβάστε ακόμη...