Tou kolou ta enniamera

Απο sdna.gr: Οι προσπάθειες του Λ.Αυγενάκη ώστε να οριστεί από τις υπερεθνικές ομοσπονδίες μια νέα ΠΔΕ έχουν πέσει στο κενό. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Πηγή: sdna.gr
Tou kolou ta enniamera

Τα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει τότε ο Στ.Κοντονής (εμπλοκή των συμβούλων της ΕΠΟ σε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις και παρεμβάσεις στη διαιτησία ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν τη σημερινή εποχή για τον Β.Γραμμένο και τη διοίκηση του.

Ούτε δικαστικές περιπέτειες έχουν ούτε ανάμιξη σε διαιτητικά θέματα έχουν.

Τα επιχειρήματα του υφυπουργού (π.χ. για μεγάλο αριθμό υπαλλήλων) έχουν επισήμως χαρακτηριστεί από τους υπερεθνικούς ως «tou kolou ta enniamera" (1) αναφορικά με τη σημαντικότητα του θέματος προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση.

Ο Β.Γραμμενος έχει λάβει (πολύ πρόσφατα ) όλες τις διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της θητείας του και το μόνο ανοικτό θέμα που έχει είναι οι υποχρεωτικές εσωτερικές αλλαγές σε συγκεκριμένα θέματα για να απελευθερωθούν τα χρήματα του forward και του hat trick.

Αυτά όμως αφορούν τους υπερεθνικούς και την ΕΠΟ και κανέναν άλλον - πολύ περισσότερο μάλιστα έναν υφπουργό.

Περαιτέρω, η αυτοπρόσκληση του υπουργού για συνάντηση στην ουεφα ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ίδιο.

Για παράδειγμα μια συνάντηση με τον Αλ.Τσέφεριν (ο οποίος είναι αλλεργικός σε κυβερνητικές παρεμβάσεις) με θεματολογία που δεν αφορά τις δραστηριότητες ενός υφυπουργού στο οργανωμένο ποδόσφαιρο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην απόφαση της UEFA για ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της διοίκησης της ΕΠΟ.

Η ιδεολογική ταύτιση του Λ.Αυγενάκη με τα κατά καιρούς επιχειρήματα των αντιπάλων της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ ότι π.χ. «όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις των FFA/UEFA στην Ελλάδα (ορισμός των τριών ξένων μελών της ΚΕΔ, εντολές για ξένους διαιτητές, τρόπος επιλογής των ξένων διαιτητών, άμεση χρήση VAR Monitoring committee Herber Hubel, Marios Georgiou, Petr Fousek κλπ) είναι εσφαλμένες και καταστρέφουν το ελληνικό ποδόσφαιρο», έχει ως αποτέλεμα να δημιουργείται ένα κλίμα δυσφορίας και αντιπάθειας για τον υφυπουργό προσωπικά.

Άλλωστε όσο εύκολο είναι να πει ο Λ.Αυγενακης στην UEFA ότι "πρέπει να παρέμβετε για τον άλφα η βήτα στην ΕΠΟ", άλλο τόσο εύκολο είναι να πει ο Αλ.Τσέφεριν στον πρωθυπουργό ότι "εάν συνεχιστεί αυτή η παρεμβατικότητα της κυβέρνησης στο οργανωμένο ποδόσφαιρο, τότε θα μας φέρετε στη δύσκολη θέση να πάρουμε μέτρα".

Τα πραγματικά προβλήματα της ΕΠΟ που έχουν οδηγήσει τους υπερεθνικούς σε μπλοκάρισμα των επιχορηγήσεων τους είναι γνωστά, πεντακάθαρα και αποτυπώνονται στις σχετικές επιστολές τους.

Το online banking ή το software-based system ή ακόμη το good governance δεν μπορεί να αποτελέσουν αιτία ανατροπής μια εκλεγμένης διοίκησης μετά από πιέσεις ενός υφυπουργού.

Άλλωστε οι υπερεθνικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα κάνει αποδεκτές όλες τις προτάσεις τους για εσωτερικές αλλαγές αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία της ομοσπονδίας, είτε αυτές σχετίζονται με παλαιομοδιτικες πρακτικές σε θέματα διαχείρισης οικονομικών θεμάτων είτε σε μη ορθολογικό τρόπο λήψης αποφάσεων σε διαφορά ζητήματα.
Και εσωτερικούς κανονισμούς προετοιμάζουν οι υπερεθνικοί και αλλαγές στο καταστατικό θα επιβάλουν.

Είναι αναμφισβήτητο φυσικά ότι για τα δύο τελευταια ζητήματα ο "μπαμπούλας" του υφυουργού θα παίξει κάποιο ρόλο ώστε να πειστούν κάποιοι σύμβουλοι της ΕΠΟ.

(1) η φράση «tou kolou ta enniamera» εμπεριέχεται σε report στην UEFA. Ειπώθηκε από μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου στον Περέιρα και η διερμηνέας δεν μπόρεσε να την μεταφράσει στα αγγλικά. Καταγράφτηκε λοιπόν όπως ακούσθηκε και χρησιμοποιείται εσωτερικά στην UEFA με την ουσιαστική της έννοια όταν συζητάνε για το ελληνικό πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη...