Λουτσέσκου: «Πιο ώριμος ο ΠΑΟΚ, δεν με εντυπωσιάζει ο Ολυμπιακός»

Από sdna.gr:Ο Ραζβάν Λουτσέσκου «απασφάλισε»! Μερικές ημέρες μετά την κατάκτηση του Champions League της Ασίας με την Αλ Χιλάλ, ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ αποκαλύπτεται στο SDNA! Ο θρίαμβος με την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, η εκτόξευση με τον ΠΑΟΚ, η σχέση με την οικογένεια Σαββίδη και το πολύκροτο διαζύγιο.
Πηγή: sdna.gr
Λουτσέσκου: «Πιο ώριμος ο ΠΑΟΚ, δεν με εντυπωσιάζει ο Ολυμπιακός»

Η είδηση του «διαζυγίου» με τον ΠΑΟΚ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Στο δικό του μυαλό, ήρθε σε μια στιγμή που οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν χωριστά προκειμένου να μην... πληγωθούν. Να μην «καταστρέψουν» όσα έφτιαξαν από κοινού. Και όπως κάθε διαζύγιο, δεν ήταν εύκολο. Για κανέναν.

Ο Ρουμάνος άφησε το στίγμα του, έγραψε ιστορία και θα θυμάται για πάντα με ευγνωμοσύνη την ομάδα που τον οδήγησε στην κορυφή. Ευγνωμοσύνη απέναντι στην οικογένεια Σαββίδη, στον Γιώργο που τον στήριξε όσο λίγοι στην πρώτη δύσκολη χρονιά, στους παίκτες που θα βλέπει πάντα ως παιδιά του και στις εικόνες που του πρόσφερε μια πόλη που έκανε αρκετές ημέρες να κοιμηθεί.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στο SDNA. Από τον θρίαμβο με την Αχ Χιλάλ στις ημέρες... ονείρου με τον ΠΑΟΚ.

Κερδίζοντας το Champions League Ασίας, έχετε καταλάβει τι πετύχατε;

τε καταλάβει τι πετύχατε«Δεν ξέρω τι να απαντήσω αλλά σιγά σιγά το αντιλαμβάνομαι. Άρχισα να το καταλαβαίνω μόλις επιστρέψαμε στη Σαουδική Αραβία, έχω δει τις εκδηλώσεις του κόσμου. Ήμασταν καλεσμένοι στον πρόεδρο της Σαουδικής Αραβίας για να μας συγχαρεί εκ μέρους όλου του λαού της Σαουδικής Αραβίας. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον να κάνεις κάτι που φέρνει τόσο μεγάλη ευτυχία στον κόσμο, είναι απίστευτο.

Υπήρχε κόσμος στο αεροδρόμιο του Ριάντ και στους δρόμους όπου κάναμε την καθιερωμένη βόλτα με το τρόπαιο. Είναι ιδιαίτερες στιγμές στην ζωή ενός προπονητή. Για εμένα είναι απίστευτο ότι μέσα σε έναν χρόνο έζησα τρεις φορές αυτές τις στιγμές, με την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ και μετά από έξι μήνες ήρθε και η κατάκτηση του Champions League Ασίας, που είναι ακόμη μια σημαντική στιγμή, γιατί εδώ ο κόσμος το περίμενε για 90 χρόνια. Είναι μια φανταστική χρονιά για εμένα και προσωπικά καταλαβαίνω τι σημαίνει για εμένα η κατάκτηση αυτού του τροπαίου».

Είναι αυτός ο πιο σημαντικός τίτλος της καριέρας σας;

«Δεν μου αρέσει να συγκρίνω γιατί κάθε τρόπαιο, κάθε νίκη, κάθε φορά που πετυχαίνω έναν στόχο είναι σημαντικό για εμένα. Στην πρώτη μου εμπειρία στο εξωτερικό, κέρδισα το Κύπελλο στο Κατάρ, μετά από αυτό κέρδισα τίτλους με τον ΠΑΟΚ. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία για εμένα, δεν μπορώ να πω ότι αυτό το τρόπαιο είναι το πιο σημαντικό».

Κερδίσατε τρία τρόπαια μέσα σε έναν χρόνο, συνεπώς είναι η πιο επιτυχημένη/ευτυχισμένη σεζόν για εσάς...

«Είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει σύγκριση. Χωρίς αμφιβολία αυτή είναι η καλύτερη σεζόν της καριέρας μου. Η πιο ευτυχισμένη σεζόν μου στο ποδόσφαιρο, ίσως και στην ζωή μου. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο και αυτό το πάθος μου δίνει απόλυτη συγκέντρωση. Αυτό το πάθος μου δίνει υπέροχα συναισθήματα, είμαι πολύ χαρούμενος».

Ευγνώμων στην οικογένεια Σαββίδη και ειδικά στον Γιώργο

Νιώθετε δικαιωμένος για την μετακίνησή σας στην Αλ Χιλάλ;

«Δεν χρειάζεται να νιώθω δικαιωμένος, έχω ήδη εξηγήσει του λόγους για τους οποίους αποχώρησα από τον ΠΑΟΚ. Πολύς κόσμος ήθελε να δημιουργήσει μια... πολεμική κατάσταση. Είμαι πολύ ευγνώμων στην οικογένεια Σαββίδη, στον Γιώργο που με στήριξε πολύ και ιδιαίτερα την πρώτη μου σεζόν στον ΠΑΟΚ και ήταν από την αρχή στο πλευρό μου, ακόμη και όταν κάποιοι δεν ήταν πολύ χαρούμενοι που ήμουν προπονητής του ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα. Έπρεπε να προσπαθήσω και να παλέψω πολύ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και στο τέλος τον απόλυτο σεβασμό τους. Είμαι ευγνώμων στον Ιβάν Σαββίδη, γιατί με έφερε στον ΠΑΟΚ, μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω με αυτούς τους φανταστικούς παίκτες, υπήρχαν και δύσκολες στιγμές αλλά ο χρόνος περνάει και αυτές οι καταστάσεις με έκαναν πιο σταθερό και ώριμο. Ακόμη και τα τηλεφωνήματα και τα μίτινγκ αργά το βράδυ, ακόμη και μετά από νίκες. Παρά την πίεση με έκαναν πιο δυνατό και το αναγνωρίζω.

Ήμουν 150% έτοιμος να ολοκληρώσω το συμβόλαιό μου με τον ΠΑΟΚ

Έχω πολύ ωραία συναισθήματα από την παρουσία μου στον ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα ήταν πως υπήρχε διαφορετική φιλοσοφία και όταν κατακτήσαμε το νταμπλ ήμουν 150% έτοιμος να ολοκληρώσω το συμβόλαιο μου με τον ΠΑΟΚ και ξεκίνησα να καταστρώνω να καταστρώνω τα πλάνα μου για το καλοκαίρι, γιατί ήξερα ότι υπάρχουν πλέον πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από την ομάδα, όπως το να μπούμε στους ομίλους του Champions League και εκείνη την στιγμή η φιλοσοφία μας ήταν λίγο διαφορετική. Από την πλευρά του ιδιοκτήτη, ήταν η σωστή απόφαση γιατί είναι ο ιδιοκτήτης και αυτός αποφασίζει, από την πλευρά του προπονητή είναι η στρατηγική στον αγωνιστικό χώρο, το όραμα και η υπευθυνότητα.

Δεν νιώθω στεναχωρημένος, απλά κατάλαβα ότι ήρθε η στιγμή να αποχωρήσω και θα σας πω κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Στις 14 ή 15 Μαΐου δέχθηκα την πρόταση της Αλ Χιλάλ και είπα «όχι» γιατί είμαι στον ΠΑΟΚ, έχω συμβόλαιο και θέλω να ολοκληρώσω αυτό το συμβόλαιο. Μετά από έναν μήνα δεν είχαν βρει προπονητή και επανήλθαν, προσφέροντας μου συμβόλαιο για ακόμη μια φορά, τότε είπα το «ναι», αλλά τους είπα ότι πρώτα θα πρέπει να πληρώσουν το buy out που υπήρχε στο συμβόλαιο μου με τον ΠΑΟΚ. Θα πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας όλες τις στιγμές, εγώ, ο κ.Σαββίδης, θα πρέπει να θυμόμαστε αυτά τα δύο επιτυχημένα χρόνια, αυτή την φανταστική περίοδο που κατακτήσαμε δύο σεζόν το νταμπλ...».

Μεγάλη συζήτηση σήκωσε το timing της απόφασης του διαζυγίου. Θεωρείτε πως ήταν σωστό;

«Θα το πω για ακόμη μια φορά. Απέρριψα την πρώτη πρόταση της Αλ Χιλάλ, αλλά όταν οι απόψεις διαχωρίζονται θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι έπρεπε να αποχωρήσω για το καλό όλων. Για να μην πληγωθώ ούτε εγώ ούτε ο ΠΑΟΚ...».

Διάβασα μια πρόσφατη συνέντευξή σας και είπατε ότι ήταν σκληρό που ανέφεραν πως φύγατε από τον ΠΑΟΚ για τα λεφτά...

«Όταν ήμουν προπονητής στην Ξάνθη είχα προτάσεις από μεγάλες ομάδες με τρεις φορές περισσότερα χρήματα και τις απέρριψα, απέρριψα την πρόταση της Αλ Χιλάλ την πρώτη φορά, τι έγινε σε έναν μήνα και με έκανε να αλλάξω γνώμη και να πάω στην Αλ Χιλάλ για τα χρήματα; Μπορείτε να μου απαντήσετε; Ήθελα να είμαι πολύ δίκαιος και ήθελα να πάρει χρήματα και ο ΠΑΟΚ από την Αλ Χιλάλ».

Ψεύτης προπονητής ο Γκαρθία και με απόδειξη πια

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν απόλυτα ενημερωμένος και στάθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Εφετείου που αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε τραυματισμός του Όσκαρ Γκαρθία στο γήπεδο της Τούμπας:

«Το δικαστήριο πήρε μια απόφαση για εκείνον τον προπονητή που έκανε θέατρο στην Τούμπα. Αποφάσισε ότι ήταν ένα ψεύτης προπονητής, έκανε ό,τι έκανε και μετά οι επιτροπές πήραν από εμάς το νταμπλ, μας έκλεψαν τον τίτλο, αλλά τώρα υπάρχει για ακόμη μια φορά η απόδειξη. Τώρα υπάρχει η απόδειξη ότι ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, υπήρχε και το μεγάλο σκάνδαλο με το κανονικό γκολ στο ματς με την ΑΕΚ, αλλά το πρόβλημα ξεκίνησε εκείνη την βραδιά εναντίον του Ολυμπιακού. Βέβαια γίναμε πιο δυνατοί και το πιστέψαμε ακόμη περισσότερο...».

Πιο ώριμος και δεμένος ο ΠΑΟΚ, δεν με εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως ο Ολυμπιακός

Την Κυριακή ο ΠΑΟΚ παίζει απέναντι στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, πέρσι νικήσατε εκεί, πιστεύετε ότι αυτό το παιχνίδι ήταν αυτό που σας έκανε να πιστέψετε ότι θα κερδίσετε το πρωτάθλημα;

«Το κάθε ματς είναι σημαντικό, γιατί είτε παίζεις με τον Λεβαδειακό, είτε με τον Ολυμπιακό, είτε με τον Πανιώνιο σου δίνουν τρεις βαθμούς, αλλά αυτό το παιχνίδι έχω το αίσθημα ότι ήταν το ματς που ήταν πιο σημαντικό να κερδίσουμε. Πήγαμε στο Καραϊσκάκη όχι μόνο να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό αλλά και να τον ξεπεράσουμε στην βαθμολογία μετά από μόλις πέντε αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, έχοντας ξεκινήσει και με μείον δύο. Ήταν μια τόσο σημαντική στιγμή που μας έδωσε ένα δυνατό συναίσθημα και την αυτοπεποίθηση να καταλάβουμε ότι θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Εκεί το πιστέψαμε!».

Τι είναι αυτό που λέγατε στους παίκτες σας πριν από τέτοια παιχνίδια;

«Έλεγα στους παίκτες μου να κερδίσουν ό,τι και να γίνει, πως πρέπει να κυριαρχήσουν. Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα ο Ολυμπιακός, που παίζει στην έδρα του και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, εκείνη την στιγμή πρέπει, όμως, να έχεις αυτοπεποίθηση να παλέψεις μέχρι το τέλος, πρέπει να είσαι έτοιμος, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το ματς της Κυριακής;

«Ο ΠΑΟΚ έχει φανταστική νοοτροπία, είναι ένα πολύ δυνατό γκρουπ, που ξέρει πώς να κερδίζει και να παλεύει σε κάθε ματς. Η ποιότητα του γκρουπ είναι πολύ καλή. Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα αλλά δεν είμαι εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που παίζει, ίσως σκέφτεται περισσότερο το Champions League, αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ είναι πιο ώριμος και δεμένος».

Γνωρίζω πως δεχθήκατε πολλά μηνύματα από τους πρώην παίκτες σας με αφορμή την πρόσφατη κατάκτηση του τίτλου, αυτό σημαίνει ότι κάνατε πολλούς φίλους στην Θεσσαλονίκη, σωστά;

«Πρέπει να σας πω ότι αγαπώ τους πρώην παίκτες μου και αν θα είχα την ευκαιρία, θα τους... υιοθετούσα όλους, όπως είχα πει για τον Βιεϊρίνια (σ.σ. γέλια). Ο Βιεϊρίνια είναι μια φανταστική προσωπικότητα, ένας τρομερός χαρακτήρας, πολύ ευαίσθητος και πολύ δυνατός στην δουλειά του, είναι απίστευτος τύπος. Απλά τον αγαπώ».

Πήγαμε στον τελικό Κυπέλλου με μεγάλη πίεση να αποδείξουμε πως αξίζαμε το πρωτάθλημα

Τι σας λείπει περισσότερο από τον ΠΑΟΚ;

«Τώρα δουλεύω στην Αλ Χιλάλ και είμαι συγκεντρωμένος στην δουλειά μου εδώ αλλά έχω πολύ μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, για την πόλη, για τον κόσμο, γι' αυτούς τους φανταστικούς παίκτες, αυτές τις υπέροχες προσωπικότητες, ζήσαμε απίστευτες στιγμές από την αρχή. Δεν είναι εύκολο να περιμένεις τόσα χρόνια να κερδίσεις το πρωτάθλημα και να σε κλέβουν, δεν ξέρεις αν θα υπάρξει ξανά άλλη πιθανότητα να κερδίσεις τον τίτλο. Υπήρχαν δύσκολες στιγμές, πήγαμε στον τελικό του Κυπέλλου με μεγάλη πίεση για να αποδείξουμε ότι αξίζαμε το πρωτάθλημα στον αγωνιστικό χώρο. Μετά είχαμε την υπέροχη εμπειρία στο Champions League.

Όλα αυτά μας έκαναν ένα δυνατό γκρουπ και όλα αυτά μας έδωσαν την ευκαιρία να γιορτάσουμε περισσότερο το νταμπλ. Αγαπώ τον κόσμο και δέθηκα μαζί τους, μου αρέσει η συνήθεια να πηγαίνω με τους φίλους μου έξω για φαγητό και να μιλάμε για ποδόσφαιρο και να αναλύουμε τι έγινε στο παιχνίδι. Αυτά μου λείπουν περισσότερο. Είναι πολύ καλές αναμνήσεις που έχουν χαραχθεί βαθιά στην καρδιά μου, όλα ήταν τέλεια και ήμασταν όλοι χαρούμενοι και ισορροπημένοι».

Πώς είναι η ζωή στην Αλ Χιλάλ και ποιο είναι το δικό σας μέλλον;

«Εδώ είναι τρεις φορές περισσότερη η πίεση απ' ότι στον ΠΑΟΚ. Όπως και στην Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ συναισθηματικοί και είναι όλοι παθιασμένοι για το ποδόσφαιρο. Η Αλ Χιλάλ είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην Σαουδική Αραβία και όλοι την αγαπούν. Δεν έχω στο μυαλό μου το τι θα γίνει στο μέλλον, πάντα σκεφτόμουν έτσι και δεν μου αρέσει να σχεδιάζω τι θα γίνει στο μέλλον. Είμαι ένας άνθρωπος που ζει μέρα με την ημέρα».

Διαβάστε ακόμη...