Οι δοκιμές στον άξονα και οι σταθερές που λείπουν

Από paok24.com: Πέρσι ο ΠΑΟΚ έσπασε όλα τα ρεκόρ στην Ελλάδα με τον άξονα του να αποτελείται κατά βάση από 4-5 παίκτες που φέτος δεν είναι κανένας στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις της ομάδας.
Πηγή: paok24.com
Οι δοκιμές στον άξονα και οι σταθερές που λείπουν

Στα παιχνίδια με την Σλόβαν στην Μπρατισλάβα και με τον Παναιτωλικό στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι δεν είχε την φρεσκάδα που είχε στην περσινή σεζόν. Μπορεί να είναι φυσιολογικό, λόγω του χρονικού σημείου της σεζόν, αλλά και το έτερο βασικό θέμα του Αμπέλ Φερέιρα είναι οι λύσεις που λείπουν από τον άξονα σε σχέση με πέρσι. Εξ ου και η φανέλα βασικού που έχει ο Εσίτι από την πρώτη κιόλας μέρα που έγινε κάτοικος Τούμπας.

Πέρσι η σεζόν ξεκίνησε με το πετυχημένο δίδυμο Μαυρίτσιο και Κάνιας με τον Σάκχοφ κλασικά σε ρόλο παίκτη που έρχεται από τον πάγκο, ενώ και ο Βέρνμπλουμ μπήκε αργότερα στο ροτέισον της ομάδας, ενώ το ίδιο γρήγορα αποχώρησε μετά την άτυχη στιγμή του στη Λιβαδειά στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος του 2018. Με τους τρεις παίκτες για το υπόλοιπο της σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα στον άξονα και έτσι αποκτήθηκαν οι Μίσιτς και Ολιβέιρα, με τους δύο παίκτες ποτέ να μην αποτελούν σταθερά του Ραζβάν Λουτσέσκου, κάτι που φάνηκε και από τον καταρτισμό της 11άδας στον τελικό του ΟΑΚΑ. Ειδικότερα ο Μίσιτς έγραψε κάτω από 5 συμμετοχές, με τα παιχνίδια που θα θυμόμαστε να είναι είτε αγώνες κυπέλλου, είτε το παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν ο Δικέφαλος είχε μείνει με 10 παίκτες.

Φέτος, ο Κάνιας και ο Σάκχοφ είναι στον Ερυθρό Αστέρα και στην Λέτσε αντίστοιχα. Ο Ολιβέιρα έμεινε στην Πόρτο, ενώ ο Βέρνμπουλ παρά τις προσπάθειες του ακόμα δεν έχει μπει στην καθημερινότητα της ομάδας όσο αφορά την 11άδα ή την αποστολή για έναν αγώνα πρωταθλήματος ή ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Δεδομένου ότι και ο Μαουρίτσιο θα αργήσει ο μοναδικός παίκτης που έμεινε από πέρσι είναι ο Μίσιτς των ελάχιστων συμμετοχών.

Αντ' αυτού, ο ΠΑΟΚ έφερε από τα εξτρέμ στον άξονα που είναι η φυσική του θέση τον Ομάρ Ελ Καντουρί, ενώ πήρε τους Ντόουγκλας Αουγκούστο και Εσίτι, ενώ κράτησε και σαν λύση τον Εργκούς Κάτσε, που παρά την καλή του παρουσία στην προετοιμασία, δεν έδειξε να είναι στα πλάνα του Φερέιρα στα πρώτα παιχνίδια. Μετρώντας τις επιλογές λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έχασε τους 5 βασικούς του άξονες στη μεσαία γραμμή, με τους δύο να αναμένονται να επανέλθουν μέσα στη σεζόν, ενώ έχουν έρθει και 3+1 νέοι παίκτες στις ίδιες θέσεις.

Εάν σε αυτό το κομμάτι μάλιστα βγάλουμε τον Εσίτι από τον κάδρο που είναι ένα κλασικό 6άρι, τότε ο ΠΑΟΚ για να αντικαταστήσει τους Μαουρίτσιο, Σάκχοφ και Ολιβέιρα, έχει τους Ελ Καντουρί και Αουγκούστο. Με αυτά τα δεδομένα φαίνονται οι δυσκολίες των νταμπλούχων Ελλάδας να έχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον έλεγχο των αναμετρήσεων με ομάδες όπως η Σλόβαν και ο Παναιτωλικός, ενώ αντίστοιχου επιπέδου ομάδες θα συνεχίσει να αντιτωπίζει και για το 70% της φετινής σεζόν, μιας και εξαιρούνται τα ντέρμπι φέτος που θα είναι περισσότερα, αλλά και μία πιθανή πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς εάν η λύση στο πρόβλημα είναι η καλύτερη αφομοίωση του παιχνιδιού από τους υπάρχοντες μέσους, ή η μεταγραφή ενός ποιοτικότερου κεντρικού μέσου, αλλά αυτό που μπορεί να καταλάβει ο καθένας είναι ότι από εκεί πηγάζει ο προβληματισμός του ΠΑΟΚ εν όψει της νέας σεζόν, μιας και ο άξονας που είχε ήταν καθοριστικός ώστε να κρατείται η ισορροπία σε άμυνα και επίθεση που έφερε τον ΠΑΟΚ στις περσινές επιτυχίες.

Διαβάστε ακόμη...