«Δεν θα΄ ναι έκπληξη αν περάσει!»

Από FORZA: Ο πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ αναλύει τις μάχες με την ομάδα του Άγιαξ και θυμάται τα αντίστοιχα ματς με τους Ολλανδούς πριν από εννέα χρόνια
Πηγή: forza
«Δεν θα΄ ναι έκπληξη αν περάσει!»

Συνολικά πέντε φορές στο παρελθόν κυνήγησε ο ΠΑΟΚ το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Και στις τρεις από αυτές, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήταν από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας.

Ο πρώην διεθνής επιθετικός καταθέτει τις απόψεις του στη FORZA για τη φετινή προσπάθεια του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αίαντα, θυμάται τις προηγούμενες απόπειρες του Δικεφάλου στα προκριματικά του Champions League, ενώ κάνει και τις προβλέψεις του για το ερχόμενο πρωτάθλημα.

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που έκανες, όταν άκουσες το αποτέλεσμα της κλήρωσης με τον Άγιαξ;

«Από τη στιγμή που υπήρχαν ως υποψήφιοι αντίπαλοι ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας, ήμασταν άτυχοι που πέσαμε πάνω στον Άγιαξ. Δεν ήταν, όμως, κάτι τελείως αναπάντεχο».

Τι πιθανότητες πρόκρισης δίνεις στον ΠΑΟΚ;

«Εντάξει, φαβορί είναι ο Άγιαξ, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόκριση του. Ο ΠΑΟΚ, πλέον, βρίσκεται σε ένα καλό αγωνιστικό επίπεδο. Και ασφαλώς έχει τις πιθανότητες του να διεκδικήσει και, τελικά, να εξασφαλίσει την πρόκριση. Αρκεί, βέβαια, να συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Να πιάσει καλή απόδοση, να έχει την τύχη μαζί του και να καταφέρει να περιορίσει τη δράση των αντίπαλων ατού. Δύσκολο το έργο του ΠΑΟΚ για την πρόκριση, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Υπάρχει κάποια εξήγηση για το ότι τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ φέρνει, συγκριτικά, καλύτερα αποτελέσματα στην Ευρώπη μακριά από τη Θεσσαλονίκη παρά μέσα στην Τούμπα;

«Μπορεί και να είναι συμπτωματικό, μπορεί και όχι. Ίσως αλλάξει αυτό με την έλευση του νέου προπονητή στη ομάδα».

Η παράδοση, πάντως, θέλει τον ΠΑΟΚ να μην τα καταφέρνει κόντρα σε ολλανδικές ομάδες...

«Αυτό είναι σίγουρα συμπτωματικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ολλανδικό ποδόσφαιρο είναι υψηλού επιπέδου, αλλά αυτό που χρήζει φαβορί τον Άγιαξ στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ δεν είναι η παράδοση, αλλά το πολύ καλό έμψυχο υλικό, που διαθέτει».

Περιμένεις να δεις έναν διαφορετικό ΠΑΟΚ μετά την αλλαγή στην τεχνική του ηγεσία;

«Δεν θα το έλεγα αυτό. Περιμένω κάποιες αλλαγές στο παιχνίδι του, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές, σε σχέση με την περσινή του εικόνα. Από τη στιγμή που ο βασικός κορμός παικτών παραμένει, έστω και αν ορισμένοι βασικοί παίκτες δεν θα αρχίσουν τη σεζόν εξαιτίας τραυματισμών, περιμένω να δω, πάνω-κάτω, το ίδιο στυλ παιχνιδιού από τον ΠΑΟΚ».

Εννέα χρόνια πριν, ήσουν από τους πρωταγωνιστές στα αντίστοιχα ματς με τον Άγιαξ, ασίστ στο Αμστερνταμ στο γκολ του Ιβιτς, σκόρερ στην Τούμπα. Ήταν ιδιαίτερα παιχνίδια για σένα, με την έννοια ότι ήταν τα πρώτα μετά την επανένταξη σου στον ΠΑΟΚ;

«Ναι, τα θυμάμαι εκείνα τα ματς. Αλλά για να τα λέμε κι όλα, είχα και ορισμένες χαμένες ευκαιρίες... Σε τελική ανάλυση, ο παίκτης, που είχε κάνει τη διαφορά ήταν ο Σουάρες, ο οποίος είχε δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα του για να φθάσει στην πρόκριση. Για αυτό τόνισα προηγουμένως ότι χρειάζεται και η τύχη, την οποία εμείς δεν είχαμε στα ματς του 2010, όταν είχαμε χάσει ευκαιρίες για περισσότερα γκολ στην Τούμπα, συμπεριλαμβανομένου και του χαμένου πέναλτι. Είναι κάποιες λεπτομέρειες, κάποιες συγκυρίες, που πάντα χρειάζεται να έχει υπέρ της η θεωρητικά μικρότερη ομάδα, προκειμένου να βγάλει νοκ άουτ το φαβορί. Για μένα, μια πιθανή πρόκριση του ΠΑΟΚ δεν θα αποτελέσει κάποια μεγάλη έκπληξη, αλλά ούτε και υπέρβαση. Αν τελικά έρθει η πρόκριση, θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει στείλει το μήνυμα στο φίλαθλο κόσμο του ότι είναι ικανός για να πετύχει ακόμη σπουδαιότερα πράγματα στο άμεσο μέλλον».

Μια που ανέφερες το χαμένο πέναλτι στη ρεβάνς της Τούμπας, υπήρχε οδηγία πριν από το παιχνίδι ότι εκτελεστής θα ήταν ο Ίβιτς ή ήταν κάτι που αποφασίστηκε εκείνη τη στιγμή;

«Ειλικρινά, είναι κάτι που δεν μπορώ να φέρω στη μνήμη μου. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ο Ίβιτς ήταν ο εκτελεστής των πέναλτι της ομάδας την αγωνιστική περίοδο, που είχε προηγηθεί».

Πότε χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία για πρόκριση στους ομίλους; Το 2004 με τη Μακάμπι ή το 2013 κόντρα στη Σάλκε, ομάδες με τις οποίες είχες τεθεί κι εσύ ως αντίπαλος;

«Σημαντικοί αγώνες, και με τους Ισραηλινούς, και με τους Γερμανούς. Ξέραμε εκ των προτέρων και στις δύο περιπτώσεις ότι, αν εξασφαλίζαμε την πρόκριση, θα γράφαμε ιστορία. Αλλά νομίζω ότι δεν θα αργήσει καθόλου η στιγμή, που ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να μπει στους ομίλους».

Αν έπρεπε αναγκαστικά να διαλέξεις, δεύτερο σερί πρωτάθλημα ή είσοδος στους ομίλους του Champions League, τι θα επέλεγες;

«Και τα δύο! Εντάξει, η ομάδα ναι μεν δεν έχει φθάσει ποτέ στους ομίλους και αντιλαμβάνομαι καλά πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος στόχος. Αλλά ποιος, αλήθεια, μπορεί να υποβαθμίσει τη σημασία που θα έχει για τον ΠΑΟΚ η κατάκτηση ενός δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος;».

Τι πρωτάθλημα περιμένεις να δεις στην ερχόμενη σεζόν;

«Νομίζω ότι τα δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός θα κοντραριστούν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, με την ΑΕΚ να βρίσκεται πιο πίσω και να τους ακολουθεί. Θα ήθελα να δω έναν καλύτερο Παναθηναϊκό, αλλά, κυρίως, ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, είτε στη κορυφή και στις θέσεις για την Ευρώπη, είτε και στην ουρά της βαθμολογίας».

Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της καριέρας σου, παραμένεις εκτός του χώρου του ποδοσφαίρου. Αυτό συμβαίνει με δική σου επιλογή ή όχι;

«Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να είμαι ενεργός στο ποδόσφαιρο. Εκεί μεγάλωσα, εκεί έχω περάσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή μου. Αν προκύψει κάποια πρόταση στο μέλλον, που να ικανοποιεί και τα δικά μου 'θέλω', ασφαλώς και δεν θα την αρνηθώ».

Και μια τέτοια πρόταση, δεν έχει προκύψει ακόμη;

«Όχι, μέχρι τώρα δεν έχω γίνει αποδέκτης μιας τέτοιας πρότασης».

Διαβάστε ακόμη...