Πανοζάχος: «Δεν έχει πρόβλημα με το FFP ο ΠΑΟΚ»

Απο sportime.gr: Ο Δημήτρης Πανοζάχος, μίλησε για όσα ισχύουν σχετικά με το Financial Fair Play και αυτά που θα πρέπει να προσέξει ο Δικέφαλος.
Πηγή: sportime.gr
Πανοζάχος: «Δεν έχει πρόβλημα με το FFP ο ΠΑΟΚ»

Ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέλυσε το τι ακριβώς ισχύει, αλλά και το τι προβλέπεται σχετικά με τα πόσα χρήματα μπορεί να καλύψει ένας μεγαλομέτοχος ενώ σημείωσε πως οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα...

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Πανοζάχος:

Για το Financial Fair Play:

«Το FFP μπήκε στη ζωή μας το 2012 και αναμένεται να γίνεται συνεχώς πιο αυστηρό. Στην πραγματικότητα, η UEFA προσπάθησε να επιβάλει κανόνες που υπάρχουν σε άλλα πρωταθλήματα όπως των ΗΠΑ και επιδίωξε τα αθλητικά σωματεία που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να έχουν μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια και κυρίως να στηρίζονται στα έσοδά τους. Αυτή ήταν η βασική θεωρία. Πρακτικά όποιος σύλλογος παίζει στην Ευρώπη πρέπει να ελέγχει το FFP.Δηλαδή δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στα λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ούτε μπορεί να έχει πολλές ζημίες. Το ποσό των ζημιών που επιτρέπεται είναι μέχρι 5 εκατομμύρια και οι ΑΜΚ που γίνονται ανεκτές φορολογικά μέχρι 25 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο οδηγούμαστε ένα ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας. Θα πρέπει δηλαδή έσοδα-έξοδα να είναι μηδέν με μία ανοχή 25 εκατομμυρίων που θα έχουν καλυφθεί από ΑΜΚ συν 5 εκατομμύρια. Δηλαδή ζημίες άνω των 30 εκατομμυρίων ετών στην τριετία θα δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας επιλέξει να βάζει χρήματα. Για την ελληνική νομοθεσία δε υπάρχει πρόβλημα αλλά για την ευρωπαϊκή υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση οι ομάδες πρέπει να επιδιώξουν να έχουν πραγματικά έσοδα είτε από διαφημίσεις, είτε από εισιτήρια, είτε από τηλεοπτικές χορηγίες».

Για το πώς μπαίνει «κόφτης» στις μεταγραφές λόγω του FFP ο Δημήτρης Πανοζάχος είπε:

«Οι μεταγραφές εκ των πραγμάτων αποτελούν έξοδο μίας ΠΑΕ. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι πιο τυποποιημένη η διαδικασία με τους όρους της συλλογιστικής που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Δηλαδή τα λεφτά που καταβάλλονται σε έναν ποδοσφαιριστή μετατρέπονται σε έξοδα τη χρονιά που δίνονται. Παλιότερα παίρναμε το σύνολο του συμβολαίου και το διαιρούσαμε στα έτη που αυτό διαρκούσε. Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε μία εκτίμηση και πρόβλεψη του FFP έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τη σεζόν που τρέχει. Με βάση αυτό, αξιολογείς και κάνεις σωστή εκτίμηση των εξόδων σου που σε αυτά λαμβάνονται υπόψιν και οι μεταγραφές. Τα έξοδα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το χάντικαπ των 30 εκατομμυρίων ευρώ, είτε αφορούν λειτουργία, είτε μεταγραφές. Αν έχεις έσοδα, μπορείς να κάνεις και ανάλογες μεταγραφές».

Για το ότι ένας μεγαλομέτοχος δεν μπορεί να ρίξει παραπάνω χρήματα σε μία ΠΑΕ:

«Μπορεί να βάλει. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει όσα χρήματα επιθυμεί, δεν απαγορεύεται αφού οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρίες. Αλλά δεν το αποδέχεται η UEFA στο πλαίσιο του FFP. Και όταν η UEFΑ αξιολογεί την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ, τα αφαιρεί. τσι μπορεί ναι μεν να είναι υγιής η ΠΑΕ αλλά να μην είναι αποδεκτή από τα χρηματοοικονομικά κριτήρια της UEFA. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να γίνουν μεταγραφές ή και να επέλθει αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Για το αν ο ΠΑΟΚ έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είχε ποτέ τέτοια θέματα. Δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα».

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...