Qu’est-ce que c’est Καρυπίδης;

Από forza : Η ατάκα ανήκει στον Νίκο Αλέφαντο, παραμονές ενός αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη.
Πηγή: forza
Qu’est-ce que c’est Καρυπίδης;

Σ΄ εκείνο το παιχνίδι, στις 11 Ιανουαρίου 2004, ο «Κάρυ» έβγαλε μάτια, βοήθησε το ΠΑΟΚ να κερδίσει με 2-1 και έλυσε και την απορία του Αλέφαντου.

Ποιος είναι, όμως, ο νέος υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος του ΠΑΟΚ;

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από πολλά – πολλά χρόνια… Μαθητής ακόμη, στα 14 του, ο Χρήστος Καρυπίδης, ξεκίνησε από το χωριό για να ζήσει το όνειρό του με μια αγγελία στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»!

Ο ΠΑΟΚ καλούσε νεαρούς να δοκιμαστούν στις εγκαταστάσεις της Νέας Ευκαρπίας, ο Καρυπίδης διάβασε την αγγελία και είπε να δοκιμάσει. Η δοκιμή ήταν πετυχημένη, και μετακόμισε από την Αναγέννηση Σερρών στη Θεσσαλονίκη, μακριά από την οικογένειά του, για να ενταχθεί στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

Όταν έκλεισε τα 18 του, το 2001 έγινε επαγγελματίας κι έφυγε δανεικός στην Καβάλα, της Γ’ Εθνικής, μαζί με τον Σαλπιγγίδη. Το σημείο – κλειδί ήταν ο προπονητής της Καβάλας. Ο Κώστας Ιωσηφίδης. Αν δεν ήταν αυτός, ίσως και οι δύο να τα παρατούσαν!

Ο Ιωσηφίδης πλήρωνε από την τσέπη του το φαγητό τους στην Καβάλα, αφού η ομάδα ήταν σχεδόν διαλυμένη, τους γέμιζε και το αυτοκίνητο βενζίνη, για να μπορούν να γυρίζουν στα σπίτια τους.

Αυτές οι δυσκολίες, τους έψησαν, και ίσως τους βοήθησαν στην μετέπειτα καριέρα τους.

Μετά από έναν ακόμη δανεισμό στην Κέρκυρα, ο Καρυπίδης επέστρεψε το καλοκαίρι του 2003 στην Τούμπα «για να δει τι θα κάνει» και βρέθηκε στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Επί Αναστασιάδη πήρε ευκαιρίες, και έζησε το όνειρό του.

Στον ΠΑΟΚ των πολλών προβλημάτων και της ανέχειας, ο Καρυπίδης δέχτηκε το καλοκαίρι του 2006 μια πρόταση από την Χαρτς. Οι Σκοτσέζοι του έδιναν τριετές συμβόλαιο, αλλά ο Καρυπίδης δεν ήθελε να φύγει ελεύθερος. Έψησε τη Χαρτς να δώσει και 500.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ, τα οποία στην πραγματικότητα έκοψε από το δικό του συμβόλαιο.

«Δε θα μπορούσα να φύγω χωρίς να πάρει ο ΠΑΟΚ μία» είπε στον τότε επικεφαλής της επιτροπής σωτηρίας, Κώστα Ορφανό.

Στη Σκωτία έπαιξε τρία χρόνια και το καλοκαίρι του 2009, που έμεινε ελεύθερος, χτύπησε την πόρτα του ΠΑΟΚ για να επιστρέψει. Τότε, κρίθηκε πως ο ΠΑΟΚ είχε καλύτερες επιλογές, η πόρτα δεν άνοιξε και πήγε στην Κύπρο.

Στην Ομόνοια υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του, έμεινε τρία χρόνια, έπαιξε από μια σεζόν στον ΑΠΟΕΛ και στον Απόλλωνα Λεμεσού, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Έριξε άγκυρα στην Ξάνθη για δύο χρόνια, συνέχισε στον Πλατανιά για άλλα δύο, και την τελευταία σεζόν έπαιξε στη Λαμία.

Στα 36 του, ένιωθε τα πόδια του να αντέχουν κι ετοιμάζονταν να ανανεώσει το συμβόλαιό του για άλλο ένα χρόνο. Τη Δευτέρα, είχε σκοπό να πάει στη Λαμία να υπογράψει.

Και ξαφνικά, δέχτηκε το τηλεφώνημα από την Τούμπα. Τον καλούσαν να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα και να αναλάβει το ρόλο του υπεύθυνου του αγωνιστικού τμήματος. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ.

Ήταν μια επιστροφή, που την ονειρεύονταν σχεδόν κάθε καλοκαίρι και πάνω που πίστεψε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ, ήρθε αυτή η πρόταση να αποκτήσει στην πραγματικότητα έναν διοικητικό ρόλο.

Στα 18 χρόνια που έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Καρυπίδης γέμισε εμπειρίες, στον ΠΑΟΚ σε πολύ μικρή ηλικία, στα 23 του, βρέθηκε αρχηγός και μπροστά στους οπαδούς, μαζί με Ζαγοράκη και Τοχούρογλου, σε μια κατάληψη στην Τούμπα.

Από εμπειρίες, από όρεξη, κι από… τρέλα για τον ΠΑΟΚ, άλλο τίποτα. Επιτυχίες μεγάλες στην Τούμπα σαν ποδοσφαιριστής, δεν έζησε, εκτός από εφήμερες χαρές, σε μια τριετία γεμάτη προβλήματα.

Μάλλον ήρθε η ώρα να τις ζήσει από άλλο πόστο…

Διαβάστε ακόμη...