Το πλάνο για τους… νεαρούς

Από paok24.com: Αυτή είναι η περίοδος, που το βάρος πέφτει στις μεταγραφές, ωστόσο αυτή την εποχή στον ΠΑΟΚ ασχολούνται και με ένα αρκετά σοβαρό θέμα...
Πηγή: paok24.com
Το πλάνο για τους… νεαρούς


Είναι σαφές ότι μετά από χρόνια επενδύσεων, ο ΠΑΟΚ έχει αυτή την εποχή τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα, τα ταλέντα που μαζεύει και φτάνουν ως την Κ19, θεωρούνται ο... αφρός της χώρας (δεν είναι τυχαίο που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε περίπατο το πρωτάθλημα Κ15 και Κ19 κι έχασε στα πέναλτι το πρωτάθλημα Κ17).
Πως αξιοποιούνται αυτά τα παιδιά, όταν φτάσουν στα 19 τους χρόνια, έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ να κερδίσει απ΄ αυτά, είτε αγωνιστικά, είτε οικονομικά;

Το θέμα έχει απασχολήσει τους επιτελείς της ΠΑΕ, ο ΠΑΟΚ ήταν δοκίμασε πολλά πλάνα, κυρίως με δανεισμούς παικτών σε ομάδες της Α' της Β' κατηγορίας στην Ελλάδα, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Η δε πρόταση για τη δημιουργία Β' ομάδων, που θα παίζουν ως τη Β' κατηγορία, για να αποκτούν αυτοί οι παίκτες παραστάσεις, δεν ευοδώθηκε.

Με δεδομένο ότι τα παιδιά, που τερματίζουν την καριέρα τους στην Κ19 είναι λίγο δύσκολο να είναι ανταγωνιστικά για την πρώτη ομάδα, αυτή την εποχή στην ΠΑΕ προσπαθούν να σκεφτούν ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον τους.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Είναι η εύκολη λύση, πολλές ομάδες θα μπορούσαν να τους απορροφήσουν, ωστόσο στην πράξη αυτή η επιλογή δεν αποδείχτηκε λειτουργική. Σχεδόν κανένα από τα παιδιά των ακαδημιών, που πήγαν με δανεισμό σε ομάδες Σούπερ Λίγκας δεν εξελίχτηκαν ώστε να επιστρέψουν για να παίξουν ή να πωληθούν, ενώ όσα πήγαν στη Φούτμπολ Λιγκ... χαντακώθηκαν κι εξαφανίστηκαν.

Δανεισμοί σε ελληνικές ομάδες θα υπάρξουν, στον ΠΑΟΚ θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά αυτά, θα δουλέψουν επαγγελματικά και θα έχουν ευκαιρίες και εμπιστοσύνη σ΄ αυτές τις ομάδες, για να μη χάσουν απλά το χρόνο τους.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Αυτή έρχεται την εποχή αυτή στην πρώτη γραμμή. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει ομάδες στο εξωτερικό, σε πρωταθλήματα παραπλήσια του ελληνικού, που θα πάρουν τους νεαρούς, θα τους δουλέψουν επαγγελματικά και θα τους βοηθήσουν να εξελιχτούν.

Οι συζητήσεις που είχε ο Μπράνκο με την Ακαδέμικα Κοΐμπρα φαίνεται πως δεν προχώρησαν και πλέον ο ΠΑΟΚ είναι σε συζητήσεις με ομάδα της κεντρικής Ευρώπης, που θα μπορεί να απορροφά 2-3 παίκτες ακόμη και σε ετήσια βάση.

Η συνεργασία δεν θα αφορά κατ' ανάγκη δανεισμούς, αλλά ακόμη και το ενδεχόμενο συνιδιοκτησίας.

Το ζητούμενο είναι να έχουν κίνητρο αυτές οι ομάδες να δίνουν προσοχή και χρόνο στους νεαρούς του ΠΑΟΚ, έτσι ώστε είτε να εξελιχτούν και να μπορούν να επιστρέψουν στην Τούμπα με προσυμφωνημένους όρους, είτε παίζοντας σε ένα πιο προβεβλημένο πρωτάθλημα, να πωληθούν και ο ΠΑΟΚ να πάρει ένα μέρος των χρημάτων.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΒΑΡΑ

Πιλοτική είναι η περίπτωση του Τζοβάρα, ο οποίος παραχωρήθηκε με μεταγραφή στην Σλόβαν Μπρατισλάβας, με τον ΠΑΟΚ να έχει κρατήσει το 30% των δικαιωμάτων του.

Οι Σλοβάκοι τον ήθελαν ως ελεύθερο και όχι ως δανεικό, ο ΠΑΟΚ το δέχτηκε από την ώρα, που θεωρούσε ότι ο νεαρός δεν ήταν στην πρώτη γραμμή και το σκεπτικό ήταν πως, στη Σλοβακία μπορεί να δουλευτεί, να πάρει χρόνο συμμετοχής στην πρωταθλήτρια της χώρας, να εξελιχτεί και να πωληθεί, με τον Δικέφαλο να παίρνει το 30%, κερδίζοντας ουσιαστικά από τη δουλειά της Σλόβαν.

Γιατί προτιμούν τη λύση του... έξω

Λίγο διαφορετικά είναι τα πράγματα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, που αυτή την εποχή κρίνεται πως δεν μπορούν να παίξουν ρόλο στην ομάδα του Λουτσέσκου κα πρέπει να φύγουν.

Πρόκειται για παίκτες όπως ο Κουλούρης, Ουάρντα, ο Χατζηϊσαίας, ο Κίτσιου, ο Κάτσε κ.α., παίκτες που δεν είναι μεγάλοι σε ηλικία, και μπορούν μέσα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον να ανεβάσουν την αξία τους και να φέρουν χρήματα.

Το πρόβλημα με τις ελληνικές ομάδες, στις οποίες δίδονται δανεικοί, είναι πως δεν μπορούν να πληρώσουν τα συμβόλαιά τους με αποτέλεσμα να καλύπτει ο ΠΑΟΚ ένα (μικρό ή μεγάλο) μέρος, ενώ ακόμη κι αν κάνουν σούπερ χρονιές, όπως ο Κουλούρης ή ο Ουάρντα, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να το εξαργυρώσει.

Φέτος η «γραμμή» είναι να γίνει προσπάθεια όλοι αυτοί οι παίκτες να φύγουν δανεικοί ή με συνιδιοκτησίες στο εξωτερικό, αφενός για να μην χρειάζεται να πληρώσει ο ΠΑΟΚ μεγάλο μέρος των συμβολαίων τους κι αφετέρου να αποκτήσουν υπεραξία, παίζοντας σε καλύτερα και πιο προβεβλημένα πρωταθλήματα, και να πωληθούν, είτε σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του Λάμπρου, που προφανώς είναι η εξαίρεση, να επιστρέψουν πιο έτοιμοι για να παίξουν.

Διαβάστε ακόμη...