Προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές!

Από inpaok.com:Στις 6 Ιουνίου το Radio Marca και η εκπομπή «Partidazo» του COPE (άλλο ισπανικό ραδιόφωνο) αποκάλυψαν το πλάνο της ECA για το Champions League του 2024. Ένα πλάνο που ουσιαστικά επιβεβαίωνε τις φήμες που ήθελαν τους ισχυρούς να ζητούν ένα πιο… κλειστό Champions League.
Πηγή: inpaok.com
Προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές!

Και προφανώς δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι οι Ισπανοί αποκάλυψαν το συγκεκριμένο πλάνο στις 6 Ιουνίου. Εκείνο το διήμερο (6 και 7 Ιουνίου) έγινε στην Μάλτα η ειδική γενική συνέλευση (SGA) για να συζητήσουν το μέλλον το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA. Σε αυτήν συμμετείχαν 156 μέλη-σύλλογοι (από τους συνολικά 232) της ECA από 48 διαφορετικές χώρες.

Έτσι βγήκε στο φως της δημοσιότητας όλο το πλάνο της ECA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από το 2024 και μετά και τα όσα συζητήθηκαν στην Μάλτα το διήμερο 6-7 Ιουνίου, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στη Νιόν.

Όχι μόνο του Champions League και το πως θα υποβιβάζονται οι ομάδες και πως θα συμπληρώνονται οι 32 ομάδες, αλλά και του Europa League και του Europa League2.

Ουσιαστικά η ECA έφτιαξε ένα πλάνο με το οποίο αλλάζει ΟΛΟ το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ένα πλάνο όμως με πολλές αντιρρήσεις από αρκετά (για να μην πούμε τα περισσότερα) μέλη της ECA μιας και όπως έγινε το 2018 οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι και οι ανίσχυροι με ελάχιστες πιθανότητες να βρεθούν στο Champions League.

Θα φτάσουμε και στις αντιρρήσεις και στις συγκρούσεις που υπήρξαν στην Μάλτα αλλά και στα όσα είπε ο ισχυρός άντρας της ECA, Αντρέα Ανιέλι. Ο πρόεδρος της Γιουβέντους είναι αυτός που θέλει να αλλάξει τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχοντας αρκετούς ισχυρούς συμμάχους (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Αγιαξ κ.α.), αλλά φυσικά κι αρκετούς «εχθρούς» στα όσα σκέφτεται και θέλει για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πριν φτάσουμε στο παρασκήνιο ας πάμε στην αποκάλυψη. Στο πως δηλαδή θέλει η ECA να είναι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις από το 2024 και μετά.

Έχοντας ως σύνθημα το «keep dream alive» (κράτα το όνειρο ζωντανό) η ECA παρουσίασε το πλάνο λέγοντας αρχικά ότι θα έχουμε πολλά περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Με το νέο format και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα έχουμε 647 παιχνίδια αντί 407 παιχνίδια που θα έχουμε την τριετία 2021-2024 όταν και θα προστεθεί και το Εuropa League 2.

H ECA ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει πρόσβαση και από τα εθνικά πρωταθλήματα (θα δείτε βέβαια πόσο δύσκολη θα είναι αυτή στη συνέχεια της παρουσίασης) και στόχος θα είναι να αυξηθεί η σταθερότητα των διοργανώσεων και θα βασίζονται στο πόσο καλή είναι η κάθε ομάδα αγωνιστικά. Και φυσικά για να γίνει αυτό τα… τουρνουά θα γίνουν περισσότερο πρωταθλήματα. Δηλαδή θα έχουμε προβιβασμούς, υποβιβασμούς, playoffs, playouts!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την σταθερότητα και το πόσο καλή είναι μια ομάδα είναι αυτό που είπε ο Αντρέα Ανιέλι. «Ο Αγιαξ έφτασε στα ημιτελικά του Champions League, πήρε το double στην Ολλανδία και όμως θα πρέπει να δώσει προκριματικά για να μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Πάμε λοιπόν στην παρουσίαση και των 3 ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Γιατί η μία θα επηρεάζει την άλλη μιας και όπως ξαναγράφουμε θα υπάρχουν προβιβασμοί, υποβιβασμοί, playoffs, playouts.

Όπως βλέπετε στην πρώτη πυραμίδα οι αλλαγές είναι ξεκάθαρες. Οι όμιλοι από 8 των 4 ομάδων γίνονται 4 των 8 ομάδων.

Πως θα συμπληρώνεται το νέο Champions League

Οι 24 ομάδες θα είναι standard(αυτή τη στιγμή είναι 26 τα κλεισμένα εισιτήρια από τα πρωταθλήματα). Σύμφωνα με κάποιες πηγές αυτές οι 24 ομάδες θα είναι οι πρώτες στο Uefa Ranking, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο σε ότι έχει να κάνει με το πλάνο της ECA. Εάν συνέβαινε αυτό την επόμενη σεζόν τότε θα είχαμε 6 ομάδες από την Αγγλία (Σίτι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Γιουνάιτεντ), 5 ομάδες από την Ισπανία (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Βαλένθια, Βιγαρεαλ), 3 ομάδες από την Γερμανία (Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Σάλκε), 3 από την Ιταλία (Γιουβέντους, Νάπολι, Ρόμα), 2 από την Πορτογαλία (Πόρτο, Μπενφίκα), 2 από την Ουκρανία (Ντιναμό, Σαχτάρ), η Παρί Σεν Ζερμέν, ο Αγιαξ και η Ζενίτ

Άλλες 4 ομάδες θα προέρχονται από τα προκριματικά (ΜΟΝΟ πρωταθλήτριες ομάδες).

Οι άλλες 4 ομάδες θα είναι αυτές που θα έχουν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Europa League. Μέχρι το 2024 μόνο ο κάτοχος του Europa έπαιρνε εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Με τις αλλαγές που προτείνει η ECA θα παίρνουν εισιτήριο οι τέσσερις ομάδες που θα φτάνουν μέχρι τον ημιτελικό.

Στους 16 θα προκρίνονται οι 4 πρώτοι από κάθε όμιλο.

Πως θα υποβιβάζονται

Οι 4 ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίοι στον όμιλο θα υποβιβάζονται στα προκριματικά του Europa League.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 6-7 θα δώσουν playouts. Οι νικήτριες θα παραμείνουν στο Champions League, οι χαμένοι θα υποβιβαστούν στο Europa League.

Όπως βλέπετε και στο Europa League θα προτείνει αλλαγές η ECA. Και για το πως θα μπαίνουν οι 32 ομάδες σε αυτό αλλά κι ένας ενδιάμεσος γύρος μεταξύ ομίλων και της φάσης των 16.

Πως θα συμπληρώνονται οι 32 ομάδες του νέο Europa League

Θα έχουμε 12 standard ομάδες. Αυτές θα είναι:

Οι 4 που θα αποκλειστούν από τα προημιτελικά του Europa League

Οι 4 που θα χάσουν από τα playouts του Champions League

Οι 4 που θα φτάσουν στα ημιτελικά του Europa League 2

Οι άλλες 20 ομάδες θα προκύψουν από τα προκριματικά. Σε αυτά θα βρεθούν και οι 4 ομάδες που θα έχουν τερματίσει στην τελευταία θέση των ομίλων του Champions League.

Στο Europa League ΔΕΝ θα υπάρχει υποβιβασμός ομάδας.

Πάμε τώρα και στο Europa League 2. Μια διοργάνωση που ακόμα δεν έχουμε δει αλλά η ECA θα προτείνει αλλαγές.

Ποιες είναι αυτές;

Αρχικά οι ομάδες να χωριστούν σε τέσσερις 16αδες οι οποίες θα δημιουργήσουν 4 ομίλους των 4. Ουσιαστικά τέσσερα μικρότερα τουρνουά. Οι νικητές του κάθε τουρνουά (δηλαδή θα περάσουν οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου και θα φτιάξουν προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό) θα έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Europa League της επόμενης σεζόν και φυσικά θα συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τον μεγάλο τελικό του Europa League2. Στο σχεδιάγραμμα είναι σαφώς πιο εύκολα κατανοητά τα όσα γράφουμε.

Πως θα συμπληρώνονται οι 64 ομάδες του νέου Europa League 2

Μέσω προκριματικών όπως προέκυψε από την γενική συνέλευση της ECA. Ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν σίγουρες θέσεις στη νέα διοργάνωση.

Οι μεγάλες διαφωνίες, τα «όχι», οι συγκρούσεις και η «μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία του ποδοσφαίρου»

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Πάμε τώρα και στις συζητήσεις που έγιναν στην Μάλτα. Συζητήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες. Και μεταξύ της ECA με την UEFA (όταν είχαν βγει οι φήμες για το Super Champions League) και μεταξύ των συλλόγων με τις λίγκες. Ηδη με επίσημη ανακοίνωση η Premier League αντιτάχθηκε στις όποιες σκέψεις υπάρχουν για ένα τόσο «κλειστό» Champions League που δεν δίνει μεγάλη πρόσβαση από τα εθνικά πρωταθλήματα. Ακολούθησε και η Γαλλική λίγκα.

Όπως αρνητικές ήταν και οι ισπανικές ομάδες που ανήκουν στην ΕCA εκτός φυσικά από την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη και Μπιλμπάο ήταν κάθετα αρνητικές. Σε αυτές προστέθηκαν η Βαλένθια, η Βιγιαρεάλ και η Μάλαγα η οποία με κοινή τους επιστολή χαρακτήρισαν το νέο πλάνο ως «την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία του ποδοσφαίρου».

Ανακοίνωση έβγαλαν και οι 20 σύλλογοι της Premier League (τον Μάιο όταν και υπήρξε το συνέδριο στην Νιόν και ήδη κυκλοφόρησαν τα πρώτα σενάρια) οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι «ομόφωνα οι σύλλογοι της Premier League είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε πλάνο που θα αλλάξει την δομή των εθνικών πρωταθλημάτων. Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα μας και στην καθημερινότητά μας».

Οι Γάλλοι ακολούθησαν λέγοντας πως «ανησυχούμε βαθύτατα για το νέο πλάνο».

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η θέση της UEFA. Μετά το meeting που έγινε στη Νιόν στις 8 Μαΐου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν είχε αρκεστεί να πει πως «για την ώρα έχουμε μόνο κάποιες ιδέες και συζητάμε κάποιες απόψεις».

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέ Τεμπάς είχε δηλώσει στους New York Times πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε πως είναι πλάνο προς συζήτηση μας παρουσίασαν ένα συγκεκριμένο πλάνο σε συνεργασία με την UEFA από το οποίο ένα μικρό γκρουπ ισχυρών ομάδων θα αλλάξουν το format και θα διαλύσουν τα εθνικά πρωταθλήματα και την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε αλλά μας άφησαν ελάχιστα περιθώρια για διαπραγματεύσεις».

Ο λόγος του Ανιέλι

Τι είπε ο Ανιέλι στην Μάλτα; Πως σκοπός του νέου πλάνου είναι να βοηθήσουμε όλες τις ομάδες να μπορούν να «μεγαλώσουν» μέσα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οπως χαρακτηριστικά είπε οι ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις του ranking από 10 έως 50 διατρέχουν και το μεγαλύτερο ρίσκο μιας και δεν έχουν κάτι εξασφαλισμένο στην Ευρώπη.

Εκεί ακριβώς ήρθε και η ατάκα για τον Αγιαξ. «Εφτασε ημιτελικά Champions League, πήρε double στην Ολλανδία αλλά θα πρέπει να δώσει προκριματικά!».

Στην τελευταία του δήλωση ο Ανιέλι (η οποία δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της Γιουβέντους!) έριξε νερό στο κρασί του μιας και κατάλαβε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση με τους περισσότερους συλλόγους. «Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Ειμαστε στην αρχή μιας μεγάλης διαδικασίας».

Ο αντιπρόεδρος της ECA, Εντβιν Φαν ντε Σαρ και εκπρόσωπος του Αγιαξ τόνισε πως «δεν γεννήθηκαν όλοι στο Λονδίνο ή στο Μάντσεστερ. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για τις ομάδες από την Πολωνία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ολλανδία να μεγαλώσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πριν δύο χρόνια ο Αγιαξ έφτασε στον τελικό του Europa League και δύο μήνες αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Champions League και του Europa League. Χρειαζόμαστε σταθερότητα για να μεγαλώσουν οι σύλλογοι».

Μένει να μάθουμε και την επίσημη θέση της UEFA κι αν υπάρξει τέτοια τον Σεπτέμβριο.

Απλά σας θυμίζουμε πως οι θεωρητικά μικρότεροι σύλλογοι ήταν αρνητικοί και στις αλλαγές που υπήρξαν για την τριετία που έχουμε τώρα. Ηταν στο συνέδριο της Αθήνας της ECA τον Μάρτιο του 2017 όταν συζητήθηκαν οι αλλαγές με τους περισσότερους συλλόγους να είναι αρνητικοί.

Το αποτέλεσμα; Πέρασαν όλες όσες ήθελαν οι ισχυροί σύλλογοι…

Πηγή: gazzetta

Διαβάστε ακόμη...