Τα ταλέντα που κυνηγούν τα όνειρα τους

Από FORZA: Οι Χάρης Τσιγγάρας και Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης, διεθνείς με την εθνική νέων, κάνουν τον απολογισμό της σεζόν και αναλύουν τα μελλοντικά τους σχέδια
Πηγή: forza
Τα ταλέντα που κυνηγούν τα όνειρα τους

Ασυναγώνιστη αποδείχθηκε η Κ-19 στη σεζόν που έληξε, τερματίζοντας με 22 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ΑΕΚ. Και δύο από τα στελέχη της εξηγούν τη φρενήρη πορεία της.

Ο λόγος στον Χάρη Τσιγγάρα και Αλέξανδρο Γκαργκαλατζίδη, που έχουν ανέβει όλα σχεδόν τα σκαλιά της ιεραρχίας στην ακαδημία του Δικεφάλου.

«Είμαστε μια καλή φουρνιά παικτών, μια δεμένη ομάδα, με παίκτες που είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Και με τις οδηγίες του προπονητή μας, μπορέσαμε και αποδώσαμε καλό ποδόσφαιρο» εξηγεί αρχικά ο Τσιγγάρας.

Τις σας έχει μείνει περισσότερο από αυτά, που ο Γκαρσία σας ζητά να κάνετε;

ΑΛ. ΓΚ. : «Μας ζητά να παίζουμε με καρδιά, με πάθος. Του αρκεί να τα δίνεις όλα για την ομάδα, για τη φανέλα που φοράς».

Χ. ΤΣ.: «Να παίζω σκληρά, αλλά και να παίζω γρήγορα και κάθετα μπροστά, με δύο επαφές της μπάλας, γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο που του αρέσει, όπως, άλλωστε, αρέσει και στον περισσότερο κόσμο».

Και στην Ευρώπη, κόντρα στην Τότεναμ, δείξατε καλό πρόσωπο.

ΑΛ. ΓΚ. : «Κοντράραμε την Τότεναμ στα ίσια. Και, μετά την αποβολή του Χάρη, φανήκαμε καλύτεροι, γιατί έπρεπε να κάνουμε καλύτερα τρεξίματα, ν' αποφύγουμε τα λάθη στην άμυνα μας, κλείνοντας τους χώρους για τον αντίπαλο».

Χ. ΤΣ.: «Σ' εκείνο το ματς, βίωσα την απογοήτευση της αποβολής από το παιχνίδι, πριν καν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Ίσως να ήταν άδικη η κόκκινη, δεν ξέρω. Στην τελική, το αντιμετώπισα ως μια εμπειρία για το μέλλον».

Γίνεται πολύ κουβέντα για το πώς θα μπορεί να γίνεται η μετάβαση από την Κ-19 στην πρώτη ομάδα. Ποια είναι η άποψη σας;

ΑΛ. ΓΚ.: « Όλα τα παιδιά έχουν τη φιλοδοξία να φθάσουν στην πρώτη ομάδα και να αγωνιστούν σ' αυτήν. Φυσικά, είναι αδύνατο αυτό να συμβεί με το σύνολο των παικτών από την Κ-19. Είναι και θέμα διαχείρισης από την πλευρά της ομάδας, να παραχωρήσει κάποιους παίκτες με τη μορφή του δανεισμού και να επιστρέψουν πιο έτοιμοι στη συνέχεια, γιατί νομίζω ότι κανείς από εμάς δεν είναι τώρα απόλυτα έτοιμος να πάει στην πρώτη ομάδα. Εκεί παίζουν πιο δυνατά και πιο γρήγορα, υπάρχουν ασφαλώς σημαντικές διαφορές».

Χ. ΤΣ. «Κι ο Δημήτρης Πέλκας είχε να διανύσει μια δύσκολη διαδρομή. Και μετά από δανεισμούς, ακόμη και στο εξωτερικό, επέστρεψε πιο έτοιμος στον ΠΑΟΚ. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς, να πάμε δηλαδή σε άλλες ομάδες για να πάρουμε παιχνίδια στα πόδια μας, γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίξεις κατευθείαν στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, που, έτσι κι αλλιώς, διαθέτει παίκτες υψηλής ποιότητας».

Πώς είδατε την πορεία της πρώτης ομάδας;

ΑΛ. ΓΚ.: «Τους πήρε όλους... παραμάζωμα. Έκανε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της, και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για αυτό».

Χ. ΤΣ. : «Δεν το συζητάμε, πανάξια αναδείχτηκε πρωταθλήτρια, αλλά και κυπελλούχος, αποδίδοντας κατά διαστήματα και πολύ καλό ποδόσφαιρο».

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥΣ

Η απόρριψη και τα αμέτρητα χιλιόμετρα

Οι δύο 19χρονοι παίκτες θυμήθηκαν και τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου, που δεν ήταν και πολύ εύκολα.

Ο Χάρης Τσιγγάρας σημειώνει: «Σε ηλικία επτά χρονών πήγα στους Μπέμπηδες. Και μετά από δύο χρόνια μεταπήδησα στον ΠΑΟΚ, στον οποίο βρίσκομαι εδώ και μια δεκαετία. Όταν ήμουν πιο μικρός, έκανα καθημερινά, μαζί με τον παππού μου, τον Παναγιώτη, 140 χιλιόμετρα, διανύοντας την απόσταση Πορταριά Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκη και πίσω. Κι όταν ο παππούς μου είχε μεγαλώσει και δεν του ήταν τόσο εύκολο να οδηγεί τόσα χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση, πηγαινοερχόμουν με τη μητέρα μου. Για ένα μικρό παιδί, όπως ήμουν, ήταν μια κουραστική διαδικασία. Νόμιζα ότι το ταξίδι προς και από Θεσσαλονίκη κρατούσε ώρες, αν και η διαδρομή ήταν σχεδόν 45 λεπτά. Όσο μεγάλωνα, βέβαια, συνειδητοποίησα ότι άξιζε τον κόπο, γιατί θέλω να προοδεύσω ως ποδοσφαιριστής. Πλέον, μένω στους ξενώνες της ομάδας. Και δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό στις καθημερινές προπονήσεις, ελπίζω να εξελιχτώ σαν παίκτης ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

Όσο για τον Αλέξανδρο Γκαργκαλατζίδη; «Άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο στον Ηρακλή, όταν ήμουν οχτώ χρονών. Μετά από ένα χρόνο μ' έδιωξαν, λέγοντας μου ότι δεν τους κάνω, ότι είμαι ατομιστής, και άλλα τέτοια. Μετά πήγα στους Μπέμπηδες, εκεί παρέμεινα σχεδόν δύο χρόνια, δουλεύοντας πολύ καλά με τους προπονητές. Μέχρι που σ' ένα παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, νικήσαμε 1-0, με δικό μου γκολ. Και μετά από κάποια δοκιμαστικά, κατέληξα στον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίζομαι εδώ και επτά χρόνια. Οι προπονήσεις στον ΠΑΟΚ έχουν μεγάλες διαφορές, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες».

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ

Και οι δύο έχουν προλάβει να πάρουν γεύση από την πρώτη ομάδα. Ο μεν Γκαργκαλατζίδης είχε πετύχει και γκολ στο προ διετίας φιλικό παιχνίδι με τον ΝΠΣ Βόλος, ο δε Τσιγγάρας συμμετείχε στις αποστολές για τα εκτός έδρας ματς κυπέλλου της σεζόν που ολοκληρώθηκε κόντρα σε Εργοτέλη και Αήττητο Σπάτων.

Στο εξωτερικό από τα 12 τους χρόνια

Η αποστολή της Κ-19 ολοκλήρωσε χθες την παρουσία της στο FIFA Youth Cup, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ζυρίχης.

Για τα μέλη, πάντως, της ακαδημίας του ΠΑΟΚ, η παρουσία τους σε διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό αποτελεί μια... ρουτίνα.

«Από τα δώδεκα μας χρόνια ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε διεθνή τουρνουά. Όσο μεγαλώναμε, συνειδητοποιούσαμε την αξία του ανταγωνισμού κόντρα σε ευρωπαϊκές ομάδες. Διαπιστώναμε τις δυνάμεις μας, όπως και το που μειονεκτούμε έναντι των ξένων. Όλα αυτά αποτέλεσαν σπουδαίες εμπειρίες» σημειώνει ο Γκαργκαλατζίδης. Κι ο Τσιγγάρας προσθέτει: «Όλα τα προηγούμενα ζήσαμε φανταστικές και αξέχαστες εμπειρίες κόντρα σε ομάδες επιπέδου»,

Επιπλέον, αμφότεροι έχουν θητεύσει στις μικρές εθνικές ομάδες, με τελευταίο σταθμό την παρουσία τους στον αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των νέων.

«Διεκδικήσαμε την πρόκριση μας στα τελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά δεν τα καταφέραμε. Βέβαια, όταν αυτή η ομάδα έχει νικήσει δυνάμεις, όπως η Αγγλία, η Ισπανία και η Γαλλία, σημαίνει ότι έχει ταλαντούχους παίκτες» συμφωνούν και οι δύο παίκτες του ΠΑΟΚ. Η τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα διεξαχθεί από τις 14 μέχρι τις 27 Ιουλίου στην Αρμενία με τη συμμετοχή, εκτός της διοργανώτριας χώρας, και των Τσεχίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας.

Διαβάστε ακόμη...