Το έντονο... βραζιλιάνικο στοιχείο του ΠΑΟΚ: Από τον Γκουερίνο στον Σοάρες (pic-vids)

Από sdna.gr:Ο Ροντρίγκο Σοάρες βρίσκεται προ των πυλών της Τούμπας και το SDNA σκιαγραφεί όλους τους Βραζιλιάνους που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Πηγή: sdna.gr
Το έντονο... βραζιλιάνικο στοιχείο του ΠΑΟΚ: Από τον Γκουερίνο στον Σοάρες (pic-vids)

Ανέκαθεν, το... λάτιν στοιχείο ήταν έντονο στον ΠΑΟΚ, με τους περισσότερους ξένους που έχουν φορέσει τα «ασπρόμαυρα», να προέρχονται από τη «χώρα του καφέ».

Ο Ροντρίγκο Σοάρες βρίσκεται πολύ κοντά στη μεταγραφή του στον Δικέφαλο και θα αποτελέσει τον 20ο Βραζιλιάνο που θα γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Κάποιοι από αυτούς, άφησαν το δικό τους ηχηρό στίγμα στην ιστορία του συλλόγου, ενώ άλλοι, απλά πέρασαν και δεν... ακούμπησαν.

Η μακροχρόνια σχέση με τη Βραζιλία, ξεκίνησε πριν από 45 χρόνια και συγκεκριμένα το 1974, όταν ο Νέτο Γκουερίνο προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ.

Και αν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», σίγουρα η συγκεκριμένη περίπτωση σκόρπισε τεράστια χαμόγελα σε όλο το σύλλογο. Έμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια στην ομάδα, γράφοντας ανεξίτηλα το όνομά του στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ομάδας καθώς ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στον κρίσιμο αγώνα με την ΑΕΚ στην Τούμπα.

Συνολικά, κατέγραψε 231 συμμετοχές με 66 γκολ, όντας εκ των κορυφαίων Βραζιλιάνων που τίμησαν τον ΠΑΟΚ.

Γκουερίνο και μετά το... χάος

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1988, αποκτήθηκε ο Λουίς Φερνάντο από την Κορίνθιανς, μένοντας ωστόσο για μόλις έναν χρόνο, καταγράφοντας 23 συμμετοχές και έχοντας πέντε γκολ.

Τη δεκαετία του ‘90, υπήρξε μία... διακοπή στη σχέση ΠΑΟΚ-Βραζιλίας, καθώς κανένας ποδοσφαιριστής από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δεν φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα ήταν αυτός που έβαλε τέλος στην αναμονή, ερχόμενος το 2001 από τον Ολυμπιακό και αγωνιζόμενος για έναν χρόνο, αποχωρώντας στη συνέχεια για την ΑΕΛ Λεμεσού. Το αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν πως σε έξι ευρωπαικούς αγώνες, σημείωσε τέσσερα τέρματα.

Πια και Ίντιο ήταν αυτοί που ακολούθησαν το 2006, με τους δύο να βρίσκονται σίγουρα στη λίστα αυτών που «πέρασαν και δεν ακούμπησαν». Ειδικότερα, αναφορικά με τον πρώτο, χαρακτηριστικό είναι πως δεν αγωνίστηκε ούτε μία φορά.

Ένα χρόνο αργότερα, ήρθε στην Τούμπα ο Μπαϊάνο, ωστόσο και αυτός δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά. Αν για κάτι έμεινε στην μνήμη μας, σίγουρα αυτό θα είναι η ενέργεια που είχε κάνει στο ματς κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπου πέρασε πέντε παίκτες για να μοιράσει στον Παντελή Κωνσταντινίδη, στην μοναδική ασίστ του έδωσε.

Ο Μάρκος Αντόνιο ήταν ο επόμενος στη σχετική λίστα και κατέγραψε 16 συμμετοχές, αφήνοντας θετικό πρόσημο στο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ.

«Λίνοο, Λίνοο...»

Ο Γενάρης του 2009, θα μείνει σίγουρα στις μνήμες όλων για τον ερχομό του Άλβες Λίνο. Ο Βραζιλιάνος, ήρθε σε ηλικία 31 ετών και κατάφερε να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Δικεφάλου. Δέθηκε όσο λίγοι με την ομάδα, μένοντας για πέντε χρόνια. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο καλύτερος αριστερός μπακ που πέρασε από τον ΠΑΟΚ και όχι άδικα, καθώς το κενό του δεν μπόρεσε για χρόνια να... γεμίσει. Στον Δικέφαλο, κατέγραψε 220 συμμετοχές, έχοντας 16 γκολ και μετρώντας 41 ασίστ.

Μετά τον Λίνο, ακολούθησαν οι Κριστιάνο Μοράες, ο Αραούχο Ετό, ο Ματέους Βιβιάν, ο Λουτσιάνο Σπαντάτσιο και ο Λεονάρντο, με την παρουσία τους να περνάει απαρατήρητη, με μικρή εξαίρεση τον δεύτερο, ο οποίος κατέγραψε 69 συμμετοχές, με έξι ασίστ.

Η βραζιλιάνικη... παροικία που έγραψε ιστορία με τον ΠΑΟΚ!

Έντονο είναι το βραζιλιάνικο στοιχείο και τα τελευταία χρόνια, με τον Ζάιρο να ανοίγει τον... χορό και τους Λέο Μάτος, Πέδρο Ενρίκε και Μαουρίσιο να ακολουθούν.

Οι τρεις τελευταίοι, θα μείνουν για πάντα στην ιστορία του Δικεφάλου, καθώς αποτέλεσαν αναπόσπαστα κομμάτια της πιο πετυχημένης χρονιάς στην ιστορία του συλλόγου.

O Λέο Μάτος, που ήρθε το 2016 στον Δικέφαλο, μετράει ήδη τέσσερις τίτλους (ένα πρωτάθλημα και τρία κύπελλα), αποτελώντας βασικό γρανάζι της «ασπρόμαυρης» μηχανής. Μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει 130 συμμετοχές, έχοντας βρει δίχτυα 21 φορές και μοιράζοντας 16 ασίστ, με τα νούμερά του να είναι φοβερά, αν αναλογιστεί κανείς πως αγωνίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας.

O Πέδρο Ενρίκε αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 από την Ρεν, παίρνοντας άμεσα φανέλα βασικού, για να καταγράψει 19 συμμετοχές με πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ στο δεύτερο μισό. Ακολούθησαν οι δανεισμοί του σε Καραμπάχ και Αστάνα, για να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο της φετινής σεζόν, αγωνιζόμενος σε εννέα ματς και έχοντας τρία γκολ.

To 2017 αποκτήθηκε και ένας από τους μεγάλους άτυχους της φετινής χρονιάς, ο Ζοζέ Μαουρίσιο. Αποτελεί από τα βασικά κομμάτια της μεσαίας γραμμής, έχοντας μέχρι σήμερα 59 συμμετοχές, με 9 γκολ και τέσσερις ασίστ.

Ακολούθησε ο Μάρσιο Αζεβέντο, με τον Δικέφαλο να ποντάρει πάνω του, προκειμένου να λύσει το... πρόβλημα που υπήρχε στο αριστερό άκρο, χωρίς όμως να τα καταφέρνει με επιτυχία.

Τελευταίος στη σχετική λίστα, είναι ο Λέο Ζαμπά, ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ως μία μεγάλη επένδυση για το μέλλον. Στην πρώτη του χρονιά με τον ΠΑΟΚ, έφτασε μία... ανάσα από το double-double, αφού σε 39 συμμετοχές, πέτυχε επτά γκολ και μοίρασε έντεκα ασίστ. Ωστόσο, αν μη τι άλλο, θα βρίσκεται και αυτός για πάντα στην ιστορία της ομάδας, καθώς αποτελεί βασικό... γρανάζι της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ στην πιο ονειρική σεζόν της ιστορίας.

Ο Ροντρίγκο Σοάρες πλησιάζει στην Τούμπα, έχοντας τις καλύτερες προσδοκίες, προερχόμενος από μία γεμάτη σεζόν με την Άβες, κεντρίζοντας τα βλέμματα πολλών ομάδων και σίγουρα θέλει να αφήσει το δικό του... στίγμα στην Τούμπα, γράφοντας και αυτός ιστορία.

Διαβάστε ακόμη...