"Έγραψε ιστορία ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, φοβερή ποιότητα ο Μπίσεσβαρ!"

Από paok24.com: Ο Παναγιώτης Κερμανίδης μίλησε για όλα στο ραδιοφωνικό PAOK24.
Πηγή: paok24.com
"Έγραψε ιστορία ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, φοβερή ποιότητα ο Μπίσεσβαρ!"

Από τον σπουδαίο Γκιούλα Λόραντ, μέχρι τον σημερινό ΠΑΟΚ, τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και το όνειρο του Champions League

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον Γκιούλα Λόραντ: "Η σημερινή μέρα κάθε χρόνο, πάντα είναι μία δύσκολη μέρα και όταν έρχεται, θυμάμαι αυτό το τραγικό γεγονός. Χάσαμε τον προπονητή μας στον πάγκο. Είχα μία ιδιαίτερη σχέση με τον κ.Λόραντ και το έζησα όλο αυτό, μιας και έπαιζα εκείνη τη μέρα στον αγώνα.

Για όσους δεν τον γνώριζαν, πραγματικά δεν μπορούν να καταλάβουν τι άνθρωπος και τι προπονητής ήταν. Δούλευε πολλά χρόνια στη Γερμανία, με μεγάλες επιτυχίες και όταν έφυγε τηνψπρώτη φορά από τον ΠΑΟΚ, πήγε στην Μπάγερν. Διαδέχθηκε τον Σάνον, έναν επίσης σπουδαίο προπονητή και ήρθε και άλλαξε όλο αυτό που ξέραμε για το ρόλο του προπονητή. Μας έκανε διπλές προπονήσεις, κάτι που δε γινόταν στον ΠΑΟΚ. Προπονήσεις με μεγάλη ένταση. Έφερε το πρώτο μηχάνημα στον ΠΑΟΚ και ξεκινήσαμε τότε προπονήσεις με βάρη και δύναμη, μία φορά την εβδομάδα".

Για την ατάκα του Λόραντ για τον Κρόιφ και ότι δεν τον φοβάται: "Δεν υπήρχε για αυτόν φόβητρο. Σαν παίκτης, έπαιζε στην καλύτερη ομάδα του κόσμου, στην καλύτερη Εθνική Ουγγαρίας στον κόσμο. Είχε κατατροπώσει όλες τις ομάδες. Και σε εμάς το είχε περάσει αυτό, το ότι "ναι μπορούμε, είμαστε δυνατοί". Το πετύχαμε, γιατί μας το είχε περάσει.

Ήταν με όλους τους παίκτες απαιτητικός. Ήρθε με όλους σε αντιπαράθεση. Ήταν για όλους μας, κάτι πρωτόγνωρο, αυτό που ήθελε να περάσει. Τιμώρησε και μένα και τον Κούδα και τον Αναστασιάδη και τον Γούναρη... Όλους! Ήταν ένας άνθρωπος που και τον Παρίδη και τον Ασλανίδη, που ήταν από τους καλύτερους στην Ελλάδα, δεν τους χρησιμοποίησε. Ό,τι έλεγε, ήθελε να γίνεται. Η πειθαρχία ήταν πολύ σημαντική για αυτόν. Δέθηκε με τον ΠΑΟΚ πολύ και με την πόλη. Έβγαινε, μιλούσε με τον κόσμο. Δεν είχε κόμπλεξ. Αλλά πάντα θεωρούσε ότι η ζωή εκτός γηπέδου είναι άλλο και η ζωή είναι κάτι άλλο. Έτσι ήταν και με εμάς. Μπορεί να μας έβαζε πρόστιμο και μετά έξω να κάναμε πλάκες.

Με αυτόν τον άνθρωπο κερδίσαμε το πρώτο πρωτάθλημα. Ο μεγάλος ΠΑΟΚ, που τον αδικούσαν και δεν μπορούσε να πάρει πρωτάθλημα, τότε τα κατάφερε. Ήταν αυτός μπροστά, μας πέρασε την ψυχολογία του νικητή, μας πείσμωσε και το πετύχαμε. Δεν καταλάβαινε ούτε από παράγοντες, ούτε τίποτα. Έλεγε ότι η δουλειά τους είναι άλλη και η δική του η δουλειά, κάτι διαφορετικό. Πολλές φορές ήρθε σε κόντρα με παράγοντες. Σε έναν αγώνα έφυγε από το ξενοδοχείο και γύρισε μόνος του στην Θεσσαλονίκη. Για αυτό καταφέραμε και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα! Δεν καταλάβαινε τίποτα! Πάντα έκανε ιδιαίτερες προετοιμασίες και τακτικές. Άλλαζε πολλές φορές την τακτική και τα πλάνα του κι έκανε πολλά τρικ. Του άρεσε να παίρνει ρίσκα και αιφνιδίαζε τον αντίπαλο".

Για τον σημερινό ΠΑΟΚ: "Ο φετινός ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία! Κέρδισε και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, για πρώτη φορά στην ιστορία. Όλοι όσοι συμμετείχαν φέτος σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία, έγραψαν ιστορία. Το άξιζε ο ΠΑΟΚ. Ήταν με διαφορά η πιο σταθερή ομάδα της χρονιάς".

Για την ομάδα του Λουτσέσκου και αν υπήρχαν κοινά στοιχεία με την ομάδα του 1976: "Ο κ.Λουτσέσκου απέδειξε όλη τη χρονιά, ότι καθοδηγεί αυτός την ομάδα, βάζει τους παίκτες που θέλει αυτός. Πέρασε το δικό του στυλ στην ομάδα κι έβαλε κι αυτός τη σφραγίδα του. Μετά από αυτούς τους τίτλους, έβαλε κι αυτός το όνομα του στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Σίγουρα είναι μεγάλο κατόρθωμα σε αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα. Εύχομαι να υπάρξει ανάλογη συνέχεια".

Για τον παίκτη που ξεχώρισε: "Εμένα μου άρεσε πολύ ο Μπίσεσβαρ. Όλο τον χρόνο. Ίσως είναι και ο παίκτης που και το 1976 θα έπαιζε άνετα. Με τον τρόπο παιχνιδιού του, την ποιότητα του, την σταθερότητα του, ξεχώρισε όλη τη χρονιά".

Για τη σημασία της δικαιοσύνης σε μία ομάδα: "Στη δική μας εποχή ο Λόραντ ήταν αξιοκρατικός. Δεν καταλάβαινε από ονόματα. Όποιος απέδιδε στην προπόνηση, έπαιζε στον αγώνα. Και φέτος όλοι νομίζω αποδέχτηκαν τον Λουτσέσκου. Ήταν κι αυτός αρκετά δίκαιος και για αυτό πέτυχε αυτούς τους στόχους".

Για τις διαφορές εκείνης της εποχής από τη σημερινή: "Περισσότερο το αισθάνθηκα αυτό στη φιέστα. Όταν μπήκα στο χορτάρι της Τούμπας. Δεν μπορείς να μη ζηλέψεις μία τέτοια κατάσταση και να μη λες που ήμασταν εμείς και που είναι σήμερα αυτοί οι παίκτες. Πόσα πράγματα έχουμε χάσει εμείς από αυτή την εποχή. Ακόμη και το χορτάρι... Δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, αν παίζαμε σε αυτές τις συνθήκες".

Για το κομμάτι των ακαδημιών: "Ο ΠΑΟΚ ήδη εδώ και χρόνια δαπανά πολλά χρήματα στα τμήματα υποδομής. Έχει πολύ καλές ομάδες και πολλά ταλέντα. Δεν είναι εύκολο να βάλεις κατευθείαν νέα παιδιά σε αυτόν τον ΠΑΟΚ που έχει μεγάλες απαιτήσεις. Θα πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός. Όποιο παιδί μπαίνει, να μη βγαίνει από την ομάδα. Το σωστό είναι, όποιος μπαίνει στην ομάδα να μη βγαίνει και με την πάροδο του χρόνου, να έχει δημιουργηθεί μία πραγματικά ισχυρή ομάδα. Δεν είναι καθόλου εύκολο...

Μπορεί τη μία χρονιά να μπουν δύο, μετά άλλοι δύο... Οι ξένοι χρειάζονται και σε καίριες θέσεις ειδικά. Στον ΠΑΟΚ αν μετρήσετε πόσοι παίκτες ήρθαν τα τελευταία χρόνια και πόσοι έκαναν τη διαφορά, θα καταλάβετε ότι δεν ήταν πολλοί. Θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να είναι πιο τολμηρός και κυρίως στις αλλαγές. Θα προτιμούσα εγώ να μπει ένας 20άρης, ένας 18άρης ως αλλαγή. Έτσι θα γίνει η προώθηση των νέων παικτών. Φέτος είδαμε μόνο τρεις Έλληνες παίκτες και μόνο ο Πέλκας προερχόταν από τα τμήματα υποδομής. Ο Πέλκας, μαζί με τον Λημνιό και τον Πασχαλάκη".

Για τη νέα σεζόν και το όνειρο του Champions League: "Πιστεύω σε όλες τις γραμμές, ειδικά από το κέντρο και πάνω, θέλει ενδυνάμωση ο ΠΑΟΚ. Το Champions League, δεν είναι Europa League. Είναι πολλά επίπεδα πάνω. Είδαμε τις αποτυχίες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Αυτά πρέπει να γίνουν παραδείγματα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά. Είμαι σίγουρος ότι ξέρουν τι σημαίνει. Για εμένα, πρέπει να δυναμώσει ο ΠΑΟΚ -κυρίως από τη μέση και μπροστά- για να μπει στο Champions League, που είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Θα είναι παιχνίδια μεγάλου επιπέδου και θα πρέπει να τα προσέξει πολύ ο ΠΑΟΚ. Είναι μεγάλη ευκαιρία να μπει σε όμιλο και νομίζω αυτός θα είναι ο μεγάλος στόχος του συλλόγου για φέτος. Για μένα πρέπει να το πετύχει".

Για το γήπεδο: "Έχει ακόμη ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει πολλά. Είναι ένα θέμα για το Champions League κι αυτό. Βλέπουμε τι γήπεδα έχει η Ευρώπη. Όλοι έχουν νέα γήπεδα. Και ο ΠΑΟΚ σε αυτόν τον τομέα πρέπει να προοδεύσει. Ο κ.Σαββίδης το έχει σαν πρώτο στόχο αυτό. Θα στενοχωρηθούμε όλοι που θα φύγει το παλιό γήπεδο, αλλά θα χαρούμε πολύ όταν θα δούμε το νέο".

Διαβάστε ακόμη...