«Μόνος λόγος που έφυγα το οικονομικό»

Από inpaok.com: Για την αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ, τα οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν αλλά και τις όμορφες στιγμές που έζησε στην ομάδα μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντάριους Γκάρετ.
Πηγή: inpaok.com
«Μόνος λόγος που έφυγα το οικονομικό»

Αναλυτικά ο έμπειρος σέντερ ανέφερε:

«Κανένας δεν μπορεί να δουλεύει χωρίς χρήματα. Απόλαυσα τη σεζόν και το να είμαι μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Ενιωσα, όμως, πως άρχισα να εκπέμπω αρνητική ενέργεια. Δεν είχα κανέναν άλλο λόγο να φύγω από τον ΠΑΟΚ, πέρα από την οικονομική ασυνέπεια της ομάδας».

Ενδεχομένως για κάποιους η αποχώρησή του, στην παρούσα φάση, από τον ΠΑΟΚ, ύστερα από ημερών αποχή από τις προπονήσεις, αλλά και το τελευταίο, εντός έδρας, παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Κολοσσό Ρόδου (20/4), να ταυτίζεται με εγκατάλειψη της ομάδας.

Ο Γκάρετ, με ηρεμία και σταθερότητα στον τόνο της φωνής του, αποσαφήνισε: «Είναι επαγγελματικό άθλημα το μπάσκετ. Είναι ένα άθλημα μέσα από το οποίο, παίζοντας, μπορείς να διασκεδάσεις, αλλά δεν το κάνεις για να διασκεδάσεις. Εντασσόμαστε σε ομάδες για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και υπογράφουμε συμβόλαια, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, για να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες.

Κάθε παίκτης σε μια ομάδα, ουσιαστικά, λειτουργεί επιχειρηματικά και στις επιχειρήσεις, μερικές φορές, σε ειδικές καταστάσεις, χρειάζεται να δράσεις με συγκεκριμένο τρόπο. Ως άνθρωπος, δε θέλω να λειτουργώ έτσι, ως επιχειρηματίας, όμως, είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Δεν εγκαταλείπω, λοιπόν, την ομάδα μου, δε θα το έκανα ποτέ! Κανένας δεν μπορεί να δουλεύει χωρίς χρήματα».

Πρόσθεσε λέγοντας: «Οταν σταμάτησα να προπονούμαι, δεν πίστευα πως κάποιος θα ενδιαφερθεί, επειδή έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματική συνεργασία. Βρέθηκα παλιότερα εκτός δράσης, λόγω τραυματισμού, για

9 μήνες και κανένας δε νοιάστηκε. Οπότε ήξερα, από την εμπειρία μου, πως αν σταματούσα τις προπονήσεις κανείς δε θα ενδιαφερθεί. Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για σένα μόνο με βάσει του τι μπορείς να τους προσφέρεις.

Πίστευα, όμως, πως η αποχή μου θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε κάποιος να κάνει κάτι για το λόγο που σταμάτησα να προπονούμαι. Είναι προσωπική απόφαση το να εμφανίζεσαι ή το να μην εμφανίζεσαι στο γήπεδο, όντας απλήρωτος. Σέβομαι την απόφαση των υπολοίπων συμπαικτών μου που αγωνίζονται ακόμη, θα είμαι πάντα δίπλα τους. Οπως σέβομαι και κατανοώ την απόφαση του Ουίλ Χάτσερ να επιστρέψει στην πατρίδα (σ.σ. απείχε επίσης από προπονήσεις για οικονομικούς λόγους και έφυγε από τη Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα). Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, ο καθένας σκέφτεται και λειτουργεί διαφορετικά, έχει τα δικά του πιστεύω».

Τα πρώτα αισθήματα οικονομικής ανασφάλειας ο Ντάριους Γκάρετ, όπως και όλοι οι καλαθοσφαιριστές στον ΠΑΟΚ, τα ένιωσε κοντά στα Χριστούγεννα, τότε που «Είχαμε σκεφτεί την απεργία, αλλά θεωρήσαμε πως δεν ήταν προς το συμφέρον μας, εκείνη τη στιγμή, να το κάνουμε. Πήραμε την απόφαση να μείνουμε ενωμένοι και πως αν δεν κάνει ένας απεργία, δε θα κάνει κανείς. Είχα σκεφτεί τότε να φύγω, αλλά ήταν ακόμη νωρίς στη σεζόν, υπήρχε και η φημολογία πως θα πληρωθούμε. Δεν είχα κανέναν άλλο λόγο να φύγω από τον ΠΑΟΚ, εκτός από την οικονομική ασυνέπεια», τα λόγια του.

Στην πορεία, χωρίς το σκηνικό να διαφοροποιείται, αντέδρασε πριν τον τελικό Κυπέλλου, στο Ηράκλειο, με τον Παναθηναϊκό (17/2). Ζήτησε να εισπράξει δεδουλευμένα χρήματα, τακτοποιήθηκε μερικώς και δεν άνοιξε την πόρτα... εξόδου, πιστεύοντας πως τα οικονομικά δεδομένα στον ΠΑΟΚ θα αλλάξουν.

«Δεν ήθελα να φύγω, το είπα στην ομάδα και πως εφόσον πληρωνόμουν, θα έμενα. Θα μπορούσα να είχα φύγει και τότε. Μου άρεσε η Θεσσαλονίκη, οι οπαδοί μας, είχαμε το μεγάλο και ιστορικό παιχνίδι του τελικού μπροστά μας, το οποίο ήταν ισχυρό κίνητρο για κάθε παίκτη και προπονητή στην ομάδα, μας κρατούσε ενωμένους. Ηθελα να είμαι εκεί με την ομάδα, το τεχνικό επιτελείο, με όλους όσοι ήμασταν καθημερινά μαζί στον... πόλεμο, στο γήπεδο με τις προπονήσεις και τους αγώνες. Αποφάσισα να μείνω, κάτι που ίσως ήταν η λιγότερο καλή, για μένα, επιχειρηματική απόφαση, αλλά και πάλι ήταν μια προσωπική απόφαση. Πίστευα πως τα πράγματα θα αλλάξουν».

Επί της ουσίας, ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ δεν άλλαξαν, με συνέπεια την αποχή και εν τέλει την απόφαση της φυγής του από την Ελλάδα.

«Η χρονιά μου με τον ΠΑΟΚ δεν ήθελα να τελειώσει έτσι. Ηθελα πραγματικά να παλέψουμε για την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Ηθελα, επίσης, να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο στο Champions League, είχαμε πολύ καλή ομάδα, αλλά λειτουργούσαμε και με σημαντικό μειονέκτημα, παίζοντας απλήρωτοι απέναντι σε παίκτες που δεν ήταν στην ίδια κατάσταση με μας. Οταν είσαι τακτοποιημένος οικονομικά και αυτό ισχύει γενικά πιστεύω, όχι μόνο στο μπάσκετ, αγωνίζεσαι με διαφορετική ενέργεια και νοοτροπία».

Για το αν μετάνιωσε για την ένταξή του στον «Δικέφαλο», τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ξεκάθαρος. «Συμφώνησα με τον ΠΑΟΚ γιατί είχα δουλέψει ξανά, με επιτυχία, «γράφοντας» ιστορία, με τον κόουτς Ηλία (Παπαθεοδώρου), τον Δημήτρη Μενουδάκο (τη σεζόν 2013-2014 στην Κηφισιά). Πιστεύω ότι η φετινή χρονιά ήταν παρόμοια με εκείνη την επιτυχία. Κάναμε καλή σεζόν σαν ομάδα.

Στο τέλος της ημέρας, θα τα έκανα όλα ξανά. Αν μου έλεγαν από πριν ότι δε θα πληρωνόμουν, ίσως άλλαζε λίγο η κατάσταση. Αν δεν ήξερα για τα οικονομικά δεδομένα, θα έκανα το ίδιο, θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ. Η Θεσσαλονίκη είναι υπέροχη πόλη, ο καιρός και οι άνθρωποι το ίδιο. Η ομάδα έχει οργάνωση από τη βάση ως την κορυφή, απόλαυσα πραγματικά τη σεζόν, με εξαίρεση το οικονομικό σκέλος. Μερικές φορές μαθαίνεις ότι στην Ευρώπη γίνονται πράγματα από τους διοικούντες σκόπιμα, αυτό δεν ίσχυε με τον ΠΑΟΚ. Η συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ, μόνο λόγω των οικονομικών θεμάτων, ήταν τη λάθος χρονική στιγμή».

Παρά την οικονομικά στενάχωρη κατάσταση, ο Γκάρετ θεωρεί πως η φετινή σεζόν με τον ΠΑΟΚ: «Ισως είναι, ως τώρα, από τις δυο κορυφαίες στην καριέρα μου σε ό,τι αφορά τους συμπαίκτες μου, την επιτυχία που είχαμε ως ομάδα και το περιβάλλον με την οργάνωση γύρω από την ομάδα».

Συμπλήρωσε τονίζοντας: «Ευχαριστήθηκα τη σεζόν, είχα καλούς συμπαίκτες, προπονητές, απόλαυσα το να είμαι μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Το δυστύχημα ήταν μόνο τα οικονομικά προβλήματα. Φεύγοντας, δεν νιώθω απογοητευμένος, δεν είμαι, όμως, ούτε χαρούμενος. Θα ήθελα να μπορούσε να βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα. Κάποιοι προσπάθησαν να μου αλλάζουν γνώμη, καταλαβαίνω γιατί το έκαναν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατανοούν και τους λόγους της φυγής μου.

Είχα αρχίσει να νιώθω ότι εκπέμπω αρνητική ενέργεια και ως άνθρωπος δε θέλω να το κάνω αυτό σε κανέναν που είναι γύρω μου. Δε θέλω να έχει κάποιος καλή μέρα, να βρεθεί με μένα και να του αλλάξω τη διάθεση. Θέλω να είμαι με θετική ενέργεια και να βοηθάω στο περιβάλλον που βρίσκομαι.

Οντας απλήρωτος ξυπνάς κάθε μέρα νιώθοντας κουρασμένος. Είναι δύσκολο να ανοίγεις τα μάτια σου έτσι, ξέροντας πως τίποτα δεν αλλάζει, δεν έχεις κερδίσει χρήματα, δεν ξέρεις πότε θα κερδίσεις χρήματα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επικεντρωθείς στο τι μπορείς να έχεις υπό έλεγχο. Είτε θα βγάλεις τον εαυτό σου από αυτήν την κατάσταση, είτε θα βρεις τρόπο να μην έχεις αρνητική ενέργεια. Αυτήν τη στιγμή, για μένα, η επιλογή ήταν να βγάλω τον εαυτό μου από την κατάσταση. Ολο το υπόλοιπο διάστημα προσπάθησα να έχω θετική ενέργεια, έφτασα, όμως, στο ελάχιστο οριακό μου σημείο. Θεωρώ πως πήρα την πιο ωφέλιμη απόφαση για μένα και την ομάδα, γιατί δε θέλω να είμαι αρνητικός άνθρωπος.

Τα χρήματα που δεν έχεις προκαλούν προβλήματα, έχεις υποχρεώσεις, ο κόσμος έξω δεν ενδιαφέρεται για το ότι εσύ δεν πληρώνεσαι. Αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην προσωπική σου ζωή, την επαγγελματική, στην οικογένειά σου».

Για τις σκέψεις του και την απόφαση να σταματήσει να συμμετέχει στις υποχρεώσεις του με τον ΠΑΟΚ, ο Ντάριους Γκάρετ μίλησε ενδελεχώς με τον Ηλία Παπαθεοδώρου.

«Πάντα μιλάω στον προπονητή πριν από τέτοια απόφαση. Κουβεντιάσαμε με τον κόουτς, είπαμε κάποια πράγματα», επισήμανε, συγκαταλέγοντας τον τεχνικό του «Δικεφάλου» στα πρόσωπα τα οποία θα του λείψουν αφήνοντας πίσω του τη Θεσσαλονίκη.

«Θα μου λείψουν οι συμπαίκτες μου, το προσωπικό στα γραφεία της ΚΑΕ, οι προπονητές, ο Τέλης, ο Μάτζικ. Είναι μια καλά οργανωμένη ομάδα ο ΠΑΟΚ. Ως επαγγελματίας δε θυμάμαι να συνάντησα ξανά τέτοια οργάνωση από την κορυφή ως τη βάση της. Στο κολέγιο ήταν έτσι, αλλά για το κολέγιο είναι φυσιολογικό αυτό ως δεδομένο. Αν δεν ήταν έτσι οργανωμένα τα πράγματα στο ΠΑΟΚ, σαν οικογένεια, το πιθανότερο είναι να είχα φύγει από τον Ιανουάριο. Ειλικρινά, το ότι ένιωθα το περιβάλλον σαν οικογένεια, ίσως είναι ο μοναδικός λόγος που με κράτησε τόσο πολύ στην ομάδα».

«Σκαλίζοντας» τις αναμνήσεις του από τη σεζόν, εκτός γηπέδου, εστίασε: «Στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, τους φιλάθλους, την υποστήριξη που εισέπραττα βγαίνοντας έξω, το φαγητό».

Εντός παρκέ χαραγμένα στο μυαλό του είναι: «Τα μεγάλα παιχνίδια που κάναμε, όπως αυτά που κερδίσαμε απέναντι στον Αρη, τις νίκες με την ΑΕΚ, τις μάχες στο Champions League, όπου δεν αρχίσαμε καλά, αλλά δεν εγκαταλείψαμε ποτέ. Είχαμε θετική σκέψη και κάναμε την αντεπίθεσή μας. Θα μπορούσαμε εύκολα να τα παρατήσουμε και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, γιατί χάναμε. Δεν εγκαταλείψαμε, όμως, την προσπάθεια, μείναμε ενωμένοι και για μένα αυτό είναι μάθημα ζωής. Οτι δεν εγκαταλείπουμε τίποτα και διατηρούμε θετική τη σκέψη μας».

Θα μπορούσε να δει ξανά τον εαυτό του στην Basket League διότι: «Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει υψηλό επίπεδο, στρατηγική, ανταγωνισμό και αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο! Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να μπαίνεις και να παίζεις, είτε έχεις αντίπαλο τον 9ο ή τον 4ο της βαθμολογίας. Μου αρέσει πολύ αυτή η πρόκληση!».

Αν χρειαζόταν, δε, να μιλήσει σε κάποιον που δεν έχει γνώση για τον ΠΑΟΚ, θα έλεγε πως: «Πρόκειται για ομάδα με μεγάλη ιστορία, με εκπληκτική υποστήριξη από τους φιλάθλους της και δεν το συναντάς εύκολα αυτό. Είναι μεγάλη ευκαιρία η συνεργασία μαζί της για να βελτιώσεις την καριέρα σου και να παίξεις σε υψηλό επίπεδο. Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν τώρα, αλλά είναι προσωρινά. Ημουν, για παράδειγμα, στην Ελλάδα το 2015 (σ.σ. όταν ανήκε στον Κόροιβο Αμαλιάδας) και η ΑΕΚ προερχόταν από τη δεύτερη κατηγορία, δεν είχε τον σημερινό της πρόεδρο, οικονομική άνεση. Σε δύο χρόνια από τώρα μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στη Basket League».

Διαβάστε ακόμη...