Οι πρωταθλητές του 85: Τι κάνουν σήμερα!

Από forza: Οι πρωταθλητές της σεζόν 1984-85, πότε και πως ντύθηκαν στα ασπρόμαυρα και τι κάνουν σήμερα στη ζωή τους.
Πηγή: forza
Οι πρωταθλητές του 85: Τι κάνουν σήμερα!

O ΠΑΟΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 1985 υπό τη διοίκηση του Πέτρου Καλαφάτη, ωστόσο οι επιλογές των παικτών –όπως και του προπονητή- το καλοκαίρι που προηγήθηκε, ήταν του Γιώργου Παντελάκη.

Πριν, μάλιστα, την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Βάλτερ Σκότσικ (14 Ιουνίου 1984), είχε ήδη κλείσει και την πρώτη μεταγραφή, αφού στις 2 Ιουνίου ανακοίνωσε την απόκτηση του Ράντε Πάπριτσα από τη Ζελέζνιτσαρ αντί του συνολικού ποσού των 19,5 εκ. δρχ. Σήμερα ο Πάπριτσα είναι προπονητής στην ακαδημία Μπέμπηδες Ιωνίας.

Η θερινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνονταν στις 15 Ιουλίου 1984 και τρεις ημέρες νωρίτερα ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιβάν Γιούρισιτς από τον Ερυθρό Αστέρα αντί 15,3 εκ. δρχ.

Μία και μόνο μεταγραφή έγινε το καλοκαίρι του 1981. Κι αυτή ήταν ο Τάκης Παντέλης του Απόλλωνα Αθηνών, που είχε αποζημιωθεί με επτά εκ. δραχμές. Σήμερα ο Παντέλης ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αθήνα.

Ο Νίκος Αλαβάντας ανδρώθηκε στον ΠΑΟΚ, αφού αναδείχτηκε από τις ομάδες τσικό του Δικεφάλου. Όλα τα τελευταία χρόνια ζει στην Αλεξανδρούπολη, όπου ασχολήθηκε με εργολαβίες οικοδομών, διατηρώντας και καφενείο στο λιμάνι της πόλης του Έβρου.

Αλλά ακόμη ένας Θρακιώτης παίκτης, ο Χάρης Μπανιώτης, αναδείχτηκε από τη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ. Σήμερα, διατηρεί κατάστημα ΟΠΑΠ στην Κομοτηνή.

Στο γκρουπ των πρωταθλητών του 1985, που εξέλιξαν το ταλέντο τους στα τσικό του ΠΑΟΚ, συγκαταλέγεται κι ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης, που τα τελευταία χρόνια ανήκει στο δυναμικό της ακαδημίας του Δικεφάλου. Όπως κι ο Γιώργος Κωστίκος, ο οποίος, το καλοκαίρι του 1977 ήταν περιζήτητος, αν και μόλις 19 χρόνων. Ο Παντελάκης τον ήθελε διακαώς στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να ανεβάσει ούτε δεκάρα την προσφορά των έξι εκ. δραχμών προς τον Πιερικό. Τις διαπραγματεύσεις είχε αναλάβει ο τότε γενικός αρχηγός Νίκος Βεζυρτζής, ο οποίος... παράκουσε τον Παντελάκη, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της ομάδας της Κατερίνης (δεν έπεφτε κάτω από τα 6,5 εκ. δρχ).

Το καλοκαίρι του 1979, στην αυγή της εποχής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ κατέβαλλε στην ΑΕ Πυλαίας το ποσό του ενός εκ. δραχμών, προκειμένου ν΄ αποκτήσει τον Απόστολο Τσουρέλα. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, όντας εργολάβος.

Ο πρώτος -στην ιστορία του ΠΑΟΚ -παίκτης, που αποκτήθηκε στα μισά της σεζόν, ήταν ο Γιάννης Ψαρράς το Δεκέμβριο του 1981, προερχόμενος από την ομάδα της Παναχαϊκής. Εδώ και 16 χρόνια διατηρεί στην Πάτρα την ακαδημία ποδοσφαίρου «Αχαϊκός».

Ο Αριστείδης Καρασαββίδης θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν πολύ τυχερό. Το καλοκαίρι του 1984, ο τότε 19χρονος παίκτης (η απόκτηση του από τον Αετό Σκύδρας είχε στοιχίσει σχεδόν 2,5 εκ. δρχ.), συνδύασε την πρώτη σεζόν του ως επαγγελματίας με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στο Μόναχο.

Μεταγραφικό απόκτημα από τη Νάουσα αποτέλεσε, το καλοκαίρι του 1978, ο Θωμάς Σίγγας. Σήμερα ζει στη Νάουσα και ασχολείται με αγροτικές καλλιέργειες και με επιχείρηση διατροφής.

Το καλοκαίρι του 1979 εντάχθηκε στο ρόστερ ο Βασίλης Βασιλάκος, απόκτημα από τον Αλμυρό Βόλου αντί 1, 4 εκ. δρχ. Σήμερα εργάζεται στο δήμο Πανοράματος.

Θρακιώτες στην καταγωγή οι Αλαβάντας και Μπανιώτης, κατάφεραν ν' αναδειχτούν από τη δεύτερη ομάδα του Δικεφάλου και να πρωταγωνιστήσουν στη σεζόν του πρωταθλήματος

ΟΙ ΑΣΗΜΟΙ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ.... ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Ενίσχυση από την περιφέρεια

Η πιο σημαντική μεταγραφική κίνηση το καλοκαίρι του 1980 ήταν η απόκτηση του Χρήστου Δημόπουλου από τον Παναιτωλικό αντί του ποσού των 5,4 εκ. δραχμών. Σήμερα είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΣ Ηλείας, διατηρώντας παράλληλα ακαδημία ποδοσφαίρου στον Πύργο.

Το καλοκαίρι του 1982 ο Γιώργος Σκαρτάδος ντύθηκε στα ασπρόμαυρα αντί του ποσού των 8 εκ. δραχμών, που κατέληξε στα ταμεία της Ρόδου. Προπονητής σε ομάδες υποδομών, συνεργάστηκε παλιότερα και με τις ακαδημίες του Ολυμπιακού.

Δύο ημιεπαγγελματίες αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 1983. Ο πρώτος ήταν ο 20χρονος Κώστας Μαλιούφας, που αγωνίζονταν στον Άρη Παλαίφυτου Γιαννιτσών (σήμερα ανήκει στο τμήμα σκάουτινγκ του Δικεφάλου). Ο δεύτερος ήταν ο 17χρονος Σωτήρης Μαυρομάτης, τον οποίο άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν ανακαλύψει στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Ο Νίκος Λιάκος είχε μπει στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 1984, ωστόσο η μεταγραφή του από τον ΠΑΣ Γιάννινα έγινε έξι μήνες αργότερα. Σήμερα είναι παράγοντας στο Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας, ομάδα στην οποία άρχισε την καριέρα του. Ο Λάκης Στεργιούδας εντάχθηκε στο ρόστερ το Δεκέμβριο του 1984, αφού νωρίτερα είχε λύσει τη συνεργασία του με την ΑΕΚ. Συνταξιούχος πλέον, ζει στην Πορταριά Χαλκιδικής, τον τόπο καταγωγής του

Άλλοι δύο παίκτες είχαν αποκτηθεί το Δεκέμβριο του 1984: ο Μπάμπης Σπανοσωτηρόπουλος από την Παναχαϊκή (σήμερα εργάζεται στις ακαδημίες της Πατρινής ομάδας) και ο Μιχάλης Ιορδανίδης από το Μακεδονικό (νυν ομοσπονδιακός προπονητής).

Τις ημέρες, που ο ΠΑΟΚ πανηγύριζε το πρωτάθλημα του 1976, ο Νίκος Βεζυρτζής ολοκλήρωνε στα Χανιά τη μεταγραφή του Γιάννη Δαμανάκη από την τοπική ομάδα. Ο βετεράνος χαφ, συνταξιούχος πλέον, ζει όλα τα τελευταία χρόνια στην πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης.

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

Ο πιο... προνομιούχος από όλους, βέβαια, είναι ο Κώστας Ιωσηφίδης, αφού είχε την τύχη να αποτελέσει παίκτη του ΠΑΟΚ και τις δύο χρονιές κατάκτησης του πρωταθλήματος (τη σεζόν 1984-85 κατέγραψε 17 συμμετοχές).

Διαβάστε ακόμη...