«Aπό τον ΠΑΟΚ εξαρτάται»

Aπό inpaok.com: Ο χρόνος γυρίζει 34 χρόνια πίσω, όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε για τελευταία φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. Φύλακας-άγγελος κάτω από τα δοκάρια του ήταν ο Τάκης Παντέλης, ένας Αθηναίος που εκείνη τη σεζόν (1984/85) καθιέρωσε στην 11άδα ο Βάλτερ Σκότσικ.
Πηγή: inpaok.com
«Aπό τον ΠΑΟΚ εξαρτάται»

Στα 63 του χρόνια πλέον, αλλά ακμαιότατος και... μάχιμος ως προπονητής τερματοφυλάκων, ο Τάκης Παντέλης θυμάται τις μέρες εκείνες, συγκρίνει τις εποχές και παραθέτει την άποψή του για το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής (3/2) ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Θεωρεί ότι οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος έχουν το «πάνω χέρι» και μάλιστα εκτιμά ότι οι παίκτες του Λουτσέσκου «... δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα»!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο παλιός γκολκίπερ του Απόλλωνα, του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελλάδας αναφέρθηκε στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ:

«Είναι ένα κλασικό ντέρμπι βορράς-νότος. Αυτή τη στιγμή προπορεύεται ο ΠΑΟΚ, αλλά η ΑΕΚ δείχνει σε καλή κατάσταση. Έχει φοβερό δέσιμο ο ΠΑΟΚ, δεν θα δώσει το δικαίωμα στην ΑΕΚ να υπερισχύσει. Θα γίνει δυνατό ματς, ντέρμπι και το βλέπω να... τσουλάει στο «Χ». Η ΑΕΚ θέλει να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι, αλλά ο ΠΑΟΚ στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο ΟΑΚΑ.

Γενικά θεωρώ ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον ΠΑΟΚ. Σε τι κατάσταση θα βρεθεί και πώς θα μπει μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Φέτος δεν μας δείχνει αυτό που έδειχνε πέρσι. Φέτος παίρνει αποτελέσματα χωρίς να παίζει την καλή περσινή μπάλα. Είναι πιο ώριμος».

Με τη διαφορά στο +8 από τον δεύτερο Ολυμπιακό και στο +14 από την απερχόμενη πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Παντέλης διευκρινίζει, όμως, ότι το ντέρμπι των «Δικεφάλων» δεν αποτελεί το απόλυτο κριτήριο:

«Όλα θα κριθούν στο ματς με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Κι αυτός από παιχνίδι σε παιχνίδι ανεβαίνει. Αλλά και εναντίον του Ολυμπιακού, ισχύει το ίδιο που είπα και για την ΑΕΚ. Τα πάντα εξαρτώνται από τον ΠΑΟΚ και μόνο από δικά του λάθη μπορεί να χάσει τον τίτλο».

Παράλληλα, συμφωνεί με την άποψη ότι τα πιο αποφασιστικά ματς δεν κρίνονται στην τακτική, αλλά «... στην ψυχολογία και την προσωπικότητα των ποδοσφαιριστών. Εναντίον του Ολυμπιακού, τον Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ είχα κάνει τα καλύτερα ματς στην καριέρα μου. Αυτά σου δίνουν ώθηση. Εκεί φαίνεται ο παίκτης. Για όλους τους παίκτες, το ντέρμπι είναι κάτι που ζητούν, που νιώθουν».

Ασφαλώς ο ρόλος του προπονητή παραμένει σημαντικός, αλλά περισσότερο στον τομέα της ψυχολογίας. Ο Τάκης Παντέλης παρέθεσε και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια:

«Στα μεγάλα ματς, ο προπονητής παίζει ρόλο στην ψυχολογία του παίκτη. Αν τον βλέπει σκεπτικό, προβληματισμένο, άντε γεια! Δεν παίρνει ψυχολογία ο παίκτης. Πρέπει να φανεί ψύχραιμος και ώριμος, να τους ανεβάζει. Από όλους τους προπονητές που είχα συνεργαστεί, το είχα συναντήσει μόνο με τον συγχωρεμένο τον Παναγούλια. Και με τη Βραζιλία να έπαιζες, σε έκανε να πιστεύεις ότι μπορείς να μπεις μέσα και να κερδίζεις. Θυμάμαι ένα ματς με την εθνική το 1981 εναντίον της Ιταλίας που πήρε το Μουντιάλ το επόμενο καλοκαίρι. Είμαστε στα αποδυτήρια και μου λέει «μικρέ, είσαι ο καλύτερος. Και δέκα γκολ να φας, εγώ θα φταίω, εσύ είσαι ο καλύτερος»! Μετά πώς να μην παίξεις. Εκεί φαίνεται ο προπονητής». Το ματς εκείνο έγινε το Νοέμβριο του 1981 για τους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας. Η εθνική μας πήρε ισοπαλία 1-1 από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου, με τον Ντίνο Κούη να ισοφαρίζει στο 87΄ το γκολ του Μπρούνο Κόντι.

Αναφερόμενος στην εικόνα των δύο ομάδων και το σημείο-κλειδί του αγώνα της Κυριακής (3/2, 19:30), ο παλαίμαχος γκολκίπερ υπογράμμισε:

«Το βάρος θα πέσει στο κέντρο. Άρα θα πρωταγωνιστήσουν παίκτες της μεσαίας γραμμής. Αν ο ΠΑΟΚ αποδείξει την υπεροπλία του, θα πάρει και το ματς. Αν πάρεις το κέντρο, δεν αφήνεις τον άλλον να πλησιάσει. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος χωρίς τον Πρίγιοβιτς. Μπαίνουν περισσότερα γκολ, σκοράρουν κι άλλοι. Τώρα παίζουν σαν ομάδα, όχι για έναν παίκτη. Είναι καλύτερα τώρα.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Όλες οι ομάδες κάνουν «κοιλιά» στην απόδοσή τους και η ΑΕΚ έτυχε να την κάνει γύρω στο Νοέμβριο. Με προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει «κοιλιά» ακόμα. Ωστόσο, είναι αποτελεσματικός και με τεράστιο βάθος. Όποιον και να βάλει μέσα ο Λουτσέσκου, δεν φαίνεται η διαφορά».

Αλλάζουν οι εποχές, ο κόσμος εξελίσσεται και οι διαφορές ανάμεσα στους πρωταθλητές του 1985 και τους επίδοξους του 2018, είναι μεγάλες.

«Η διαφορά μας ήταν το ελληνικό στοιχείο. Βέβαια, όλοι έτσι παίζουν πλέον, αλλά αυτό το σύστημα καταστρέφει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θυμάμαι από εκείνη την ομάδα, υπήρχαν 6-7 που στελέχωναν την εθνική Ελλάδας. Σίγουρα οι ξένοι του ΠΑΟΚ είναι καλοί, αλλά υπάρχουν και Έλληνες που μπορούν να προσφέρουν. Επίσης σήμερα, και ειδικά στον σύλλογο αυτόν, οι παίκτες έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα. Βρέθηκε ένας άνθρωπος, χάρη στον οποίο πληρώνονται και με το παραπάνω».

Για το τέλος και ως ιστορική αναφορά, ο Παντέλης δεν συγκρίνει ούτε τη δική του πρωταθλήτρια, ούτε τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, με την ασυναγώνιστη ομάδα του 1976. Την ομάδα του Κούδα, του Σαράφη, του Γκουερίνο, του Κερμανίδη και των άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών που έγραψαν το όνομά τους στη Χρυσή Βίβλο του συλλόγου:

«Θέλω να τονίσω ότι μέχρι σήμερα, η καλύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ δεν ήμασταν ούτε εμείς, ούτε η φετινή. Ήταν η πρωταθλήτρια του 1976. Αυτούς τους παικταράδες δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Εκείνη η φουρνιά ήταν η καλύτερη».

Διαβάστε ακόμη...