Προορισμός "Αλ Ιτιχάντ"!

Από novasports.gr: Η Αλ Ιτιχάντ, η "Ένωση" όπως μεταφράζεται στα ελληνικά είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Σαουδικής Αραβίας, αφού ιδρύθηκε το 1927. Είναι μάλιστα αρχαιότερος και από το ίδιο το ενοποιημένο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι περιοχές Χετζάζ και Νεζντ ενώθηκαν το 1932.
Πηγή: novasports.gr
Προορισμός "Αλ Ιτιχάντ"!

Η ομάδα από την Τζέντα κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο το 1933 και ήταν το κύπελλο Νισάν Ναζέρ. Μάλιστα ήταν η πρώτη αθλητική διοργάνωση υπό τη σκέπη του βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σαούντ.

Η πρώτη επιτυχία στο επίσημο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ήρθε το 1982, για να ακολουθήσουν ακόμα επτά τίτλοι! Μεγάλη της αντίπαλος είναι παραδοσιακά η Αλ Χιλάλ, η οποία εδρεύει στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της χώρας.

Η περίοδος ακμής του συλλόγου ήταν τη δεκαετία του 1990 ως και τα μέσα εκείνης του 2000. Τότε κατέκτησε το ασιατικό κύπελλο κυπελλούχων το 1999, αλλά και δύο φορές το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, το 2004 και 2005. Απόγειο της επιτυχίας του συλλόγου ήταν η συμμετοχή στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων του 2005!

Ο δρόμος του... πετρελαίου.

Ο κατάλογος των ποδοσφαιριστών οι οποίοι έφτιαξαν όνομα στον προηγμένο ποδοσφαιρκό κόσμο και στη συνέχεια επέλεξαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Αλ Ιτιχάντ είναι μακρύς. Ο Μπεμπέτο είναι ίσως το πιο λαμπρό αστέρι που έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας από την Τζέντα. Ο Βραζιλιάνος έκλεισε την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία το 2002, με μόλις πέντε συμμετοχές και ένα γκολ.

Μεγάλα ονόματα που έχουν φορέσει τη φανέλα της Αλ Ιτιχάντ είναι και οι Σουλέι Μουντάρι, Ντιντιέ Για Κόναν, Τιτί Καμαρά, ενώ τον χορό των μεγάλων μετακινήσεων ξεκίνησε το 1999 ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι! Αμέσως μετά το πέρας της συνεργασίας του με τη Μίλαν, υπέγραψε συμβόλαιο σε ηλικία 36 ετών με την Αλ Ιτιχάντ, όμως πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 15 παιχνίδια, χωρίς μάλιστα να πετύχει γκολ.

Οι... Έλληνες της Αλ Ιτιχάντ

Εκτός από τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στην Αλ Ιτιχάντ. Ο Λουτσιάν Σαναμαρτεάν, ο οποίος από το 2003 ως το 2007 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό έκανε ένα πέρασμα από την Αλ Ιτιχάντ το 2015-2016 με έξι γκολ σε 31 ματς.

Ο Ζαουάντ Ζαϊρί πριν έρθει στην Ελλάδα για λογαριαμσό του Ολυμπιακού, είχε αγωνιστεί στην Αλ Ιτιχάντ το 2006 ως δανεικός από τη Σοσό. Ο Μαροκινός είχε οκτώ γκολ σε 24 ματς!

Πριν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ το 2008, ο Μοχάμεντ Καλόν είχε δοκιμάσει την τύχη του στην Τζέντα, ως δανεικός από τη Μονακό. Ο επιθετικός από τη Σιέρα Λεόνε είχε δώδεκα γκολ σε 26 παιχνίδια.

Ο Μανουέλ Ντα Κόστα ο οποίος τη διετία 2015-2017 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό αποτελεί νέο απόκτημα της ομάδας, μετά το μικρό του πέρασμα από την Τουρκία και την Μπασακσεχίρ.

Ο πρώην μέσος του ΠΑΟΚ (2015-2017) Γκάρι Ρόντρίγκες, θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Ιτιχάντ, μετά από πέρασμα μιάμισης σεζόν στη Γαλατάσαραϊ.

"Έλληνας" φυσικά θεωρείται και ο Αλιόσα Ασάνοβιτς, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του ως βοηθός του Σλάβεν Μπίλιτς από τη φετινή σεζόν. Ο Κροάτης αγωνίστηκε από το 1998 ως το 2000 στον Παναθηναϊκό.

Στον πάγκο της Αλ Ιτιχάντ έχει κάτσει και ο Πάουλο Κάμπος το 1998, σχεδόν μια δεκαετία μετά την έλευση του στην Ελλάδα για να αναλάβει τις τύχες του νεοφώτιστου Αστέρα Τρίπολης (2007-2008).

Εκείνοι που τους έμαθαν την αλφαβήτα!

Αρκετοί είναι οι προπονητές οι οποίοι μετά από θητεία σε Ευρώπη ή Λατινική Αμερική επέλεξαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αλ Ιτιχάντ, εισαγάγωντας προτώγνωρα στοιχεια στο ποδόσφαιρο της χώρας. Πρώτος Ευρωπαίος προπονητής του συλλόγου ήταν ο Ντίτμαρ Κράμερ το 1977, αμέσως μετά τη θητεία του σε Μπάγερν Μονάχου και Άϊντραχτ Φρανκφούρτης. Μάλιστα ο Γερμανός τεχνικός τη σεζόν 1981-1982 εργάστηκε στη χώρα μας στο τιμόνι του Άρη.

Τα προπονητικά ονόματα που έχουν κρατήσει στο τιμόνι της Αλ Ιτιχάντ και ξεχωρίζουν είναι οι Βαλντερέι Λουξεμπούργκο, Άνχελ Ιορντανέσκου, Βαχίντ Χαλίλοτζιτς και Λάζλο Μπόλονι.

To μεταγραφικό ρεκόρ!

Η Αλ Ιτιχάντ μέχρι και το ξεκίνημα της περασμένης σεζόν βρισκόταν στην πέμπτη θέση της λίστας με τις πιο ακριβές μεταγραφές στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα το 2012 είχε αποκτήσει από τη Βάσκο ντα Γκάμα τον Ντιέγκο Σόουζα έναντι 8,2 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο ο Βραζιλιάνος επιθετικός να δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Διαβάστε ακόμη...