Όταν ο Γκεστράνιους «σφυρίζει» ελληνικές ομάδες

Από sdna.gr: Το SDNA απαντά στις πρώτες ερωτήσεις των Ελλήνων φιλάθλων για τον Ματίας Γκεστράνιους. Πόσες κόκκινες και πόσα πέναλτι δίνει ανά παιχνίδι; Τι έχει γραφτεί στα ελληνικά media για τον Φινλανδό;
Πηγή: sdna.gr
Όταν ο Γκεστράνιους «σφυρίζει» ελληνικές ομάδες

Ο Ματίας Γκεστράνιους αναμένεται να απασχολήσει άπαντες τις επόμενες μέρες, μιας και ορίστηκε από την ΚΕΔ για να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας την Κυριακή (23/09).

Μετά λοιπόν από τον τελικό Κυπέλλου πριν λίγους μήνες, την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, ξένος διαιτητής θα διευθύνει κάποιο παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, αυτό είχε να συμβεί από τις 18 Ιουνίου του 1975, όταν ο Τζιανφράνκο Μενεγκάλι ήταν ο «άρχων» μιας αναμέτρησης ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Το SDNA έψαξε και βρήκε όσα πρέπει να ξέρετε για τον Μάτιας Γκρεστάνιους και το τι έκανε με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ όταν τους «πέτυχε» σε αναμετρήσεις για το Γιουροπα Λιγκ και πως αντιμετωπίστηκε από τα ελληνικά media.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά:
ΑΕΚ - Ριέκα 2-2

Η ΑΕΚ λοιπόν στην αναμέτρηση αυτή ήρθε ισόπαλη με 2-2 με την Ριέκα στο ΟΑΚΑ στις 23 Νοεμβρίου του 2017. Η «Ένωση» βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα και να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην φάση των νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο Γκεστράνιους «μοίρασε» 5 κίτρινες με τις 4 να είναι εις βάρος της Ριέκα.

Παρόλα αυτά τα ελληνικά media είχαν αρκετά παράπονα για την διαιτησία του. Ο λόγος ήταν πως αρνήθηκε να δώσει πέναλτι σε αντικανονικό μαρκάρισμα στον Αραούχο ενώ άφησε το σκληρό παιχνίδι τον Κροατών ατιμώρητο.

Πέρα από τα υπόλοιπα site το SDNA έκανε την δική του κριτική γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Ματίας Γκεστράνιους έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν είναι... διαιτητής έδρας, αφού δεν «έδωσε» στην ΑΕΚ ούτε σφύριγμα. Παράλληλα απέδειξε ότι δεν είναι διαιτητής που σφυρίζει εύκολα γενικά, κάτι που οι παίκτες της Ένωσης άργησαν να το καταλάβουν και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Κροάτες, που... έριξαν κάποιο ξύλο. Το γκολ του Αραούχο σωστά ακυρώθηκε, όμως θα μπορούσε ο Αργεντινός να έχει κερδίσει πέναλτι στο 37', καθώς ο Ελέζ τον βρήκε χαμηλά στο πόδι λίγο αφότου είχε τσιμπήσει τη μπάλα».

Ντόρτμουντ - ΠΑΟΚ 0-1

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε την Ντόρτμουντ στην Γερμανία, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Διαιτητής της αναμέτρησης ο «εξεταζόμενος» Ματίας Γκρεστάνιους. Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να φύγει μ' ένα σπουδαίο διπλό από την Γερμανία με τα ελληνικά media να είναι άκρως ικανοποιημένα από την διαιτησία του. Τα ελληνικά Μέσα τόνιζαν ότι ο διαιτητής πέρασε απαρατήρητος ενώ επισήμαναν ότι άφηνε το παιχνίδι να συνεχιστεί δίνοντας την ευκαιρία στις δύο ομάδες να παίξουν ωραίο ποδόσφαιρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έβγαλε μόλις δύο κίτρινες στην αναμέτρηση.

Ας δούμε τώρα όμως και την κριτική του Sdna.gr:

«Εξαιρετική η διαιτησία του Ματίας Γκεστράνιους. Ο Φινλανδός ήταν αλάθητος, άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί και δεν επηρέασε καθόλου τον ρυθμό του αγώνα».

ΠΑΟΚ - Ντιναμό Μίσνκ 6-1

Στην πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2014-15 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε την Ντιναμό Μινσκ, με διαιτητή τον Ματίας Γκεστράνιους. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε μία εύκολη νίκη με 6-1 την 18η Σεπτεμβρίου του 2014.

Ο Φινλανδός διαιτητής αντιμετωπίστηκε για άλλη μία φορά από τα ελληνικά media με άκρως θετικά σχόλια , καθώς όπως τονίστηκε πέρασε απαρατήρητος ενώ η κόκκινη που έδωσε (μετά από δεύτερη κίτρινη) ήταν πάρα πολύ σωστή.

Αλκμαάρ - ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

Ο ΠΑΣ Γιάννινα καλούταν να αντιμετωπίσει την Άλκμααρ εκτός έδρας στην πρώτη αναμέτρηση για τον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ΠΑΣ παρότι στάθηκε καλά την 28η Ιουλίου του 2016 ηττήθηκε με 1-0 από την ολλανδική ομάδα.
Τα ελληνικά media αλλά και το Sdna.gr δεν είδε κάτι μεμπτό στην διαιτησία του Γκεστράνιους, ο οποίος μοίρασε συνολικά 4 κίτρινες, οι 3 εκ των οποίων ήταν εις βάρος του ΠΑΣ.

Το ταμείο με τις... κάρτες
Ο Ματίας Γκεστράνιους είναι διαιτητής 1ης κατηγορίας της Ουέφα από το 2011. Έχει σφυρίξει συνολικά 55 διεθνή παιχνίδια. Σ' αυτά λοιπόν τα στατιστικά του δείχνουν ότι δίνει 1 πέναλτι και 1 κόκκινη ανά τρία παιχνίδια περίπου. Όσον αφορά τις κίτρινες δίνει περίπου 4 ανά παιχνίδι όχι και λίγες θα μπορούσαμε να πούμε.
Ο Ματίας Γκεστράνιους φαίνεται διαιτητής που αφήνει το παιχνίδι να παιχτεί αλλά δεν σηκώνει όμως και... πολλά πολλά.

Διαβάστε ακόμη...