Από τον Έτο σε Αζεβέδο και Μολέδο

Από thessports.gr:Ο Μάρσιο Αζεβέδο και ο Ροντρίγκο Μολέδο αποτελούν δύο ακόμη κρίκους στην αλυσίδα εκείνων των παικτών, που ντύθηκαν στα ασπρόμαυρα, αφού σε προγενέστερο χρόνο είχαν τεθεί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκά παιχνίδια.
Πηγή: thessports.gr
Από τον Έτο σε Αζεβέδο και Μολέδο

Και οι δύο Βραζιλιάνοι είχαν αγωνιστεί το καλοκαίρι του 2013 εναντίον του Δικεφάλου με τη φανέλα της Μέταλιστ και στα δύο παιχνίδια για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ουκρανοί είχαν πάρει αρχικά την πρόκριση (νίκησαν στην άδεια Τούμπα με 2-0, ενώ η ρεβάνς έληξε με 1-1), ακολούθησε όμως η τιμωρία τους από την ΟΥΕΦΑ για παλαιότερη υπόθεση σε παιχνίδι του ουκρανικού πρωταθλήματος με την Καρπάτι κι έτσι το εισιτήριο για τη συμμετοχή στα πλέι οφ της διοργάνωσης κατέληξε στους «ασπρόμαυρους». Ασφαλώς τότε ο Αζεβέδο, που έχει ήδη υπογράψει, αλλά και ο Μολέδο, που είναι καθ' οδόν, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι τεσσεράμισι χρόνια μετά θα επέστρεφαν στην Τούμπα για να ενισχύσουν τον ΠΑΟΚ.

Ο Μίροσλαβ Στοχ είχε συμμετοχή στον αγώνα ρεβάνς για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ τον Αύγουστο του 2010 (Φενερμπαχτσέ-ΠΑΟΚ 1-1) και τρία χρόνια αποκτήθηκε ως δανεικός από την τουρκική ομάδα. Στην Τούμπα κατέγραψε μια γεμάτη χρόνια, έχοντας συνολικά 46 συμμετοχές και δέκα γκολ. Για τον Σλοβάκο μεσοεπιθετικό ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Αλ Αϊν (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και Μπούρσασπορ, μέχρι που το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για τη Σλάβια.

Ο Μάαρτεν Μάρτενς αποτέλεσε μια από τις ηχηρές μεταγραφικές αποτυχίες των τελευταίων χρόνων. Αντίπαλος του ΠΑΟΚ με την Αλκμααρ στο 1-1 επί ολλανδικού εδάφους (σεζόν 2013-14), έφθασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2014, παραμένοντας μόλις για ένα χρόνο (24 συμμετοχές, τρία γκολ). Και μετά από ένα σύντομο διάστημα δανεισμού στη Σερκλ Μπριζ, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 31 ετών.

O Μπίμπρας Νάτχο ήξερε από ΠΑΟΚ, όταν συμφωνούσε με τον Δικέφαλο τον Ιανουάριο του 2014. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε ενισχύσει τη Ρούμπιν Καζάν και στα δύο παιχνίδια (2-2, 1-1) για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ισραηλινός χαφ κατέγραψε σε πέντε μήνες 20 συμμετοχές και τρία γκολ, μέχρι που το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στη Ρωσία για να αγωνιστεί στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου και συνεχίζει.

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με τη Ρούμπιν ήταν και ο Κρίστιαν Νομπόα. Ο μέσος από το Εκουαδόρ αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014-2015, έχοντας 17 συμμετοχές και δύο γκολ. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία για να φορέσει τη φανέλα της Ροστόφ, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι ανήκει στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Η κλήρωση του Αυγούστου του 2011 για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ έφερε στο δρόμο του ΠΑΟΚ την Καρπάτι Λβιβ. Και στο πρώτο ματς της Τούμπας (2-0) ο Λούκας συστήθηκε στους ανθρώπους του Δικεφάλου, που δύο χρόνια αργότερα τον έντυσαν στα ασπρόμαυρα. Με τον ΠΑΟΚ είχε γεμάτη σεζόν (50 συμμετοχές, 11 γκολ), αλλά γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν, αφού διακαής επιθυμία του ήταν να παίξει στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Και στην ισπανική ομάδα αγωνίζεται και φέτος, όντας δανεικός από την Άρσεναλ.

Για ένα χρόνο παρέμεινε κάτοικος Τούμπας κι ο Ραζβάν Ρατς. Ο Ρουμάνος μπακ είχε 39 συμμετοχές και τρία γκολ τη σεζόν 2014-15 (στα μέσα της περιόδου είχε επεκτείνει το συμβόλαιο του), ήρθε σε ρήξη όμως το επόμενο καλοκαίρι με τον Ιγκόρ Τούντορ και αποχώρησε με προορισμό την Ισπανία. Και παρά τα 36 του χρόνια συνεχίζει στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Πότε είχε τεθεί αντίπαλος του ΠΑΟΚ; Τη σεζόν 2005-06, όταν συμμετείχε στην εντός έδρας νίκη της Σαχτάρ Ντόνετσκ με 1-0 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Σύντομη αποδείχτηκε η θητεία στα ασπρόμαυρα και για τον Έρικ Σάμπο. Ο Σλοβάκος χαφ είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στα παιχνίδια με τη Σπάρτακ Τρνάβα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ το καλοκαίρι του 2015 και στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν την απόκτηση του από τη σλοβακική ομάδα. Με τον Δικέφαλο έπαιξε σε 24 παιχνίδια (τρία γκολ) και τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αγωνίζεται δανεικός στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

ΑΡΑΟΥΧΟ ΕΤΟ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ...ΔΙΔΑΞΑΣ

Η αρχή έγινε πριν επτά χρόνια

Τον δρόμο για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία παικτών άνοιξε τον Ιανουάριο του 2011 ένας συμπατριώτης του Αζεβέδο, που ήταν επίσης πλάγιος αμυντικός.

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον αγώνα του Ζάγκρεμπ για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (σεζόν 2010-11) ήταν ο Αραούχο Έτο. Ο Βραζιλιάνος μπακ μετρούσε συνολικά πεντέμισι χρόνια θητείας στην ομάδα της Ντιναμό και έναν μήνα μετά έφθανε στη Θεσσαλονίκη για να ντυθεί στα ασπρόμαυρα. Ο Έτο παρέμεινε στον Δικέφαλο για δυόμισι χρόνια έχοντας 69 συμμετοχές και πέντε ασίστ, μέχρι που το καλοκαίρι του 2013 μετακόμισε στο Αζερμπαϊτζάν για χάρη της ομάδας του Μπακού. Και εκεί τερμάτισε την καριέρα του.

Τελευταίος στη λίστα είναι ο Nτοριάν Λεβέκ. Ο Γάλλος αμυντικός είχε τεθεί αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με την Γκιγκάμπ (2-0, 1-2) της περιόδου 2014-15. Και η αδυναμία του να βοηθήσει τον Δικέφαλο έφερε τον Αζεβέδο στην Τούμπα...

Χωρίς τέλος οι δανεισμοί για Νέτσιντ

Στους 32 της διοργάνωσης του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2010-11 η ομάδα του Μάκη Χάβου είχε βρει απέναντι της την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Τόμας Νέτσιντ έδωσε τη νίκη στους Ρώσους στο πρώτο ματς της Τούμπας και το καλοκαίρι του 2013 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όντας δανεικός για έξι μήνες. Ο Τσέχος φορ μόλις είχε επιστρέψει σε δράση μετά από σοβαρό τραυματισμό και σε 19 συμμετοχές με τον Δικέφαλο σκόραρε δύο φόρες. Ακολούθησαν οι δανεισμοί του σε Σλάβια Πράγας και Τσβόλε, μέχρι που το καλοκαίρι του 2015 η Μπούρσασπορ τον έκανε δικό της παίκτη. Ούτε όμως στο πρωτάθλημα της Τουρκίας κατάφερε να στεριώσει, με αποτέλεσμα την τρέχουσα σεζόν να αγωνίζεται και πάλι δανεικός στη Σλάβια, συμπαίκτης του Στοχ (πέρσι είχε παραχωρηθεί στη Λέγκια Βαρσοβίας).

Στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ, όταν είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, ανήκε κι ο Σέκου Ολίσε. Ο Λιβεριανός, όμως, δεν είχε τεθεί αντίπαλος του Δικεφάλου, όντας τραυματίας εκείνη τη χρονική περίοδο.

Ο Εγιάλ Γκολάσα είχε τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, όταν είχαν υποδεχθεί τη Μακάμπι Χάιφα (3-2) για τους ομίλους της σεζόν 2013-14. Ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες τους, αφού στα δύο χρόνια θητείας του στην Τούμπα δεν άφησε κανένα στίγμα. Πλέον ανήκει στο δυναμικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Διαβάστε ακόμη...