Ένα φιλικό που δε θυμάται κανείς ...

Τον Αύγουστο του 1997, ο ΠΑΟΚ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, μετά την τιμωρία του για τα επεισόδια με την Παρί και σαν σήμερα έδωσε ένα φιλικό παιχνίδι στην τελική φάση της προετοιμασίας.
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Ένα φιλικό που δε θυμάται κανείς ...

Ήταν 4/8/1997 όταν υποδέχτηκε στην Τούμπα (μόλις 2.555 τα εισιτήρια), την ομάδα Γιόμο Κόσμος της Νότιας Αφρικής, σε ένα φιλικό παιχνίδι που είμαστε βέβαιοι πως ελάχιστοι θυμούνται (ίσως και κανείς!). Ήταν η ομάδα από την οποία λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαμε πάρει τον Άντριου Ραμπούτλα και στο πλαίσιο αυτής της μεταγραφής, έγινε το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς η Γιόμο Κόσμος ήταν η ομάδα του κεντρικού αμυντικού που έμελλε να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε επίσημο ματς, μόνο για 59' λεπτά (συν οι συμμετοχές του σε ορισμένα φιλικά)!!

Ο Δικέφαλος παρουσία του ... "κατασκόπου" προπονητή της Σπάρτακ Τρνάβα, δεν κρύφτηκε, αλλά σαν πραγματικό πολυβόλο φιλοδώρησε την αφρικανική ομάδα με πέντε τέρματα, βάζοντας στον Ντούσαν Γκάλις (τεχνικός της Σπάρτακ) τον προβληματισμό!  

Το σκορ άνοιξε μόλις στο 2' ο Μαραγκός, για να έρθει στο 30' ο Πάρις Ζουμπούλης μετά από ωραία συνεργασία των Ολιβάρες, Νάγκμπε και Κομίνχες να γράψει το 2-0. Ο τελευταίος σημείωσε τα δύο επόμενα γκολ του ΠΑΟΚ στο 70' και στο 75' για να κλείσει τον χορό των γκολ ο Χατζηζήσης στο 76', μετά από ωραία ασίστ του Γιώργου Τουρσουνίδη.

Αυτό ήταν το προτελευταίο παιχνίδι του ΠΑΟΚ πριν την αναμέτρηση με την Σπάρτακ, καθώς ακολούθησε αυτό με τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας, δύο μέρες αργότερα στη Μηχανιώνα (4-2 με Τουρσουνίδη, Φρατζέσκο, Σιδηρόπουλο, Ζουμπούλη)...

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Αργυρίου, Νάγκμπε (46' Ζαφειρίου), Ολιβάρες, Ραμπούτλα (46' Τσιόπουλος), Κολομοπύρδας (71' Πολατσίδης), Βελής (46' Τουρσουνίδης), Ζαγοράκης (7' Χατζηζήσης), Φρατζέσκος (75' Νικολάου), Κομίνχες, Μαραγκός (46' Σιδηρόπουλος), Ζουμπούλης (60' Καφές)  

Αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα ειπώθηκαν μετά το τέλος του παιχιδιού: 

Άγγελος Αναστασιάδης: "Παίξαμε με μια ομάδα που δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε λάθος επιλογές κυρίως στις πάσες, στην επανάληψη όμως πήγαμε καλύτερα γιατί παίξαμε απλά. Βάλαμε την μπάλα κάτω και πετύχαμε τα γκολ. Δεν είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε όμως ότι θα γίνουμε σύντομα. Ο σχεδιασμός μας δεν είναι μόνο για το παιχνίδι του ΟΥΕΦΑ, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε και για το πρωτάθλημα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε τραυματισμούς σε αυτήν τη φάση, αλλά από την άλλη το αρνητικό είναι ότι δεν έχουμε επικοινωνία με την Τεχεράνη και τους παίκτες μας που συμμετέχουν στην Εθνική Ενόπλων. Έχω πληροφορίες ότι η Σπάρτακ είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά ενδέχεται το Σάββατο να μην πάω να τη δω αν και θέλω..."

Νίκος Κολομπούρδας: "Μας μένει μια εβδομάδα ακόμη μέχρι το παιχνίδι με την Σπάρτακ Τρνάβα και πιστεύω μέχρι τότε να βρούμε τον ρυθμό μας. Θέλουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι και με τη βοήθεια των φιλάθλων μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε με καλούς παίκτες και το μόνο που χρειάζεται είναι να δέσουμε σαν σύνολο"

Ντούσαν Γκάλις (τεχνικός της Σπάρτακ): "Δεν μπορώ να πω πόσο καλός είναι ο ΠΑΟΚ ή όχι γιατί ήταν ένα φιλικό παιχνίδι! Ο αγώνας δε βοήθησε να δω τον βαθμό της δύναμης του ΠΑΟΚ. Σίγουρα όμως έχει καλούς παίκτες και δείχνει ότι παλεύει. Στα μεταξύ μας παιχνίδια θα είναι καλύτερος γιατί θα έχει και τον κόσμο του. Μου άρεσαν οι Φρατζέσκος και Μαραγκός. Θεωρώ κρίσιμο το πρώτο ματς και θα έρθουμε για να πάρουμε σκορ που θα μας δίνει ελπίδες πρόκρισης. Δεν ξέρω αν είναι πλεονέκτημα που η ρεβάνς γίνεται στην έδρα μας, θα φανεί"

Και μια κι ο λόγος πιο πάνω για τον Άντριου Ραμπούτλα: Μετά το ματς με την Σπάρτακ, πήγε στην  πατρίδα του για να παίξει με την εθνική ομάδας και παθαίνει ρήξη χιαστών! Παρέμεινε εκτός δράσης για μήνες, και κάπου εκεί τελείωσε και η καριέρα του στον «Δικέφαλο». Δεν ξανάπαιξε σε κανένα αγώνα του και επέστρεψε πίσω στη χώρα του, όπου και συνέχισε την καριέρα του!

Πριν έρθει στην Ελλάδα αγωνίστηκε στην Ντ' Άλμπερτον Κάλις και στις Ραμπάλι Μπλάκπουλ, Γιόμο Κόσμος. Όταν λύθηκε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ, επέστρεψε στη Γιόμο Κόσμος, όπου αγωνίστηκε ως το 2006, όταν και σταμάτησε, καταγράφοντας όμως πάνω από 200 συμμετοχές!

Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας Νοτίου Αφρικής 19 φορές, σκοράροντας μάλιστα και ένα τέρμα. Ο Ραμπούτλα έγινε θέμα το 2007, όταν σαν προπονητής της Γιόμο Κόσμος η ομάδα του κατηγορήθηκε για ... βουντού (!!!) κατά τη διάρκεια παιχνιδιών της!

Ήταν ο πρώτος παίκτης από τη Νότιο Αφρική που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ακολούθησαν οι Γκλεν Σάλμον και Μπράις Μουν.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...