Ο χάρτης του νέου ΠΑΟΚ

Από sport24.gr : Μπορεί στον ΠΑΟΚ να άνοιξε ξαφνικά θέμα προπονητή, όμως ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν ήδη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό και το Sport24.gr αναλύει τις επικείμενες αλλαγές στο ρόστερ του Δικεφάλου και ποιοι παίκτες είναι πιθανό να φέρουν χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ.
Πηγή: sport24.gr
Ο χάρτης του νέου ΠΑΟΚ

Παρότι όλα οδηγούσαν σε μία τελείως διαφορετική εξέλιξη, ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε, ούτε αυτό το καλοκαίρι, να βγάλει από την ατζέντα των βασικών θεμάτων του το θέμα του προπονητή.

Η απρόσμενη (τόσο βάσει της κατάστασης που υπήρχε πριν το παιχνίδι, όσο και βάσει της εξέλιξής του) ήττα από τον Παναθηναϊκό "άνοιξε" θέμα αποχώρησης του Βλάνταν Ίβιτς από τον πάγκο της ομάδας και απέδειξε ότι υπήρχαν προβλήματα στη συνεργασία του Σέρβου τεχνικού με τον Δικέφαλο που βγήκαν τώρα στην επιφάνεια.

Ο προγραμματισμός ενόψει της νέας περιόδου "πάγωσε" μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θέμα του προπονητή, φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ.

Αν δεν συνεχίσει τελικά ο Βλάνταν Ίβιτς (σενάριο που συγκεντρώνει συντριπτικά τις περισσότερες πιθανότητες), Ιβάν Σαββίδης και Λούμπος Μίχελ έχουν σκοπό να κλείσουν άμεσα το θέμα καταλήγοντας στον διάδοχό του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τι θα συμβεί τελικά με τον Σέρβο τεχνικό δεν αλλάζει το γενικό πόρισμα με το κλείσιμο της σεζόν: ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει έναν βασικό κορμό 14-15 παικτών και δεν χρειάζεται να γκρεμίσει και να χτίσει ξανά από την αρχή, όπως έκανε κάθε καλοκαίρι μέχρι τώρα στην εποχή Σαββίδη.

Ο Λούμπος Μίχελ και οι συνεργάτες του στο τμήμα σκάουτινγκ της ΠΑΕ έχουν κάνει πολύ σοβαρή προεργασία έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλάνου ενίσχυσης για τη νέα σεζόν πριν αρχίσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας στις αρχές Ιουλίου (για μία ακόμη φορά στην Ολλανδία).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ

Δεν το ανακοίνωσε απλά ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά το "φώναξε" όσο πιο εμφατικά μπορούσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό. "Είδατε ότι ο τερματοφύλακας ήταν το λάθος"!

Ο Ζέλικο Μπρκιτς δεν έχει καμία τύχη να παραμείνει στην Τούμπα, παρότι έχει δύο ακόμη χρόνια συμβόλαιο. Ο υψηλόσωμος Σέρβος τερματοφύλακας απογοήτευσε και ο Λούμπος Μίχελ θα τον καλέσει σύντομα να αρχίσουν τις συζητήσεις για τη λύση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Θεωρητικά στη λίστα των σίγουρα αποχωρούντων θα έπρεπε να είναι ο Δημήτρης Χατζηισαΐας. Ο Βλάνταν Ίβιτς τον είχε ξεγράψει από το πλάνο του και αυτό φάνηκε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Στο πρώτο μισό έκανε προπονήσεις με τους επίσης "κομμένους" Σκόνδρα και Τζιόλη και στο δεύτερο (όταν οι άλλοι δύο και ο Τζαβέλλας, που είχε προστεθεί στην... παρέα, αποχώρησαν), επέστρεψε στην πρώτη ομάδα μόνο για προπονήσεις.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο δανεισμός του στο εξωτερικό (η δική του επιθυμία) ή στον Πανιώνιο που ψάχνει διακαώς την επιστροφή του, όμως, η έλευση ενός νέου κόουτς μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Τον δρόμο του δανεισμού αναμένεται να βαδίσει και ο Χάρης Χαρίσης (πάντα με τον αστερίσκο της παραμονής του Ίβιτς). Ο 22άχρονος μέσος έκανε 18 συμμετοχές με μόλις 1079 λεπτά συμμετοχής, γεγονός που του έχει "γεννήσει"... τάσεις φυγής στο εξωτερικό.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα και κάμποσες ομάδες τον θέλουν εντός συνόρων. Ο Έργκους Κάτσε αποτελεί μία πιο πολύπλοκη περίπτωση. Ο Ίβιτς τον χρησιμοποίησε σε 9 ματς μετά την επιστροφή του από τη Βιτόρια Πλζεν και έδειξε ότι θα τον ήθελε ως μία εναλλακτική λύση και για του χρόνου.

Η οπτική γωνία όμως από την οποία βλέπει ο 24χρονος μέσος το όλο θέμα τον φέρνει στην πόρτα της εξόδου. Είτε με δανεισμό, είτε με πώληση, ο Αλβανός χαφ θα ψάξει αλλού πρωταγωνιστικό ρόλο για να διατηρήσει θέση και στην Εθνική ομάδα της χώρας του.

Το μεγαλύτερο, ίσως, ερωτηματικό στον σχεδιασμό του νέου ΠΑΟΚ είναι ο Στέφανος Αθανασιάδης. Μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, έχει ήδη χάσει τη θέση του βασικού φορ από τον Πρίγιοβιτς και οι πληροφορίες τον θέλουν να ψάχνει νέο σταθμό στην καριέρα του. Θα προτιμήσουμε να τον βάλουμε εδώ και όχι στους παραμένοντες.

ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΕΣ

Ποιοι όμως θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της ομάδας τη νέα σεζόν; Ας τους δούμε ανά θέση:

Τερματοφύλακες: Ο Παναγιώτης Γλύκος προέρχεται από την καλύτερη σεζόν του (πήρε και τον τίτλο του MVP από κόσμο και συμπαίκτες), έκανε επέκταση του συμβολαίου του ως το 2019, ωστόσο υπέστη τον σοβαρότερο τραυματισμό της καριέρας του και μπήκε στα πιτς για μερικούς μήνες. Ο νεαρός Μάριος Σιαμπάνης έχει κερδίσει τον τίτλο του σούπερ ταλέντου, πήρε το βάπτισμα του πυρός και τη νέα σεζόν προβλέπεται να αρχίσει να γίνεται πιο ενεργός, αφού ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει πολλά πάνω του.

Αμυντικοί: Ο Χοσέ Κρέσπο πήρε τον τίτλο του πιο αξιόπιστου στόπερ φέτος, αν και λόγω των πολλών συμμετοχών (49), στο φινάλε της σεζόν έμεινε από δυνάμεις. Πάει στην επόμενη με την ταμπέλα του βασικού. Φερνάντο Βαρέλα. Ο ΠΑΟΚ έδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για να τον αποκτήσει και παρότι έγραψε 39 συμμετοχές δεν έπεισε ότι τα άξιζε. Θα έχει δεύτερη ευκαιρία και το ευχάριστο είναι ότι έχει πλέον απαλλαγεί από το πρόβλημα με τους κοιλιακούς που έφερε "προίκα" από τη Ρουμανία.

Ο Στέλιος Μαλεζάς έχει βρει τον ρόλο του, εκφράζει το DNA του ΠΑΟΚ στα αποδυτήρια της ομάδας και είτε παίζει πολύ, είτε λίγο, θα είναι χρήσιμος για κάθε προπονητή. Ο Λέο Μάτος ήταν από τις πιο ποιοτικές προσθήκες στον ΠΑΟΚ που είδαμε. Μπακ με επιθετικές αρετές, σημείωσε και 7 γκολ. Το μόνο που ζητούν οι άνθρωποι της ομάδας από αυτόν είναι να γίνει πιο ήρεμος για να αποφεύγει τις πολλές κάρτες. Ο Μαρίν Λέοβατς ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του σε σχέση με τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του.

Ο Στέλιος Κίτσιου απέδειξε, ειδικά προς το τέλος της σεζόν, ότι είναι πάντα χρήσιμη μονάδα και πολυεργαλείο.Ο Αχιλλέας Πούγγουρας, στα πλέι οφ που πήρε ευκαιρίες, δημιούργησε την αίσθηση ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερες από τις 7 συμμετοχές με τις οποίες, τελικά, έκλεισε τη σεζόν. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναγιώτη Δεληγιαννίδη (με μόλις 4 ματς) που μοιάζει σαν να βρήκε τη θέση που έψαχνε ως αριστερός μπακ. Και για τους δύο νεαρούς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δανεισμού.

Μέσοι: Ο Χοσέ Κάνιας πήρε τον ρόλο του βασικού κόφτη της ομάδας και το ζητούμενο είναι αν τη νέα σεζόν μπορεί να δείξει και οργανωτικές αρετές. Ο Γκόικο Τσίμιροτ ήταν ο εγκέφαλος στη μεσαία γραμμή με αχίλλειο πτέρνα το "μηδέν ασίστ, μηδέν γκολ". Στα 25 του, διεθνής με τη Βοσνία, έχει μεγαλώσει τις απαιτήσεις. Ο Εβγέν Σάχοβ σκόρπισε χαμόγελα με την παρουσία του και τα 8 γκολ που σημείωσε και είναι από τις μεταγραφές που πιστώνεται ο Μίχελ.

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ άρχισε τη σεζόν με δόσεις ποιότητας, ο Ίβιτς, μέχρι ένα σημείο δεν είχε πειστεί για το αν μπορεί να είναι βασικός και τελικά κατέληξε να είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης στον δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου και δεύτερος MVP πίσω από τον Γλύκο. Ο Δημήτρης Πέλκας θα μπορούσε να μπει και στους επιθετικούς, αφού το καλύτερό του στη σεζόν ήταν ο τρόπος που λειτουργούσε ως δεύτερος φορ. Απέδειξε ότι είναι ο πιο ταλαντούχος Έλληνας του ΠΑΟΚ, πλέον όμως το ζητούμενο είναι να γίνει σημείο αναφοράς στην ομάδα.

Ο Αμρ Ουάρντα πήγε τον Γενάρη στην Τούμπα και η παρουσία του χαρακτηρίστηκε από τρομερή αστάθεια. Υπήρχαν στιγμές που ενθουσίαζε και άλλες που απογοήτευε. Πρέπει να γίνει πιο συνεπής στο τακτικό κομμάτι και να ανεβάσει τα επίπεδα συγκέντρωσης στο παιχνίδι του.

Επιθετικοί: Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ήρθε φουριόζος τον Γενάρη και παρότι έμεινε 40 μέρες εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω του τραυματισμού του στην κλείδα πρόλαβε να γίνει ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ με 10 γκολ, κάνοντας πολλούς να υποστηρίξουν την άποψη ότι αν έπαιζε από την αρχή της σεζόν, ο Δικέφαλος θα μπορούσε να είχε πάρει τον τίτλο.

Ο Ευθύμης Κουλούρης έκανε 32 συμμετοχές, πέτυχε 6 γκολ, η χρονιά είναι θετική για εκείνον. Οι απαιτήσεις, όμως, από εδώ και πέρα μεγαλώνουν. Ο Τζάλμα Κάμπος τα έκανε όλα καλά εκτός από το να σκοράρει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Είναι συνεπής τακτικά, προσφέρει στον ΠΑΟΚ πολλές κερδισμένες μονομαχίες.

Ο Πέντρο Ενρίκε έβαλε σίγουρα το στίγμα του στους λίγους μήνες που έπαιξε στον ΠΑΟΚ. Ξεδίπλωσε με εμφατικό τρόπο όλα τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού του. Ο Βραζιλιάνος θέλει δουλειά στην ψυχολογία του και στον ΠΑΟΚ το ξέρουν πολύ καλά.

Ο Γιάννης Μυστακίδης επιβεβαίωσε και φέτος ότι είναι ένας πολύ καλός επιθετικός με ικανότητα στο σκοράρισμα, στάθηκε όμως κι αυτός άτυχος με τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο. Κατά συνέπεια, το ζητούμενο στην περίπτωσή του είναι, πρώτα απ' όλα, να πατήσει γερά στα πόδια του.

Φυσικά, υπάρχει και ο Δημήτρης Λημνιός, πρώτο μεταγραφικό απόκτημα, που είχε ήδη αρχίσει προπονήσεις με τον ΠΑΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό θα τον βοηθήσει να εγκλιματιστεί γρήγορα.

Θα πρέπει, ακόμη, να επισημάνουμε ότι στο ρόστερ του νέου ΠΑΟΚ μπορεί να έχουν θέση και ορισμένα παιδιά από την Κ20, όπως ο εξτρέμ Νικόλας Ματθαίου, καλύτερος Κύπριος στους U19, που φέτος ήταν μέσα σε όλες τις αποστολές των αγώνων του Κυπέλλου.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι δανεικοί της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε φέτος να μην έχει κανέναν στο ρόστερ του, παράλληλα όμως να δώσει ουκ ολίγους σε άλλες ομάδες. Ας αρχίσουμε με αυτούς που έχουν πιθανότητες να παραμείνουν του χρόνου στην ομάδα Πρώτος στη λίστα ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης που μετά τον σοβαρό τραυματισμό του έκανε μία καλή σεζόν στην Ομόνοια (20 συμμετοχές) και έδειξε στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ότι μπορούν να ποντάρουν στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.

Ελπίδες επιστροφής συγκεντρώνει και ο Νίκος Μελίσσας που ήταν ο βασικός τερματοφύλακας στη Σπάρτη (26 συμμετοχές) και τα πήγε αρκετά καλά. Ο εξάμηνος δανεισμός του Τάσου Δημητριάδη στην σλοβακική Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε είχε θετικό πρόσημο (14 συμμετοχές, 2 γκολ) και δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο ρόστερ του νέου ΠΑΟΚ. Ευκαιρία, ίσως πάρει και ο Γιώργος Κάκκο που έκανε 28 ματς και 5 γκολ στον Πανσερραϊκό.

Ερωτηματικό αποτελούν οι περιπτώσεις του Νίκου Κοροβέση με 7 συμμετοχές στα Γιάννινα και του Δημήτρη Γιαννούλη που έκανε 9 συμμετοχές με την Ανόρθωση. Ο Λάζαρος Λάμπρου θα συνεχίσει δανεικός στον Πανιώνιο, ο Φακούντο Περέιρα έχει 12 συμμετοχές και 2 γκολ με την Κολόν Σάντα Φε και μάλλον ψάχνει οριστική μεταγραφή εκεί, ενώ ο Έρικ Σάμπο θα συνεχίσει και του χρόνου δανεικός στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ που έβαλε και οψιόν αγοράς στη συμφωνία με τον ΠΑΟΚ.

Για τον Ζάιρο υπάρχουν πολλές προτάσεις από Ελλάδα, αλλά ο Μίχελ ψάχνει ομάδα στο εξωτερικό για να τον στείλει δανεικό στο εξωτερικό. Ο Τέρι Άντονις θα έρθει στην Ελλάδα να κάνει ραντεβού με τον Σλοβάκο μην τυχόν βρεθεί ομάδα να συνεχίσει το ευρωπαϊκό όνειρό του, ενώ υπάρχει και ένα γκρουπ νεαρών που είτε θα δοθούν εκ νέου δανεικοί, είτε θα λυθούν τα συμβόλαιά τους.

Σ' αυτό συμπεριλαμβάνονται οι: Πόζογλου, Κιόσε, Κούστα, Τσελεπίδης, Κτιστόπουλος, Παναγιωτίδης, Πατράλης, Παντεκίδης, Τοπαλίδης, Μπατάεφ, Ραγκέλοφ, Τσολακίδης, Βασίλη Παπαδόπουλος.

ΠΙΘΑΝΗ ΠΩΛΗΣΗ

Επιβεβαιώθηκε πολύ πρόσφατα με τα σενάρια περί πρότασης από τη Βέρντερ με 5 εκατ. ευρώ (δεν προκύπτει, πάντως, κάτι τέτοιο από τον ΠΑΟΚ) ότι ο πρώτος υποψήφιος για να φύγει αυτό το καλοκαίρι από την Τούμπα είναι ο Γκόικο Τσίμιροτ. Ο ΠΑΟΚ θα τον δώσει και με σαφώς λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ.

Ένα όνομα που, επίσης, θα "παίξει" πολύ στο κεφάλαιο πωλήσεις είναι του Μαρίν Λέοβατς (ήδη στον ατζέντη του-και ενδεχομένως και στον ΠΑΟΚ-έχουν γίνει διάφορες κρούσεις) και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μίχελ άρχισε τις αναζητήσεις του για μεταγραφές από την συγκεκριμένη θέση και έχει σταντ-μπάι τον Ντοριάν Λεβέκ.

Με τις δηλώσεις του Λέο Μάτος στο Sport24.gr αποδεικνύεται ότι κάτι τρέχει με τη Γαλατάσαραϊ, οπότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα και για τον Βραζιλιάνο. Πρόταση ίσως έρθει για Έργκους Κάτσε και Χάρη Χαρίση, όπως και για τον Κλάους, κανείς, όμως δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα σε μία μεταγραφική περίοδο.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Τερματοφύλακας είναι ο πιο άμεσος, χρονικά, στόχος. Το είπε ο ίδιος ο Σαββίδης μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Το ρεπορτάζ του Sport24.gr, μάλιστα, αναφέρει ότι ο εκλεκτός έχει ήδη βρεθεί και ο Λούμπος Μίχελ έχει συμφωνήσει μαζί του. Δεν αποκλείεται, όμως, ο ΠΑΟΚ να κινηθεί και για δεύτερο τερματοφύλακα.

Από 'κει και πέρα, έχουν γίνει συζητήσεις για να αποκτηθεί ένας στόπερ πρώτης γραμμής με προδιαγραφές να γίνει ο ηγέτες στα μετόπισθεν. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει ήδη και για αριστερό οπισθοφύλακα. Για την ακρίβεια, έχει ήδη έναν κλεισμένο, τον Ντοριάν Λεβέκ, όμως υπάρχουν πολλοί ενδοιασμοί για το αν είναι ο κατάλληλος για την ομάδα της νέας σεζόν, αφού πέρυσι στη Γκινγκάμπ είχε μόλις 4 συμμετοχές.

Η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται και με πιθανή πώληση του Μαρίν Λέοβατς. Θεωρείται βέβαιο ότι στη λίστα περίοπτη θέση έχει και ένας κεντρικός μέσος που θα γίνει βασικό κομμάτι της ραχοκοκαλιάς της ομάδας. Το αγωνιστικό στυλ του Εντόι της Ανζέ "φωτογραφίζει" αυτό που ψάχνει ο ΠΑΟΚ. Θα είναι ο Σενεγαλέζος ο εκλεκτός ή κάποιος άλλος; Θα φανεί, μάλλον, σύντομα. Δεν αποκλείεται να πάει και για δεύτερο χαφ ο Δικέφαλος. Θα εξαρτηθεί από το αν πουληθεί ο Τσίμιροτ.

Ακόμη, στην Τούμπα δεν κρύβουν ότι ψάχνουν και έναν επιθετικό με ικανότητα να παίζει είτε ως δεύτερος φορ πίσω από τον Πρίγιοβιτς, είτε ακόμη και ως εξτρέμ. Και υπάρχει προβληματισμός για το αν χρειάζεται ένας ακόμη ακραίος.

Τέλος, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και έκτακτες ανάγκες που μπορεί να δημιουργηθούν. Αν, για παράδειγμα, προχωρήσει το ενδιαφέρον της Γαλατασαράι για τον Λέο Μάτος.

Συνοψίζοντας, το μότο του ΠΑΟΚ στις μεταγραφές είναι "όχι ποσότητα, λίγες και ποιοτικές κινήσεις" και μ' αυτό θα κριθεί στο τέλος του καλοκαιριού για το τι "ψάρεψε" στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη...