Κουτσιανικούλης και Κάμπορα θυμούνται το «ντέρμπι του Σπάθα»

Από sdna.gr : Ήταν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που έμεινε στην ιστορία ως το «ντέρμπι του Σπάθα». Εφτά χρόνια μετά, δύο από τους πρωταγωνιστές του, ο Βασίλης Κουτσιανικούλης του ΠΑΟΚ και ο Χαβιέ Κάμπορα του Άρη εξιστορούν στο SDNA τις αναμνήσεις τους από εκείνο το... αλλιώτικο βράδυ.
Πηγή: sdna.gr
Κουτσιανικούλης και Κάμπορα θυμούνται το «ντέρμπι του Σπάθα»

Πέρασαν επτά χρόνια από το πιο ιστορικό clasico της Θεσσαλονίκης των τελευταίων ετών. Το περίφημο "ντέρμπι του Σπάθα", κατά τους φίλους του ΠΑΟΚ, καθώς ο Πειραιώτης ρέφερι δεν ανέβηκε με ιδιαίτερα... φιλικές προς τον Δικέφαλο διαθέσεις για το ντέρμπι με τον Άρη του 2010.

Παιχνίδι για την 26η αγωνιστική της Superleague, με τους "ασπρόμαυρους" να βρίσκονται μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και να διεκδικούν με τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά αξιώσεις -εδώ και πολλά χρόνια- το πρωτάθλημα. Ο τίτλος ωστόσο για τον ΠΑΟΚ περνούσε από το "σπίτι" του μισητού του "συμπολίτη", αλλά η ήττα με 2-0, έβαλε ουσιαστικά "ταφόπλακα" στα όνειρά του.

Το SDNA εντόπισε στο Ροζάριο τον μεγάλο πρωταγωνιστή εκείνης της αναμέτρησης, τον Αργεντινό άσο Χαβιέ Κάμπορα που είχε σκοράρει τα δύο -εκπληκτικά- γκολ του Άρη, αλλά κι έναν από τους παίκτες του Δικεφάλου που είχαν πατήσει χορτάρι στο "Βικελίδης", περνώντας ως αλλαγή στα μισά του β' μέρους στη θέση του Πάμπλο Γκαρσία, τον Βασίλη Κουτσιανικούλη και κάνουν... flash back στο ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ με ατάκες που θα συζητηθούν. Ο ΠΑΟΚ των... παικταράδων και το σκυλί που ονομάστηκε "Άρης"!

«Ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι για τον ΠΑΟΚ, τόσο φυσικά λόγω του αντιπάλου, όσο και για την προσπάθειά μας να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Μας είχε παίξει πολύ κόντρα η διαιτησία. Θυμάμαι ότι από το 1ο λεπτό είχε δεχτεί κάρτα ο Πάμπλο Γκαρσία. Όταν ο διαιτητής κάνει κάτι τέτοιο στον παίκτη που... κόβει και ράβει μέσα στο γήπεδο, καταλαβαίνεις πολλά πράγματα. Ήταν ξεκάθαρα επιθετική η διαιτησία», ανέφερε αρχικά ο -νυν- μεσοεπιθετικός της Λάρισας που και πρόσθεσε:

«Θυμάμαι ότι λέγαμε τότε πως "πάμε να πάρουμε τη τη νίκη σε αυτό το παιχνίδι και μετά ο τίτλος είναι δικός μας". Το πιστεύαμε πάρα πολύ. Αλλά κι εμείς πάντως δεν μπήκαμε όπως έπρεπε. Υπήρχε γενικά πολύ άγχος στην ομάδα καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και ίσως μας επηρέασε κι αυτό...».

«Είχε παικταράδες ο ΠΑΟΚ»!
«Ο ΠΑΟΚ εκείνης της σεζόν είχε τρομερή ομάδα. Πάμπλο Γκαρσία, Κοντρέρας, Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς. Παικταράδες, τι να λέμε τώρα. Και φυσικά έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Φερνάντο Σάντος. Ήταν μία ομάδα φτιαγμένη για τίτλο, κέρδιζε έστω και με μισό μηδέν. Καμία σχέση με τις ομάδες του σήμερα, όχι μόνο ο ΠΑΟΚ, αλλά και οι υπόλοιποι. Η μέρα με τη νύχτα... Η ήττα ωστόσο από τον Άρη μας επηρέασε πάρα πολύ. Αν είχαμε νικήσει σε αυτό το ματς, δεν υπήρχε περίπτωση να μην παίρναμε το πρωτάθλημα, ούτε βέβαια στη συνέχεια να χάναμε από την ΑΕΚ στην Τούμπα. Μας επηρέασε όλους. Ήταν μεγάλο το βάρος, πάρα πολύ δύσκολη εκείνη η εβδομάδα».

Ενώ συγκρίνοντας εκείνη την ομάδα με τα σημερινά δεδομένα: «Θα ήταν σίγουρα φαβορί για το πρωτάθλημα. Ξαναλέω ότι τους παίκτες εκείνους, δεν τους συναντάς εύκολα σήμερα, σε καμία ομάδα. Πήγαινε βρες τους, οπουδήποτε! Μόνο στον Ολυμπιακό, που έχει έναν Ντομίνγκες κι αυτόν δεν τον βάζει... Μετά τον Δεκέμβριο πάντως ο ΠΑΟΚ έκανε καλές κινήσεις κι έδειξε πολύ διαφορετικό πρόσωπο φέτος, έπαιξε αναμφίβολα το καλύτερο ποδόσφαιρο. Αν είχε αυτούς τους παίκτες από την αρχή της σεζόν, θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα...».

Κάμπορα: «Το καλύτερο παιχνίδι μου με τον Άρη, μια χαρά η διαιτησία»
Όσο για τον μεγάλο πρωταγωνιστή εκείνου του ντέρμπι; O Χαβιέ Κάμπορα έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, παρ' ό,τι όμως έχει περάσει μία επταετία από εκείνο το παιχνίδι, δεν θα μπορούσε να ξεχάσει όσα συνέβησαν. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως θυμόταν ακόμη και το ποιοι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν αποβληθεί, όπως βέβαια και τα δύο εκπληκτικά γκολ που πέτυχε, από τα συνολικά 17 εκείνης της σεζόν με τη φανέλα του Άρη.

Από το μακρινό Ροζάριο, ο Αργεντινός... ξεσκόνισε για λίγο τα ελληνικά που θυμόταν και μοιράστηκε μαζί μας ορισμένες στιγμές από το περίφημο ντέρμπι του 2010.

«Ηταν το καλύτερο παιχνίδι μου με τη φανέλα του Άρη και σίγουρα ένα από τα καλύτερα της καριέρας μου. Θυμάμαι ότι είχα χάσει και πέναλτι στο ξεκίνημα του αγώνα. Στη συνέχεια όμως πέτυχα δύο δύσκολα γκολ και φτάσαμε σε μία πολύ μεγάλη νίκη. Για τον κόσμο, για την ομάδα για όλους. Και οι δύο είχαμε πολύ καλές ομάδες τότε, με εξαιρετικούς παίκτες...», μας είπε αρχικά ο 37χρονος σήμερα Κάμπορα.

Όταν του... θυμίσαμε τις φωνές του ΠΑΟΚ για τη διαιτησία, ο Αργεντινός ήταν ξεκάθαρος πως: «Ηταν μία χαρά η διαιτησία σε εκείνο το παιχνίδι, κανονική. Δεν θυμάμαι να είχε γίνει απολύτως τίποτα. Είχαν αποβληθεί προς το τέλος οι Σνάουτσνερ και Βιεϊρίνια, αλλά ήταν ένα ματς με δυνατές μονομαχίες, πολλά φάουλ, κλασικό ντέρμπι. Ήμασταν όμως καλύτεροι και κερδίσαμε δίκαια».

Συνεχίζοντας ο παλαίμαχος άσος των "κιτρίνων" ανέφερε ότι: «Ο Άρης κι ο κόσμος του παραμένουν πάντα μέσα στην καρδιά μου, τους αγαπώ. Να ξέρετε ότι και τον σκύλο μου τον φωνάζω Άρη. Συνεχίζω να παρακολουθώ την πορεία της ομάδας, διαβάζω συχνά πώς τα πάει και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα βρίσκεται στη Superleague».

Όσο για το τι του λείπει από την Ελλάδα; «Τι μου λείπει; Όλα μου λείπουν! Από τον φρέντο καπουτσίνο... "λίγο γλυκό" (σ.σ. έτσι ακριβώς το ανέφερε), μέχρι τους φίλους μου -μιλάω ακόμα με τον Μαραγκό, τον Βεργώνη, αλλά κι άλλους παίκτες- τον κόσμο, τα πάντα. Η οικογένειά μου (σ.σ. έχει αγοράκια 9 και 6 ετών κι ένα κορίτσι 3 ετών) περνούσε πολύ όμορφα. Ξέρετε οι Αργεντινοί με τους Έλληνες έχουμε πολλά κοινά πράγματα, η θρησκεία, η ιδιοσυγκρασία, οι συνήθειες. Είχα έρθει πριν μερικούς μήνες για διακοπές, έκατσα 2 εβδομάδες στη Σαντορίνη, μία εβδομάδα στη Βέροια και μία στη Θεσσαλονίκη».

 

Διαβάστε ακόμη...