«Nα μην γίνει ο ΠΑΟΚ η Ιφιγένεια!»

Από inpaok.com: Αποτελεί έναν από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να μιλήσουν για τα όσα συμβαίνουν, αυτή τη στιγμή στον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού διετέλεσε πρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ τη δεκαετία του '90 και παράγοντας του Ερασιτέχνη.
Πηγή: inpaok.com
«Nα μην γίνει ο ΠΑΟΚ η Ιφιγένεια!»

Ο λόγος για τον Γιώργο Καλύβα, ο οποίος με συνέντευξή του στον INPAOK τοποθετήθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις, θέτοντας κάποιους πολύ σημαντικούς παράγοντες για τη στάση του Δικεφάλου και το «πόλεμο», που έχει ανοίξει με σκοπό την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος.

Διαβάστε, αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ:

Η αρχική του τοποθέτηση για τα γεγονότα του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, που αποτέλεσαν την αφορμή για τις μετέπειτα εξελίξεις: «Τα όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό άνοιξαν, στην ουσία, τον «ασκό του Αιόλου» και πυροδότησαν τις εξελίξεις. Είδαμε έναν διαιτητή, ο οποίος, λίγες αγωνιστικές νωρίτερα, είχε διακόψει το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ενώ δεν έπραξε το ίδιο στο αντίστοιχο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, παρά το γεγονός ότι του δόθηκαν αφορμές, πριν την οριστική διακοπή. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι μέχρι το 87' δεν υπήρχαν αντιδράσεις από την πλευρά του κόσμου, όταν όμως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα ο κ. Παπάς δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία με το άλλο παιχνίδι, που διαιτήτευσε. Μου έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε πάση θυσία να τελειώσει το ματς και μάλιστα υπέρ του Ολυμπιακού! Το πέναλτι, που δεν δόθηκε, ήταν καταφανέστατο κι αυτό μου δημιουργεί απορίες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους. Ο κόσμος διέκοψε τον αγώνα, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και της συσσωρευμένης έντασης από άλλα γεγονότα. Δεν επικροτώ την αντίδραση του, αλλά την καταλαβαίνω».

Για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη στάση του ΠΑΟΚ: «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ν' αλλάξει η παγιωμένη κατάσταση και με την εποπτεία της πολιτείας να βρουν λύση. Έχω τις αμφιβολίες μου για το πόσο επιθυμούν όλοι αυτή την κάθαρση, αλλά από τη στιγμή, που υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των τριών από τους τέσσερις ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, μπορούν να θέσουν και τον τέταρτο προ των ευθυνών του. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και θέλει ψάξιμο και σύνεση για να μην γίνει ο ΠΑΟΚ η «Ιφιγένεια» του συστήματος. Να μη θυσιαστεί και την πληρώσει αυτός, παίρνοντας όλο το βάρος και την ευθύνη πάνω του, γιατί δεν υπάρχει προς το παρόν πλάνο και κανόνες για την επόμενη μέρα».

Για τη διακοπή του κυπέλλου και το τι μέλλει γενέσθαι από' δω και στο εξής: «Δε συμφωνώ με τη διακοπή μόνο του κυπέλλου γιατί δεν δίνεις έτσι λύση στο πρόβλημα. Ή διακόπτεις όλες τις διοργανώσεις, αν πιστεύεις ότι η σήψη έχει φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο, ή περιμένεις να τελειώσουν και λαμβάνεις μέτρα στο τέλος. Έχω μια αισιοδοξία, γιατί βλέπω ότι αυτοί, που επενδύουν το έχουν πάρει στα σοβαρά. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις της Πολιτείας, όμως, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, γι΄αυτό και θα πρέπει να υπάρξει αυτοκάθαρση, μόνο έτσι θα δοθεί οριστική λύση».

Για το αν έχει ζήσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν: «Και παλαιότερα είχαν γίνει κάποια πράγματα, αλλά δεν υπήρχαν άλλοι δυνατοί οικονομικοί παράγοντες και «βασίλευε» μόνο ένας. Τώρα υπάρχουν τέσσερις και η εξυγίανση πρέπει να γίνει εκ των έσω. Αυτοί μπορούν να βρουν λύση όχι, όμως, με τους τρόπους του παρελθόντος και χωρίς να αποκλειστεί κανείς».

«Δεν με απασχολεί η φετινή χρονιά...»

Για τις πολλές αλλαγές σε όλα τα πόστα στην ΠΑΕ και το διαρκές «χτίσιμο» από το μηδέν σε κάθε αγωνιστική περίοδο: «Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δώσει λύση στο βασικότερο πρόβλημα του ΠΑΟΚ, που ήταν το οικονομικό, βγάζοντάς τον στην «ξαστεριά». Θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω κι «ευεργέτη», κινδυνεύει, όμως, με λάθος αποφάσεις να εισπράξει το αντίθετο. Όσον αφορά την αλλαγή προπονητή δεν με απασχολεί, όπως ούτε και η έξοδος στο Europa League. Με απασχολεί ο ΠΑΟΚ να παγιωθεί στους δύο πρώτους του πρωταθλήματος, να είναι σίγουρα δεύτερος και να παλεύει, κάθε χρόνο για την πρωτιά, γιατί έχει την υποδομή να το κάνει, όπως κι ο Ολυμπιακός, που έχει επένδυση κι αυτός πολλά χρήματα. Αυτό που χρειάζεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι μια ουσιαστική αναδιοργάνωση για την επόμενη σεζόν, να μην γίνουν τα ίδια λάθη και να πάμε με τη λογική να «χτίσουμε», επί της ουσίας, όμως, και όχι στα λόγια...»

Για το αν του έχει γίνει κάποια προσέγγιση από τη διοίκηση της ΠΑΕ, έστω και συμβουλευτικού χαρακτήρα: «Έχω κάνει το πέρασμά μου από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ κι έχω μάθει να είμαι πρακτικός και να παίρνω αποφάσεις, τώρα όμως δεν θα πρέπει να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές, αλλά ο κ. Σαββίδης. Δεν μου έχει γίνει κάποια προσέγγιση αυτό το διάστημα, πάντως...»

Το μήνυμά του στον κόσμο του ΠΑΟΚ, που αισθάνεται απογοητευμένος απ' την κατάσταση στην ομάδα: «Ο κόσμος κατευθύνεται, εύκολα απογοητεύεται κι εύκολα «ξαναζεσταίνεται». Αυτή είναι η νοοτροπία του κι έτσι πρέπει να είναι, γιατί λειτουργεί με το συναίσθημα. Οι διοικούντες πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις, βάζοντας μπροστά τη λογική, ενώ ο κόσμος σκέφτεται με την καρδιά και δεν πρέπει να τον παρεξηγούμε γι΄αυτό. Οι παράγοντες είναι αυτοί, που πρέπει να σκέφτονται με το μυαλό. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να μην παρασυρθούμε σε ακραίες αποφάσεις γιατί δεν είμαστε μόνοι. Ακόμη κι η Πολιτεία δεν μπορεί να είναι μαζί μας, κόντρα στους υπόλοιπους. Πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και σύνεση για να μην κάνουμε κακό στην επένδυση του μεγαλομετόχου, ο οποίος θα υποστεί μεγάλη ζημιά από τα τελευταία γεγονότα της Τούμπας».

Διαβάστε ακόμη...