Ανασκόπηση α' γύρου (1ο μέρος)

Ο πρώτος γύρος τελείωσε και τον πιάνουμε από το λαιμό. H αναλυτική ανασκόπηση χωρίζεται σε τρία μέρη: Άμυνα, Κέντρο, Επίθεση και εν αρχή είναι η άμυνα .
Olivares
Ανασκόπηση α' γύρου (1ο μέρος)
Ο πρώτος γύρος τελείωσε και τον πιάνουμε από το λαιμό που είναι το καλύτερο κομμάτι καθώς περιμένουμε το γλυκάκι των μεταγραφών. H αναλυτική ανασκόπηση χωρίζεται σε τρία μέρη: Άμυνα, Κέντρο, Επίθεση και εν αρχή είναι η άμυνα .

Ο υγειονομικός έλεγχος των αμυντικών προϊόντων του καταστήματος στο πρώτο μέρος της ανασκόπησης.

Χαλκιάς: Πας να ξεκινήσεις από την πρώτη αγωνιστική με τον Πανιώνιο και ακούγεται η φωνή του Χάρρυ «Αυτή είναι η δεύτερη μεριά του δίσκου. Αν θέλετε να ακούσετε την ανασκόπηση από την αρχή βάλτε την από τη δεύτερη αγωνιστική που έγινε πριν την πρώτη». Από όπου και αν ξεκινήσεις όμως το σημαντικό είναι ότι αγωνίστηκε σε 13 ματς και δέχτηκε μόλις 6 τέρματα γεγονός που σημαίνει ότι δέχεται 0,46 γκολ ανά αγώνα, δηλαδή περίπου ένα γκολ ανά δύο ματς και αυτά είναι τα προσδοκώμενα ποσοστά για έναν βασικό τερματοφύλακα εθνικής ομάδας που θα αγωνιστεί στο μουντιάλ.

Αγωνίστηκε 1134 λεπτά στα οποία συμμετείχε σε 11 πλήρη 90λεπτα, ενώ την 8η με τον πετρελαιοφαρμακοκοτερικό τραυματίστηκε στο 76' και αντικαταστάθηκε, πράγμα που επανέλαβε την αμέσως επόμενη αγωνιστική απέναντι στην αντιπροσωπεία τετράτροχων του Upson όταν και αντικαταστάθηκε στο 68'. Αυτός ο τραυματισμός έγινε αιτία να χάσει άλλα δύο παιγνίδια και να επανέλθει στη θέση του τη δωδέκατη αγωνιστική από όπου και συνέχισε ως το τέλος. Το πιο σημαντικό είναι ότι κανένα από τα έξι γκολ που δέχτηκε δεν οφείλεται σε δική του γκέλα, ενώ σε όλα η όποια ευθύνη του είναι επιμερισμένη με κάποιον ή κάποιους άλλους. Το πρώτο και μοναδικό γκολ που δέχτηκε εκτός ΠΟΚ το απορρόφησε στην Τρίπολη μετά την κακή επιστροφή της μπάλας από τον Cirillo και στοίχισε στην ομάδα 2 βαθμούς σε έναν αγώνα που άξιζε να κερδίσει.

Στο καπάκι στο ματς με τον gay δέχτηκε αλλά δύο γκολ σε έναν αγώνα (σε ένα παθητικό τερμάτων που παρουσιάστηκε μόνο με τους αιώνιους) και μάλιστα με κεφαλιές από τη μικρή περιοχή. Και στις δύο φάσεις έχει κάποια ευθύνη, αλλά η μεγαλύτερη χρεώνεται στο δίδυμο pizza και calzone από τη Napoli που σερβιρίστηκε ως ντουέτο σέντερ-μπακ στο συγκεκριμένο παιγνίδι. Δέχτηκε αλλά δύο γκολ με τη ζέλα και ένα με το 44 τα οποία όλα ήταν περισσότερο αποτελέσματα εξαιρετικής προσπάθειας των αντιπάλων και λιγότερο αμυντικής δικής μας ολιγωρίας.

Είχε εξαιρετικές επεμβάσεις στο ματς με τον Πανιώνιο στο τετ-α-τετ με τον Μανιάτη, και στο ματς με τα Γιάννινα και πάλι στο ένας με έναν με τον οπαδό μας, αλλά και στο φάουλ του που έδιωξε ελαφρά στο δοκάρι. Έβγαλε άλλη μια καλή απόκρουση με την Ξάνθη σε κεφαλιά ενός με όνομα σα γυαλιά που σπάνε η οποία του στοίχισε τον τραυματισμό. Στο ματς με το 44 έκανε την απόκρουση του πρώτου γύρου με το αριστερό χέρι στην κεφαλιά του γκόμενου της κόρης του Τεν Κάτε, ενώ είχε άλλες δύο πολύ καλές με τη Λάρισα σε δυνατό σουτ του Τοάμα στη γωνία και σε κεφαλιά του ανόητου από την Πίζα, και με την Καβάλα όπου έδιωξε με τα πόδια το σουτ του Ρινκόν μετά τη διπλή γκέλα του Contreras. Δεν απειλήθηκε καθόλου στα ματς με Λεβαδειακό, Ατρόμητο, Ηρακλή και Εργοτέλη και σε γενικές γραμμές ενέπνεε σιγουριά στις εξόδους με μεγαλύτερο πρόβλημα την άμυνα ζώνης στις στημένες φάσεις όπου η ομάδα συνελήφθη αρκετές φορές βιδωμένη με ούπα στο έδαφος.

Συνολικά είχε 43 αποκρούσεις στα 13 ματς ήτοι 3,30 ανά αγώνα (μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι φάβες που του τις κερνάει για αποκρούσεις η στατιστική υπηρεσία) με τις περισσότερες στο κότερο (7) και τις λιγότερες με την υπέργηρη κυρία (1).
Από εκεί και πέρα στα μαθήματα των οικοκυρικών και της μόδας μένει μετεξεταστέος γιατί άφησε στην άκρη την περσινή κολεξιόν με τις λαχανί εμφανίσεις και την κορδέλα, ενώ από τότε που σταμάτησε να ασχολείται με το γκαζόν δεν έχει βρει άλλο χρήσιμο χόμπι για να περνάει την ώρα του στις χοροεσπερίδες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αστείων επιθετικών της σούπαλιγκ.

Kresic: Ο πατέρας του Ξέρξη αγωνίστηκε σε 4 αγώνες (δύο ως βασικός και δύο ως αλλαγή) με σύνολο 216 λεπτών και δέχτηκε δύο τέρματα. Έκανε ντεμπούτο την 8η αγωνιστική για το τελευταίο τεταρτάκι στο Καλατράβειο όπου είχε το highlight του σε εξαιρετική απόκρουση σε σουτ του μην πεις το όνομα θα γίνει ντου. Ξαναμπήκε αλλαγή για εικοσιδύο λεπτά στο ματς με την ομάδα του παλιού μας παίκτη και προπονητή με το ευωδιαστό χνώτο, και είχε δύο εξαιρετικές αντιδράσεις στα τετ-α-τετ που προέκυψαν στην κόντρα με Αμπίνα και Πόι. Το highdark του το είχε στο πρώτο ματς του ως βασικός στην Κομοτηνή και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου ένεκα και ενός αιματώματος καθόταν κάτω από την εστία και τον βομβάρδιζαν οι ουραγοί που δεν έκαναν ούτε μία νίκη σε ολόκληρο γύρο.

Έχει μερική ευθύνη στο γκολ του Ντουβάρ που αν δεν ήταν ψιλογκάου θα τον είχε μονώσει με ντάου σε ένα δεύτερο ημίχρονο αμυντικής ναυτίας. Κατάπιε όρθιος και χωρίς να αντιδράσει θυμίζοντας Λιάκο Ατματζίδη το φαουλάκι του Ταμτάκου σε μια φάση όπου είχε λάθος τοποθέτηση και μηδενικά ρεφλέξ. Είχε 7 αποκρούσεις συνολικά, δηλαδή μία ανά τριάντα λεπτά συμμετοχής, ενώ πήρε και το απαιτούμενο φάρδος από τα 2 δοκάρια στις προσπάθειες του χοντρομπαλά με τη Ρούλα. Εν ολίγοις χρειάζεται να βελτιωθεί στις εξόδους βγαίνοντας πιο γρήγορα και νικώντας το φόβο του, αλλά και στις αποκρούσεις με τα πόδια για να γίνει πλήρης τερματοφύλακας αξιοποιώντας το ύψος του και τα αντανακλαστικά του.

Αραμπατζής: Ήταν ο βασικός δεξιός μπακ της ομάδας στον πρώτο γύρο καθώς αγωνίστηκε σε 11 παιγνίδια (όλα βασικός) συμπληρώνοντας 990' συμμετοχής στα οποία πρόσφερε και 2 γκολ. Αργά αλλά σταθερά βελτιώθηκε καθώς έπαιρνε παιγνίδια και ξεψάρωνε με αποκορύφωμα την απόβαση στην Κρήτη όπου παρουσίασε το limit up του. Ξεκίνησε υποφερτά την πρωτοδεύτερη αγωνιστική στη Νέα Σμύρνη όπου πέρασε τις περισσότερες πάσες του σε έναν αγώνα με 11, αλλά δεν επιχείρησε καθόλου σέντρες φοβούμενος μην πιαστεί ακάλυπτος ωσάν τον Καφετζόπουλο. Στην Τρίπολη τσαλαβουτούσε και πάλι στα ρηχά υποπίπτοντας σε 5 λάθη, αλλά εκεί όπου ήταν παρών-απών ήταν με τον ξιδάτο γαύρο όπου δεν είχε ούτε μία θετική ενέργεια (πάσα-απόκρουση-απομάκρυνση-κλέψιμο) σε όλο το παιγνίδι φοβούμενος και τη σκιά του. Στο Περιστέρι ανέβαινε με επιτυχία στο πρώτο μέρος όπου πέρασε 3 στις 6 σέντρες αλλά τα αφόδευσε στο δεύτερο διαπράττοντας 8 λάθη, ενώ ήταν καλός αμυντικά με την ηλικιωμένη βουτώντας της την τσάντα και κάνοντας έξι κλεψίματα.

Στο ματς με το Γιάννινο επιχείρησε για πρώτη φορά 3 σουτ και δικαιώθηκε στο ένα από αυτά δείχνοντας ότι άρχισε να καταλαβαίνει πως παίζεται η θέση. Στο καπάκι όμως αποθεραπεύτηκε ο Μίρο και έφαγε πάγκο για 3 ματς επανερχόμενος στον αγώνα με τη Ρούλα όπου είχε 3 κλεψίματα, αλλά και πάλι δεν επιχείρησε καμία σέντρα και βγήκαν και από τη μεριά του οι σέντρες στη φάση των δοκαριών. Με τους αμέτοχους στο ΟΑΚΑ βοήθησε στην καλή κυκλοφορία της μπάλας με 8 πάσες και πέρασε και μια λόμπα-ασσίστ που δεν έκανε γκολ ο Ζλάταν, αλλά έχασε τον Ματσούκα στη φάση του γκολ και κατέρρευσε στη συνέχεια όπως και όλη η ομάδα παρουσιάζοντας τα εικονογραφημένα επαρχιώτικα σύνδρομα.

Από εκεί και πέρα η καμπύλη της απόδοσης του ανέβαινε σταθερά μιας που ήταν καλός με τη φέτα μοιράζοντας και πάλι 8 πάσες, ανεβασμένος επιθετικά με την Καβάλα όπου πλαγιοκοπούσε συνεχώς και εξαιρετικός με τον Τέλη όπου και σκόραρε μπουκάροντας και χώνοντας το μπουκέτο. Συμπέρασμα: όσο περνάει ο καιρός μαθαίνει και διορθώνεται όπως είπε και ο μηχανικός και ξεπερνάει το φόβο του που προκαλείται από τις τραυματικές αναμνήσεις και την χαμηλών τόνων ιδιοσυγκρασία του. Είναι πολύ υψηλές οι απαιτήσεις για τη θέση του στο 4-2-3-1 καθώς πρέπει να αμύνεται και να επιτίθεται ισόποσα και γίνεται δυσκολότερη για αυτόν καθώς ποτέ δεν ήταν καθαρόαιμο δεξιό μπακ αλλά μεταλλάσσεται σε τέτοιο. Συνολικά είχε 44 πάσες (4 ανά αγώνα), 18 κλεψίματα (1,63), 3 αποκρούσεις βάζοντας κόντρα σε επικίνδυνες φάσεις, 5 απομακρύνσεις ενώ είχε 5/25 στις σέντρες σε ένα ποσοστό (20%) που πρέπει άμεσα να βελτιώσει. Τέλος, είχε 36 λάθη (3,27 ανά αγώνα) ενώ πέτυχε τα δύο γκολ του στους μοναδικούς αγώνες που επιχείρησε σουτ (από 3) δείχνοντας με το καλό του ποσοστό (2 στα 6) ότι οφείλει να τα μπουμπουνίζει περισσότερο.

Sznaucner: Μόλις 3 ματσάκια και 270' συμμετοχής σε μια σεζόν η οποία ξεκίνησε και συνεχίζεται προβληματικά για τον πατριώτη του Σοπέν. Ο διπλός τραυματισμός του τον άφησε καιρό έξω και δεν του επέτρεψε να βρει ρυθμό με αποτέλεσμα να κάνει ντεμπούτο την 8η αγωνιστική στο ματς με τον τύπο «Έχω και κότερο. Πάμε μια βόλτα;» όπου είχε 6 πάσες, 1 κλέψιμο, 1 απομάκρυνση, ενώ έβγαλε 1 στις 2 σέντρες από όπου προέκυψε η επινόηση της αποβολής του Ivic. Η πίεση από την πλευρά του τον εξώθησε και σε 7 λάθη πράγμα ασυνήθιστο για αυτόν. Συνέχισε στο επόμενο με την octavia με 1 στις 2 σέντρες και ένα καλό σουτ όπου ο Γκσπτέτοιος του στέρησε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. ενώ είχε 3 πάσες, 1 κλέψιμο και μια απομάκρυνση.

Στην προσπάθεια του να ανεβαίνει για να ακολουθήσει τις εντολές υπέπεσε σε 5 λάθη και ξεχάστηκε 2 φορές όπου φάγαμε κόντρα στο transition και μας έσωσε ο Δαρείος. Το τελευταίο και χειρότερο του παιγνίδι στην καριέρα του στην ομάδα το έκανε στην Κομοτηνή (σωστά το έγραψα κύριε Δήμαρχε Πειραιά;) όπου εκτέθηκε από Ρομπέρ και Φαγιάρδο αμυντικά, ενώ επιθετικά δεν κατέβηκε καθόλου. Είχε 3 απομακρύνσεις, 1 κλέψιμο, 1 πάσα, 1 λάθος και 1 άστοχη σέντρα συμμετέχοντας στο χειρότερο (μαζί με το δεύτερο στο Περιστέρι) ημίχρονο της ομάδας στον πρώτο γύρο. Από εκεί που πέρσι ήταν, αν όχι ο κορυφαίος σίγουρα στο βάθρο των καλύτερων της χρονιάς, εξελίχτηκε φέτος σε κομπάρσο ένεκα της ατυχίας, του φορμαρίσματος του Arab αλλά και του συστήματος που επιτάσσει περισσότερο επιθετικογενές μπακ. Επιθετικά οι δυνατότητες του είναι μεν περιορισμένες, αλλά όχι τόσο όσο παρουσιάζουν αρκετοί, ενώ παραμένει μια πολύτιμη μονάδα αναχαίτισης που μπορεί να αξιοποιηθεί και αριστερά όταν σερβιριστεί ο δεύτερος γύρος και τα play ωχ.

Lino: Ο Ντορβαλίνος ήταν ο βασικός αριστερός μπακ καθώς αγωνίστηκε σε 13 ματς απουσιάζοντας μόνο στους αγώνες με Νιόνιο και πανμετοχικό σε 1170' συμμετοχής στα οποία σημείωσε 1 γκολ με φάουλ στο ματς με τους Αλη-Πασάδες. Σε γενικές γραμμές είχε καλή συνεισφορά επιθετικά, αν εξαιρέσουμε τις σέντρες όπου είναι συνονόματος του Βρονταρά, καθώς είχε το απελπιστικό 5/70 (!) ήτοι 0,07 ανά αγώνα. Από εκεί και πέρα είχε 56 πάσες (4,30 ανά αγώνα) που είναι καλή αναλογία για μπακ, 3 ασσίστ εκ των οποίων η 1 έγινε γκολ με την Ξάνθη, 1 που χάθηκε με τη γριούλα και μία που ακυρώθηκε στο γκολ στο Περιστέρι, ενώ επιχείρησε και 6 σουτ σημειώνοντας ένα γκολ και χτυπώντας ένα δοκάρι στην Καβάλα. Επίσης πρόσφερε ενίοτε και κάποιες ωραίες ντρίμπλες σε εφορμήσεις χαρίζοντας κάποια σταγονίδια θεάματος που τόσο έχουν λείψει από την ομάδα.

Ανασταλτικά ήταν το αγαπημένο θέμα κραξίματος του Φερδινάνδου ο οποίος βάλθηκε τώρα στα γεράματα να μάθει σε γέρο Βραζιλιάνο αμυντικά γράμματα πράγμα κομματάκι δύσκολο. Βελτιώθηκε κάπως στα τρία τελευταία ματς όπου ρόλαρε και η ομάδα καλύτερα αμυντικά, ενώ τα πήγε καλά στα κλεψίματα όπου είχε 21 (1,61 ανά αγώνα) εκμεταλλευόμενος τη μέση του και τον καλό χειρισμό του κέντρου βάρους που έχει. Το μεγαλύτερο του πρόβλημα είναι ότι αφαιρείται μένοντας εκτός θέσης συχνά-πυκνά μπαίνοντας σε sleeping mode με αποτέλεσμα η ομάδα να γίνεται ευάλωτη στα transition των αντιπάλων δεξιών εξτρέμ. Επίσης είναι συνήθως επιπόλαιος στις μεταβιβάσεις γεγονός που φαίνεται και από τα 48 λάθη του (3,69 ανά αγώνα) και δικαιολογείται μόνο μέχρι ενός σημείου από το ότι προσπαθεί συχνά να κάνει παιγνίδι πέφτοντας στο αξίωμα που λέει ότι λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα. Ήταν ανεκτός με τη σαράντα παλικάρια και την Τριπολιτσά, αλλά οικτρός με τον gay και συνολικά αλλά και σε επιμέρους φάσεις όπως στο πρώτο γκολ όπου βλέπει από γκρο-πλάν τον Τοροσίδη να βγάζει τη σέντρα χωρίς να κάνει τίποτα. Εκεί απηύδησε μαζί του αμυντικά και ο άνθρωπος με τις γήινες χρωματικές επιλογές στα πανωφόρια για αυτό και τον δοκίμασε στο επόμενο ματς στο Περιστέρι για μία και μοναδική φορά ως αριστερό εξτρέμ όπου η ομάδα καταποντίστηκε γενικά.

Επανήλθε στα μπακ με καλή εμφάνιση απέναντι στην ομάδα των ΚΑΠΗ της πόλης, όπου έβγαλε και τη σιδερωμένη ασσίστ στον Παπάζογλου ο οποίος κατάφερε να αστοχήσει προ κενής εστίας ενώ συνέχισε τις καλές εμφανίσεις στα καπάκια στον αγώνα με το δεύτερο πρόσωπο του ρήματος πάω όπου και σκόραρε το φαουλάκι όπως είχε κάνει και με τη Ρέγγα. Ο μηχανικός φοβήθηκε να τον βάλει απέναντι στον κοντό στο ΟΑΚΑ και τον επανέφερε με την blondie όπου έδωσε την ασσίστ στο παλιοσείρι του από τη Σερβία στο 90' μετά το επικό ξελαρύγγιασμα του Ροζάριο. Με τον Ανθρακικό έκανε τη χειρότερη εμφάνιση του με 0/10 σέντρες και άπειρες σακούλες από τον Arsenievic ενώ ήταν καλός επιθετικά και με διαλείψεις αμυντικά με τη Ρούλα. Τελείωσε ικανοποιητικά τον γύρο καθώς ήταν καλός με γαλοτύρι και Καβάλα και ανεκτός με τον Τέλη ενώ είχε συνολικά 11 απομακρύνσεις και 1 καίρια απόκρουση. Συμπερασματικά κερδίζει τη μονοετή ανανέωση οριακά ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα τα πάει στο δεύτερο χοιρινό με τον πατριώτη του να αγωνίζεται μπροστά του.

Savini: Λίγα πράγματα μέχρι στιγμής από τον Ναπολιτάνο ο οποίος αγωνίστηκε σε 8 παιγνίδια, εκ των οποίων σε 5 ματς ξεκίνησε βασικός και έγινε αλλαγή στο Περιστέρι στο 81' για να μπει ο Κοντρέρας μπας και σπάσει σε καμιά γιόμα το μηδέν, ενώ πέρασε και τρεις φορές ως αλλαγή (μία με τη Λειβαδιά μετά τον τραυματισμό του Μπιζέρα στο 78΄, μία με τον άντρα της Ντορέτας Παπαδημητρίου στις καθυστερήσεις και μία με τον Τέλη όπου έγινε αλλαγή στην αλλαγή μιας που μπήκε χωρίς ζέσταμα και έπαθε τράβηγμα φυσιολογικά).
Ξεκίνησε μπαίνοντας αλλαγή με τα σουβλάκια για να παίξει σέντερ μπακ και συνέχισε ως αριστερό μπακ με το Νιόνιο με 9 σωστές πάσες και 2 κλεψίματα, αλλά και 8 λάθη αντιμετωπίζοντας σωστά τον Καστελιόνε στην αρχή, αλλά με προβληματάκια απέναντι στον Σκούφαλη στο τέλος.

Στη μη άλωση της 3city έπαιξε βασικό σέντερ μπακ με το ΑΣΜ του σε μια ανεκτή εμφάνιση με 6 πάσες και 4 λάθη, αλλά αποδείχτηκε ότι η έμπνευση του Santos να τον διατηρήσει δίδυμο με τον sexy στο ματς με τον gay ήταν η πιο άστοχη επιλογή του γύρου καθώς ήταν μετριότατος και η ομάδα την πάτησε εξ' αέρος. Στο Περιστέρι παρέμεινε σέντερ μπακ και ήταν και πάλι υποφερτός με 5 πάσες, 4 κλεψίματα, 2 απομακρύνσεις και 1/5 σέντρες, αλλά κάποιες τρικυμίες στο δεύτερο ώθησαν τον απόφοιτο του Μετσοβείου της Λισσαβόνας να εμπιστευτεί τον Μαλεζά από εκεί και πέρα.

Επανήλθε ως αριστερό μπακ ελέω του φόβου για τον βραχύσωμο στο ΟΑΚΑ την 8η αγωνιστική και ήταν και πάλι μέτριος με 6 πάσες, 1 κλέψιμο, 2 απομακρύνσεις και 3 λάθη. Εκεί απώλεσε το μεγαλύτερο κομμάτι της εμπιστοσύνης του ιππότη με συνέπεια να ζεσταίνει πάγκο στην 9η και τη 10η και να τον αφήσει ο mechanico εκτός αποστολής την 11η και τη 12η με ρούλα και ξαδέρφη. Αυτό δεν μπόρεσε να το χωνέψει και άρχισε την κλασσική γκρίνια με συνεντεύξεις του στην Ιταλία θα φύγω, θα κάνω, θα ράνω, θέλω να παίζω σέντερ μπακ κλπ. και για να του την σπάσει ο Φερνάντου τον έβαλε αλλαγή στο 92' αντί του Vierinha τη 13η με την σε είδα και λαχτάρισα. Στην Κρήτη όσο έπαιξε ήταν καλούτσικος με 1 πάσα, 2 κλεψίματα και 1 απομάκρυνση, αλλά το μέλλον του στην ομάδα προδιαγράφεται από πολύ βαθύ μπλε ως κατάμαυρο ένεκα του ότι δεν κολλάει στο 4-2-3-1 των επιθετικογενών μπακ και δεν τον παίρνει να είναι βασικό στόπερ όπως έχω γράψει και στο θρεντάκιο με το όνομα του. Τοποθετεί σωστά το σώμα του τις πιο πολλές φορές και σε γενικές γραμμές δεν είναι κακός παίκτης μιας που είναι και αριστεροπόδαρος πράγμα που σπανίζει στα στόπερ, αλλά είναι παλαιάς κοπής αμυντικός (διώχνουμε πλάγιο όταν ζοριζόμαστε, δε συμμετέχουμε στην ανάπτυξη) και μένει μετεξεταστέος στο μάθημα της χημείας με τους υπόλοιπους.

Contreras: Ο καλύτερος παίκτης της περσινής χρονιάς και ο κορυφαίος στόπερ που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα με το δικέφαλο έφαγε πολλές βουντού καρφίτσες φέτος και απέχει αρκετά από τα αληθινά του στάνταρτ μέχρι στιγμής. Βρίσκεται σε ανοδική πορεία στα τελευταία ματς την οποία όλοι περιμένουμε να διατηρήσει και να αυξήσει ένεκα και της επιθυμίας του να κληθεί από τον πάω συνέχεια πέρα-δώθε Bielsa στο φεστιβάλ ποδοσφαίρου της Αφρικής πράγμα που θα συμβεί έστω και αν τον υποχρεώσει να αγωνιστεί ως δεξί μπακ. Έλειψε πολύ από την ομάδα και στην Ευρώπη και στα πρώτα τέσσερα ματς και στην ουσία εύχεται να φύγει και να μην ξανάρθει τέτοιος γύρος που του έτυχε με έναν τραυματισμό που συμβαίνει κάθε τριάντα χρόνια όπως έλεγε και ο Ζαγόρ.

Μπήκε πρώτη φορά αλλαγή στο Περιστέρι για ένα δεκάλεπτο, και στην 6η σε ένα εξάλεπτο συμμετοχής ως σέντερ φορ πρόλαβε να θωπεύσει και φέτος τη γριά δίνοντας την ασσίστ στον Ivic. Άλλο ένα εξάλεπτο ως φορ με τον πας-πας-πας παρτ'ς τα μυαλά τς (sic σύνθημα) και ντεμπούτο επιτέλους ως βασικός την 8η αγωνιστική με το Vaseline intensive care (αίσχος, τα παίρνετε από τις διαφημίσεις λαμόγια του site) όπου ήταν μέτριος και φυσιολογικά ασυγχρόνιστος με τον Βruno (τον δικό μας όχι τον Sasha Baron) προσφέροντας

2 αποκρούσεις, 2 κλεψίματα, 1 απομάκρυνση και 2 πάσες. Στα καπάκια φεύγει και για τα φιλικά της Χιλής και λείπει την 9η και τη 10η για να επιστρέψει με τη Ρούλα την 11η όπου και πάλι φυσιολογικά είναι μέτριος με σκοτοδίνες προσφέροντας μόνο 2 απομακρύνσεις και αρκετή κόλλημα στην κινούμενη άμμο. Μέτριος και με την αμετοχική τη 12η με 1 πάσα,1 απόκρουση και ένα κλέψιμο και ανήμπορος να ανεβάσει την άμυνα στο δεύτερο βρίσκει επιτέλους ρυθμό τη 13η με τη Λάρισα με 5 απομακρύνσεις και συνεχίζει καλά με την Καβάλα όπου κάνει όμως το μοναδικό λάθος της ομάδας που παραλίγο να στοιχίσει. Και σαν να μην έφταναν αυτά παθαίνει και γρίπη στο φινάλε άμα τη αφίξη στην Κρήτη με συνέπεια να μένει στον πάγκο και να μπαίνει αναγκαστικά στο 49' κάνοντας καλή εμφάνιση με 2 πάσες, 2 κλεψίματα και 1 απομάκρυνση.

Συμπέρασμα: να του περάσουμε του κονδοράκου μια σκελίδα σκόρδα στο λαιμό για να αποφύγει το μοναδικό πράγμα που πρέπει να φοβάσαι στη ζωή, δηλαδή την καταλαλιά (γνωστή και ως σκουρνακιά, γκαντεμιά και διάφορα άλλα επίτιμα). Μιλάμε για το καλύτερο εν δυνάμει σέντερ μπακ του πρωταθλήματος μαζί με τον Mellberg και έχει μόνο 5 συμμετοχές ως βασικός και τέσσερις ολιγόλεπτες ως αλλαγή σε 514' συμμετοχής. Το ότι κούμπωσε μπροστά του σωστά το δίδυμο των αμυντικών χαφ του κάνει τη ζωή ευκολότερη, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά με τoν Cirillo για να κουμπώσουν και αυτοί καλύπτοντας τα κάποια προβλήματα τους στην αεροπορία και στην άμυνα των στημένων φάσεων.

Cirillo: Οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν ελαφρώς προκατειλημμένος μαζί του στην αρχή. Να έφταιγε εκείνη η καρατιά στον Miecel, τα βροντοδιωξίματα του, οι ψευτοτσαμπουκάδες,
οι άγαρμπες χασάπικες επεμβάσεις, οι λαϊκισμοί στις δηλώσεις, ή οι σταθερές αδράνειες του σε κάθε ματς; Μάλλον όλα αυτά μαζί, αλλά η ουσία είναι ότι τα περιόρισε όλα ένα προς ένα καθώς περνούσε ο καιρός κατορθώνοντας να μπει στην πεντάδα των κορυφαίων συνολικά ακολουθώντας Vierinha, Garcia, Ivic και Χαλκιά. Ήταν πρώτος στα λεπτά συμμετοχής με 1182 καθώς αγωνίστηκε σε 14 ματς και έλειψε μόνο στο ματς με τη Λιβαδειά όπου θα λείψει και στη ρεβάνς για να εκτίσει την ποινή του.

Ξεκίνησε στη Νέα Σμύρνη όπου ήταν καλoύτσικος με 5 απομακρύνσεις, αλλά στοίχισε 2 βαθμούς στην ομάδα στη 3city με τη λάθος κεφαλιά-πάσα στον Χαλκιά και ήταν αρνητικός στο ματς με τον gay στην Τούμπα με 3 λάθη και 2 ολιγωρίες που στοίχισαν στα γκολ. Όλοι φωνάζαμε να κολατσίσει πάγκο, αλλά ο Santos τον ήξερε καλά και τον στήριξε με αποτέλεσμα να πάει καλύτερα στο Pigeon όπου είχε 5 πάσες, 1 καίρια απόκρουση, 3 απομακρύνσεις και 1 κλέψιμο. Συνέχισε καλά με την 3η ηλικία όπου δεν απειληθήκαμε και ήταν υποφερτός με τα Ιωάννινα καθώς περιόριζε σταδιακά τις αγαπημένες ολμοβολές-απομακρύνσεις. Με τον Πατέρα (που για να πάρει πρωτάθλημα τον βλέπω παππού και βάλε) ήταν μέτριος με ολίγη από ευθύνη και στα 2 τέρματα λόγω κακής θέσης, ενώ είχε 4 απομακρύνσεις, 1 καίρια απόκρουση και 4 πάσες. Με την Ξάνθη ήταν σταθερός και στον Πάνθραξ έβγαλε την ασσίστ στον Vierinha αλλά τον έπιασε θάλασσα στο τελευταίο ημίωρο.

Ήταν υποφερτός με διαλείψεις και προβλήματα συνεννόησης με τον Contreras με τη Ρούλα, αλλά με το 44 ήταν μακράν ο κορυφαίος όλων σε μια εξαιρετική εμφάνιση. Ήταν μέτριος με τον Πηνειό όπου έχασε και την ευκαιρία να σκοράρει σε ασσίστ του Vierinha και πολύ καλός στην Καβάλα όπου είχε ασσίστ με λόμπα που έχασε ο Παπάζογλου και δοκάρι από σέντρα-σουτ. Έκλεισε το γύρο τραυματιζόμενος στο Χάνδακα και είναι αμφίβολο αν θα δώσει παρών απέναντι στον Ριέρα και τον Μπάλαμπαν στην πρεμιέρα.

Συνολικά είχε 34 απομακρύνσεις όντας 14ος σε όλο το πρωτάθλημα και πρώτος δικός μας, 15 κλεψίματα (1 και κάτι ανά αγώνα), 28 πάσες (2 ανά αγώνα), 23 λάθη (1,64 ανά αγώνα σε έναν τομέα που πρέπει να βελτιωθεί), 2 καίριες αποκρούσεις, μόνο 2 επιτυχημένες κεφαλιές και 2 ασσίστ. Συμπέρασμα: πάει καλούτσικα αλλά σίγουρα μπορεί και πολύ καλύτερα ακόμα.

Μαλεζάς: Ο Κατερινιώτης είχε 8 συμμετοχές και 720 αγωνιστικά λεπτά όντας δεύτερος σέντερ μπακ από άποψη χρόνου, αλλά τρίτος από άποψη ιεραρχίας. Ξεκίνησε καλά απέναντι στον cow-μπότη με 5 πάσες και 3 απομακρύνσεις, ενώ είχε καλές και κακές στιγμές στο αναβληθέν με τους Σμυρνιούς δίνοντας 6 σωστές πάσες, αλλά κάνοντας και 4 λάθη και συμμετέχοντας σε κάποιες δυσλειτουργίες στο δεύτερο ημίχρονο οι οποίες τον έστειλαν στον πάγκο με τον Αστέρα και το Κοκκαλιστάν, όπου η απουσία του στα ψηλά ήταν αισθητή.
Τα πήρε ελαφρώς στο κρανίο με αυτή την απόφαση του Santos, αλλά έκανε τουμπεκί και επιστρέφοντας την 5η αγωνιστική στο Περιστέρι ήταν ο κορυφαίος πραγματοποιώντας 4 καίριες αποκρούσεις σε ένα σπανιότατο στατιστικό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που γλίτωσε την ομάδα από βέβαια παραβίαση στο δεύτερο ημίχρονο. Εξαργυρώνοντας την απόδοση του ξεκίνησε δίκαια βασικός με τη γέρικη ομάδα του τραγουδιάρη όπου ήταν θετικότατος με 3 πάσες, 1 κλέψιμο και 4 απομακρύνσεις, αλλά ζορίστηκε λίγο στην αρχή με τον Σαϊτιώτη στην 7η και ο Santos δεν τον εμπιστεύτηκε για το ντέρμπι με την τότε ομάδα του τεντόπανου. Τον επανέφερε ημιαναγκαστικά επειδή έλειπε ο Contreras απέναντι στην ομάδα του τούρνε και τούρνε τούρνε-νε Ματζούρ και για 6η του συμμετοχή η ομάδα δεν δέχτηκε γκολ σε ένα αξιοπρόσεκτο σερί.

Μέχρι εκεί όλα καλά δηλαδή και σαφώς αδικημένος από τη μη επιλογή του για τα ντέρμπι, αλλά έρχεται η 10η αγωνιστική και τα σμπαραλιάζει όλα κάνοντας μια αποτροπιαστική εμφάνιση με τον Ανθρακικό. Πληρώνει εύλογα το νυφικό μένοντας πάγκο για τέσσερα ματς ώσπου επανεμφανίζεται ένεκα της αιφνίδιας ασθενείας του Contreras στην Κρήτη κάνοντας καλή εμφάνιση με τρεις διαφορετικούς παρτενέρ και προσφέροντας 3 πάσες, 5 απομακρύνσεις και 1 κλέψιμο. Θα είναι βασικός στα πρώτα δύο ματς με Τσακίρη και Κομπότ ένεκα των ποινών του Contreras και του Cirillo και από εκεί και πέρα βλέπουμε με τον πάγκο να παίζεται στο 1,10 αλλά όχι παραπάνω. Είχε συνολικά 18 πάσες (2,25 ανά αγώνα), 19 απομακρύνσεις (2,37), τις 4 καίριες αποκρούσεις στο Μπουρνάζι, 3 κλεψίματα, 3 επιτυχημένες κεφαλιές και 8 λάθη (1 ανά αγώνα).

Συμπέρασμα: Παραμένει σταθερή και αξιόπιστη λύση συνεχίζοντας την περσινή καλή χρονιά (εξαιρώντας το ματς με τους Anthrax) με σταθερή βελτίωση στην ανάγνωση φάσεων και στην κίνηση της ζώνης, ενώ μπορεί να δώσει περισσότερα στην επίθεση στα στημένα αν του χαρίσει ο Santos χρόνο, εμπιστοσύνη, στοργή, αγάπη, κομπίνες στο πρώτο δοκάρι και προδέρμ.

Bizera: O Joe αποτελεί παρελθόν για την ομάδα καθώς δεν μπόρεσε να βοηθήσει ενώ καλύπτει και θέση ξένου στην ομάδα αγωνιζόμενος σε μια θέση όπου υπάρχει πληθώρα επιλογών. Αγωνίστηκε μόνο στο ματς με τα Λιβάδια όπου είχε 1 σουτ, 1 κεφαλιά, 2 κλεψίματα και 1 απομάκρυνση σε 78' συμμετοχής πριν αποχωρήσει τραυματισμένος. Έμεινε στον πάγκο στα ματς με Νιόνιο, Αστέρα, Κοκαλιακό, Ατρόμητο και Γριά και την Πέμπτη στις 15 Οκτωβρίου σε μια διεκδίκηση της μπάλας στην προπόνηση με τον Ivic υπέστη κάταγμα σε 3 πλευρά και κάκωση στον πνεύμονα μένοντας δύο μήνες εκτός προπονήσεων. Όταν επέστρεψε η διοίκηση του είπε ότι δεν υπολογίζεται και έκλεισε έτσι άδοξα τη θητεία 16 μηνών στην ομάδα. Αξίζει να του κάνουμε ένα δωράκι μια ασημένια bombilla για να πίνει το ματέ του και μια φαρέτρα με σκαλισμένο δικέφαλο για να βάζει τα βέλη όταν πηγαίνουν για κυνήγι με τόξα με τον Garcia.

Moon: Το σκούτερ όπως είναι το προσωνύμιο του έχει βγει σκάρτο εξελισσόμενο σε μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς μέχρι στιγμής. Ο νοτιοαφρικανός από τη φυλή των Ζουλού-Νατάλ ήρθε την τελευταία μέρα των μεταγραφών στις 31 Αυγούστου και δώδεκα μέρες μετά τραυματίστηκε στην ποδοκνημική με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αποστολής τις 6 πρώτες αγωνιστικές και να καθίσει στον πάγκο την 7η στον αγώνα με την κυρά Φροσύνη.

Έκανε ντεμπούτο και τη μόνη του εμφάνιση στο ματς απέναντι στην ομάδα του αγωνιζόμενος ως αλλαγή για 26 λεπτά αντί του Μεσιανικούλη στη θέση του δεξιού εξτρέμ όπου ήταν φανερά εκτός κλίματος χωρίς καμία θετική ενέργεια και 2 λάθη. Από εκεί και πέρα απλά ζέσταινε τον πάγκο στην Κομοτηνή, στο ΟΑΚΑ με το 44, στην Τούμπα με τη Λάρισα, στην Καβάλα και στο Παγκρήτιο σε ένα δάνειο που έχει βγει χαράτσι μέχρι στιγμής. Υποτίθεται ότι θέλει να πάει και στο μουντιάλ αλλά με 26 αγωνιστικά λεπτά ως τώρα πιο πιθανό είναι να βλέπει τα ματς από τα επίσημα και να βρίσκει εισιτήρια για φίλους καθώς το μόνο που έχει προσφέρει είναι λογοπαίγνια με το επώνυμο του. Αποτρίχωση τώρα!

Συνολικές αμυντικές ενέργειες και ατομικές αμυντικές διακρίσεις
Η ομάδα δέχτηκε μόλις 8 τέρματα σε 15 αγώνες δηλαδή 0,53 ανά ματς που σημαίνει χονδρικά ότι τρώει ένα γκολ ανά 2 ματς έχοντας τη δεύτερη καλύτερη αμυντική γραμμή στο πρωτάθλημα μετά των gay που έχουν φάει ένα λιγότερο.
Οι 2 τερματοφύλακες και η άμυνα είχαν 65 καίριες αποκρούσεις (βγάζουν 4,33 ανά αγώνα) και 198 απομακρύνσεις της μπάλας μέσα από την περιοχή μας (13,2 σε κάθε παιγνίδι) σε δύο κατηγορίες που όσο μικραίνουν οι μέσοι όροι ανά παιγνίδι τόσο καλύτερα πηγαίνει η ανασταλτική λειτουργία εκτός περιοχής. Ο Χαλκιάς ήταν φυσιολογικά πρώτος στις καίριες αποκρούσεις και τέταρτος σε όλο το πρωτάθλημα, ενώ ο Cirillo πρώτος στις απομακρύνσεις και 14ος συνολικά σε μια κατηγορία όπου όλη η άμυνα είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκό. Ο Χαλκιάς τρώει 1 γκολ στα 8 εύστοχα σουτ που του γίνονται (6 στα 49) όντας δεύτερος καλύτερος στο πρωτάθλημα και 1 στα 20 σουτ γενικά (6 στα 125) τερματίζοντας τρίτος στον πρώτο γύρο. Επίσης είναι τρίτος σε όλο το πρωτάθλημα σε επιτυχημένες προσπάθειες στη μικρή μας περιοχή και πρώτος σε συνολική αμυντική συνεισφορά.

Η αμυντική λειτουργία απέδωσε 285 κλεψίματα στην ομάδα (19 σε κάθε ματς) όντας και πάλι δεύτερη σε όλο το πρωτάθλημα και σε αυτή την κατηγορία πίσω μόνο από τον Εργοτέλη με πρώτο κλέφτη τον Garcia με 31 (2,38 ανά αγώνα) επίδοση που τον φέρνει στην 7η θέση σε όλο το πρωτάθλημα.

Η ομάδα δυστυχώς κάνει τα περισσότερα φάουλ από όλους στο πρωτάθλημα με 305 (20 σε κάθε ματς) σε έναν τομέα που πρέπει να μειώσει τις παραβάσεις παρότι η συγκεκριμένη επίδοση φανερώνει και ένα μέρος της αμυντικής μαχητικότητας της. Βγάλαμε 29 φορές οφσάιντ τους αντιπάλους δηλαδή σχεδόν 2 φορές μόνο σε κάθε ματς καθώς ο μηχανικός αποφεύγει γενικά το τεχνητό. Παραχωρήσαμε 48 κόρνερ (3,2 σε κάθε ματς) δείχνοντας ότι ξέρουμε πώς να αποκρούουμε χωρίς να δημιουργούμε εκ νέου κινδύνους. Η ομάδα έχει κάνει 564 λάθη (37,6 ανά ματς) όντας 5η στον πίνακα με τα λιγότερα σφάλματα. Τέλος, η ομάδα έχει επιτρέψει μόλις 57 επιτυχημένες σέντρες στις 283 που σημαίνει ότι μόλις 2 από τις 10 σέντρες που επιχειρούνται περνάνε. Η αμυντική γραμμή είναι αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή ζώνη της ομάδας και ο Cirillo ο καλύτερος συντελεστής της σε συνολικές αμυντικές ενέργειες.

Το στοίχημα του μηχανικού μίλαγε για 15 γκολ συνολικό παθητικό, την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και το μικρότερο παθητικό όλων των εποχών για την ομάδα πράγμα που φαίνεται αρκετά πιθανό μέχρι στιγμής αφού η γραμμή αποδίδει περίπου σε ένα 80% των δυνατοτήτων της ως τώρα. Η αναμενόμενη βελτίωση του Contreras, το φορμάρισμα του Αραμπατζή, η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Miro και του Savini καθώς και η διαρκώς βελτιωμένη λειτουργία των 2 κρίκων στα αμυντικά χαφ δημιουργούν εύλογα προσδοκίες πως αυτή η ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. θα αποδειχθεί αμυντικά η καλύτερη όλων των εποχών.

Διαβάστε ακόμη...